Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсовой работе АХД.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
399.87 Кб
Скачать
  1. Вибір об’єкту дослідження

Об’єкт дослідження студент обирає самостійно. Ним може бути будь-яке підприємство. При цьому оптимальним варіантом є вибір підприємства, на базі якого студент проходить виробничу практику та яке є базовим об’єктом дослідження для виконання дипломної роботи, або підприємство, що є місцем постійної роботи студента заочної форми навчання чи місцем майбутньої роботи студента очної форми навчання.

  1. Зміст і структура курсової роботи

Виконання курсової роботи студент розпочинає з розробки змісту та методики її виконання для того, щоб було зрозуміло, які питання необхідно обґрунтувати, дослідити, а також які методи потрібно застосовувати. При цьому важливо встановити необхідні матеріали, обсяг роботи.

План-методику студент розробляє за допомогою керівника на підставі типових планів, додатків та методичних рекомендацій кафедри. Для розробки змісту курсової роботи студент повинен по обраній темі вивчити основну літературу, одержати необхідну консультацію від свого керівника.

Зміст та методика виконання курсової роботи повинні носити цілеспрямований характер щодо вивчення та дослідження вибраної проблеми. Робота повинна становити єдине ціле завершене дослідження, а не набір різних, не зв’язаних між собою питань.

Рекомендується наступна структура курсової роботи:

- титульний аркуш (1 аркуш друкованого тексту);

- зміст (1-2 аркушів друкованого тексту);

- вступ (2-3 аркушів друкованого тексту);

- теоретичні основи теми (10-14 аркушів друкованого тексту);

- - аналітичну частину (20-25 аркушів друкованого тексту);

- конструктивну частину (7-10 аркушів друкованого тексту);

- висновки і пропозиції (3-5 аркушів друкованого тексту)

- список використаних джерел (2-3 аркушів друкованого тексту);

- додатки.

Розглянемо основні вимоги і рекомендації до змісту структурних складових курсової роботи.

Загальний обсяг курсової роботи становить 45-50 сторінок комп’ютерного набору без врахування списку використаних джерел і додатків.

Титульний аркуш є першою сторінкою курсової роботи і розміщується на обкладинці курсової роботи. Він повинен бути написаний стандартним шрифтом (14 розміру) або віддрукований на комп’ютері відповідно до рекомендованої форми (Додаток A).

Зміст подають на початку курсової роботи. У ньому послідовно перераховуються найменування розділів, підрозділів та додатків. Зміст повинен включати в себе всі заголовки, які є в тексті, та номера сторінок, де розміщений кожен з них.

У всіх структурних складових основної частини наводиться огляд літератури з даної теми, аналітичний огляд об’єкта дослідження, виклад методики дослідження, аналіз і узагальнення результатів дослідження.

Вступ доцільно писати після того, як написана основна частина роботи. У вступі обґрунтовується актуальність теми, що вивчається, її важливість і практична значущість; визначаються об’єкт, мета і завдання дослідження; вказуються методи дослідження і джерела інформації для виконання курсової роботи, структура роботи.

Перший розділ містить систематизований аналіз розвитку знань по темі курсової роботи з посиланням на авторів і їх праці. Розділ повинен бути коротким, але достатньо вичерпним, відображати все цінне, що досягнуто наукою і передовою практикою. Його формують за принципом поступового звуження діапазону досліджених питань, від загальних даних до теми дослідження.

В цьому розділі відображається вміння студента узагальнювати доступну йому літературу з обраної ним теми. Теоретична частина курсової роботи розробляється на основі законодавчих актів, нормативних документів, праць провідних спеціалістів, особистих досліджень тощо. При визначенні різних поглядів на те чи інше питання студент повинен чітко сформулювати власне бачення досліджуваної проблеми.

