Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВА.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Висновок

Планування виробничої програми підприємства є в ринкових умовах провідним завданням комплексного планування соціально-економічного розвитку підприємства. План виробництва визначає генеральний напрямок перспективного зростання всіх підрозділів фірм та організацій, основний профіль планової, організаційної та управлінської діяльності підприємства, а також головні цілі та завдання поточного планування, організації та управління виробництвом.

Важливим етапом розробки виробничої програми підприємства є обґрунтування планованих обсягів випуску продукції виробничою потужністю. У процесі обґрунтування зіставляється плановий і максимально можливий обсяг транспортування газу, виявляються внутрішньовиробничих диспропорції в завантаженні обладнання.

Основою для формування виробничої програми є стратегічний план виробництва, який розробляється за результатами вивчення кон'юнктури ринку транспортування газу в УМГ «Прикарпаттрансгаз». Ця сфера діяльності стосується вищого рівня менеджменту: тут великого значення набуває стратегічне мислення керівників, яке дозволяє обґрунтувати основні напрями розвитку, надати цілеспрямованості та гнучкості в роботі. Гнучкість виявляється у завчасному передбаченні можливості подальшого розвитку підприємства та його підрозділів у зв'язку із зміною стану газового ринку на сьогоднішній день. Враховуючи це, при формуванні виробничої програми також визначаються заходи реконструкції або вдосконалення організації та управління виробництвом, формуються зв'язки із зовнішнім середовищем. Виробнича програма є надзвичайно важливим розділом плану роботи підприємства і його виробничих підрозділів, оскільки вона розкриває зміст їх основної діяльності та визначає засоби досягнення стратегічної мети.

Проведений аналіз даних показників наочно зображує, що показник об’єму транспортування газу зменшується, аналіз точки беззбитковості демонструє недостатні об’єми транспортування газу які призводять до збитку на підприємстві, при цьому показник виробничо - технологічних затрат є нестабільним. Окрім цього можна спостерігати, загальне зниження основних економічних показників підприємства таких як виручка. Що призводить до погіршення економічного становища підприємства. Тенденція таких показників відображає зменшення об’єму надходження газу в систему газопроводів підприємства. Розробка і обґрунтування виробничої програми УМГ «Прикарпаттрансгаз» обов'язково має опиратися на чіткий математичний розрахунок усіх витрат на транспортування газу.

Для того, щоб виробнича програма була економічно обґрунтованою, при її розробці необхідно керуватися бізнес-планом, та отриманими замовленнями на плановий рік. При такому підході, є можливість зменшення витрат на транспортування, а також стабілізації основних техніко економічних показників підприємства, окрім цього ефективна виробнича програма надає можливість спрямування показників діяльності до позитивної тенденції.

Перелік використаних джерел

1.Баканів М.И.,Шеремет А.Д. Теорія аналізу господарської діяльності: -М.: Фінанси і статистика, 2001. -287с.

2. Бойчук І.М., "Економіка підприємства: навчальний посібник", Київ, "Атіка",2002р.

3. Бойчук І.М., Харів П.С., Хопчан М.І., Економіка підприємства: навчальний посібник", Львів, 1998р.

4. Гетьман О.О.,Саповал В.М. Економіка підприємства : Навчальний посібник для студ. вищих навчальних закладів.- Київ , Центер навчальної літератури ,2006.-288с.

5. Гукалюк А.Ф. Моделювання процесу розробки оптимальної виробничої

програми // Актуальні проблеми економіки./ Гукалюк А.Ф. – 2006. –  №

6. Гузела О.І., Швайка Л.А. «Планування і контроль на підприємстві». Навчально-методичний посібник - 2009.

7. Івахненко В.М. „Курс економічного аналізу”: Навчальний посіб.-4- видання, впр.доп.,-К.: Знання,2004 -190с.

8. Мних Є.В. Економічний аналіз на промисловому підприємстві.- Київ. 9. Покропивний С.Ф.,Колот В.М.Підприємництво : стратегія, організація, ефективність: Навч. Посібник.- Київ.:КНЕУ ,1998р-352с.

10. Примак Т.О. "Економіка підприємства: навчально методичний посібник", Київ „Вікар”2001р

11..Савицька Г.В. Економічний аналіз діяльності підприємств : 2-вид.доп. –К.: Знання ,2005-662с.

12. Тарасенко Н.В. Економічний аналіз: Навчальний посіб. 4- видання, стереотипне. Львів: „ Новий світ -2000” ,2006-344с.

13. Тарасюк Г.М. «Планування діяльності підприємства» - 2003.

14.Шеремет А.Д. Сайду лин Р.С. "Методика фінансового аналізу" Економические основы функционирования предприятия в современных условиях). - Київ. "УкрКоналтинг", 2000р.