Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Велика відкрита економіка.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
105.46 Кб
Скачать

103.Складові середовища національної економіки. Охарактеризуйте економічне середовище та п’ять його ієрархічних рівнів.

Складові середовища:

Економічне, політичне, соціальне, природно-екологічне, духовне

Економ середовище формують всі економ об’єкти, суб’єкти, процеси і явища в їх взаємозв’язках, протиріччя і русі. В ньому виділяють 5 ієрархчних рівнів: мега-, макро- , мезо-, мікро-, нано-. Мегарівень представлений глобальною або міжнародною економ – складною системою взаємопов»язаних економік окремих країн, національних, міє- і наднаціональних економ процесів і явищ, а також інститутів, що їх обслуговують. Макрорівень – рівень економік окремих країн з відповідними економ об»єктами, суб»єктами, процесами, явищами, інститутами, взаємозв»язками тощо. До мезорівня відносять такі утворення як економ регіону, економ міжгалузевого народногосподарського комплексу, економ галузі. Мікрорівень – це рівень економ окремих п-в, домашніх господарств, а також відповідних їх взаємодіями ринків. Нанорівень представлений економікою кожної окремої людини.

104.Складові середовища національної економіки. Охарактеризуйте політичне та духовне середовище.

Складові середовища:

Економічне, політичне, соціальне, природно-екологічне, духовне

Духовне середовище представлене складною системою форм суспільної свідомості; типів культур, сусп.-природних генотипів різних народів; організацій та інститутів, що їх обслуговують.

Найважливішими складовими політичного середовища нац. ек є незалежні дерє з притаманними їм формами правління; політичними режимами; формами устрою; міждерж та наддержавні утворення; політ партії та міждержавні партійні утворення; політичний процес, в тому числі політ залученність; політичне функціонування; міжнародна політика і право.

105.Складові середовища національної економіки. Охарактеризуйте природно-екологічне та соціальне середовище.

Складові середовища:

Економічне, політичне, соціальне, природно-екологічне, духовне

Соціальне середовище нац. ек характеризується багатоманітністю взаємопов’язаних людських верств, прошарків, угруповань, асоціацій за такими ознаками – демографічні, расові, національні,майнові,професійні,релігійні тощо.

Природно-екологічне середовище охоплює такі важливі складові,як географічні та кліматичні умови,поклади корисних копалин,фауна і флора країни.

106.Соціально ринкова економіка. Особливості, мета, завдання її функціонування.

Концепція соціального ринкового господарства була розроблена в Німеччині, а в економіку запроваджена зусиллями Л. Ерхарда. Соціальне ринкове господарство постало формою організації економіки, що спирається на соціалізоване товарне виробництво, забезпечує взаємодію між виробництвом та споживанням за допомогою ринку, державного регулювання економіки, суспільних інсти¬тутів та гарантує соціально-економічну стабільність суспільства.

Основними цілями соціальної ринкової економіки є свобода, соціальна безпека, продуктивність праці.

Соціальна ринкова економіка не є справою невеликої групки технократів, навпаки, якщо вона хоча мати успіх, вона повинна ґрунтуватись на просторій злагоді впевненого у собі свободолюбного населення.

Завдання соціальної економіки:

  • зростання соціально-активної частини населення та ефективне використання його трудового та творчого потенціалу.

2. відтворення сприятливих умов для життя кожної людини та людської спільноти

3. розвиток соціальної сфери та відповідної ринкової інфраструктури з метод забезпечення доступності використання продуктів їхньої діяльності для широких верств населення.

107.Способи класифікації видів економічного потенціалу національної економіки.

За видами економ ресурсів:

-природно-ресурсний;

-виробничо-технологічний;

-трудовий

-науково-технічний.

За сферою діяльності:

-промисловий

-аграрний

-соціальний

-фінансово-інвестиційний

-інших галузей нац. ек

За напрямом використання

-внутрішньо-економ

-зовнішньоекономічний(експортий)