Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оніщук Лілія ОАЗ-51 .docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
161.26 Кб
Скачать

4.3. Звітність по соціальному страхуванню

Торфобрикетний завод подає до фондів соціального страхування – Звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовлені похованням.

Звіти за формами Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП подаються до органів Фонду в повному обсязі страхувальником або відповідальною особою страхувальника за місцем взяття його на облік в органі Фонду або за місцем обліку, зазначеним у Державному реєстрі.

Відповідальна особа органу Фонду - працівник органу Фонду, який відповідно до своїх посадових обов'язків приймає, здійснює перевірку заповнення (відсутність виправлень, наявність підписів, печаток та дотримання загальних вимог щодо формування звіту), введення і обробку звіту та відповідає за достовірність внесення даних;

Звіти подаються на вибір страхувальника одним із способів:

- в електронній формі;

- на паперових носіях;

- надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Звіти формуються у двох примірниках. Один примірник звіту з відміткою органу Фонду про його прийняття зберігається у страхувальника, другий - в органі Фонду.

Страхувальники зобов'язані формувати та подавати до органів Фонду звітність щодо коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, не пізніше 20 числа наступного за звітним періодом місяця.

Відповідальна особа органу Фонду, яка приймає звіт від страхувальника, зазначає дату прийняття звіту та обов'язково засвідчує його власним підписом із зазначенням прізвища та ініціалів.

Звіт складається із головної частини та двох таблиць. У головній частині звіту зазначаються: період, за який складено звіт, найменування страхувальника (прізвище та ініціали фізичної особи - страхувальника), реєстраційний номер страхувальника в органі Фонду або його номер у Державному реєстрі (для зареєстрованих після 01.01.2011), код ЄДРПОУ - для юридичних осіб, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті), банківські реквізити (МФО, номер поточного рахунку страхувальника, найменування банку), місцезнаходження та телефон.

4.4. Статистична звітність

Статистична звітність. На торфобрикетному заводі виходячи з особливостей діяльності та складної організаційної структури, формує як зовнішню, так і внутрішню звітність. Статистична звітність відноситься до зовнішньої звітності. Звіт про основні показники діяльності підприємства (річна) (додаток ), Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість (додаток), Звіт з праці (додаток ), Звіт про наявність та рух основних фондів; Звіт про залишки і використання енергетичних матеріалів та продуктів перероблення нафти (додаток )

Перед складанням річної звітності у бухгалтерії торфобрикетного заводу проводяться наступні підготовчі роботи:

- перед складанням річної статистичної звітності обов’язково проводиться інвентаризація активів та зобов’язань та відображаються її результати в обліку. Підставою проведення перевірки є наказ керівника

  • завершуються облікові записи за рік;

  • уточнюється розподіл витрат та доходів між суміжними звітними періодами;

  • визначається фактична собівартість продукції та фінансовий результат;

  • закриваються рахунки, визначаються їх кінцеве сальдо в Головній книзі

  • формується оборотно-сальдова відомість .

Основні форми державного статистичного спостереження. Статистична звітність була і залишається основною інформаційною базою. За її допомогою на торфобрикетному заводі отримують такі основні дані:

– обсяг виробництва, реалізації товарів, робіт і послуг та затрати на них за видами економічної діяльності;

– фінансово-господарська діяльність підприємств;

– зайнятість і оплата праці працівників за видами економічної діяльності;

– ціни і тарифи;

– наявність і рух капіталу;

– демографічна ситуація;

– розвиток соціальної сфери;

– стан оточуючого середовища

На торфобрикетному заводі статистичні звіти складають з різною періодичністю: раз на місяць, квартал, рік залежно від реальних управлінських потреб у певній інформації. Вони подаються, як відомо, органу державної статистики за місцезнаходженням, вищестоящій організації або органу, що здійснює державне регулювання у відповідному виді діяльності економіки.

На торфобрикетному заводі виробничі витрати відображаються у формі № 5-с "Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг)". Він подається підприємствами та організаціями за I, II, III квартали 25 числа місяця, наступного за звітним періодом, а за IV квартал – не пізніше 16 лютого. Звіт містить дані про загальні витрати на виробництво продукції в розбивці за їх видами (матеріальні, амортизація, оплата праці, відрахування на соціальні заходи), а також про собівартість виробленої продукції (робіт, послуг), вартість давальницької сировини, використаної у виробництві продукції. Ці дані подаються в цілому по підприємству та у розрізі видів економічної діяльності.

Для заповнення форм статистичних спостережень про обсяги виробництва, реалізації товарів, робіт і послуг та затрати на них використовуються дані фінансових звітів: форма № 1 "Баланс", форма № 2 "Звіт про фінансові результати", форма №5 "Примітки до річної фінансової звітності". Крім того, можна використовувати показники, які містяться у первинних документах (акти приймання, акт про брак, відомість випуску готової продукції, товарно-транспортні накладні тощо), дані рахунків бухгалтерського обліку, облікових регістрів (Журнал 5, 5А)(додаток АУ) та інших інформаційних джерел.

Відображення показників фінансово-господарської діяльності підприємства. У формі статистичного спостереження М 1-Б "Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість відображаються дані про основні фінансові результати діяльності підприємства та стан розрахунків.

Звіт складається з двох розділів. У першому розділі "Фінансові результати" наводяться такі показники: прибуток, збиток, чистий прибуток, збиток на кінець звітного періоду і за відповідний період минулого року для порівняння. Цей розділ заповнюється за перший і другий місяць кожного кварталу та за рік наростаючим підсумком з початку року.

Таблиця 4.4

Строки подання статистичної звітності

Найменування форми

Кінцевий строк подання

Хто подає

1

"Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість

не пізніше 16 лютого

Головний бухгалтер

2

"Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг)".

25 числа місяця

Головний бухгалтер

3

Звіт про основні показники діяльності підприємства(квартальна)

10 лютого

Головний бухгалтер

4

Звіт про наявність та рух основних фондів

14 лютого

Головний бухгалтер