Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовий проект.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
492.96 Кб
Скачать

3.2. Визначення фактичних концентрацій забруднень у стічних водах, які випускаються до водойми

Технологія очищення стічних вод кожного з водокористувачів визначається шляхом аналізу літературних джерел з обов'язковим дотриманням умови, що концентрації забруднень в очищеній воді Соч/j, не перевищують вимог до скиду:

(3.2)

При цьому варто зважити на те, що очищення стічних вод можна здійснювати різними методами, які мають різну ефективність, конструктивне та апаратурне оформлення, різну собівартість, матеріало- та енергомісткість. Тому вибір технології - процес відповідальний і творчий.

Як правило, при плануванні очищення води, окремі споруди влаштовують у наступній послідовності: споруди механічного очищення → споруди біологічного очищення → споруди доочищення (фізико-хімічного або хімічного).

Якщо очищення потребують завислі речовини, то необхідними є споруди механічного очищення стічних вод (решітки, пісковловлювачі, відстійники тощо), які розраховуються і влаштовуються таким чином, щоб в очищеній воді концентрація завислих речовин не перевищувала 15 мг/л, тобто Соч/зав.реч.= 15 мг/л. Однак, навіть якщо за вмістом завислих речовини не має потреби проводити очищення стічних вод (Свип/j<=Cскид/j), але необхідним є влаштування споруд біологічного очищення або доочищення, то споруди механічного очищення все-таки є необхідними, якщо вміст завислих часток у воді перевищує 150 мг/л. Це здійснюється, виходячи з умов роботи споруд біологічного та іншого очищення, які розташовані після апаратів механічного очищення з метою безперебійної їх роботи.

Якщо зменшення потребує показник БСК, то необхідними є споруди біологі­чного очищення стічних вод (біофільтри, аеротенки тощо), які розраховуються і влаштовуються на повне біологічне очищення, тобто таким чином, щоб в очищеній воді концентрація БСК не перевищувала 15 мг/л, тобто Соч/БСК= 15 мг/л. Якщо Сскид за величиною БСК є меншою за 15 мг/л, то Соч/бск приймається рівним Сскид.

Фактичні концентрації забруднень в очищеній стічній воді, яка скидається до водойми, визначаються ефективністю Еф/j,% застосованої технології її очищення. Для забруднень, які проходять через споруди біохімічного очищення, концентрації забруднень в очищеній стічній воді :

(мг/л) (3.3)

– концентрації забруднень у стічній воді, які утворюються в джерелі водовідведення розрахункового випуску, мг/л.

– ефективність очищення за певною забруднюючою речовиною споруд біологічного очищення.

Якщо Cскид/j <=, то в такому випадку за допомогою споруд біологічного забруднення не вдається очистити стічні води до необхідного рівня. В такому випадку для забезпечення достатнього рівня очищення стічних вод за певними показниками необхідно використання додаткових споруд очищення стічних вод, ефективність роботи яких може досягати залежно від типу та параметрів роботи до 95%.В даному випадку умовно вважаємо, що при наявності кількох забруднюючих речовин однієї групи ЛОШ, які потребують доочищення, додаткові споруди будуть затримувати дані речовини з однаковою ефективністю.

; (мг/л) (3.4)

В будь-якому випадку після всіх споруд очищення повинно бути дотримане співвідношення:<=Cскид/j . В певних випадках є потреба у кількох ступенях додаткових споруд очищення стічних вод.

Слід зауважити, що оскільки технологія очищення стічних вод забезпечує виконання умов скиду для усіх забруднень, то для інгредієнта з найбільш жорсткими вимогами до очищення виконується умова рівності, а для усіх інших показників забруднення ця умова виконується з запасом, як нерівність.