Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

BZhD_dlya_studentov / БЖД посібник

.pdf
Скачиваний:
325
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
15.35 Mб
Скачать
Рис. 1.61

Соціальні відносини виникають між людьми у процесі їхньої діяльності та спілкування. Вони характеризують життєдіяль- ністьлюдиниіподіляютьсянаекономічні,соціально-політичні, ідеологічні,культурні,побутові,сімейні.Суспільствопротягом усієї своєї історії існує, створюючи різного роду спільноти. Це зумовлено біологічною взаємозалежністю людей, перевагами співробітництва і розподілу праці, а також винятковою здатністю встановлювати взаємини через символічні комунікації. Спільна діяльність людей породжує складну систему соціальних зв’язків, яка згуртовує індивідів у єдине соціальне ціле — соціальну спільноту і через неї у соціальну систему.

У сучасному суспільстві кожна людина належить до безлічі різних соціальнихінститутів(рис.1.61),тобто форм закріплення і способів здійснення спеціалізованої діяльності, яка забезпечує стабільне функціонування суспільних відносин. Людина є членом сім’ї, навчається в школі, працює на виробництві, користується громадським транспортом тощо. Кожного разу вона є членом окремої соціальної спільноти.

Соціальна спільнота це реально існуюча сукупність людей, об’єднаних відносно стійкими соціальними зв’язками, відносинами, яка має загальні ознаки, умови і спосіб життя, риси свідомості, культури, що надають їй неповторної своєрідності, цільності.

Соціальні спільноти бувають: групові, масові, соціальнородинні, етнічні, соціально-територіальні.

Групові: класи, верстви, соціально-демографічні групи, професійні групи та ін.

Масові: учасники суспільних рухів, аудиторія глядачів, любительські об’єднання.

Соціально-родинні: сім’я, рід, плем’я.

Етнічні: етнос, народність, нація, національна меншина. Соціально-територіальні: мешканці житлових будинків,

сіл, району, міста, області.

101

Рис. 1.63

Функціонально соціальні спільноти спрямовують дії своїх членів на досягнення групової мети (рис. 1.62). Соціальні спільноти можуть виникати спонтанно (мимовільно) чи інституціоналізовано (організовано), бути формальними чи неформальними. Будь-яка соціальна група може роз-

Рис. 1.62 глядатисяяксуб’єктсистеми«людина — життєве середовище» і визна-

чати рівень цієї системи.

1.6.3. Соціальні небезпеки. Небезпеки, спричинені низьким духовним та культурним рівнем.

Небезпеки психотропного впливу

Класифікуючи небезпеки за характером походження виділяють такий вид небезпек як соціальні небезпеки. Зокрема до них відносять: бідність, злочинність, бродяжництво, алкоголізм, тютюнопаління та інші, які породжуються низьким духовним та культурним розвитком.

Соціально-економічні труднощі в державі призвели не тільки до спаду життєвого потенціалу населення, а й до зростання негативних і дуже небезпечних явищ у суспільстві. Одним із таких явищ є розповсюдження наркоманії.

Наркоман — це людина, що втікає від труднощів життя. Найчастіше наркоманами стають діти і молодь (рис. 1.63).

Єдиним загальним показником є те, що причину зростаючого використання наркотиків слід шукати в суспільному розвитку. Психічна залежність від наркотиків означає, що лише з допомогою наркотику можливо відновити душевну рівновагу і отримати під контролем свої нерви. Якщо при вживанні наркотиків наступає фізична залежність, то це набагато гірше, оскільки до згаданого психічного потягу вживати наркотики

102

приєднуються фізичні страждання. Наркомани, як правило, вже не спроможні ні до якої систематичної роботи і в більшості випадків здійснюють злочини, щоб забезпечити собі засоби на існування та задовольнити потреби в наркотиках.

Лікуватинаркоманівдужеважкоірезультатинезавждиуспішні. Термін лікування залежить від того, на протязі якого часу наркоман вживав наркотик. Чим довше, тим складнішим і довшим є процес лікування. Видужання наркомана можливе лише в умовах стаціонару при проведенні спеціального лікування. Однак навіть при довготерміновому лікуванні можливі рецидиви. Якщо наркоманові не вдається вийти з цього пекла, смерть його неминуча.

