Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка фин 2 стационар.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

4

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра бухгалтерського обліку

Методичні вказівки та завдання для практичних занять і самостійної роботи

з дисципліни ""Фінансовий облік – II"

для студентів економічного факультету

з напряму підготовки 6.050106 "Облік і аудит"

Луганськ 2012

УДК 657+005.584.1

Панченко Л.О., Ізюмська О.М. Методичні вказівки та завдання для практичних занять і самостійної роботи з дисципліни "Фінансовий облік – II" для студентів економічного факультету з напряму підготовки 6.050106 «Облік і аудит» – Луганськ: ЛНАУ, 2012.

Методичні вказівки складені у відповідності до програми дисципліни «Фінансови й облік - II» і призначені для практичних занять і самостійної роботи студентів економічного факультету з напряму підготовки «Облік і аудит» освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр».

Відповідальний за випуск зав. кафедрою обліку і аудиту

Германенко О.М., канд. екон. наук., доцент

Рецензент Кукса І.М., канд. екон. наук, доцент.

зав. кафедрою економічної кібернетики

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри обліку і аудиту

протокол № 1 від « 1 » вересня 2011 р.

Розглянуто і затверджено на засіданні Методичної комісії економічного факультету протокол №__ від «_______________ » 2011 р.

Розглянуто і затверджено на засіданні Вченої ради економічного факультету протокол №__ від «__ » ______________р.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

ТЕМА 1. ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ 5

1.1. ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ З ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ ТА ПІДРЯДНИКАМИ 6

1.2 ОБЛІК КРЕДИТІВ БАНКУ 8

1.3. ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ ЗА ПОДАТКАМИ 14

1.4 ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ ЗА ВИПЛАТАМИ ПРАЦІВНИКАМ ТА ВІДРАХУВАНЬ НА СОЦІАЛЬНІ ЗАХОДИ 19

Завдання 5. 28

Секретарка Павлова О.Р. має посадовий оклад 1600 грн. у квітні за графіком роботи підприємства 23 робочі дні. Вона відпрацювала 19 робочих днів, на 4 дні було взято відпустку за власний рахунок. 28

Завдання 6. 28

ТЕМА 2. ОБЛІК ФОРМУВАННЯ І ЗМІН СТАТУТНОГО КАПІТАЛУ 29

ТЕМА 3. ОБЛІК ДОХОДІВ, ВИТРАТ ТА ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ 37

ОСНОВНА І ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА 43

ДОДАТКИ

ВСТУП

Навчальна дисципліна "Фінансовий облік - II" є однією з провідних фахових дисциплін і забезпечує формованая у студентів необхідних методичних здібностей для подальшого їх використання в майбутній практичній діяльності за фахом.

Мета вивчення дисципліни: засвоєння знань з теорії і практики ведення фінансового обліку власного капіталу та зобов'язань на підприємствах різних форм власності.

Основні завдання вивчення дисципліни:

- вивчення методів раціональної організації основ фінансового обліку;

- вивчення методів організації ведення на підприємствах фінансового обліку капіталу та зобов'язань за національними стандартами.

Внаслідок вивчення дисципліни кожен студент повинен:

Знати:

- теоретичні основи, принципи сучасної організації бухгалтерсь кого обліку капіталу і зобов'язань підприємства з урахуванням положень національних стандартів;

- порядок складання фінансової звітності і надання інформації внутрішнім і зовнішнім користувачам. Крім того, слід уміти оцінювати стан бухгалтерського обліку в господарському формуванні АПК, правильно і раціонально вести бухгалтерсь кий облік відповідно до норм чинного законодавства.

Уміти:

- набути навички опрацювання і використання облікової інформації в управлінні;

- володіти основами фінансового обліку, формами і методами організації фінансового обліку;

- володіти елементами аналізу фінансового стану підприємства з метою виявлення існуючих резервів і попередження підвищеного ризику у його фінансово - господарській діяльності;

- набути практичні навички в організації фінансового обліку пасивів на підприємствах з різними формами власності.

