Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оніщук Лілія ОАЗ-51 .docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
161.26 Кб
Скачать

Розділ 4. Складання та подання звітності

4.1. Фінансова звітність

Фінансова звітність.На підставі даних бухгалтерського обліку всі підприємства зобов’язані складати фінансову звітність, яка є завершальним етапом облікового процесу. Мета, склад, вимоги, які поставлені перед звітом зазначені в П(С)БО1 «Загальні вимоги до фінансової звітності».

Метою складання Фінансової звітності є подання користувачеві повної правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

Залежно від звітного періоду Фінансову звітність поділяють на річну та проміжну, квартальну і піврічну. Проміжна складається наростаючими підсумками з початку року. Річна звітність передбачає складання звітності за календарний рік. Квартальна на відміну від річної передбачає складання лише двох форм: балансу та звіту про фінансові результати.

Фінансова звітність на Торфобрикетному заводі включає(додатки):

  • баланс (додаток )

  • звіт про фінансові результати (додаток )

  • звіт про рух грошових коштів(додаток )

  • звіт про власний капітал ( додаток )

  • примітки до річної фінансової звітності

Фінансова звітність подається заводом не пізніше 25 числа наступного місяця за звітним кварталом, а річна – не пізніше 20 лютого наступного за звітним роком.

Фінансова звітність має бути достовірною - не містити помилок і перекручень, що здатні вплинути на рішення користувачів звітності. Тому перед початком складання фінансової звітності необхідно обов’язково проводити інвентаризацію всіх активів і зобов’язань.

Інформація що подається у фінансових звітах, повинна бути зрозумілою і мати одноразове тлумачення користувачами, при умові, що вони мають відповідні знання та зацікавлені у сприйнятті цієї інформації. Фінансова звітність повинна надавати користувачам лише доречну інформацію, яка впливає на прийняття ними рішень і дає змогу вчасно оцінити минулі , теперішні та майбутні події, підтвердити та скоригувати їх оцінки, зроблені в минулому.

Звітність повинна забезпечувати можливість порівнювати звіти за різні періоди та різних підприємств. Для забезпечення цього у звітності наводяться дані за поточний та попередній звітні періоди та розкривається в примітках до фінансових звітів інформація про облікову політику підприємства

Баланс (ф. №1) є основним звітним документом, що відображає фінансово-майновий стан підприємства на певну дату. Форма балансу і порядок його заповнення визначається П(С)БО 2 «Баланс».

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату. Баланс складається з двох частин: активу і пасиву. Активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується приведе одержання економічних вигод у майбутньому.

Актив містить три розділи:

  1. Необоротні активи;

  2. Оборотні активи;

  3. Витрати майбутніх періодів.

Пасив балансу містить інформацію про власний капітал підприємства та його зобов’язання. Власний капітал являє собою наявні активи підприємства, які залишаються після погашення всіх зобов’язань. Зобов’язання – це заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої приведе, як очікується, до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди.

Пасив балансу має п’ять розділів:

  1. Власний капітал;

  2. Забезпечення майбутніх витрат і платежів;

  3. Довгострокові зобов’язання;

  4. Поточні зобов’язання;

  5. Доходи майбутніх періодів.

У звіті про фінансові результати відображається інформація про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.

Зміст, форма та загальні вимоги до розкриття статей звіт про фінансові результати визначається П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати»

Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів:

  1. Фінансові результати

  2. Елементи операційних витрат

  3. Розрахунок показників прибутковості акцій

У першому розділі надяться фінансові результати одержані від звичайної діяльності підприємства. Звичайна діяльність – це будь-яка основна діяльність підприємства а також операція що забезпечує або виникає внаслідок її проведення. Це діяльність якою підприємство займається на цей час і очікується, що вона буде повторюватись в наступних звітних періодах. Звичайна діяльність поділяється на операційну, фінансову та інвестиційну.

Операційною діяльністю є основна діяльність підприємства та інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Звіт про фінансові результати заповнюється на основі інформацій за рахунками 7,8 та 9 класів. Для визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду послідовно зіставляють доходи і витрати від різних видів діяльності.

Звіт про рух грошових коштів – це звіт, який відображає надходження та вибуття грошових коштів в результаті діяльності підприємства в звітному періоді.Звіт, форма та загальні вимоги до розкриття статей Звіту про рух грошових коштів визначається П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів». Цей документ складається з метою надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, які відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період. В міжнародній практиці існує два методи складання звіту про рух грошових коштів: прямий та непрямий. При використанні прямому методу розкриваються основні валові надходження і витрати. З допомогою непрямого методу чистий прибуток або збиток коригується з врахуванням операцій не грошового характеру, відстрочення, нарахування минулих років, майбутніх надходжень та платежів, статей доходів і витрат, пов’язаних з інвестиційною та фінансовою діяльністю.П(С)БО 4 передбачає використання непрямого методу складання Звіту про рух грошових коштів, в результаті чого чистий прибуток (збиток) трансформується в чисту суму отриманих (витрачених) грошових коштів. Зміст і форма Звіту про власний капітал та загальні вимоги до розкриття його статей визначається П(С)БО 5.

Метою складання Звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.Цей звіт містить дані лише за один звітний період, тому для забезпечення порівняльного аналізу інформації підприємства , згідно з П(С) БО 5 , повинні додавати до річної звітності Звіт про власний капітал за минулий рік.

У звіті подано у розрізі видів власний капітал підприємства та перелік статей , за якими протягом звітного кварталу можуть відбуватися зміни в капіталі. До таких статей належать: зміна облікової політики, виправлення помилок, переоцінка активів, розділ прибутку, вилучення капіталу тощо.

Примітки до звітів є обов’язковою складовою річної фінансової звітності для всіх підприємств. У примітках до фінансових звітів необхідно розкривати інформацію про облікову політику підприємства; інформацію, що не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але є обов’язковою згідно з П(С)БО; інформацію, яка містить додатковий аналіз статей звітності, необхідний для забезпечення її зрозумілості та доречності. Примітки складаються окремо до кожної з форм звітності.

Таблиця 4.1

Строки подання звітності табл. 4.1

№ форми

Найменування форми

Квартальна

Річна

Хто подає

Нормативний документ

1ф. №1

Баланс

не піз ніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

не пізніше 20 лютого наступного за звітним року

Головний бухгалтер

П(С)БО 2 «Баланс».

2ф. №2

Звіт про фінансові результати

не піз ніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

не пізніше 20 лютого наступного за звітним року

Головний бухгалтер

П(С)БО 3

Ф.№3

Звіт про рух грошових коштів

не піз ніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом

не пізніше 20 лютого наступного за звітним року

Головний бухгалтер

П(С)БО-4

ф. №4

Звіт про власний капітал

не піз ніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом

не пізніше 20 лютого наступного за звітним року

Головний бухгалтер

П(С)БО 5.

ф. №5

Примітки до річної фінансової звітності

не піз ніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом

не пізніше 20 лютого наступного за звітним року

Головний бухгалтер

П(С)БО