Токсикомани домагаються сп’яніння, використовуючи аерозо- лі—легкіотруйніречовини,якіпривдиханнішвидкопоглинають- сялегенямиімиттєвопроникаютьумозок.Аерозолі,якіалкоголь, затримують постачання кисню в кров, а без кисню мозок людини, центральна нервова система обійтися не можуть. Неодноразове аерозольне сп’яніння може призвести до летального наслідку.

Соціальна небезпечність і шкідливість наркоманії:

наркомани погані робітники, їх працездатність, фізична

ірозумова, знижені, всі думки пов’язані з наркотиком — де

іяк його роздобути і вжити;

наркоманія наносить значні матеріальні і моральні збитки, є причиною нещасних випадків на виробництві, на транспорті, в побуті, причиною травматизму і захворювань, різних правопорушень;

наркомани створюють неймовірно важкі умови для своєї сім’ї, отруюючи її своєю присутністю, поведінкою, позбавляючи її засобів існування;

наркомани, деградуючи фізично і морально, є тягарем для суспільства, втягуючи в цю ганебну справу все нових і нових людей, в першу чергу, молодь;

вживання наркотичних засобів аморальне. Суть наркоманії полягає в руйнуванні здорової оцінки оточуючого світу

імісця в ньому, системи цінностей, які склались в процесі виховання, в руйнуванні цілей і змісту життя;

наркологічна хвороба у всіх її видах — соціально-небез­ печне психічне захворювання, що загрожує майбутньому нації, благополуччю і здоров’ю населення всієї держави.

103

 

Вживання алкоголю та тютюно­

 

паління є соціальним злом для сус-

 

пільства. Саме через це скорочуєть-

 

ся тривалість життя, підвищується

 

смертність, народжується неповноцін-

 

не потомство.

 

Алкоголь має великий негатив-

 

ний вплив на життєздатність людини.

 

Алкоголь, або спирт, є наркотичною

Рис. 1.64

отрутою, яка діє, перш за все, на клі-

тини головного мозку, паралізуючи їх.

Доросла людина вагою 75 кг може померти від одноразового вживання 1 літра горілки. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, алкоголізм щорічно забирає життя 6 млн. чоловік — це більше, ніж помирає від раку (рис. 1.64). Систематичне пияцтво обумовлює багато захворювань, призводить до передчасного старіння, скорочує життя .

Через вживання алкоголю водіями транспорту відбувається багато аварій. Алкоголь обумовлює алкогольну гіпертонію або вражає міокард, а також обумовлює гепатит (запалення печінки), цироз (рубцеве переродження) печінки, пошкодження мозку. Понад 25% випадків захворювання серця безпосередньо пов’язані з вживанням алкоголю. Кожна четверта із так званих раптових смертей обумовлена вживанням спиртних напоїв.

Тютюнопаління є поширеною шкідливою звичкою серед чоловіків, жінок, та підлітків. Наукові досліди підтверджують згубну дію нікотину на організм людини (рис. 1.65). Встановлено, що тютюновий дим вміщує отруйні речовини.

Крім нікотину він містить шкідливі

 

речовини такі як: чадний газ, синиль-

 

ну кислоту, сірководень, аміак, азот,

 

ефірні масла. Одноразова доза ніко-

 

тину 0,08...0,16 г є смертельною для

 

людини. Оскільки нікотин потрапляє

 

в організм людини поступово і малими

 

дозами, гострих явищ отруєння людей

 

не спостерігається. Тютюн шкідливо

Рис. 1.65

104

діє на організм людини і, в першу чергу, на нервову систему, спочатку збуджуючи її, а потім пригнічуючи.

Нікотин звужує судини мозку і зменшує їх еластичність, ускладнює надходження крові в мозок, що і обумовлює погіршення його роботи. Як наслідок — біль в голові, запаморочення. Під впливом паління послаблюється пам’ять, увага, сила м’язів, зменшується інтелект. Люди, що палять, в 5 разів частіше хворіють на рак та інші злоякісні пухлини. Гігієнічний аспект паління полягає в тому, що людина, яка палить, отруює не лише свій організм, а й оточуюче повітря.

