Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Первиннний облік працік.docx
Скачиваний:
133
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
78.64 Кб
Скачать

Поняття про персонал підприємства й облік відпрацьованого часу

Кожне сільськогосподарське підприємство для виробництва продукції використовує матеріальні і трудові ресурси. Необхідна кількість працівників визначається розміром виробництва, рівнем механізації, напрямом спеціалізації. Це зумовлює якісний і кількісний склад працюючих у підприємстві. Кількість працівників визначають у плані економічного й соціального розвитку підприємства.

У ТзОВ « П’ятидні» працівники поділяються на такі групи:

  • робітники постійні;

  • робітники сезонні і тимчасові;

  • інженерно-технічні працівники ( директор, головні і старші спеціалісти – агрономи, технологи тваринництва, інженери);

  • службовці ( заступник директора по господарській частині, головний бухгалтер, бухгалтера центрального офісу, відділів,завідуючий господарством, завідуючий складом, секретар);

  • обслуговуючий персонал ( прибиральниці, кур’єр, двірники);

  • пожежно – сторожова охорона.

Залежно від галузі робітників, робітників в ТзОВ « П’ятидні» групують: зайняті в сільськогосподарському виробництві; зайняті в підсобних виробництвах і промислах; працівники культурно – побутових закладів; торгівлі і громадського харчування;зайняті ремонтом будинків і споруд.

В даному сільськогосподарському підприємстві до трудових ресурсів належать:

  1. дорослі працездатні чоловіки віком від 16 до 60 і жінки від 16 до 55 років;

  2. чоловіки віком 60років і старші та жінки віком 55 років і старші

  3. підлітки до 16 років.

В окремі періоди року або для виконання певних робіт колективні підприємства можуть залучати працівників зі сторони, а також підлітків, школярів, студентів вищих навчальних закладів, домогосподарок. Трудову участь цих категорій працюючих обслуговують окремо і керуються договором.

Облік особового складу в ТзОВ « П’ятидні» ведеться завідуючим кадрів даного підприємства.

В ТзОВ « П’ятидні» первинним документом обліку чисельності робітників є Наказ про прийняття на роботу ( ф. № П-1), звільнення ( ф. № П-8) або переведення на іншу роботу ( ф. № П-5). На підставі цих документів роблять записи в особові картки ( ф. № П-2), які ведуть на кожного робітника і службовця, а також на сезонних і тимчасових робітників.

Дані про всіх прийнятих робітників заносять у книги особового обліку і за кожним із них закріплюють табельний номер. У трудовій книжці роблять відмітки про прийняття на роботу.

Дані особових карток і книг особового обліку заносять в базу комп’ютера і використовують для складання звітності про чисельність працюючих.

У бухгалтерії підприємства ведуть електронну книгу працівників підприємства, де вказують прізвища, імена, по-батькові , зазначають рік народження, стать, дата прийняття на роботу, спеціальність.

Трудову участь у діяльності підприємства обліковують в « Книзі трудового стажу і заробітної плати працівника», де відображають кількість відпрацьованих людино-днів і нараховану оплату праці.

На кожного працівника заводять трудову книжку, яка є основним документом, що характеризує його трудовий стаж.

В господарстві ТзОВ «П’ятидні» облік відпрацьованого часу відбувається по галузях виробництва. В кожній галузі виробництва при обліку відпрацьованого часу є свої особливості. Проте, на підприємстві встановлені певні форми документів, в яких ведеться облік відпрацьованого часу:

  • здійснюється на підставі штатного розпису,

  • табеля обліку використання робочого часу (форма №64)

  • наказів на виплату премій та інших винагород. Крім того, для нарахування відрядникам є наряди на виконання робіт.

  • у нестандартних ситуаціях (наприклад, при наднормовій роботі, роботі у святкові та вихідні дні, при простоях не з вини працівника) виплати проводяться згідно з наказом директора (керівника), актами та іншими первинними документами, розробленими підприємством для подібних ситуацій.