Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

BZhD_dlya_studentov / БЖД посібник

.pdf
Скачиваний:
325
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
15.35 Mб
Скачать

1.5. ХІМІЧНІ НЕБЕЗПЕКИ

Змістово-методичні орієнтири навчання

Рівень знань

 

 

з/п

Початковий

Кінцевий

 

 

 

 

 

 

 

1

Основні види та класифікація хімічно-

РО

ПОЗ

небезпечних речовин

 

 

 

 

2

Вплив токсичних речовин на організм

РО

П

 

людини

 

 

3

Сильнодіючі отруйні речовини (СДОР)

ПОЗ

У

та їх вплив на організм людини

 

 

 

 

4

Характеристика основних забруднюва-

ПОЗ

У

чів навколишнього середовища

 

 

 

 

5

Правила поведінки при враженні СДОР

ПОЗ

У

 

 

 

 

6

Нітрати та нітрити, заходи безпеки при

РО

ПОЗ

 

отруєнні

 

 

7

Медикаментозне отруєння та надання

ПОЗ

У

долікарської допомоги

 

 

 

 

8

Засоби побутової хімії як джерела небез-

ПОЗ

У

пеки

 

 

 

 

1.5.1. Небезпечні хімічні речовини, джерела, вплив на людину. Класифікація хімічних речовин.

Шляхи проникнення шкідливих речовин в організм людини

Протягом свого життя людина постійно стикається з великою кількістю шкідливих речовин, які можуть викликати різні види захворювань, розлади здоров’я, а також травми як у момент контакту, так і через певний проміжок часу. Особливу небезпеку становлять хімічні речови­ ни, які залежно від їх практичного використання можна поділити на:

• промислові отрути (рис. 1.39), які використовуються у виробництві (розчинників, барвни- Рис. 1.39

71

ків), є джерелом небезпеки гострих і хронічних інтоксикацій (ртуть, свинець, ароматичні сполуки тощо);

отрутохімікати, що використовуються у сільському господарстві для боротьби з бур’янами та гризунами (гербіциди, пестициди);

лікарські препарати;

хімічні речовини побуту (харчові добавки, засоби санітарії та гігієни, косметичні засоби);

хімічна зброя.

Залежно від характеру дії на організм людини хімічні речовини поділяються на: токсичні, подразнюючі, мутагенні, канцерогенні, наркотичні, задушливі та ті, що впливають на репродуктивну функцію.

Токсичні речовини — це речовини, які викликають отруєння усього організму людини або впливають на окремі системи людського організму (кровотворну, центральну нервову). Ці речовини викликають патологічні зміни певних органів, наприклад, нирок, печінки. До таких речовин належать такі сполуки, як чадний газ, селітра, розчини кислот чи лугів.

Подразнюючі речовини викликають подразнення слизових оболонок, дихальних, шляхів, очей, легень, шкіри (пари кислот, лугів, аміак).

Мутагенні речовини призводять до порушення генетичного коду, зміни спадкової інформації (свинець, радіоактивні речовини тощо).

Канцерогенні речовини викликають, як правило, злоякісні новоутворення — пухлини (ароматичні вуглеводні, циклічні аміни, азбест, нікель, хром).

Наркотичні речовини впливають на центральну нервову систему (спирти, ароматичні вуглеводні).

Задушливі речовини призводять до токсичного набряку легень (оксид вуглецю, оксиди азоту).

Прикладомречовин,щовпливаютьнарепродуктивнуфунк­ цію, можуть бути: радіоактивні ізотопи, ртуть, свинець.

Сенсибілізатори—церечовини,щодіютьякалергени(розчин- ники, формалін, лаки на основі нітрота нітрозосполук тощо).

Негативні наслідки має вплив саме отруйних речовин на живі організми, повітря, ґрунт, воду. Своєю дією ці речовини

72

призводять до критичного стану навколишнього середовища, впливають на здоров’я та працездатність людей.

Отруйними називаються речовини,

які призводять до ураження всіх живих організмів, особливо людей та тварин.

Шляхи проникнення отруйних ре­ човин в організм людини: через шкіру, органи дихання (рис. 1.40) та шлунок.

Ступінь ураження отруйними речови- Рис. 1.40 нами залежить від їх токсичності, вибірковості дії, тривалості, а також від їх фізико-хімічних властивостей.

За вибірковістю дії шкідливі речовини можна поділити на:

серцеві — кардіотоксична дія: ліки, рослинні отрути, солі кобальту;

нервові — порушення психічної активності (чадний газ, фосфорорганічні сполуки, наркотичні засоби, снотворні ліки);

печінкові — хлоровані вуглеводні, альдегіди, феноли, отруйні гриби;

ниркові — сполуки важких металів, етиленгліколі, щавлева кислота;

кров’яні — анілін, нітрити;

легеневі — оксиди азоту, озон, фосген.