Протипаліннянеобхідноборотисявсімсуспільством.Наразі, дляцьоговживаютьсяадміністративнізаходи,метоюякихєобмеження паління в загальних місцях і особливо не допускання паління серед дітей і підлітків. Кожний, хто палить, повинен усвідомлювати всю ту шкоду, яку він наносить здоров’ю.

1.6.4. Групи ризику щодо інфікування ВІЛ/СНІД та хворобами, що передаються статевим шляхом.

Заходи для подолання епідемії ВІЛ-інфекції

ВІЛ — це вірус, який потрапляючи в організм людини, викликає смертельне інфекційне захворювання (див. 1.4.13).

Перші прояви і випадки захворювання були зареєстровані в США. ВІЛ від однієї людини до іншої передається в основному при статевому контакті з інфікованою людиною незалежно від його способу. Також хвороба передається при переливанні крові зараженого ВІЛ донора, при пересадці його органів, при неодноразовому вживанні голок і шприців наркоманами, проколюванні вух, татуюванні а також при пошкодженні шкіряних покровів або слизових оболонок медичним інструментом та ін.

Нині над планетою вирує пожежа під назвою СНІД. Як можна загасити цю пожежу і чи не загине цивілізація? Всесвітня організаціяохорониздоров’ярозробилаглобальнупрограмуборотьби зі СНІДом. Серед медичних заходів, передбачених цією програмою, велике значення мають санітарно-профілактичні. З 1985 року в усіх країнах світу запроваджено жорсткий лабораторний контроль донорської і плацентарної крові, її препаратів, а також різних органів, що відбираються для транспланта-

105

Рис. 1.66

ції. В лікарнях, поліклініках ведеться контроль за стерилізацією ріжучих, колючих та інших інструментів.

Частим наслідком неправильної статевої поведінки юнаків

ідівчат, які розпочинають дошлюбне статеве життя, є такі захворювання, як сифіліс, гонорея, трихоманоз, синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та ін. Ці інфекційні захворювання можуть уражати організм одночасно. Передаються вони, в основному, статевим шляхом.

Сифіліс — важке захворювання, що спричиняється блідою трепонемою (спірохетою) яка швидко гине під дією чинників зовнішнього середовища. Хвороба уражає внутрішні органи

інервову систему. Без лікування хворі, як правило, стають інвалідами і швидко вмирають. Лікування сифілісу досить складне, але від цієї хвороби можна лікуватись, якщо суворо дотримуватись встановленого лікарем режиму (рис. 1.66).

Гонорея (трипер). Збудником цьо-

го захворювання є мікроб гонокок, нестійкий у довкіллі. Зараження гонококом відбувається як статевим так і побутовим шляхом. Перші ознаки гонореї з’являються вже через 1–3 дні після зараження. В чоловіків — це гнійні виділення із сечівника, печія, болі при сечовипусканні. Згодом гонокок переходить на інші органи, викликаючи їх запалення.

Без лікування через кілька тижнів болючі прояви гонореї зникають, хвороба переходить у хронічну форму. Несвоєчасне, як і неповне лікування гонореї може призвести до звуження світу сечівника, порушень репродуктивних функцій.

Гонореєю можуть заразитися і діти, особливо дівчатка, частіше побутовим шляхом: при користуванні одним рушником, при спільному купанні в одній ванні або перебуваючи в одній постелі. Своєчасне лікування гонореї веде до повного видужання.

Трихомоноз. Збудником цього поширеного захворювання є піхвова трихомонада з класу джгутикових. Трихомонада досить чутлива до чинників довкілля, а тому швидко гине під їх впливом. У заражених чоловіків спочатку уражається сечів-

106

ник, звідси трихомонади розповсюджуються і на інші органи сечостатевої системи, викликаючи їх запалення. Для лікування трихомонозу тепер є ефективні засоби.

Загальна характеристика захворювань, що передаються статевим шляхом представлена у таблиці 1.3.

 

 

 

 

 

Таблиці 1.3

 

 

 

 

 

 

Захворю-

Збуд-

Інкубаційний

Початкові

Можливі

Ліку-

вання

 

ник

період

синдроми

наслідки

вання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1–8 тижнів

Збільшення

 

 

 

 

 

для виявлен-

 

 

 

 

 

лімфатичних

Тяжкі

 

 

 

 

ня початко-

вузлів, лихо-

інфекції,

Препа­

СНІД

 

Вірус

вих стадій

манка, втрата

злоякісні

рати, для

 

інфекції.

