Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВА.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Узагальнюючі висновки за розділом 2

Головною метою діяльності УМГ «Прикарпаттрансгаз» є транспортування газу магістральними газопроводами. Основними завданнями підприємства виступають:

  • транспортування природного газу внутрішнім споживачам;

  • транзит природного газу в країни Європи;

  • зберігання природного газу в підземних сховищах газу;

  • обслуговування та ремонт об'єктів транспортування і розподілу природного газу;

  • проектні роботи в галузі транспортування і зберігання газу.

В основі організаційної та виробничої структури «Прикарпаттрансгаз» стоїть складна багаторівнева модель управління, що також включає в себе велику кількість ЛВУМГ, які в свою чергу мають дещо простіші організаційні структури. Проте якщо аналізувати їх на ефективність можна зробити висновок, що вони відповідають наявному виробничому потенціалу та забезпечують тісний та налагоджений взаємозв'язок між структурними підрозділами, дають можливість раціонально використати трудові, матеріальні та фінансові ресурси.

Провівши аналіз основних ТЕП діяльності, можна зробити висновок, що підприємство є нестабільним хоча і працює безперебійно, немає чіткої тенденції ні спаду ні зростання економічних показників. Для прикладу у таких показниках як транспорт товарного газу, середньомісячна заробітна плата, вартість основних засобів спостерігається зростання, проте існує і негативна тенденція зростання собівартості реалізованої продукції та витрат газу на технологічні потреби впливає на ефективність діяльності підприємства.

Окрім того підприємство є не прибутковим. При проведенні аналізу точки беззбитковості було виявлено збиток підприємства, який спричинений

недостатнім обсягом транспортування. Для того щоб покрити збиток обсяг транспортування при наявних витратах повинен становити що найменше 153575,69 млн.м3.

Ііі. Планування заходів щодо ефективної діяльності функціонально-організаційних структур та обґрунтування доцільності впровадження новітніх форм організаційних систем управління (осу) на підприємстві

В умовах складної економічної ситуації, в якій знаходиться країна, підприємство повинно планувати свою діяльність враховуючи зміни в зовнішньому середовищі. Однак, спершу слід «вирівняти» ситуацію, яка вже склалась в УМГ «Прикарпаттрансгаз», а саме зменшення обсягів транспортування, зростання собівартості та збиток підприємства в цілому як результат.

Для удосконалення організації виробництва і праці, поліпшення матеріально-технічної бази, зменшення втрат та підвищення прибутковості на підприємстві потрібно звернути увагу на певні напрями системи виробничого планування.

Перш за все на підприємстві необхідно знизити втрати газу, оскільки вони є значними і посідають важливе місце.

З метою зниження втрат природного газу, збільшення обсягів транспортування газу та збільшення прибутку потрібно звернути увагу на наступні напрямки :

  • Обсяги транспортування природного газу

  • Зменшити ціну на транспортування газу

  • Зменшити виробничо-технологічні витрати під час експлуатації лінійної частини магістральних газопроводів, експлуатації обладнання газорозподільних станцій, експлуатації компресорних станцій, експлуатації газовимірювальних станцій, експлуатації під час експлуатації підземних сховищ газу.

  • Скоротити витрати газу на заповнення нових газопроводів.

Це дасть змогу збільшити загальну продуктивність підприємства, прибуток, наростити обсяги транспортування газ, та збільшити рентабельність підприємства.

Окрім цього необхідно вдосконалити виробничу програму підприємства, щоб збільшити його рентабельність, та покращити його економічний стан.

Виробнича програма – це система адресних завдань з виробництва і доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості і у встановлені терміни згідно договорів поставок. Виробнича програма визначає необхідний обсяг виробництва продукції в плановому періоді, який відповідає номенклатурою, асортиментом і якістю вимогам плану продажів.

Вона обумовлює завдання по введенню в дію нових виробничих потужностей, потребу в матеріально-сировинних ресурсах, чисельності персоналу, транспорті тощо. Цей розділ плану тісно пов’язаний з планом по праці і заробітній платі, планом по витратах виробництва, прибутку і рентабельності, фінансовим планом.

Виробнича програма підприємств визначає склад, кількість і обсяг продукції, яка повинна бути виготовлена в плановому періоді і поставлена споживачам. Відображаючи головне завдання господарської діяльності, вона є головним розділом планів підприємства. Всі інші розділи планів розробляються у відповідності з виробничою програмою і спрямовані на забезпечення її виконання.

Основним завданням виробничої програми є максимальне задоволення потреб споживачів у високоякісній продукції, яка випускається підприємствами при найкращому використанні їхніх ресурсів та отриманні максимального прибутку. З метою вирішення цього завдання в процесі розробки виробничої програми на всіх рівнях потрібно дотримуватися наступних вимог: 1) правильне визначення потреби в продукції, що випускається, і обґрунтування обсягу її виробництва попитом споживачів; 2) повне ув'язування натуральних і вартісних показників обсягів виробництва і реалізації продукції; 3) обґрунтування плану виробництва продукції ресурсами, і в першу чергу, виробничою потужністю.

Мета складання виробничої програми полягає у визначенні обсягів продукції, у даному випадку газу який буде транспортовано УМГ «Прикарпаттрансгаз».

Виробнича програма може складатись у вигляді балансу газу, що дозволяє погодити джерела та надходження газу з місцями, напрямками та обсягами споживання газу.

Таблиця 3.1 – Баланс газу управління магістральними газопроводами на плановий рік

Надходження та розподіл газу

Обсяг млн.

Надходження газу в газопроводи

кількість УКЗ – 710 шт. кількість ГРС 194

109487,6

Закачування в ПСГ

230000

Витрати газу на заповнення нових газопроводів

573136,3

Товарний газ

106623,7

Представлені показники у таблиці 3.1 свідчать про можливість формування виробничої програми для підприємства і дозволять забезпечити високу ефективність роботи підприємства, враховуючи при цьому реалії функціонування. Окрім цього адекватна та дієва виробнича програма дає змогу зменшити витрати на транспортування газу. Такого результату можна досягнути завдяки дієвому регламенті ремонтних робіт та робіт по удосконаленні магістральних газопроводів. Тому представлений баланс показників є адекватним його сьогоднішньому виробничому стану.