Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практична робота моніторинг Богіра.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
46.97 Кб
Скачать

1.2. Характеристика грунтового покриву

За агрогрунтовим районуванням територія господарства відноситься до Золочівського природно-сільськогосподарського району Малого поліського округу Західного Полісся.

Основна територія господарства представлена порівняно високо-родючими ґрунтами, маючи достатній запас гумусу і поживних речовин, що є необхідними для отримання високих врожаїв сільськогосподарських культур.

При коректуванні матеріалів ґрунтового обстеження на території господарства виділено 22 ґрунтових відмін, які об’єднані в одинадцять агровиробничих груп ґрунтів. Номенклатуриний список ґрунтів подано в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4 Експлікація агровиробничих груп ґрунтів

Номер на плані

Назва агровиробничих груп

Площа

га

99д

Чорноземи карбонатні і вилугувані легкосуглинкові на лучному мергелі

1368,2

101д

Чорноземи карбонатні слабозмиті піща­нистосередньо суглинкові на елювії щільних карбонатних порід

1103,1

103д

Чорноземи карбонатні слабощебенюваті середньозмиті

890,4

104е

Дерново-карбонатні слабо щебенюваті середньозмиті піщановажкосуглинкові грунти на елювії щільних карбонатних порід

655,9

133д

Лучні карбонатні піщанистосередньо суглинкові ґрунти на сучасному алювії

850,6

149

Торфово-болотні і торфовища низинні неглибокі карбонатні

402,3

ОБСТЕЖЕНО

5270,5

ВСЬОГО

5270,5

Як бачимо з таблиці найбільш поширеними ґрунтами на території сільської ради є чорноземи карбонатні і вилугувані легкосуглинкові на лучному мергелі площею 1368,2га від загальної площі всіх ґрунтів господарства.

101д - Чорноземи карбонатні слабозмиті піща­нисто середньо суглинкові на елювії щільних карбонатних порід мають невелику товщину горизонтів, проникання і фіксація гумусних речовин (50-60 см). На глибині 60-120 см розвинений ущільнений шар буруватого кольору з нагромадженням вуглекислих кальцію і магнію у вигляді білих плям. Особливістю цих ґрунтів є також наявність гіпсу на глибині 2,5-4 м.. Реакція нейтральна або слабкокисла, рН водної витяжки 6,5—7,5. Залежно від вмісту гумусу запаси загального азоту становлять 0,17—0,28 %, запаси валового фосфору — 0,12—0,15%, багато калію.

103д - Чорноземи карбонатні слабощебенюваті середньо змиті - мають неглибокий гумусовий горизонт (40­-50 см), високий вміст гумусу (4-5 %), великі запаси поживних речовин. Тріщинуватість карбонатних порід і пухкість ґрунтової маси зумовлюють нестачу ґрунтової вологи, що зменшує продуктивність ґрунтів; вони непридатні для вирощування плодових дерев

104е - Дерново-карбонатні слабо щебенюваті середньозмиті піщановажкосуглинкові грунти на елювії щільних карбонатних порід мають водний режим промивного типа. Профіль складається з гумусового горизонту потужністю від 10—15 до 30—40 см і що підстилає його карбонатної породи, забарвлений в темно-сірий колір, скипає від кислоти з поверхні. Характерні властивості цих грунтів — слаболужна або близька до нейтральної реакція гумусового горизонту і слаболужна реакція горизонтів, високий вміст гумусу (6—15%), повна насиченість поглинаючого комплексу підставами (Са і Mg), відсутність диференціації профілю по механічному складу, водоміцна зерниста і ореховато-зерніста структура, висока біологічна і мікробіологічна активність, значні запаси живильних речовин (фосфору, калія і азоту).

149 - Торфово-болотні і торфовища низинні неглибокі карбонатні. Торфово-болотні грунти мають шар торфу – 20-50 см, торфовища – 50 см. Глибина шару торфу 75-300 см Переважаючим типом водного живлення низинних боліт є грунтово-напірне, води якого мінералізовані дещо більше, ніж поверхневі; різноманітний рослинний покрив (очеретяні, осокові), характеризується значним ступенем розкладу (20-50 %), вміст золи коливання у межах 8-20 % (50 %).

На території господарства є різні види та відміни грунтів, а їх розподіл за складом грунтового покриву дозволяє прийняти правильне управлінське рішення щодо раціонального розміщення сівозмін та культур для одержання відповідних результатів.