подовжен-

 

 

 

ваги, швидка

пухлини,

 

 

 

Кілька років

ня життя

 

 

 

втомлюва-

смерть

 

 

 

розвитку

ність

 

 

 

 

 

СНІДу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загибель

Анцик­

 

 

 

 

Сверблячка,

плоду

ловір

Геніталь­

­

 

 

невеличкі на-

в утробі

понижує

ний гер-

 

Вірус

2–12 днів

повнені ріди-

матері, на-

частоту

пес

 

 

 

ною прищі,

родження

рецидивів

 

 

 

 

лихоманка

неповноцін-

і їх важ-

 

 

 

 

 

них дітей

кість

 

 

 

 

 

 

 

Інфекція,

 

 

Пекучість

Безпліддя,

 

 

 

при сечови-

позаматкова

 

виклика-

Бак­

5–7 днів

Анти­

на хламі-

терії

веденні, виді-

вагітність,

біотики

 

лення з піхви

передчасні

діями

 

 

 

 

 

 

 

і сечівника

пологи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пекучість

 

 

 

 

Бак­

2–8 днів і

при сечови-

 

Анти­

Гонорея

 

терії

веденні, виді-

Безпліддя

 

більше

біотики

 

 

(кокки)

лення з піхви

 

 

 

 

 

і сечівника

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шанкер.

Важкі пору­

 

 

 

Бакте-

 

шення ЦНС

 

 

 

 

виразка .

Анти­

Сифіліс

 

рії (спі-

10–90 днів

на статевих

та життєво-

біотики

 

 

рохети)

 

органах

важливих

 

 

 

 

 

органів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

107

Рис. 1.67

1.6.5. Небезпеки психологічного впливу на людину. Небезпеки фізичного впливу

Видів шахрайств безліч (рис. 1.67). Ним займаються люди, щошукаютьзискбезособливихвитратізусиль.Тому,якщовам пропонують начебто дуже вигідну за ціною угоду, будьте дуже обережні. Якщо ви хочете вкласти свої заощадження в справу, варто порадитися з компетентними людьми. Найчастіше шахрайство відбувається в такий спосіб: шахрай обманює клієнта і, пообіцявши надзвичайний прибуток, безслідно зникає.

Особливого поширення набуває шахрайство в періоди соціальних криз і гострих товарних дефіцитів. До шахрайських тенет найчастіше потрапляють довірливі, малоосвічені, легковірні люди. Шахрайські методи виманювання грошей дуже різноманітні. Вони увесь час вдосконалюються і поповнюються, тому що шахраї використовують слабкості людської натури: жадібність, прагнення легкої наживи, заздрощі.

Усі шахраї — це свого роду «артисти». Нерідко вони діють у складі організованих груп, де кожен з учасників мистецьки розігрує свою завчасно відпрацьовану роль із монологами, репліками і навіть із визначеними сценічними картинками.

«Наперстки» та інші вуличні «ігри», що обіцяють миттєвий ви- граш,—шахрайство.Стережисятакожітакзванихворожок.Вони дуже настирливо перепиняють дорослих і дітей, заводять з ними розмови. Дехто з них володіє гіпнозом. Через деякий час жертва приходить до тями, але ні грошей, ні цінних речей уже немає. Часто шахраї «працюють» на вокзалах звертаючись за допомогою допасажирів,щобтідоглянули«нахвилиночку»заїхнімиречами, а тоді, втративши увагу пасажир або приїжджий просить зустрічної послуги, не підозрюючи про її наслідки (втрата усіх речей).

Щоб не бути ошуканим, дотримуйтесь таких правил:

остерігайтеся людей, що пропонують вигідні угоди;

не купуйте товар за ціною, нижчою від його вартості. Він може виявитися краденим;

108

не піддавайтеся умовлянням купити товари, що у даний момент продаються в магазині;

не приймайте подарунків, що зобов’язують вас віддячити взаємністю;

остерігайтеся азартних ігор;

у випадку втрати банківської картки негайно заявіть про це в банк, щоб там «заморозили» ваш рахунок;

якщо, відправляючись за кордон, ви дізнаєтеся, що курс валюти на чорному ринку набагато вищий за офіційний, будьте обережні — у подібних угодах може таїтися шахрайство.

