Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ковальчик.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

1.3. Нормативно-правове регулювання та літературне забезпечення аудиту податків і платежів

В умовах існування незалежної української держави її розвиток та зміцнення нерозривно пов’язуються з реформуванням системи оподаткування та системи публічних доходів країни в цілому, удосконаленням їх правового регулювання та досягненням ним відповідності сучасним тенденціям правового розвитку та міжнародним стандартам у цій сфері.

Нормативно правова база проведення аудиту може бути класифікована як внутрішня та зовнішня. Зовнішня нормативна база представлена у вигляді відповідних законів, постанов, наказів, інструкцій, положень, методичних матеріалів з обліку і звітності, національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку. Основні закони які використовуються при аудиторській перевірці податків і платежів: закон України “Про аудиторську діяльність”, “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”, “Податковий кодекс”, “Про єдиний соціальний внесок”, “Кодекс законів про працю”, П(С)БО 11 “Зобов’язання”, НП(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, тощо (табл.1.2).

Таблиця 1.2 Нормативно-правове забезпечення обліку нарахування та сплати податків на підприємстві та їх аудиту

Документ

Зміст документа

Сфера використання

1

2

3

4

1

Конституція України (основний закон). Прийнята ВР України від 28.06.1996 р.

Проголошені правові засади суб'єктів підприємницької діяльності а також діяльності громадян

Забезпечення діяльності підприємств

2

Господарський кодекс України (із змінами та доповненнями) від 16 січня 2003 року №436-IV

Господарський кодекс України встановлює правові основи господарської діяльності, яка базується на різноманітності суб'єктів господарювання різних форм власності.

Регулювання господарської діяльності (господарювання).

3

Цивільний кодекс України (із змінами і доповненнями) від 16 січня 2003 р №435-IV

Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини, засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні.

Захист особистих немайнових та майнових відносин

4

Податковий кодекс України (із змінами та доповненнями) від 2 грудня 2010 року №2756 - VI.

Податковий кодекс регулює відносини що виникають і сфері справляння податків і зборів в Україні.

Регулюються усі сфери діяльності держави, особливо суб'єктів господарювання.

5

Аудиторська Палата України Рішення «Кодекс Професійної Етики Аудиторів України» від 18.12.1998 р. № 73

Покликана виконувати головні завдання,що мають єдину методологічну основу принципових питань аудиторської діяльності, а також сприянні гармонізації особистих ділових якостей аудиторів

Використовуються усіма аудиторами при наданні професійних послуг.

6

Закон України «Про аудиторську діяльність»

Цей Закон визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні і спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів користувачів фінансової інформації.

Використовують даний закон всі суб'єкти що мають відношення до аудиторської діяльності.

7

Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (із змінами та доповненнями) від 16.07.99 р. №996-XIV.

Цей Закон визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні

Використовується при складанні фінансової звітності і інших документів що подаються до державних установ.

8

Кабінет Міністрів України Постанова «Деякі питання ведення обліку податків і зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів бюджету» від 16 лютого 2011 р. N 106

Установити, що перелік податків і зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів бюджету визначається відповідно до переліку кодів бюджетної класифікації в розрізі органів, що контролюють справляння надходжень бюджету

Використовується бухгалтерами при веденні податкового обліку.

9

Аудиторська Палата України Лист «Щодо прийняття рішення про застосування МСА» від 06.08.2004

Застосування в Україні Міжнародних стандартів аудиту, забезпечення впевненості та етики дасть змогу українським аудиторам, використовуючи міжнародний досвід, підвищити якість аудиторських послуг, а також здійснювати дієвий контроль якості аудиторських послуг з боку професійної організації аудиторів.

Використовується аудиторами при оцінці та складанні плану проведення аудиту.

10

Аудиторська Палата України Лист «Про зобов'язання аудитора надавати пояснення за виданим висновком» від 11.09.03. №2 - 383..

У даному нормативному документі мова йде про безпосередні аудиторські послуги щодо надання роз'яснення до аудиторського висновку.

Уживають під час безпосередньої роботи аудитора та при виникненні спорів з даної теми.

Відповідно до п.119.2 ст.119 Податкового кодексу неподання, подання з порушенням в установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків суми отриманого з них податку тягнуть за собою накладання штрафу в розмірі 510 грн. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020грн. [12].

Внутрішня нормативна база - облікова політика суб'єкта, різні методичні, інструкційні, розпорядчі документи з організації фінансово-господарської діяльності на конкретному підприємстві (накази, розпорядження, посадові інструкції тощо).

Для ефективного здійснення контролю необхідно знати яку використовувати нормативно-правову базу в процесі перевірки, слідкувати за її змінами та доповненнями з метою запобігання порушення законодавства.

В цілому, ефективність аудиту податків та обов'язкових платежів багато в чому залежить від методичної якості законів. Чим складніше, заплутаніше, суперечливіше буде законодавство, тим важче здійснювати контроль. У цьому плані прийняття законів прямої дії повинне сприяти підвищенню ефективності контролю.