За тривалістю дії шкідливі речовини ділять на три групи:

летальні, що призводять до смерті (5% випадків) — термін дії до 10 діб;

тимчасові, що призводять до нудоти, блювоти, набряку легенів, болю у грудях — термін дії від 2 до 5 діб;

короткочасні — тривалість декілька годин (подразнення у носі, ротовій порожнині, головний біль, задуха, загальна слабкість).

Аерозолі викликають загальнотоксичну дію у результаті проникнення пилових часточок (до 5 мкм) в дихальні шляхи, повністю розчиняються в лімфі і, поступаючи у кров, викликають інтоксикацію. Шкідливі речовини можуть потрапляти

ворганізм людини через шкіру у випадках високих концентрацій токсичних парів і газів у повітрі на робочих місцях.

73

Рис. 1.41

Ураження шкіри, безумовно, прискорює проникнення отруйних речовин в організм.

Отруйніречовинипотрапляютьушлунково-кишковийтракт через недотримання правил особистої гігієни, наприклад, харчування або куріння на робочому місці без попереднього миття рук. Ці речовини відразу можуть потрапляти у кров з ротової порожнини. До таких речовин, наприклад, належать жиророзчинні сполуки, феноли, ціаніди.

1.5.2. Параметри, які характеризують небезпеку хімічних речовин: токсичність, токсична доза, концентрація, щільність зараження, стійкість, гранично допустима концентрація

Дляпослабленнявпливушкідливихречовиннаорганізмлюдини, для визначення ступеня забрудненості довкілля та впливу на організм користуються такими поняттями, як гранично допустима концентрація (ГДК) шкідливих речовин, гранично допустимі викиди (ГДВ), гранично допустимі екологічні навантаження (ГДЕН), максимально допустимий рівень (МДР), тимчасово погоджені викиди (ТПВ) та орієнтовно безпечні рівні впливу (ОБРВ) забруднюючих речовин у різних середовищах.

ГДК встановлюються головними санітарними інспекціями в законодавчому порядку або рекомендуються відповідними комісіями на основі результатів наукових досліджень, а також відомостей, одержаних після різних аварій, тривалих медичних обстежень людей на шкідливих виробництвах (хімічні виробництва, АЕС, шахти, кар’єри тощо).

Поки існують шкідливі види антропогенної діяльності, щоб обмежити їх вплив на природне середовище, потрібнонормуватикількістьшкідливих речовин, які викидаються в повітря, ґрунти, води, постійно контролювати викиди об’єктів (рис. 1.41), прогнозуючи стан довкілля та приймаючи відповідні санкції щодо порушників законів про охорону природи.

74

При нормуванні всіх забруднювачів у нормативах різних країн покладено визначення ГДК у різних середовищах. За основу приймають найнижчий рівень забруднення, що ґрунтується на санітарно-гігієнічних нормах.

ГДК шкідливої речовини — це такий вміст її у середовищі, який не знижує працездатності та самопочуття людини, не шкодить здоров’ю у разі постійного контакту, а також не викликає негативних наслідків у нащадків.

За наявності в повітрі чи воді кількох забруднювачів односпрямованої дії повинна виконуватись така умова: С/ГДК1+С/ ГДК2+...+С/ГДКn=1, де С1, С2, ... Сn — фактичні концентрації забруднювачів, мг/м3; ГДК1, ГДК2, ... ГДКn — ГДК забруднювачів, мг/м3.

Для визначення максимальної разової ГДК використовуються високочутливі тести, за допомогою яких виявляють мінімальні впливи забруднювачів на здоров’я людини у разі короткочасних контактів.

Для визначення тривалихвпливівзабруднювачівпроводять експерименти на тваринах, використовують дані спостережень під час епідемій, аварій.

У ґрунтах ГДК речовин визначають переважно для одного шару. Речовини не повинні шкідливо впливати на якість вирощуваної людиною для споживання продукції, а також на здатність ґрунту до самоочищення та нормального функціонування. Останнім часом дедалі більше робиться розрахунків ГДК для продуктів харчування.

Основними засобами захисту людини від впливу шкідливих речовинєгігієнічненормуванняїхвмістуурізнихсередовищах, а також різні методи очищення газових викидів та стоків.

1.5.3. Сильнодіючі отруйні речовини: хлор, аміак, сірководень, азотна, сірчана, соляна кислоти.

Дії людей в зоні зараження.

