Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 3,4.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
44.29 Кб
Скачать

Особливості ділового етикету в країнах Близького Сходу

Є низка загальних принципів, якими слід керуватися при діловому спілкуванні у країнах:

1. Усі справи п'ять разів на день перериваються з метою намазу (молитви).

2. Необхідно поважати право ділового партнера схилити коліна й звернути обличчя до Мецці.

3. Поза приміщення вітань на формі рукостискання поширені. У приватній хаті, цілком можливо, хазяїн може робити привітати Вас поцілунком обидві щоки – і... Ви зобов'язані відповісти тим самим.

4. Візитні картки друкуються ви не – місцевому й англійською мовами.

5. На ділову зустріч слід вдягати легкий темний костюм, сорочку і краватка. Ноги і руки жінок повинні бути закриті, і навіть неприпустимі штани.

6. Під час бесіди араби коштують надто близько друг до друга. Марно відступати тому.

7. У арабських народів немає звичаю обговорювати життя.

8. Слід тримати ступні на підлозі – підошви показувати непристойно.

9. Марно жартувати над співрозмовником чи Держрезерв боротиметься з ним.

У Саудівської Аравії не курите, доки закурить господар; жінки відсутні на трапезах (навіть ділових) разом із чоловіками. Перед діловими переговорами в арабських країнах часто подають напої і їжу. Відмовлятися не можна, навіть коли не голодні. Під час їжі слід користуватися тільки правої рукою. Ліва рука використовують тільки для гігієнічних цілей. Якщо ви лівша, стоїть вибачитися.

У ділових відносинах араби люблять попередню опрацювання деталей проблем, які обговорення майбутніх переговорах. Дуже важлива атмосфера довіри між діловими партнерами.

Арабське вітання, на відміну формального і короткого європейського, являє собою ритуал, під час яких ставлять запитання про духовне здоров'я та особистих справах. Вони можуть повторюватися під час розмови. Завжди треба терпляче вислухати араба-співбесідника та її довгі побажання добробуту. Часто у мові араби звертаються до Аллаха, сподіваючись з його милість та у майбутніх справах.

Арабський ділової етикет забороняє давати прямолінійні відповіді й бути категоричним; не можна виявляти метушливість і поспішність. Важливим на переговорах вважається прагнення «зберегти своє обличчя» – своє обличчя і співрозмовника. Навіть свою відмову араби-бізнесмени наділяють на вельми м'яку, завуальовану форму.

4)Національні особливості етики бізнесу в Україні

Інтелігентність й уміння триматися гідно у суспільстві діловими партнерами мають бути притаманними всім сучасним підприємцям. Важливими є такі елементи вихованості, як ввічливість, невимушеність, гідність і тактовність. Зайшовши до приміщення, де є люди, потрібно привітати легким нахилом голови всіх незнайомих та знизати руку знайомим. На вулиці вітають легким нахилом голови без будь-яких вигуків. Сидячи за одним столом до кав'ярні чи ресторані, також прийнято вітати знайомих лише нахилом глави. Чоловік перший вітається з жінкою, молодший віком – зі старшим, підлеглий – зі своїми керівником тощо.

До вітанню рукостисканням чоловікам рекомендується вдаватися завжди, жінкам – по взаємною згодою. Коли чоловіка представляють жінці, руку першої простягає жінка. У окремих випадках чоловік першим подає руку жінці, але тоді, що він набагато старший віком чи варто незрівнянно вища за службовим становищу.

Важливим елементом ввічливості в діловому спілкуванні є уявлення.Этикет передбачає непорушення кордонів і із цього питання певних норм поведінки, які визначають, коли як необхідно бути і самому бути представленим. Важливе значення має момент уявлення. Слід уникати у своїй (недопущення) надмірної фамільярності, краще вживати прості фрази. Коли чоловіка представляють жінці, він має підвестися й злегка вклонитися, а жінка залишається сидіти.

Етикет ділової поведінки вимагає, щоб бізнесмени, які запрошені приймання, суворо дотримувалися правил щодо одягу, поведінки за одним столом, спілкування, обміну візитними картками тощо. Так, на все прийоми, які влаштовуються до 20 годин, чоловікам можна вдягати костюм будь-якого неяскравого кольору, але в прийоми, які починають в $ 20 годині і пізніше, рекомендується костюм чорного чи іншого кольору. На всі види прийомів слід одягти білу (не трикотажну) сорочку з краваткою будь-якого, але з яскравого (можна чорного) кольору. До суворим костюмах слід надіти черевики темно-коричневого чи чорного кольору.

Важливим моментів є зовнішність і одяг жінки-бізнесмена. Ділова одяг відрізняється класичним кроєм, неяскравими квітами, багатофункціональністю. Основний ділової одягом жінки є костюм. Сукні носять лише однотонні і не лише влітку; зачіска, макіяж і біжутерія повинні органічно доповнювати ділової костюм (спідницю, жакет, блузку). Зачіска мусить бути суворою, але елегантною. Макіяж дуже скромний, майже непомітний. Слід частіше (наскільки можна завжди) всміхатися й уважно слухати співрозмовника.

Обмін візитними картками може здійснюватися точно рангом посад, на які припадає ділові партнери. У цьому обмін повинен супроводжуватися взаємними легкими поклонами, отримавши візитну картку, слід прочитати вголос ім'я і прізвище співрозмовника (ділового партнера), уточнити його місце.

Важливим елементом ділового спілкування, і обов'язкової передумовою успішної підприємницької діяльності є переговори. Сучасні вимога щодо ведення переговорів безпосередньо зв'язані з компетентністю і високим професіоналізмом діловими партнерами. Необхідно старанно готуватися до розмов і переговорам. Відповідаючи на запитання партнера слід відповідати не загальними фразами, а демонструючи знання технічних і організаційних деталей всіх аспектів предмета переговорів. Конче важливо, щоб у переговорах брали участь як керівники фірм, чи фахівці і менеджери, котрі знають на технічних «тонкощах» питань, що є предметом переговорів.

Аби бажаних б у ділових відносинах, важливо володіти тактикою ділових переговорів. По-перше, необхідно використовувати усі відомі кошти впливу партнера, щоб зацікавити його пропозицією. Слід так провести розмова, щоб партнер сам висловив міркування, які від нього було бажано почути. По-друге, аби у переговорах необхідно виявляти виняткову увагу до партнера, бути максимально зацікавленим слухачем. По-третє, переговори повинні завжди здійснюватися в поважливому тоні; всі нетактовні (тим паче грубі) методи переговорів не допускаються. По-четверте, неодмінною умовою успішних переговорів є правильний і переконливу мову, впевнений тон. У процесі виступу у переговорах важливо акцентувати на головною думки, змінювати тон і темп мови, робити паузи до і після важливих висловлювань. Певне значення мають як сказані слова, а й невербальні кошти спілкування (обличчя, погляд, жести тощо.).