Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
143.44 Кб
Скачать

3.3 Організація та регламентація роботи облікового апарату

Підприємство введе оперативний, бухгалтерський та статистичний облік і звітність у відповідності з чиним законодавством України. Вартісний облік ведеться у валюті, що дія на території України. Бухгалтерська документація товариства ведеться державною мовою України. Генеральний директор і бухгалтер товариства несуть особисту відповідальність за дотримання порядку та достовірності обліку та звітності.

Внутрішній контроль за фінансового-господарською та комерційною діяльністю товариства здійснюється ревізійною комісією. Склад, порядок формування та діяльність ревізійної комісії визначається статутом підприємства та чиним законодавством. Ревізії фінансово – господарської діяльності товариства проводяться на рідше 1 разу на рік.

Головний бухгалтер веде бухгалтерський обліку та складає фінансові звіти згідно з принципом нарахування та відповідності доходів і витрат, за яким для визначення фінансового результату звітного періоду доходи і витрати відображаються в обліку і звітності відповідно до П(С)БО-1 у момент їх виникнення, незалежно від часу надходження і сплати грошей. Ведення податкового обліку та складання податкової звітності здійснє відповідно до вимог чинного податкового законодавства. Бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних із недостачею та відшкодуванням втрат від недостачі, крадіжок і псування цінностей підприємства. Забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складанні і подання у встановлені строки фінансової звітності. Розпорядження головного бухгалтера, які стосуються становлення та здійснення бухгалтерського обліку на підприємстві, є обов'язковими до виконання усіма структурними підрозділами й всіма працівниками підприємства. Наказом про облікову політику підприємства головному бухгалтеру наділяється правом другого підпису, який він ставить на первинних бухгалтерських документах, реєстрах бухгалтерського обліку та відповідних звітах. Головний бухгалтер несе особисту відповідальність перед керівником підприємства, призначеним на відповідну посаду власником(ми)

Підприємства.

За відсутності головного бухгалтера обов'язки та відповідальність покладаються на його заступника, у разі відсутності з поважних причин і головного бухгалтера, і його заступника - на іншого працівника бухгалтерії, згідно з окремим письмовим розпорядженням керівника підприємства. Відповідальність інших працівників бухгалтерії регулюється посадовими інструкціями, які затверджуються керівником підприємства. Загальну відповідальність за ведення бухгалтерського і податкового обліку покладино на генерального директора та головного бухгалтера.

Фінансовий директор

Головний бухгалтер

Головний економіст

Бухгалтер по рослиництву

Бухгалтер по нарахуванню і виплаті орендної плати

Бухгалтер по розрахунках

Бухгалтер матеріального складу

Економіст по нарахуванню заробітної плати

Диспетчер

Обліковець

Рис. 3.2 Фінансова служба підприємства ТзОВ «Броди Агро»

На підприємстві ТОВ «Броди Агро» використовують наступну методику бухгалтерського обліку:

1. Застосовують в роботі план рахунків бухгалтерського обліку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. №291. За потреби головний бухгалтер вводить нові субрахунки за погодженням із засновниками.

2. Облік запасів ведуть по кожній номенклатурній одиниці за місцем знаходження та матеріально відповідальними особами згідно П(С)БО 9. Собівартість запасів, які виготовляються власними силами виробництва, визначається по технології виробництва згідно з П(С)БО 16;

3. Оцінку запасів при відпуску у виробництво, продажу, внутрішньому переміщенні та іншому вибутті, а також їх залишку на кінець звітного періоду здійснювати за методом ФІФО (за собівартістю перших за часом надходження запасів) кожної одиниці запасів;

4. Запаси, які не принесуть економічних вигод у майбутньому, визнавати неліквідними та списувати їх на витрати звітного періоду;

5. Вважати малоцінними та швидкозношуваними предметами (МШП) матеріальні активи вартістю до 5 000,00 грн. без ПДВ та такі, що мають термін експлуатації менше одного року. Здійснювати їх облік на балансовому рахунку 22;