Сильнодіючі отруйні речовини — це такі токсичні хімічні сполуки, котрі використовуються у народному господарстві (рис. 1.42), вилив або викид яких в довкілля може привести до зараження його з небезпечними концентраціями для здоров’я

75

або життя людей. До об’єктів, котрі виробляють, використовують та зберігають СДОР, відносяться підприємства хімічної, нафтохімічної промисловості; підприємства, що мають холодильні установки, в яких у якості холодоагенту використовується аміак;

Рис. 1.42 водопровідні та очисні споруди, на яких застосовується хлор; залізничні станції та магістралі; склади і бази з запасами отруто-

хімікатів або інших речовин для дезинфекції та дератизації. Об’єкти народного господарства, на яких можуть виник-

нути масові ураження сильнодіючими отруйними речовинами людей, тварин, рослин називаються хімічно-небезпечними об’єктами.

У мирний час спричинити викид СДОР в довкілля можуть виробничіаварії,стихійнілиха,пожежі.Прицьомувиникають зони хімічного зараження, площа яких може досягати кількох квадратних кілометрів. Адміністративно-територіальна одиниця більше 10% населення якої може опинитися в зоні можливого хімічного зараження сильнодіючими отруйними речовинами при аваріях на ХНО, називається хімічно-небезпечною адміністративно-територіальною одиницею.

Якщо зону можливого хімічного зараження у результаті викиду СДОР потрапляє: в місті — квартал; у заміській зоні — селище або сільський населений пункт то це називають масови ураженням. За токсичним проявом СДОР в залежності від інтоксикації умовно поділяться на 6 груп:

задушливої дії: (хлор, фосген, хлорид сірки, хлорпікрін);

загальноотруйної діі: (ціанистий водень, оксид вуглецю);

задушливої та загальноотруйної дії (азотна кислота, сірчаний ангідрид, фтористий водень);

нейротропні отрути, які вражають клітини центральної нервової системи (сірководень);

задушливої та нейротропної дії (аміак);

метаболічні отрути, які порушують обмін речовин у клітинах (дихлоретан).

76

Отруйні речовини, в яких температура кипіння приблизно +20 °С, при розливі випаровуються і рухаються за напрямком вітру. Такі речовини в небезпечних концентраціях виявляються на далеких відстанях від місця аварії.

Осередком зараження, створеним СДОР, називають територію, що під- Рис. 1.43 дається дії отруйних речовин, у ре-

зультаті яких виникла небезпека враження людей (рис. 1.43).

1.5.4. Характеристика шкідливих хімічних речовин, забруднювачів атмосфери,

літосфери, гідросфери

Промислові підприємства в технології виробництва використовують сильнодіючі отруйні речовини, найбільш поширені

зяких є аміак, хлор, сірковуглець, соляна кислота, азотна кислота, сірчана кислота, синильна кислота, а також ртуть, яка застосовується в вимірювальних приладах.

Фізичні властивості СДОР:

1. Аміак — газ без кольору з різким запахом нашатирного спирту, приблизно в 1,5 рази легший за повітря, добре розчиняється у воді. Транспортується (рис. 1.44) в зрідженому стані під тиском, при виході в атмосферу димить. Газ горючий. Пари утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші. Ємкості

заміаком можуть вибухати при нагріванні. Небезпечний при вдиханні. В народному господарстві використовується для

отримання азотної кислоти, мінеральних добрив, соди. В рідкому вигляді використовується в холодильних установках.

Нейтралізується і дегазується водою, або слабким розчином мінеральних кислот, а також відходами вапняного і гіпсового виробництва. Засоби

Рис. 1.44 індивідуального захисту — ізолю­

77

ючий протигаз, фільтруючий протигаз «КД», респіратор РПГ-67КД, ГП-5 з додатковим патроном ДПГ-3, захисний костюм Л-1.

2.Хлор — газ жовто-зеленого кольору з різким задушливим запахом, в 2,5 рази важчий за повітря, погано розчиняється у воді. Транспортується в зрідженому стані під тиском, при виході в атмосферу — димить. При витоку забруднює водоймища, накопичується в низинах, підвалах, тунелях. Не горить, але є сильним окислювачем. Ємкості можуть вибухнути при нагріванні. Смертельно-небезпечний при вдиханні.

В народному господарстві застосовується при виробництві синтетичних волокон, плівок, розчинників, лаків і фарб, для відбілювання тканин і паперу, для знезараження води.

Нейтралізується і дегазується водою, відходами лугів, розчином їдкого натру або кальцинованої соди (рис. 1.44).

3.Сірковуглець — безколірна рідина з неприємним запахом, важча за воду. У воді нерозчинний. Пари важчі за повітря. Накопичується в низинах. Легко спалахує. Пари утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші. Небезпечний при вдиханні.

Нейтралізується і дегазується тонкорозпиленою водою та інертними газами, а також спиртовим розчином їдкого калію.

