Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВА.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Узагальнюючі висновки за розділом 1

Отже з даного розділу ми можемо зробити висновок, що виробнича програма– це програма, яка відповідає структурі ресурсів підприємства та забезпечує найкращі результати його діяльності за визначеними критеріями. Дана програма повинна включати певну номенклатуру продукції, її обсяги (у натуральних та вартісних показниках), числові значення техніко-економічних, соціальних та інших показників, а також враховувати обмеження щодо матеріальних ресурсів, персоналу, виробничих потужностей, тощо.

Окрім цього наведено систему показників, що дозволяє максимально ефективно провести планування виробничої програми, і наведені приклади інформаційних технологій, що використовуються під час планування.

Завданнями планування виробничої програми є:

1.     Підвищення якості, надійності, поліпшення дизайну виробу з урахуванням попиту, а також дії конкурентів;

2.     Забезпечення високих і стійких темпів зростання випуску продукції як у вартісних, так і у натуральних показниках;

3.     Формування номенклатури та асортименту виробів відповідно до стадій їх життєвого циклу;

4.     Найбільш повне використання виробничих потужностей та ресурсного потенціалу підприємства.

Іі. Аналіз та оцінка ефективності планування діяльності функціонально-організаційних структур

2.1. Загальна характеристика підприємства: галузева приналежність та вид діяльності, організаційно-виробнича структура і технічна база підприємства

Газова промисловість. Промисловість природного газу включає розвідування, видобуток, транспортування, зберігання й переробку природного й супутнього нафтового газу, що видобувається разом з нафтою. УМГ «Прикарпаттрансгаз» працює у галузі транспортування природного газу.

Основними видами діяльності компанії є :

  • Постачання природного газу споживачам України;

  • Транзит природного газу через територію України до країн Західної і Центральної Європи

  • Експлуатація, реконструкція і сервісне обслуговування магістральних газопроводів і об’єктів на них;

  • Діагностування, атестування і сертифікація основного та допоміжного обладнання;

  • Будівництво і монтаж газопроводів високого і низького тисків та об’єктів на них;

  • Науково-дослідні, конструкторські і проектні роботи в галузі транспортування і зберігання газу;

  • Здійснення зовнішньоекономічної діяльності

В системі робіт з управління промисловим підприємством важливу роль відіграє побудова організаційної структури підприємства. Організаційна структура помітно впливає на зміст та обґрунтування управлінських рішень, на швидкість їх доведення до безпосередніх виконавців, чіткість, достовірність та оперативність інформації, зміст роботи різних керівників та функціонерів. Для того, щоб забезпечити якісне виконання всіх завдань, необхідно дуже уважно підходити до визначення структури організації, як в межах підприємства так і в його структурних підрозділах, тобто займатись проектуванням організаційних структур управління.

Під структурою управління будемо розуміти сукупність та співвідношення лінійних та функціональних ланок управління в їх взаємозв'язку та взаємозалежності, рівень досконалості апарату та його економічність.

Можна сказати, що вплив організаційної структури на якість управлінських рішень дуже великий. В значній мірі він залежить від типу організаційної структури. Зокрема "Прикарпаттрансгаз" являється підприємством, що входить в склад Газпрому України . Тому організаційна структура підприємства подібна до інших відповідних трансгазів Львова, Харкова, Полтави і т.д.

Структура УМГ „Прикарпаттрансгаз" відноситься до лінійно - функціональної. Вона побудована на підставі функціонального розподілу та спеціалізації конкретних управлінських функцій.

Очолює управління генеральний директор. Він призначається на посаду та звільняється з посади Генеральним директором НАК "Нафтогаз України", який встановлює посадовий оклад та укладає з Директором контракт, де визначені його повноваження, умови діяльності та матеріально-соціальне забезпечення. Директор за допомогою головного інженера, головного бухгалтера та своїх заступників з економіки, капітального будівництва, охорони праці та техніки безпеки, загальних питань здійснює керівництво діяльністю підприємства, використовуючи надані йому права. Директор визначає форми і системи оплати праці працівників структурних підрозділів, затверджує Положення про структурні підрозділи, їх структуру та штатні розписи і посадові інструкції спеціалістів; призначає та звільняє з посад їх керівників за погодженням з НАК "Нафтогаз України", укладає трудові контракти.

Group 299

Рисунок 2.1. Виробнича структура УМГ „Прикарпаттрансгаз”

Головний інженер здійснює технічне керівництво виробництвом через відділи, які йому безпосередньо підпорядковуються: диспетчерська служба, виробничо-технічний відділ, відділ по видобутку та підземному схову газу, відділ експлуатації КС, відділ експлуатації АГНКС, відділ автоматизації, телемеханіки і АСУ, відділ головного енергетика та головного механіка. Головному механіку підпорядковується механічна майстерня.

Економічна служба підприємства (планово-економічний відділ, фінансовий відділ, інформаційно-обчислювальний центр) очолюються заступником генерального директора по економічній діяльності.

