Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА з дисципліни ГРОШІ ТА КРЕДИТ .doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
978.43 Кб
Скачать

Аналіз структури активних операцій

АКТИВИ

01.09

тис.грн.

%

Аналіз структури активів по ступеню ризику.

Активні операції банку є ризикованими. По ступеню ризику вкладень і можливості втрати частини вартості їх розділяють на п'ять груп:

1 група (відсоток ризику – 0) – це наявні засоби; засоби в НБУ; цінні боргові папери, які рефінансуються НБУ в портфелі банку на продаж і інвестиції; цінні боргові папери центральних органів державного управління в портфелі банку на продаж і інвестиції.

2 група (відсоток ризику – 10) – короткострокові і довгострокові кредити, надані центральним органам державного управління.

3 група (відсоток ризику – 20) – короткострокові і довгострокові кредити, надані місцевим органам державного управління; цінні боргові папери місцевих органів державного управління в портфелі банку на продаж і інвестиції.

4 група (відсоток ризику – 50) – засоби до запитання в інших банках; термінові депозити в інших банках; нараховані доходи по цінних боргових паперах в портфелі банку на продаж і інвестиції; зобов'язання по кредитуванню, надані банкам і клієнтам; куплені, але не одержані валюта і банківські метали; активи до отримання.

5 група (відсоток ризику – 100) – всі інші активні рахунки.

Завдання 2: Використовуючи додаток № 1 і приведену нижче таблицю 2, проаналізуйте активні операції по ступеню ризику, тобто визначте, скільки відсотків активи зважені на ризик, займають в загальній сумі активів. Зробіть висновки.

Таблиця 3.2

Угрупування активів балансу по ступеню ризику

Групи

активів

Сума,

тис.грн.

Коефіцієнт ризику

Активи, зважені

на ризик

Аналіз кредитного портфеля.

Як правило, в активних операціях банку найбільшу питому вагу складають надані кредити.

Кредитний портфель – це сукупність всіх позик, наданих банком з метою отримання доходу. Велике значення має аналіз кредитного портфеля по ступеню ризику.

Згідно оцінки фінансового положення позичальника і перспектив його розвитку позики слід розділити на декілька категорій:

  • клас «А» – фінансова діяльність відмінна, що дає можливість погашати основну суму позики і відсотки по ньому у встановлені терміни;

  • клас «Б» - фінансова діяльність хороша або дуже хороша, але її неможливо підтримувати на такому рівні, протягом довгого часу;

  • клас «В» – фінансова діяльність задовільна, але спостерігається тенденція до погіршення;

  • клас «Г» – фінансова діяльність незадовільна;

  • клас «Д» – фінансова діяльність збиткова.

Залежно від класифікації позик встановлюється ступінь ризику, виходячи з якого, банк формує резерв для погашення можливих втрат по позиках.

Завдання 3:

- на підставі таблиці 3 проаналізуйте якість кредитного портфеля банку (яка питома вага якісних кредитів в загальній сумі кредитного портфеля). До якісних кредитів відносяться кредити класів А, Б та В;

- розрахуйте суму резерву, яку слід сформувати банку для покриття можливих втрат по кредитах;

  • розрахуйте показник співвідношення резерву на випадок збитків по кредитах і загальних кредитів. Чим менше його значення, тим якісніше, а значить менш ризикований кредитний портфель;

Таблиця 3.3