Доцільно висвітлити методику дослідження стосовно теми роботи, систему показників, які характеризують стан проблеми. Узагальнення літератури в цьому розділі може завершуватись переліком показників, які на прикладі конкретного підприємства будуть використовуватися в наступних розділах. Важливо пов’язати з теоретичною частиною курсової роботи аналітичну.

В цьому розділі необхідно систематизовано висвітлити стан питання, якому присвячена робота, навести стислу інтерпретацію досліджуваної проблеми, розкрити її роль в економіці України. Тут потрібно дати об’єктивну оцінку стану проблеми, навести існуючі досягнення і недоліки у вирішенні проблеми, яка досліджується, проаналізувати можливі підходи до її вирішення, узагальнити результати попередніх досліджень з цього та суміжних питань, визначити можливі шляхи вирішення поставленого завдання та викласти загальну методику і основні методи досліджень, що будуть використані в другому та третьому розділах.

Для ґрунтовного висвітлення досліджуваної теми, студент опрацьовує не менше 35–40 літературних джерел, які чітко відображаються в тексті, тобто при написанні теоретичних основ теми студент повинен вказати назву книги (роботи, статті), прізвище і ініціали автора, після яких в квадратних дужках порядковий номер літературного джерела в списку використаних джерел з вказівкою сторінок, які цитувалися. Наприклад: ....... В книзі Савицької Г. В. «Економічний аналіз діяльності підприємства [18, с. 129-130]....»

В тому випадку, якщо узагальнюються результати роботи групи авторів, відображені в різних джерелах, назва книг (робіт, статей) не обов'язкова. Наприклад: «..... Автори Болюх М. А., Бурчевський В.З. [9, с.21; 25, с.46] вважають...»

Огляд літературних джерел має носити аналітичний характер. Автор курсової роботи повинен висловити власну думку щодо опрацьованих літературних джерел

Другий розділ (аналітична частина) курсової роботи містить аналіз економічного стану об’єкту дослідження, тут відображаються результати дослідження по темі курсової роботи.

Перш за все, окремим пунктом (2.1) необхідно проаналізувати вигідність розташування підприємства до найближчих пунктів збуту продукції та підприємств сфери матеріально-технічного забезпечення, висвітлити природньокліматичні умови підприємства, виробничий напрям підприємства, проаналізувати фінансово-економічний стан підприємства. Для цього за звітними даними останніх 3х років визначають показники забезпеченості господарства виробничими ресурсами та ефективність їх використання (земельних, трудових, матеріальних), показники платоспроможності, ділової активності та фінансової стійкості підприємства:

  1. Коротка характеристика місця розташування аналізованого підприємства (описується далекість підприємства від районного та обласного центрів, від великих транспортних магістралей, ринків збуту продукції, тощо).

  2. Коротка характеристика організаційної структури підприємства.

  3. Аналіз розмірів і спеціалізації підприємства. При проведенні даного аналізу розраховують коефіцієнт спеціалізації. Інформацію про структуру товарної продукції підприємства для розрахунку коефіцієнта представляють у табличній формі (табл. 1).

Таблиця 1

Склад і структура товарної продукції підприємства

Види товарної продукції

2009 рік

2010 рік

2011 рік

сума виручки, тис. грн.

питома вага продукції в сумі виручки, %

порядковий номер у ранжируваному

ряду

сума виручки, тис. грн.

питома вага продукції в сумі виручки, %

порядковий номер у ранжируваному ряду

сума виручки, тис. грн.

питома вага продукції в сумі виручки, %

порядковий номер у ранжируваному ряду

1. Усього по рослинництву

-

-

-

1.1. Зерно

1.2 Соняшник

1.3. Овочі

    1. Інша продукція рослинництва

2. Усього по тваринництву

-

-

-

2.1. Молоко

2.2. М'ясо КРС

2.3. М'ясо свиней

2.4. Інша продукція тваринництва

3. Усього по господарству

100,0

-

100,0

-

100,0

-

  1. Аналіз складу і структури земельних ресурсів підприємства. Результати даного напрямку аналізу повинні відбивати: площу земельних ресурсів, що використовуються в процесі виробництва (у натуральній і вартісній формі); оцінку якісного складу земельних ресурсів підприємства; тенденції змін у складі і структурі земельних угідь.