Заступник з економічної діяльності керує процесами планування фінансово - кредитної діяльності підприємства, організації і оплати праці, матеріального стимулювання, відповідає за розробку і реалізацію економічної стратегії підприємства, впровадження нових прогресивних ідей економічного характеру.

Заступник з капітального будівництва здійснює керування і спостереження за основними виробничими процесами. Він очолює відділ капітального будівництва, відділ проектів, кошторису і капремонт, склад капітального будівництва.

Заступнику з господарських і комерційних питань підпорядковуються такі підрозділи як: база відпочинку „ Карпати", готель „ Дружба", житлово - комунальне господарство, медична частина, підсобні господарства, центральний склад, відділ МТП.

Відділу кадрів підпорядковується: бухгалтерія, охорона праці та юрисконсульт і секретар.

УМГ "Прикарпаттрансгаз" має такі виробничі підрозділи:

а) на правах відділення до його складу входять Богородчанське ЛВУМГ, Долинське ЛВУМГ, Закарпатське ЛВУМГ, Одеське

ЛВУМГ, Хустське ЛВУМГ, Богородчанське УПЗГ, Богородчанське тепличне господарство, Газпромсільгоспкомерція.

б) на правах дільниць - база відпочинку "Карпати" та житлово-комунальне господарство.

Розглянувши виробничу структуру, слід зазначити, що особливістю виробничого процесу є відсутність випуску продукції як такої. Результатом діяльності є лише фактично транспортований газ.

Необхідно-зазначити, що розміщення структурних підрозділів на далеких відстанях від центру підприємства є основною причиною неефективної роботи цих підрозділів. Тому на майбутнє слід удосконалювати виробничу структуру з точки зору централізації обслуговуючих та допоміжних господарств.

В даний момент часу з розвитком технічного прогресу, тобто комп'ютеризацією підприємств, комплексної автоматизації виробничих процесів, впровадженням більш нової техніки і технології у виробництво, скороченням управлінського персоналу за рахунок скорочення зайвих ланок, підприємство зможе покращити свою виробничу структуру.

На даний час в управлінні магістральних газопроводів „Прикарпаттрансгаз" зараз працює техніка різних типів вітчизняного та зарубіжного виробництва. Для її експлуатації, ремонту та налагоджування потрібні висококваліфіковані робітники та інженери, що забезпечується безперервним професійним навчанням. Всі об"єкти управління забезпечені робочими кадрами. При вводів експлуатацію нових об"єктів підготовка робітників ведеться безпосередньо на виробництві через учбово-курсовий комбінати, профтехучилища та інші учбові заклади. Поповнення кадрами робітників в основному проводиться за рахунок найму, а спеціалістами - в основному за рахунок випускників Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу і Одеського технікуму нафтової і газової промисловості, а також за рахунок працівників підприємства, що закінчують вузи і технікуми без відриву від виробництва.

Зріс освітній рівень персоналу управління, особливо частка працівників з вищою освітою, в основному серед керівників та спеціалістів. Кількість керівників і спеціалістів з вищою освітою 3 і 4 рівня зросла на 33 особи.

В УМГ „Прикарпаттрансгаз" укомплектованість керівниками і спеціалістами стабільна, за винятком короткотермінової неукомплектованості, викликаної введенням в дію нових об"єктів, виходом на пенсію працівників та інше.

Всі об"єкти підприємства забезпечені робітниками згідно потреби. Нововведені об"єкти комплектуються за рахунок переміщення досвідчених кадрів з діючих об"єктів для згуртування кістяка колективу та найму, навчання

нових робітників.

Керівники в управлінні є досвідченими працівниками і в основному з великим досвідом роботи в галузі.

Потреба в фахівцях в управлінні задовольняється за рахунок переводу молодих спеціалістів, які працюють по робітничих професіях, на інженерні посади та прийому на роботу спеціалістів, які закінчили вищі учбові заклади за рахунок підприємства, а також набору молодих спеціалістів.

Управління тісно співпрацює з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, Одеським технікумом газової і нафтової промисловості, міжгалузевим учбово-атестаційним центром інституту електрозварювання ім. Патона, НДПІАСУтрансгаз та іншими закладами.

Всі структурні підрозділи управління мають навчений робітничий потенціал, а в міру необхідності - зразу проводиться перепідготовка чи підвищення кваліфікації кадрів.

Управління практикує підготовку спеціалістів на замовлення за рахунок державного бюджету та шляхом надання позик працівникам.

Направлені ДК "Укртрансгаз" в управління молоді спеціалісти закріплюються для стажування і набуття навиків практичної роботи за висококваліфікованими керівниками служб та станцій. Поповнення кадрів із числа молодих спеціалістів в основному проводиться за рахунок випускників Івано-Франківського технічного університету нафти і газу та Одеського технікуму нафтової і газової промисловості.

