Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 3,4.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
44.29 Кб
Скачать

Німеччина

У Німеччині є цілком природним закривати на ключ телефонний апарат чи ксерокс, але ці годі було сприймати як вияв недовіри чи неповаги.

Процедура особистого уявлення та знайомства перебуває у відповідності з міжнародними нормами: рукостискання та обмін візитками. Першим слід назвати того, які перебувають більш вищому щаблі. У дуже офіційної обстановці використовується слово «представляти». У вільної обстановці говорити «познайомити». Обличчя менший належить представляти особі більш великому. Німці надзвичайно віддані титулам. Необхідно називати титул кожного, з ким є вести ділову розмову. За столом німці постійно тримають виделку у лівій руці, а ніж у правої. Руки зі столу не прибираються, обидва зап'ястя повинні стосуватися столу.

Переговори зазвичай ведуть із участю однієї чи кількох партнерів. Усі зустрічі призначаються завчасно. Німці дуже стримані і офіційні, і тому багатьом здаються недоброзичливими. Дуже старанно обмірковують умови та вимоги. Питання люблять обговорювати послідовно, одна одною. Підсумовуючи угоди, німці наполягають на жорсткому виконанні прийнятих зобов'язань та за умови сплати високих штрафів у випадку їхньої невиконання. Характерно вимога надання гарантійного періоду на поставлений товар і застави у разі поставок недоброякісного товару. Німецькі бізнесмени і службовці дуже суворі і у виборі одягу; основний тип одягу – суворий ділової костюм, найчастіше двобортний. Суворо в тон костюму мусить бути взуття.

Додому себе діловими партнерами запрошують рідко. Якщо таке станеться, неодмінно слід подарувати господині вдома квіти. Можуть запросити до ресторану, але рахунки ресторані часто оплачуються що запрошують і гостями роздільно; келихи піднімають по тому, як господарі вимовлять вітання.

Франція

Ділові переговори в Франції, зазвичай, починаються в 11.00. У 12.30 учасникам переговорів можуть традиційний сніданок з аперитивом. Широко практикується обговорення справ за їжею. Діловий обід може тривати години, ділової вечерю – увесь вечір.

За трапезою п'ють майже завжди вино, а міцні напої – рідко. Піднімаючи келих, кажуть: «За ваше здоров'я», довгі мудрі тости не прийнято. Не можна залишати їжу на тарілках. Рахунок в ресторанах, зазвичай, оплачує запрошує. Бути запрошеним на вечерю діловим партнером – велика честь. На вечерю треба прибути на п'ятнадцять хвилин пізніше часу,т.к. пунктуальність – не сама характерна риса цієї нації. Існує й географічна і адміністративна залежність цієї особливості (пунктуальності): ніж південніше місцевість, проте пунктуальні французи; що стоїть ранг запрошеного, пізніше він приходять прийом. До речі, коли ви запрошені на вечерю, прихопіть як подарунок квіти, саму коробку цукерок чи шампанське.

За першої зустрічі ділового партнера подарунки не дарують. Чи припустимі сувеніри на кшталт художніх альбомів, касет з класичною музикою тощо.

У Франції люди люблять блиснути словом, мовчазність не цінується. Розмова у французів має невимушеного характеру і зі величезної швидкістю. Під час ділових прийомів до обговорення справ переходять тільки тоді, як подано кави. Доти французи традиційно говорять про культурі й мистецтві. Цілком припустимо стосуватися проблем особистому житті. Перехід для розмови сутнісно відбувається поступово. Такий стиль спілкування значною мірою обумовлений освіти, яка орієнтована виховання незалежних, вільно мислячих і висококультурних людей. Значну увагу найвищих шарах суспільства приділяють філософії, мистецтву, французької історії та культурі. Стиль підготовки французьких ділових людей до майбутнім переговорам – грунтовність й ретельне, досконале вивчення всіх аспектів і наслідків вступників пропозиції.

При віданні справ характерна риса французів – обережність. Вони вельми вправно, з добірністю обстоюють свої інтереси та громадянської позиції, не люблять торгуватися, переговори ведуть дуже жорстко.

Французи – майстра використовувати різноманітні засоби і прийоми. Не люблять, коли під час переговорів інший бік раптово змінює позицію. Не виносять тиску з використанням чужої боку. Спільні контракти виключно коректні і точні у формулюваннях, неприпустимих різночитань. Французи – великі патріоти своєї батьківщини, любовно які стосуються її історії, культурі, мови. Тому на згадуваній переговори з ними дуже бажано використання кронштейна як офіційного французької. Матеріали, використовувані переговорів, також краще готувати цією мовою. Домовленість про зустріч необхідно щоразу підтверджувати у вигляді бездоганною французькою мовою.

Італія

Ділові італійці вирізняються певною стриманістю, тобто. певною мірою воничопорни. І це попри своє національне риси: експансивність, поривчастість, товариськість.

Відрекомендовуючись, слід називати лише своє прізвище, та був потиснути руку. У Італії рукостисканням обмінюються навіть жінки. Ділові люди більш енергійні і активні на перших етапах переговорів, намагаються затягувати рішення організаційних і формальних питань, дуже охоче погоджуються на альтернативні варіанти рішень. Часто задля встановлення ділових зв'язків вдаються до послуг посередників. І ще треба враховувати, що італійські підприємці надають великого значення тому, щоб переговори відбувалися для людей, які займають приблизно однакова становище у своїх підприємствах, в діловому світі чи суспільстві.

Ділові розважальні зустрічі італійці влаштовують у ресторані, а чи не вдома. Таким неформальним відносинам вони надають великого значення, вважаючи, що як вільна атмосфера таких заходів сприяє усунення протиріч. За трапезами італійці найчастіше п'ють місцеве вино, якого не обходиться жодна застілля. Довгі тости не прийнято. Збираючись у цю країну, стоїть дізнатися більше про її історії та культурі. Італійці високо цінують прояв із боку іноземців поваги та інтересу до батьківщині, що може створити сприятливу атмосферу на ділових переговорах.