Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовий проект.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
492.96 Кб
Скачать

5.2.6. Фільтри доочищення

При необхідності проектування доочищення стічних вод його ефективність визначається вимогами до якості очищення показника забруднення з найбільш високим ефектом доочищення. Для доочищення застосовують фільтри різних конструкцій.

Робоча площа фільтрів Fф дорівнює:

2) (5.24)

деVф- рекомендована швидкість фільтрування ( додаток 7).

м2

Орієнтовно кількість фільтрів можна визначити за формулою:

(5.25)

Розраховується площа одного фільтра:

, (м2) (5.26)

м2

5.2.7 Розрахункові витрати осадів стічних вод

На очисних спорудах основна кількість осадів утворюються в пісковловлювачах, первинних та вторинних відстійниках. Пісок зневоднюється на піскових майданчиках. Осад контактних резервуарів скидається в приймальну камеру очисних споруд. Первинний осад та надлишковий активний мул після стабілізації зневоднюються на мулових майданчиках та вивозяться до сховищ.

Кількість сухої речовини осаду в первинних відстійниках при ефективності відстоювання Еф,в1 та концентрації завислих речовин перед відстійником Свип,з.р становить:

(т/добу) (5.27)

т/добу

Кількість сухої речовини осадів надлишкового активного мулу визначається з величиною приросту активного мулу Рі та виносу завислих речовин аt = 15 мг/л з вторинного відстійника:

(т/добу) (5.28)

т/добу

Загальна кількість суміші осадів:

(т/добу) (5.29)

т/добу.

Висновок

Виконавши даний курсовий проект я освоїла основні технічні засоби очищення води від населеного пункту та виробничих підприємств. Першим кроком було визначення витрат та концентрацій забруднень стічних вод, які утворюються в басейні водойми. Наступним ми розрахували умови скиду стічних вод до водойми та умови скиду стічних вод окремими випусками. Четвертим кроком був розрахунок скиду стічних вод спільним випуском. В кінці ми спроектували технологічну схему очищення стічних вод, яка включає наступні етапи: механічне очищення (решітки, пісковловлювачі, відстійники), біологічне очищення (аеротенки, вторинні відстійники), доочищення на фільтрах з зернистим завантаженням. В результаті ми встановили що концентрації після скиду вод з міських очисних споруд будуть становити для завислих речовин 15мг/л, БСК 8.832 мг/л, хлориди 62.4мг/л, сульфати 45.8мг/л, ПАРн 0.083мг/л, Cu 0.012мг/л, Zn 0.04мг/л, CN 0.01мг/л.

У результаті виконанні курсового проекту ми навчилися: - встановлювати масштаби та концентрації забруднюючих компонентів у стічних водах різного походження; - визначати необхідну потребу в очищенні стічних вод; - визначати необхідні умови скиду стічних вод у водні об’єкти; - встановлювати необхідні способи, методи та технічні засоби очищення води в залежності від її якості; - проектувати технічні засоби для очищення води.

Використана література:

1.Методи очищення води/ Бондарчук С.П., Бондарчук Л.Ф.-Луцьк: РВВ ЛНТУ, 2014.

2.СНИП 2.04.03-85. Канализация. Наружные сети и сооружения.-М.,1986.

3.Ласков Ю.М. и др. Примеры расчетов канализационных сооружений: Учебное пособие для вузов. М.: Стройиздат, 1987.-255с.

4.Гончарук В.В. Концепция улучшения качества питьевой воды в Украине. // Химия и технология воды.- 1994.- Т.16,№5.-С. 467-472

5.Яцык А.В. Экологические основы рационального водопользования.- К.:Генеза, 1997.- 640с.

6.Державні санітарні правила і норми «Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання».-№ 383 від 23.12.1996

7.Фізико-хімічні основи технологій очищення стічних вод/ За ред.. А.К.Запольского К.: Лібра, 2000.

8.Водопостачання, водовідведення та якість води. За ред.. А.К.Запольского // К.: Вища школа, 2005, - 671с.