Бути ознайомленим:

- з Постановами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, з Указами Президента України, Національними стан дартами бухгалтерського обліку стосовно ефективної організації фінансового обліку;

- з теорією і практикою ведення фінансового обліку власного капіталу, зобов'язань і доходів на підприємствах різних форм власності;

- з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку;

- з методами контролю та аналізу господарської діяльності підприємства з метою виявлення слабких місць у роботі підприємства і пошуку шляхів подальшого покращення їх роботи.

Тема 1. Облік зобов'язань

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 11 «Зобов'язання» визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов'язання, їх класифікацію й оцінку, а також розкриває принципи надання інформації про зобов'язання у примітках до фінансової звітності.

Таким чином у відповідності до вимог П(С)БО 11 :

Зобов'язання - це заборгованість сільськогосподарського підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приводить до зменшення ресурсів підприємства, що утілюють в собі економічні вигоди.

Кредиторська заборгованість (зобов'язання) виникає, якщо товари отримані, роботи або послуги виконані, а оплата за них не проведена. Або це заборгованість підприємства банку за отриманий кредит.

Зобов'язання відображають в балансі, якщо:

  • його оцінка може бути достовірно визначена;

  • існує вірогідність зменшення економічних вигод в май бутньому внаслідок її погашення.

Для основної частини зобов'язань сума заборгованості відома (заборгованість за товари, роботи, послуги), а для деяких зобов'язань вона повинна бути розрахована (податки та платежі до бюджету та соціальних фондів, відсотки та ін.).

Якщо на дат}' балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду (приклад по закінченню терміну позовної давності).

Датою балансу вважається дата, на яку складений баланс підприємства. Звичайно датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду.

Якщо погашення зобов'язань очікується протягом року або операційного циклу, то вони відносяться до короткострокових або поточних зобов'язань, а якщо протягом року або звичайного операційного циклу не планується їх погашення, то вони відносять до довгострокових зобов'язань.

Згідно Положення (стандарту) 11 зобов'язання класифікуються на підставі тривалості періоду, протягом якого вони повинні бути погашені.

В цілях бухгалтерського обліку зобов'язання поділяються на:

  • довгострокові;

  • поточні;

  • забезпечення;

  • непередбачені зобов'язання.

Одним з видів довгострокових зобов'язань є відстрочену податкові зобов'язання, це суми податків на прибуток, які будуть сплачуватися в наступних періодах в результаті виникнення тимчасової різниці між балансовою вартістю активів або зобов'язань і оцінкою цих активів або зобов'язань, яка використовується з метою оподаткування.

У складі інших довгострокових зобов'язань відображаються:

  • довгострокова заборгованість, забезпечена векселем;

  • довгострокова заборгованість з фінансової оренди;

  • інша довгострокова заборгованість.

Довгострокові зобов'язання відображаються в балансі за їх справжньою вартістю. Під справжньою вартістю розуміється дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка очікується, буде необхідна для погашешія зобов'язання в процесі звичайної діяльності підприємства.

Поточні зобов'язання відображаються в балансі за сумою погашення. Під сумою погашення розуміється не дисконтована сума грошових коштів або їхніх еквівалентів, яка, як очікується, буде сплачена в процесі звичайної діяльності підприємства.

Забезпечення можуть створюватися для відшкодування майбутніх витрат на:

  • оплату відпусток працівникам;

  • додаткове пенсійне забезпечення;

  • виконання гарантійних зобов'язань;

  • реструктуризацію;

  • виконання зобов'язань з обтяжливих контрактів та ін.

Суми створених забезпечень визнаються витратами. Забезпечення використовуються для відшкодування тільки тих витрат, для покриття яких їх було створено.

Залишок забезпечення переглядається на кожну дату балансу й у разі необхідності коригується (збільшується або зменшується). У разі відсутності вірогідності вибуття активів для погашення майбутніх зобов'язань сума такого забезпечення підлягає сторнуванню.

Непередбачені зобов'язання відображаються на позабалансових рахунках підприємства за обліковою оцінкою.

Порядок проведення розрахунків між суб'єктами підприємницької діяльності регулюється Інструкцією "Про безготівкові розрахунки в господарському обігу України", затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.04 р. № 22.