Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 3,4.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
44.29 Кб
Скачать

1)Специфіка етики ділового спілкування в Європі (Велика Британія, Франція, Німеччина, Іспанія, Італія)

Діловий етикет – важлива складова ділових відносин, якабазируюется на багатовікової мудрості, визначальною ставлення до духовних цінностях (справедливості, чесності, вірності слову тощо.). Встановлення міцних ділових стосунків із зарубіжними партнерами можливе лише за умови вивчення ділового етикету тієї країни, у якому доведеться вирушити. У зв'язку з цим метою даної роботи є підставою розгляд національних особливостей ділового поведінки у різних країн світу.

Велика Британія

Діловий світ Великобританії неоднорідний у соціальному, а й у своєї цехової спеціалізації, що у принципі вирізняє його від ділових кіл інших країнах. Для англійського бізнесу характерна кастовість, яка, з одного боку, визначає її високий професійний рівень, з другого – перешкоджає припливу «свіжої крові». Фінансовий сектор британського бізнесу є ідеологом проведення тих чи інших нововведень.

Основними рисами англійського характеру є стриманість, схильність до недомовленості, небагатослівність, часом межує з мовчазністю. Останнє призводить до замкнутості й некомунікабельності як проявам англійського прагнення до незалежності. Схильність й уміння вичікувати, пошук зручного, здійсненного, примирного, неминучими зумовлює часом зневага логікою і принципами, враховуючи чи дотримуючись протилежні позиції, – усе це також англійський національного характеру. Англійський бізнесмен дуже спостережливий, є гарним психологом, і сприймає як фальші, і приховування слабкої професіональною підготовкою. У зв'язку з цим краще висунути теза у тому, що з англійців чого повчитися, І що Ви з радістю попросіть свого англійського колегу про надання практичної допомоги. Тим паче, що діляться вони своїми знаннями й досвідом дуже охоче, часто розкривають секрети свого ремесла й уміло вводять Вас у тонкощі тієї чи іншої ринку.

Ще один яскрава національна англійська риса – абсолютне дотримання встановлених правив і законів. Маючи працювати з англійськими партнерами, слід завжди пам'ятати панує Англії правило: «>Соблюдай формальності». У жодному разі не можна звертатися кого би там не було з імені, якщо ця людина назву такого дозволу. Важливо розумітися на званнях і титули, проте не можна нагороджувати титулами себе. Процедура знайомства дотримується дуже суворо. Важливе значення має, яке ім'я назвуть першим. Англієць спостерігає, кого першим представляють. Так було в службової обстановці пріоритет під час знайомства віддається клієнту, бо це важливіше обличчя. Якщо доводиться представляти свого колегу особі, що розмістився на посаду, першим потрібно було назвати ім'я високопоставленого особи.

Переговори з англійськими організаціями треба розпочинати з ретельної підготовки й узгодження. Якщо строки й програма Вашого перебування узгоджені, немає потреби повідомляти англійським партнерам про своє прибутті й місці зупинки,т.к. англійці виключно пунктуальні.

Рукостискання вживається в Англії лише за першу виставу. При подальших зустрічах достатньо усного вітання. Жінкам рук не цілують, та й компліментів кращим робити, оскільки це може бути розцінена як безтактність.

У Великобританії завжди доречно показати, що ви цінуєте час партнера, тому до початку зустрічі слід обов'язково поцікавитися, яким часом він має.

Спілкуючись англійцям, варто робити паузи у розмовах, оскільки грубим поведінкою вважається балакучість.