Інформацію про склад земельних ресурсів у натуральному виразі необхідно оформити у вигляді таблиці (Табл. 2). Дану інформацію варто доповнити аналізом складу земельних ресурсів підприємства у вартісному виразі, результати якого наводяться в текстовій формі після таблиці. Таблиця 2

Аналіз складу, динаміки і структури земельних угідь підприємства

Види

угідь

2009 рік

2010 рік

2011 рік

Відхилення 2011 р. від рівня

2010 р.

площа, га

питома вага, %

площа, га

питома вага, %

площа, га

питома вага, %

площа, га

питома вага, %

Сільсько-господарські угіддя

у т. ч.: рілля

косовиці

пасовища

багаторічні насадження

Несільско- господарські угіддя

Загальна земельна площа

100,0

100,0

100,0

-

  1. Аналіз складу і структури трудових ресурсів підприємства. Для характеристики трудових ресурсів підприємства можна використовувати кожну з традиційних класифікацій працівників підприємств агропромислового комплексу, наприклад – по галузевій приналежності (табл. 3).

У даному розділі необхідно звернути особливу увагу на вивчення тенденцій руху трудових ресурсів на підприємстві. Для цього можна застосовувати коефіцієнти руху трудових ресурсів підприємства (коефіцієнт прийому, коефіцієнт звільнення, коефіцієнт загального обороту робочої сили, тощо).

Таблиця 3

Аналіз складу, динаміки і структури трудових ресурсів підприємства

Категорії працівників

2009 рік

2010 рік

2011 рік

Відхилення 2011 р. від рівня

2010 р.

середньооблікова чисельність, чол.

питома вага, %

середньооблікова чисельність, чол.

питома вага, %

середньооблікова чисельність, чол.

питома вага, %

середньооблікова чисельність, чол.

питома вага, %

Зайняті в сілсько- господарському виробництві

у т.ч.: працівники рослинництва

працівники тваринництва

Зайняті в несіль-ськогосподарському виробництві

Загальна кількість працівників

100,0

100,0

100,0

-

Виходячи зі значень показників руху трудових ресурсів, можна зробити деякі висновки про фінансово-економічне положення підприємства в цілому. Так, висока плинність кадрів може бути непрямим показником недостатньо стійкого фінансового стану підприємства. З іншого боку, сталість у складі трудових ресурсів може свідчити про деяку стабільність діяльності підприємства. Тому, якщо на підприємстві мають місце значні зміни в складі трудових ресурсів, аналітикові варто розкрити їхню причину.

  1. Аналіз складу і структури основних засобів виробництва підприємства. Для проведення даного аналізу також можна використовувати кожну з традиційних класифікацій основних засобів (табл. 4).

Таблиця 4

Аналіз складу, динаміки і структури основних засобів підприємства

Групи основних засобів

2009 рік

2010 рік

2011 рік

Відхилення 2011 р. від рівня

2010 р.

середньорічна вартість, тис. грн.

питома вага, %

середньорічна вартість, тис. грн.

питома вага, %

середньорічна вартість, тис. грн.

питома вага, %

середньорічна вартість, тис. грн.

питома вага, %

Основні виробничі засоби сільсько-господарського призначення

Основні виробничі засоби несіьсько-господарського призначення

Невиробничі основні засоби

Усього

100,0

100,0

100,0

-

Аналіз наявності та руху основних засобів можна зробити на основі показників наведених в таблиці 5.

Таблиця 5

Показники руху основних засобів

Показники

2009

рік

2010 рік

2011 рік

Відхилення 2011 р. від рівня

2010 р.

1. Наявність на початок року, тис. грн.

2. Надійшло основних засобів, тис. грн.