4.Синильна кислота — це безколірна рідина, яка має запах гіркого мигдалю. При температурі вищій від 25,7°С перетворюється на газ. Перевозити і зберігати її треба в рідкому стані. Суміш парів з повітрям може вибухати. В народному господарстві має застосування при виробництві гуми, лаків, синтетичних будівельних матеріалів. Має токсичну дію і володіє властивостями загальноотруйної речовини, притуплює кисневий обмін в клітинах м’язів і нервової системи.

Нейтралізується водою, інертними газами та порошковими сумішами.

5.Соляна кислота — безколірна рідина, легко випаровується і димить на повітрі. Добре розчинна у воді. Не горить, небезпечна при вдиханні.

Нейтралізується гашеним вапном, кальцинованою содою, каустичною содою,

78

Рис. 1.45

1.5.5. Забруднювачі атмосфери: чадний газ, окис азоту, діоксид сірки, смог, сірководень, сполуки хлору та фтору, свинець, кадмій, ртуть

Основною характеристикою зони розповсюдження хімічного зараження є глибина розповсюдження зараженого СДОР повітря (рис. 1.45). Ця глибина залежить від концентрації СДОР і швидкості вітру. Значне збільшення швидкості вітру сприяє більш швидкому розсіюванню хмари. Підвищення температури прискорює випаровування СДОР і збільшується концентрація їх над зараженою місцевістю. На глибину розповсюдження СДОР та величину їх концентрації в повітрі впливають вертикальні потоки повітря. Прийнято розрізняти три ступені стій­ кості атмосфери: інверсію, ізотермію і конвекцію.

Інверсія в атмосфері — це підвищення температури повітря по мірі збільшення висоти. Вона перешкоджає розсіюванню повітря по висоті і створює найбільш сприятливі умови для збереження високих концентрацій парів СДОР.

Ізотермія типова для похмурої погоди, виникає у ранковий та вечірній час, забезпечує середні умови розповсюдження парів СДОР.

Конвекція — це вертикальні переміщення об’ємів повітря з одних висот на інші. Вона створює несприятливі умови для розповсюдження парів СДОР, оскільки висхідні потоки повітря розсіюють заражену хмару.

Кількість розлитого при аварії СДОР визначають за ємкістю резервуару, з якого стався витік речовини, або за площею розливу і товщиною шару речовини на ній.

Після зруйнування ємкості тиск над рідкою речовиною падає до атмосферного. СДОР виділяється в атмосферу у вигляді пари. Утворена хмара СДОР, у момент руйнаціїємкості,називаєтьсяпервинною хмарою зараженого повітря. Частина рі-

дини, що залишилася, розтікається і також випаровується. Пара поступаючи в атмосферу, утворює вторинну хмару за­ раженого повітря. Територія, що попала під дію СДОР, включає місце безпосе-

79

реднього розливу, інакше осередок хімічного зараження, і зону хімічного зараження, утворену в результаті розповсюдження парів.

Зону хімічного зараження розділяють на дві частини: зону зараження парами зі смертельною концентрацією, в межах якої можливі масові уражання людей, і зону зараження пара­ ми з уразливими концентраціями, при яких люди тимчасово втрачають працездатність.

Розміри осередку хімічного зараження залежать від кількості отруйної речовини, що поступає у приземний шар атмосфери за одиницю часу, її токсичності, швидкості вітру, в приземному шарі повітря, вертикальної стійкості атмосфери та рельєфу місцевості. . Зараження залежить від фізико-хімічних властивостей СДОР, їх кількості, матеріалів і властивостей, поверхні ґрунту.

На швидкість обеззараження місцевості впливає в першу чергу випаровування, проникнення в ґрунт і хімічний розклад СДОР. Швидкість випаровування СДОР залежить від таких факторів, як температура повітря, вид ґрунту, швидкість вітру. Із збільшенням температури і швидкості вітру прискорюється випаровування СДОР. Опади зменшують стійкість СДОР.

На стійкість осередку хімічного зараження, утвореного на території населеного пункту, та іншої забудови, впливає ряд специфічних чинників. Вітер тут відіграє меншу роль, ніж на відкритій місцевості. Потоки повітря, направлені від території до центру по магістральних вулицях, сприяють проникненню СДОР у всі двори, тупики та створюють підвищену небезпеку ураження населення. Стійкість СДОР в населених пунктах більша, ніж на відкритій місцевості. Необхідно враховувати, що у виробничих будівлях, підвалах і комунікаційних мережах та колекторах об’єктів можуть створюватися відносно високі концентрації парів СДОР.

При ураженні людини СДОР необхідно:

1.Одягнути на потерпілого протигаз, винести із зони зараження, зняти спорядження, розстебнути одяг, укрити ковдрою і забезпечити великою кількістю пиття, доставити до медпункту.

2.Якщо потерпілий знаходиться в мокрому одязі, необхідно зняти його, уражені місця промити водою.

80

Соседние файлы в папке BZhD_dlya_studentov