Вирушаючи в дорогу, постарайтеся так розкласти по кишенях документи, гроші, інші цінності, щоб у випадку втрати або крадіжки збиток не був значним. Залишіть при собі трохи грошей на «дрібні» витрати. Не ховайте гроші, документи, квитки в портфелях, сумках, з яких їх викрасти значно легше, ніж

зкишені. Сумку або портфель також можуть викрасти. Зайшовши у купе вагона, перш за все подбайте про розмі-

щення своїх речей. Якщо у вас нижнє місце, то речі варто поставити під сидіння. Якщо вам дісталося верхнє місце, то речі ліпше поставити на третю полицю. Гроші завжди повинні знаходитися при вас, ніколи не залишайте їх у кишенях верхнього одягу.

Їхати в поїзді з незнайомими вам людьми завжди небезпечно. Важливо дізнатися, до якої станції їдуть попутники, де працюють або вчаться, чим займаються. Люб’язно відмовтесь від запропонованої вам їжі, зокрема цукерок, прохолодних напоїв і, особливо, спиртного. Пам’ятайте, що зловмисники можуть підмішувати в їжу психотропні речовини, від яких обрана жертва втрачає над собою контроль. Ніколи не погоджуйтеся в потязі грати в азартні ігри на інтерес, навіть у карти, особливо коли вам це пропонують пасажири, що не з вашого купе.

Якщо у вас викрадені речі, то негайно заявіть про це провіднику і бригадиру потяга, а через них на найближчій станції заявіть в міліцію, запишіть дані й адреси свідків. Якщо ж у вас є підозри щодо конкретних пасажирів, запропонуйте оглянути їхні речі й одяг. Виявивши викрадений порожній гаманець або сумочку, намагайтеся взяти річ так, щоб не знищити можливих слідів пальців рук злочинця.

109

Рис. 1.68

Набираючи шифр автоматичної камери схову переконайтеся у відсутності поруч сторонніх. Ніколи не шифруйте камеру схову цифрами свого року народження або однаковими цифрами. Набраний шифр варто запам’ятати, а не записувати, тому що листок з шифром може загубитись, або ж його можуть викрасти.

Якщо вам погрожують телефоном, анонімним листом тощо (рис. 1.68), постарайтеся дотримуватися таких чотирьох правил.

1.Оцініть ситуацію. Якщо текст листа дійсно приховує в собі небезпеку для вас і ваших близьких, негайно вживайте запобіжних заходів: завісьте вікна шторами). Перевірте надійність усіх дверей. Підготуйте засоби для самооборони. Попередьте своїх близьких, що знаходяться вдома, і покличте дітей із вулиці.

2.Зайдіть до сусідів, яким ви довіряєте, розкажіть про те, що трапилося, і попросіть допомоги. Подзвоніть від них у відділ внутрішніх справ, домовтеся про таємну зустріч із співробітниками правоохоронних органів і про ваші подальші дії. Якщо

увас є підозра на конкретну особу, а текст листа не несе в собі явної погрози, письмово сповістіть про це в міліцію, зажадайте запросити автора листа для офіційного застереження.

3.Не використовуйте свій телефон для розмов. Попередьте своїх близьких, про необхідність підвищити свою обережність. Попросіть друзів підстрахувати вас вдома і на вулиці, завжди повідомляйте їх, куди і на який час ви відправляєтеся.

4.Подбайте про безпеку близьких. Випускайте дітей тільки в супроводі дорослих. Не використовуйте для пересування випадкові автомашини, викликайте таксі телефоном сусідів. Відмовтесь від заміських прогулянок і повертайтесь додому до настання темряви. Поводьтеся природно, виконуйте всі рекомендації правоохоронних органів.

Шантаж — погроза розголошення компрометуючих фактів з метою отримати певний зиск. Багато людей стикаються

110

Соседние файлы в папке BZhD_dlya_studentov