3. Вибуло основних засобів, тис. грн.

4. Наявність на кінець року, тис. грн.

5. Сума зносу, тис. грн.

6. Коефіцієнт росту основних засобів

7. Коефіцієнт відновлення основних засобів

8. Коефіцієнт вибуття основних засобів

9. Коефіцієнт відновлення основних засобів

10. Коефіцієнт зносу основних засобів

Коефіцієнт придатності основних засобів

11. Фондовіддача, тис. грн.

12. Фондоємність, тис. грн.

У процесі проведення даного аналізу необхідно розрахувати і проаналізувати показники руху основних засобів (коефіцієнт росту, коефіцієнт надходження, коефіцієнт вибуття, тощо).

  1. Аналіз економічної ефективності діяльності підприємства. Його результати дозволяють охарактеризувати динаміку результативності господарської діяльності підприємства (табл. 6).

Таблиця 6

Аналіз економічної ефективності діяльності підприємства

Показники

2009 рік

2010 рік

2011 рік

Відхилення 2011 р. від рівня 2010 р.

1

2

3

4

5

1.Выручка від реалізації, тис. грн.

2. Валовий прибуток, тис. грн.

3. Чистий прибуток, тис. грн.

4. Собівартість реалізованої продукції, тис. грн.

5. Собівартість виробленої продукції, тис. грн.

6. Площа сільськогосподарських угідь, га

7. Середньорічна чисельність працівників, чіл.

8. Середньорічна вартість основних виробничих засобів, тис. грн.

9. Середньорічна вартість активів,

тис. грн.

Показники ефективності діяльності

10. Виручка від реалізації в розрахунку на:

- 100 га с/г угідь, тис. грн.

- 1 середньорічного працівника, тис. грн.

- 1 тис. грн. основних виробничих засобів, тис. грн

- 1 тис. грн. виробничих витрат, тис. грн.

11. Валовий прибуток в розрахунку на:

- 100 га с/г угідь, тис. грн.

- 1 середньорічного працівника, тис. грн.

- 1 тис. грн. основних виробничих засобів, тис. грн.

- 1 тис. грн. виробничих витрат, тис. грн.

12. Чистий прибуток в розрахунку на:

- 100 га с/г угідь, тис. грн.

- 1 тис. грн. основних виробничих засобів, тис. грн.

- 1 тис. грн. виробничих витрат, тис. грн.

13.Рівень рентабельності реалізації, % (

14.Рівень окупності витрат, %

  1. Експрес-аналіз фінансового стану підприємства за допомогою фінансових коефіцієнтів.

Даний етап є завершальним у процесі проведення оцінки фінансово-економічного стану підприємства. Він дозволяє охарактеризувати фінансовий стан підприємства, насамперед, з погляду платоспроможності і фінансової стійкості (табл. 6).

Таблиця 6

Аналіз платоспроможності і фінансової стійкості підприємства

Показники

2009 рік

2010 рік

2011 рік

Відхилення 2011 р. від рівня 2010 р.

Показники платоспроможності:

- коефіцієнт абсолютної ліквідності;

- коефіцієнт поточної ліквідності;

- коефіцієнт покриття загальної ліквідності

Показники фінансової стійкості:

- коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами;

- коефіцієнт автономії;

- коефіцієнт маневреності власного капіталу

Підрозділ завершує загальний короткий висновок про можливості ресурсного потенціалу і фінансовий стан аналізованого підприємства.

В наступних пунктах цього розділу (2.2, 2.3, 2.4, 2.5 тощо) необхідно визначити стан галузі (ресурсу, продукції, тощо) згідно обраної теми Економічний аналіз, в цілому, важливо проводити в динаміці, порівнюючи показники обраного об’єкту у звітному році з попередніми роками діяльності даного підприємства. Для економічної оцінки необхідно застосовувати економічні методи обробки масових даних. При цьому обов’язково слід робити висновки, наскільки ефективно (чи неефективно) здійснюються ті чи інші процеси на даному підприємстві. За кожним напрямком дослідження бажано наводити необхідні рисунки, графіки, що характеризують виробничі процеси, таблиці та діаграми, які свідчать про стан та ефективність даного процесу. За кожним напрямом аналізу необхідно розраховувати втрати, до яких призводять недоліки господарювання, використовуючи різноманітні методики.

