Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
120.28 Кб
Скачать

Висновки та рекомендації

За результатми досліджень, які проводилися в даному звіті можна зробити наступні висновки:

  • Риба являється цінним продуктом харчування, забезпечує організм повноцінними білками, незамінними жирними кислотами, комплексом макро-, мікроелементів, вітамінів;

  • За останні 5 років значно розширився асортимент та видовий склад замороженої рибопродукції, напівфабрикатів, нерибних морепродуктів (антарктичного криля, кальмарів), солоної, копченої риби, рибних пресервів.

  • Підвищилась якість продукції завдяки впровадженню сучасних інноваційних технологій: застосування плівки на основі природних біополімерів (агару, альгінових кислот, ефірів целюлози, пектинових речовин) при розсільному заморожуванні риби; використання “шокового” заморожування при температурі -35° С. Разом з тим, риба та рибна продукція належать до особливої групі продуктів харчування, здатних швидко псуватися при зберіганні. На ринку риби мороженої часто виявляється неякісна, фасльсифікована продукція, відсутність необхідних документів, які засвідчують якість, тощо. Постійний контроль якості мороженої риби є невід'ємною частиною виробництва та реалізації високоякісної продукції. За інформаційними даними, в різних регіонах України.

  • Управління по захисту прав споживачів виконує важливі функції щодо дотримання суб’єктами ринку правил торгівлі, контролю за якістю, безпекою продуктів харчування, правил маркування, умов і термінів зберігання.

  • Риба, що реалізується в магазині «Сузір’я», далеко не завжди гарної якості. Найчастіше бракується рибна продукція, що не відповідала вимогам нормативної документації - ушкоджена, із наявністю слідів окислення жиру, у якої минув строк реалізації, не маркована або з неповним маркуванням (тобто на ярлику й супровідних документах не були зазначені - дані про виробника, дату виготовлення, кінцевий строк реалізації, умови зберігання тощо);

  • Проведені дослідження якості 5 зразків риби мороженої в магазині «Сузір’я», показали. Що риба відповідає вимогам нормативних документів. Разом з тим, якість окремих зразків не відповідала якості, заявленій на маркуванні.

  • Підвищилась якість продукції завдяки впровадженню сучасних інноваційних технологій: застосування плівки на основі природних біополімерів (агару, альгінових кислот, ефірів целюлози, пектинових речовин) при розсільному заморожуванні риби; використання “шокового” заморожування при температурі -35° С.

  • При прийманні в магазині сорт риби не був знижений, приймання здійснюється лише за кількістю.

  • Результати дослідження якості свідчать про те, що виробники продукції використовують для заморожування не завжди свіжу рибу; не дотримують правила розбирання риби у відповідності з вимогами нормативних документів. Підприємства торгівлі не проводять належний контроль якості на відповідність вимогам НД та не дотримують умови зберігання мороженої риби, часто зберігаючи її дотримання належних умов, а потім повторно заморожуючи, що призводить до суттєвих змін якості.

За результатами вище наведених висновок можна зробити наступні рекомендації:

  • Підприємствам торгівлі проводити більш фаховий контроль якості продукції, встановлювати вірно сорт мороженої риби, суворо контролювати супровідні документи, які засвідчують якість та безпеку.

  • Управлінню по захисту прав споживачів пред’являти санкції до торгових підприємств за реалізацію неякісної , небезпечної продукції

  • При прийманні свіжомороженої риби у першу чергу звертати особливу увагу на її запах і колір, а також дату виготовлення та строк реалізації. Якщо ж у свіжомороженої риби під шкірою жовтизна, скоріш за все, порушувалися умови її зберігання, тобто вона неодноразово розморожувалася та вже втратила свою якість. У риби у вакуумному пакуванні не повинно бути екземплярів із сукровицею та великою кількістю криги, а також із ушкодженням пакування.

  • Згідно з діючими технічними умовами, маса снігової глазурі повинна бути від 2 % до 4 % у відношенні до маси риби. На практиці ці вимоги необхідно суворо дотримувати.

  • Частіше перевіряти знання продавців про товари.

  • Проводити семінари, влаштовувати рольові ігри для підвищення кваліфікації продавців.