6. При передачі МШП в експлуатацію їх вартість списувати на витрати з одночасною організацією оперативного обліку як в кількісних, так вартісних показниках, за місцями їх експлуатації і відповідальними особами протягом терміну фактичного використання;

7. Використовують при нарахуванні амортизації основних засобів прямолінійний метод;

8. Поточна дебіторська заборгованість за товари, роботи і послуги обліковується за чистою вартістю реалізації без створення резерву сумнівних боргів. Дебіторську заборгованість, яка менша 0,1 грн. в кінці кожного кварталу списувати на витрати проведенням Дт рахунку 949 "Інші витрати операційної діяльності" та Кт рахунку 361 (631) оформляючи при цьому бухгалтерську довідку;

9. Кредиторську заборгованість меншу 0,1 грн в кінці кожного кварталу списувати на доходи проведенням Дт рахунку 631 (361) Кт рахунку

719 „Інші доходи від операційної діяльності”, оформляючи при цьому бухгалтерську довідку;

10. Аванси отримані відображати в бухгалтерському обліку по Кт рахунка 681 (“Розрахунки за авансами одержаними”) та аванси надані по Дт рахунка: 371 («Розрахунки за виданими авансами»).

Підприємство застосовує комп'ютерну бухгалтерську програму «1С:Підприємство 8.1». Відповідальність за рівень відповідності реєстрів обліку, порядку й способу реєстрації й узагальнення інформації, передбачених цією комп'ютерною програмою, вимогам законодавства, покладається на головного бухгалтера підприємства, який зобов’язаний звернутись до відповідних фахівців або повідомити керівництво про певні неполадки в комп’ютерних базах даних. Для підтвердження достовірності фінансової звітності проводиться аудиторська перевірка фінансової звітності незалежною аудиторською фірмою.

Організація аналітичного обліку руху товарно-матеріальних цінностей складається таким чином за підрозділами:

1. у бухгалтерії - у кількісно-сумовому вимірі;

2. на складах - у кількісному вираженні;

3. у рослинницьких бригадах - у кількісному вимірі.

Для підрозділів підприємства термін подання до централізованої бухгалтерії фінансової, податкової та іншої звітності (щомісячної, щоквартальної, щорічної), передбаченої чинним законодавством, за 5 днів до граничних строків, встановлених нормативними актами України.

Місце зберігання (архів підприємства) первинних документів та реєстрів бухгалтерського обліку, виготовлених як на паперових, так і на оптичних носіях інформації (диски). Відповідальність за приймання документації на тимчасове зберігання до архіву підприємства, за зберігання документації в архіві та здавання відповідної документації до державного архіву покладино на головного бухгалтера. Видачу документації у тимчасове користування посадовим особам підприємства здійснюється за письмовим дозволом головного бухгалтера підприємства. Видачу документів стороннім особам здійснювати за письмовим дозволом керівника підприємства.

На підприємстві проводиться інвентаризацій активів і зобов'язань, під час яких перевіряються і документально підтверджується їх наявність, визначається стан і здійснюється оцінка:

• коштів у касі - щоквартально;

• розрахунків з постачальниками, підрядниками і покупцями -

щоквартально станом на 31 березня, 30 червня, 30 вересня, 31 грудня;

• запасів, об'єктів основних засобів, нематеріальних активів, фінансових

інвестицій, незавершеного ремонту - щорічно станом на 1 листопада.

Точний час і порядок її проведення, відповідальні особи визначаються керівником підприємства окремим письмовим розпорядженням (наказом) керівника. Для проведення інвентаризаційної роботи (планових та по запланованих інвентаризацій активів та зобов'язань, прийняття та списання основних засобів, МШП, інших матеріальних цінностей тощо) на початок року затверджують постійно діючу інвентаризаційну комісію.

На підприємстві застосовуються форма та система оплати праці згідно з умовами, передбаченими колективним договором.