Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Первиннний облік працік.docx
Скачиваний:
133
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
78.64 Кб
Скачать

Теоретичні основи

Створення належної системи обліку оплати праці передбачає організацію незалежного контролю за її витрачання в сільськогосподарських підприємствах.

Залежно від основної ознаки (кількість праці або часу) розглядають дві форми оплати праці:

  • Відрядна, коли в основу розрахунку заробітної плати береться кількість виконаної роботи і розцінка за її одиницю;

  • Погодинна, при якій затрачений на підприємстві час оплачується згідно тарифної ставки або окладу.

Кожна з цих форм має свої різновидності системи, пов’язані з матеріальними винагородами за кількісні і якісні, індивідуальні, колективні показники, результати роботи (відрядно-преміальна,погодинно-преміальна і т. д.)

Розрізняють два види заробітної плати – основна і додаткова; перша – нараховується за затрачену на підприємстві працю, тобто за затрачений час, а друга – за невідпрацьований час, який має бути оплачений (час відпустки, виконання державних і громадських обов’язків та ін.)

Для розрахунків з робітниками за видами основної і додаткової заробітної плати (оплати праці), преміях, допомоги з тимчасової непрацездатності та інших виплатах за рахунок фонду оплати праці ведеться рахунок 66 “Розрахунки за виплатами працівникам”. цей рахунок має три субрахунки:

  • 661 “Розрахунки за заробітною платою”;

  • 662 “Розрахунки з депонентами”

  • 663 “Розрахунки за іншими виплатами ”.

По кредиту рахунка №66 відображається грошима і натурою основна і додаткова оплата праці, допомога по тимчасовій непрацездатності тощо, а по дебету – суми, видані на руки, а також утримання з нарахованої заробітної плати.

Всі первині документи по обліку робочого часу і виробітку виробничих працівників, підписані керівниками структурних підрозділів господарства, в строк, встановленні планом документообігу, здаються в бухгалтерію підприємства. В бухгалтерії ці документи перевіряються з точки зору правильності заповнення показників щодо якості і кількості продукції або об’єму виконаних робіт і використання правильності затверджених розцінок. Така перевірка здійснюється шляхом співставлення документів по обліку праці з зустрічними документами. Крім того бухгалтерія перевіряє повноту і правильність заповнення реквізитів документів, а також правильність проведення арифметичних розрахунків. Перевірені первинні документи з обліку робочого часу і виробітку працівниками, підписані особами, які проводили перевірку, передаються керівнику підприємства або його заступнику на затвердження.

Крім заробітної плати можуть нараховуватися інші суми, працівникам надаються відпустки, а саме: щорічну основну тривалістю не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, додаткова відпустка за особливий характер праці Інші додаткові відпустки, додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, творча, соціальні відпустки, відпустка без збереження заробітної плати

Усі працівники мають право на одержання допомоги за період тимчасової непрацездатності. Підставою для нарахування є листок непрацездатності (лікарняний листок).