Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ковальчик.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

Висновки і пропозиції

1. Практика аналізу оподатковування підприємств показала ефективність проведення так званої структуризації податків, в результаті якої формується всебічна інформація про кожний податок і визначення на цій основі можливості скорочення податкового навантаження.

2. Проведення аудиторських перевірок здійснюється на основі Закону України "Про аудиторську діяльність", який визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні і спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів власника та Міжнародних стандартів аудиту.

3. Передумовою ефективного розвитку підприємства, незалежно від форми власності, є функціонування системи внутрішнього контролю.

4. Проводячи перевірку з розрахунків за податками і платежами основна мета яка стоїть перед аудитором є висловлення думки про те, чи відповідають ці розрахунки за всіма податками і зборами в усіх суттєвих аспектах нормативним документом, які регламентують порядок їх нарахування та до відповідних рівнів бюджету.

5. Аудит за податками і платежами здійснюється за наступними напрямками: податок на прибуток;  податок на додану вартість; податок з доходів фізичних осіб;  єдиний соціальний внесок;  інші податки та збори.

У всіх випадках, на підприємстві клієнта, аудитор переконується в достовірності показників за об’єктом оподаткування, точності розрахунки бази оподаткування і дотримання ставок податку на даному підприємстві.

6. При проведені перевірки аудитор звертає увагу на встановлення правильності складання та своєчасності пред’явлення до податкової інспекції звітності по видах податків, платежів.

Функціональними завданнями є: коригування (рекомендації по виправленню помилок) та стратегічне завдання, яке передбачає на підставі проведенного аудиторського дослідження альтернативні методи оподаткування, які для клієнта є найбільш оптимальними.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Аудит і ревізія підприємницької діяльності: навч. посібник для студентів ВНЗ спеціальності 7.05.0106 „Облік і аудит” / Ф.Ф. Бутинець та інші; за ред. Проф.. Ф.Ф. Бутинця – Житомир; ПП. „РУТА”, 2001 р., - 416с.

  2. Аудит і аудиторська діяльність/ В.Г.Жук. В.К.Савчук та інші, за ред. Л.С.Шатковської К.: Урожай. 1996.-256с.

  3. Давидов Г.М. Аудит: Навч.посібник – 2-ге вид. перероб. і док.-К.: Т-во “Знання ”, КОО, 2001, - 363с.

  4. Державна фіскальна служба України.[Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://sfs.gov.ua

  5. Закон України "Про аудиторську діяльність" від 22 квітня 1993 //Голос України. - №99(599), - 29 травня 1993.

  6. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” // Все про бухгалтерський облік. – 2000. -№11. –С.3-6.

  7. Інструкція по застосуванню Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань та господарських операцій підприємств та організацій: Затв. наказом Мінфіну України від 30.11.99 № 291 (зі змінамми та доповненнями).

  8. Кулаковська Л.П. Основи аудиту: навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. / Л.П. Кулаковська, Ю.В. Піча. - К.: "Каравелла", Львів: "Новий світ-2000", 2002. –504 с.

  9. Кулаковська Л.П. Організація і методика аудиту: Навч. посіб. / Л.П. Кулаковська, Ю.В. Піча. –К.: Каравела, 2004. -568 с.

  10. Податковий кодекс України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17

  11. План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ і Порядок застосування Плану рахунків: Затв. наказом Голов. упр. Держ. казначейства України від 10.12.99 № 114 (зі змінамми та доповненнями).

  12. П(С)БО 11 "Зобов’язання" Затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 січня 2000 року №20.

  13. Стандарти аудиту та етики (видання МФБ 2001 р.). – К.: ТОВ «Парітет-інформ», 2003. – 712 с.

  14. Савченко В.Я. Аудит: Навч. посібник. –К.: КНЕУ, 2002. -322 с.

Таблиця 1

Загальний план проведення аудиту податку на прибуток

№п/п

Етап аудиторської перевірки

Аудиторські процедури

Джерела інформації

1

Підготовчий

Знайомство з бізнесом клієнта, визначення аудиторського ризику, планування аудиту податку на прибуток

Статут підприємства, звіти попередніх перевірок, накази пов’язані з обліковою політкою

2

Основний

Перевірка:

- заборгованості та переплати податку на прибуток за попередній період;

- достовірності доходів до оподаткування на підприємстві;

- відповідності документів на відвантаження продукції,  товарів, послуг замовленням на продаж;

- випадків відсутності документів на відвантажену продукцію, товарів, послуг;

- прейскурантних цін;

- повноти відображення інших доходів за звітний період.

Перевірка відображення витрат в системі податкових розрахунків:

- вивчення наказу про облікову політику в частині питань,  що відносяться до обліку витрат діяльності;

- перевірка правильності формування собівартості виготовлених та реалізованих товарів,  виконаних робіт,  наданих послуг, відповідно до ПКУ;

- перевірка формування інших витрат.

Перевірка та оцінка:

-         правильності розрахунку податку на прибуток;

-         розрахунку податкових різниць;

-         достатності та відповідності отриманих аудиторських доказів.

Головна книга, оборотна відомість, декларація з податку на прибуток, банківська виписка, ТТН,  банківська виписка, акт виконаних робіт, ПКО,  Баланс, накладна, Наказ про облікову політику, рахунки, рахунки-фактури,  прейскурант цін, відомості,  журнали-ордери №3

3

Завершальний

Складання аудиторського звіту і висновку

Робочі документи аудиторів

Додаток В