Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
347_.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
3.79 Mб
Скачать

Контрольні питання.

  1. Записати і пояснити рівняння Максвелла.

  2. Що собою являє електромагнітна хвиля? Яка хвиля називається плоскою? Намалювати і пояснити графічне зображення плоскої хвилі.

  3. Записати і пояснити рівняння плоскої електромагнітної хвилі.

  4. Дати означення енергетичної характеристики електромагнітної хвилі (вектора Умова-Пойнтінга).

  5. Пояснити утворення стоячої електромагнітної хвилі. Записати рівняння хвилі і дати означення пучностей та вузлів стоячої хвилі.

  6. Пояснити експериментальний метод, дослідження стоячих електромагнітних хвиль.

  7. Пояснити послідовність виконання лабораторної роботи. Пояснити метод визначення довжини електромагнітної хвилі за допомогою двопровідної лінії.

  8. Як здійснюється випромінювання та прийом електромагнітних хвиль. Поясніть принципи амплітудної та частотної модуляцій.

Перелік використаних джерел

1. Кучерук І..М., Горбачук І.Т. Загальна фізика. Електрика і магнетизм.-К.: Вища школа., 1990-§§ 10.4, § §12.1-12.4,

2. Трофимова Т.Н. Курс физики. - М.: - Высшая школа, -1985 - § § 143, § § 14.6-14.8

3. Савельев И.В. Курс физики. Т.2: Электричество. Колебания и волны. -М.: Наука, 1989 §§ 66-67, §§ 70-71.

4. Детлаф А.А., Яворский Б.М. Милковская Л.Б. Т.2 Электричество и магнетизм. -М.: Высшая школа, 1977 - §§ 22.1-22.4.

1 Лоренц Хендрік (1853-1478) - нідерландський фізик

2 Силові лінії магнітного поля повинні входити в долоню лівої руки, чотири пальці напрямити в напрямі руху позитивно зарядженої частинки, тоді великий палець вкаже напрям сили Лоренца.”

1“спін” від англійського – обертатись. Спочатку вважали, що спіновий магнітний момент пов'язаний з обертанням самого електрона. Але таке механічне трактування виявилось зовсім нездатним. Спін електрона треба розуміти як його невід'ємну властивість таку саму, як і його електричний заряд, і будь-які механічні аналогії тут несприйнятливі.

2напруженість магнітного поля, як його характеристика, визначається тільки макрострумами (струмами провідності), які створюють магнітне поле і одиниця напруженості магнітного поля 1 А/м (див. лабораторну роботу № 59).

3індукція магнітного поля – силова характеристика поля. Одиниця індукції магнітного поля 1 Тл (див. лабораторну роботу № 54).

1Вивчаючи властивості сегнетоелектриків ми теж мали справу з фазовим переходом другого роду, де відбуваються руйнування електричних доменів – областей спонтанної поляризації.

1 Індукція магнітного поля - силова характеристика поля. Одиниця індукції 1 Тл (тесла). 1 Тл=1 Н/Ам

1Області спонтанної (самовільної) поляризації теж називають доменами. такі електричні домени існують в сегнетоелектриках (див. Л. Р. №39).

2Явище гістерезису також властиве і сегнетоелектрикам, для яких крива поляризації при збільшенні напруженості зовнішнього поля не співпадає (відстає) від кривої при зменшенні зовнішнього електричного поля.

1 Генрі Дж. (1757-1878) – американський фізик. Наукові роботи стосуються електромагнетизму. Відкрив явище самоіндукції.

1Магнітна проникність речовини μ – безрозмірна величина, яка визначається відношенням індукції В магнітного поля в речовині (за рахунок мікрострумів) до індукції В0 магнітного поля у вакуумі (намагнічуючого поля мікрострумів), тобто μ= В/В0. Магнітна проникність показує в скільки разів речовина “посилює” зовнішнє магнітне поле.

Англійський фізик П.Дірак теоретично допустив існування особливих частинок з одним магнітним полюсом, які назвали монополі. Але поки що магнітні монополі експериментально не виявлені.

1 Умов Н.А. (1846-1915) - російський фізик. Його роботи стосуються теорії коливних процесів, електрики, магнетизму, оптики.

Пойтінг Дж. Генрі (1852-1914) - англійський фізик. Його роботи стосуються явищ переносу енергії, теорії випромінювання і тиску світла.

1модуляція - від латинського modulatio - перехід з однієї тональності на іншу (в музиці)

28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]