Житлово-побутові умови в управлінні для молодих спеціалістів створюються згідно направлень на роботу.

Усі працівники кадрових служб УМГ „Прикарпаттрансгаз" мають вищу та середньо-спеціальну освіту.

Частина працівників кадрової служби пройшла підготовку в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу для роботи на персональних комп"ютерах, частина - освоїла техніку самостійно.

Також однією з найбільш важливих характеристик організації праці є її взаємозв'язок із зовнішнім середовищем. Зовнішнє середовище вивчається для того, щоб виявити ті загрози і можливості, які підприємство повинно враховувати при визначенні своїх цілей.

Розглядаючи технічну базу підприємства перш за все необхідно відзначити, що технічна база підприємства - це комплекс технічного, енергетичного, транспортного та інших видів обладнання, інструментів, приладів, будівель та споруд, а також матеріальних ресурсів, які необхідні для здійснення процесу виробництва. Специфіка технічної бази підприємства багато в чому залежить від його спеціалізації, виробничих процесів, рівня їх концентрації та розподілу праці, її кооперації, масштабів виробництва, глибини розподілу сукупного виробничою процесу підприємства.

Тому саме специфіка діяльності УМГ "Прикарпаттрансгаз" визначає особливості складу і структури технічної бази підприємства.

Станом на 1.01.2010 р. в експлуатації знаходиться 20 компресорних станцій, в складі яких перебувають 127 газоперекачувальних агрегатів. До складу компресорної станції входять установка очистки газу та установка повітряного охолодження газу. В склад підприємства входять також 3 установки підготовки газу, які знаходяться відповідно в Богородчанах, Долині, Орлівці та 195 газорозподільних станцій.

Протягом деяких років УМГ "Прикарпаттрансгаз" мало певні проблеми із технічним забезпеченням. Так згідно з наказом ДК "Укртрансгаз" №117 постачання трубами та металопрокатом повинне було здійснюватись за рахунок централізованих поставок і лімітів. Але із замовлених на виробничі потреби сталевих труб в кількості 1637 т і металопрокату в кількості 1728 т централізовано було поставлено тільки 371 т. Основна частина матеріалів, крім транзитних оптових поставок, поступає на центральний склад в м. Тисмениця, де зберігається і видається підрозділам для виконання місячних планів робіт згідно заявок.

Загальна площа центрального складу, де зберігаються матеріали для експлуатаційних потреб складає 15950 м. кв. На території складу є закриті складські приміщення для зберігання обладнання, електроматеріалів, контрольно-вимірювальних приладів, засобів індивідуального захисту площею 1172 м. кв., склад сипучих і хімічних матеріалів площею 266 м. кв., склад лакофарбової продукції площею 88 м.кв.. а також навіс для зберігання масел і будматеріалів площею 646 м. кв., відкрита площадка для складування металу і труб-3840 м. кв.

Варто зазначити, що через нестабільне фінансування і відсутність необхідних запчастин, особливо для електрообладнання іноземного виробництва, в енергетичному господарстві УМГ "Прикарпаттрансгаз" також існують проблеми з підтриманням електроустаткування і електромереж в працездатному стані, крім того є необхідність у придбанні нових електродвигунів.

Для виконання профілактичних і ремонтних робіт на об'єктах транспортування газу і зберігання в УМГ "Прикарпаттрансгаз" створено: 1. відділ проектів, кошторисів і капремонту об'єктів, даний відділ підпорядковується заступнику генерального директора по капітальному будівництву. 2. відділ головного механіка, який підпорядковується головному інженеру. Також на підприємстві є механічна майстерня. Відділу головного механіка підпорядковується механічна майстерня, яка призначена для ремонту обладнання. Майстерня знаходиться в селі Надвірнянського району і налічує 26 працівників: верстатники, електрозварники, різчик, коваль, слюсарі, різноробочі, кочегари, водій. В перелік обладнання, яке ремонтує майстерня входить: засувки, крани, компресори, насоси, виготовлення залізничних конструкцій, переходів через водні перешкоди, виготовлення обладнання одоризації газу.

Для виконання капітальних ремонтів газопромислового обладнання складається план-графік. Для обслуговування свердловин на підприємстві створено цех капітального ремонту, який знаходиться в Богородчанах. В склад даної служби входить бригада капітального ремонту і аварійного ремонту, розчинний вузол, який готує розчин для глушіння свердловин при капітальному і підземному ремонту. Крім того є зварна бригада аварійних робіт: 2 ланки зварників, які виконують зварні роботи. Бригада обслуговує свердловини підземного зберігання газу і працює в одну зміну. В розпорядженні цеху є адміністративний будинок, склади для матеріалів, глинне господарство, ремонтна ділянка призначена для техніки, установки для ремонту свердловин - А-50 (вантажопідйомники), набір проти викидного обладнання, набір ручного інструменту, вагончик для обслуговування І персоналу. Цех складається із шести працівників.