Матеріали даного розділу повинні бути логічним продовженням теоретичних положень першого розділу і показувати наскільки в об’єкті дослідження знаходять втілення наукові основи виробничо-комерційної діяльності підприємства.

Третій розділ (конструктивна частина роботи) як за обсягом, так і за глибиною викладання питань вважається центральним. У ньому розглядаються, розробляються і обґрунтовуються перспективи розвитку та пропозиції студента щодо збільшення виробництва продукції, раціонального використання ресурсів, поліпшення якості, зменшення витрат, стабілізації собівартості продукції, підвищення рівня рентабельності, тощо.

Цілеспрямованість та реальність рекомендованих заходів мають бути підкріплені відповідними розрахунками, або фактичними даними. При цьому обов’язково слід розраховувати економічний ефект від впровадження у господарську діяльність підприємства пропозицій автора. Такий ефект може мати наступний характер – підвищення продуктивності праці, прибутковості, ефективності використання окремих видів ресурсів, тощо; соціальний характер – поліпшення умов праці, підвищення життєвого рівня, удосконалення соціальної інфраструктури.

Обґрунтування перспектив розвитку, виявлення резервів виробництва здійснюється за допомогою розрахунково-конструктивного методу, монографічного, балансового та інших методів дослідження. Окремі підрозділи третього розділу, як і другого, можуть бути розраховані на ЕОМ.

Висновки є логічним підсумком досліджень. У цьому розділі студенти мають підвести короткі підсумки дослідження таким чином, щоб не читаючи основного тексту, можна було б зрозуміти сутність роботи. Для цього слід в декількох словах нагадати про актуальність обраної теми, розкрити в загальних рисах загальнотеоретичні проблеми, перерахувати основні напрямки дослідження, його основні результати, зазначити конкретні шляхи усунення виявлених недоліків, вирішення проблем із зазначенням очікуваного економічного ефекту від таких пропозицій. У висновках необхідно наголосити на якісних та кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання.

Основні вимоги до цієї частини роботи: висновки мають бути чіткими, короткими, пронумерованими, щоб відповідно до них можна було б скласти уяву про зміст роботи.

Список використаних літературних джерел закінчує виклад тексту роботи. У нього включають тільки ті видання, що дійсно були вивчені і використані в процесі підготовки роботи: законодавчі документи, постанови Уряду з питань економічної реформи, монографії, статті в періодичній пресі і т.д. Список використаної літератури повинен включати певну кількість найменувань по нормативно-правовій базі, а також інші джерела.

У списку джерела розташовують по групах у наступному порядку:

  • закони України;

  • укази Президента України;

  • інші нормативно-правові акти України;

  • інші джерела на російській і українській мовах;

  • джерела, видані на інших мовах.

Звітні, планові матеріали, документи первинного бухгалтерського обліку та звітності у список використаної літератури не включаються.

Додатки розміщуються наприкінці роботи після списку використаних літературних джерел у випадку наявності допоміжного матеріалу до основного змісту роботи, що підтверджує окремі положення, висновки, пропозиції. До них відносяться проміжні розрахунки, таблиці додаткових цифрових даних, формули, розрахунки, результати рішень задачі на комп’ютері. В тексті роботи на додатки робляться обов’язково посилання.

До складу додатків обов'язково входить ксерокопія річних бухгалтерських звітів підприємства за 3 роки та форми 50- сг. «Основні економічні показники роботи сільгосппідприємств», на базі яких проводилося дослідження.