Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Велика відкрита економіка.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
105.46 Кб
Скачать

94.Принципи, якими гарантується політичний плюралізм держави.

плюралізм — означає багатоманітність суспільних явищ, розширює коло політичного вибору, допускає не лише плюралізм думок, але й політичний плюралізм — множинність партій, суспільних об'єднань тощо с різними програмами та статутами, що діють у рамках конституції. Демократія можлива в тому разі, коли в її основі полягає принцип плюралізму, проте не всякий плюралізм є неодмінно демократичним. Лише у сукупності з іншими принципами плюралізм набуває універсального значення для сучасної демократії.

Плюралізм повинен бути заснований на рівному ставленні держави до всіх центрів політичного життя, створенні для них рівних можливостей у політичному житті, в користуванні заступництвом держави. Політичний плюралізм передбачає однакове ставлення держави до проявів волі як більшості, так і меншості. Він виключає будь-яку дискримінацію меншин етнічних, релігійних, політичних. Державні рішення в умовах розвиненої демократії не повинні прийматися механічною більшістю голосів, без попереднього вивчення і врахування інтересів меншості, проведення відкритих дискусій.

95.Пріоритети соціального розвитку національної економіки, відмінність речовинного та гуманістичного виробництва.

Основним пріоритетом соціального розвитку національної економ є: перехід від епохи речовинного в-ва (економ. багатство розуміється як багатство взагалі, як матеріальні цінності, гроші і т.д) до епохи гуманістичного в-ва (багатство соціальне). Епоха речовинного в-ва створювала і створює матеріальні основи для розвитку багатої індивідуальності. Важливою умовою цих змін є зростання раціонально – використаного вільного часу, протягом якого здійснюється всебічний розвиток людини.

96.Проблема ефективності суспільного виробництва має два аспекти – цільовий і ресурсний. Розкрийте їх сутність.

Цільовий (задоволення потреб) – якісна х-ка сусп. в-ва з точки зору рівня розвитку і ступеня задоволення потреб с-ства;

Ресурсний (використання обмежених ресурсів) – раціональність організації суспільного в-ва, комбінації факторів в-ва, застосування наявних ресурсів.

Цільовий і ресурсний аспекти ефективності тісновзаємопов»язані. Цвльова ефективність змінюється прямопропорційно ресурсній, а також обсягу і якості використовуваних ресурсів.

97.Прямі та непрямі фактори, джерела економічного зростання.

Прямі або фактори, пропорції – зумовлюють фіз. здатність економ до зростання: к-сть і якість трудових ресурсів, к-сть і якість природних рес., обсяг осн. капіталу, технологія та організація в-ва, рівень розвитку підприємницьких здібностей в сусп-ві і т.д.

Непрямі або фактори попиту і розпділу: под. тиск, ефективн. кред банків, системи зростання, споживчих, інвест. і держ в-ти, розшир. експортних доставок і т.д – забезпечення зростання сукупних витрат з метою повного використ виробничого потенціалу. Фактори розподілу – це перерозподіл економ рес в економіці і забезпечення оптимального розподілу в нац. економ.

98.Референдум як особливий інститут демократії, його класифікація.

Референдум – це засіб вирішення шляхом голосування кардинальних проблем загальнодержавного та місцевого значення

Класифікація:

-Референдум за предметом проведення буває:

конституційний референдум;

законодавчий;

консультативний.

-Реф. За ступенем обов»язковості проведення:

обов»язковий- предметом є питання, піднесені конституцією до виключного вирішення в результаті всенародного опитування;

факультативний – проводиться з метою виявлення громадської думки, щодо конкретного питання яке цікавить певну частину населення регіону.

-За територією проведення:

загальнодержавні- проводиться в масштабах всієї країни;

місцеві- проводиться в межах окремих адм. територіальних одиниць з метою вирішення найважливіших питань місцевого значення.