Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ ПО ЛИТВУ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
152.06 Кб
Скачать

2.3 Технологія одержання виливків у разових піщано-глиняних формах складається з таких послідовних операцій:

- виготовлення модельних комплектів;

- приготування формових і стержневих сумішей;

- виготовлення форм і стержнів;

- сушіння стержнів (а іноді і форм);

- складання форм;

- одержання рідкого металу;

- заливання ливарних форм металом;

- вибивання виливків з форм;

- обрубування і очищення литва;

- термічна обробка, виливків (в разі необхідності);

- контроль готових виливків.

Модельний комплект складається з моделі,  одного або кількох стержневих ящиків і елементів ливникової системи. 

Розміри моделей більші за деталі на величину лінійної усадки і припусків на механічну обробку. 

Усадка  – зменшення об'єму (об'ємна усадка) і лінійних розмірів (лінійна усадка) виливка в процесі охолодження металу від температури заливання до нормальної температури. Середнє  значення лінійної усадки становить для даної сталі становить 2%.

Величина припусків на обробку залежить від розмірів і точності виготовлення виливка, марки сплаву, точності деталі, розташування оброблюваної частини виливка у формі.   

Проаналізувавши креслення деталі шатуна приймаємо, що форму будем розміщувати горизонтально. Ливарні нахили для моделі виливка обираємо в 1 градус. Як бачимо, деталь має два отвори, діаметрами 50 і 20 мм. Отвір діаметром 20 мм не виливається, а от на отвір, діаметром 50 мм маємо готувати стрижень. На торці висотою 40 мм призначаємо припуски і допуски на механічну обробку. Як бачимо, деталь шатуна містить скруглення, тому необхідно врахувати їх радіуси. Оскільки вони залежать від товщини спряжених стінок, то виберемо значення 6мм (керуючись методичними рекомендаціями).

Припуски на механічну обробку приймемо відповідно до рекомендацій довідника [10] :

­ на внутрішню поверхню діаметром 50мм – 0, 5 мм;

­ на висоту заготовки ( розмір 40 мм ):

низ заготовки – 4 мм, верх – 5 мм

Допуски на виготовлення деталі на усіх поверхнях рівні ± 0,5 мм

Формування починають виготовленням нижньої півформи. Після заповнення моделі даної опоки шарами облицювальної, а потім наповнювальної сумішей її перевертають на 180 градусів і на нижню половину моделі встановлюють верхню. Далі установлюють моделі ливникової системи, заповнюють опоку формовою сумішшю,ущільнюють її, після чого витягують моделі ливникової системи. Останніми операціями є укладання стрижня у форму, складання форми, скріплення опок.

Для утворення у виливку отворів і порожнин використовують стрижні, які виготовляють із стрижневої суміші. Готові стрижні піддають сушінню при температурі від 200 до 230 °С для збільшення міцності і газонепроникності.

Складання ливарної форми включає: установку нижньої півформи, установку стрижнів, установку верхньої півформи. Заливання форми розплавленним металом здійснюється з ковшів. Важливе значення має температура розплавленого металу. Для сталі 12Х2Н4А температура плавлення становить 1540 °С, проте її доцільно призначати на 100 °С вище, щоб запобігти захвату повітря, а, отже, утворенню дефектів на поверхні виливка. Після його охолодження до 300 °С, форму повністю руйнують, а виливок підлягає обов’язковому контролю якості.