Скачиваний:
566
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.3.

В клініку профзахворювань поступив інвалід 3-ї групи від професійного захворювання, 45 років, зі скаргами на задишку в спокої, що значно посилюється при ходьбі, кашель з виділенням помірної кількості слизистого мокротиння, болі в грудній клітці, підвищену пітливість, субфебрильну температуру.

Хворіє протягом 6 років, коли вперше появились болі в грудній клітці, сухий кашель, задишка при фізичному навантаженні. Три роки тому обстежувався в профпатологічному центрі, де було діагностовано антракоз 1 стадії, інтерстеціальна форма, 2s. З професійного анамнезу вияснено, що протягом 17 років працював на вугільній шахті (14 років прохідником, 3 роки забійником), останні 3 роки працює електрослюсарем в шахті. Концентрація вугільного і породного пилу складала 80-120 мг/м3.

При поступленні загальний стан середньої важкості, акроціаноз, задишка. Пульс 96 за хвилину, частота дихання - 28 за хвилину. Артеріальний тиск 130/75 мм рт.ст. Над легенями визначається мозаїчність перкуторного тону, ослаблене везикулярне дихання, розсіяні сухі хрипи на всьому протязі легень, в нижніх відділах справа - субкрепітуючі вологі хрипи. Тони серця ритмічні, приглушені, акцент 2-го тону над легеневою артерією. Органи черевної порожнини без особливостей.

Аналіз крові: гем.- 152 г/л., лейк.- 9,8.109/л., ШЗЕ - 24 мм/год.

Рентгенографія органів грудної клітки: Базальні відділи легень підвищеної прозорості. Бронхосудинний малюнок посилений і деформований за рахунок дрібнокомірчатого фіброзу. На всьому протязі легень відмічаються однотипні, круглі і овальні тіні з нечіткими розмитими контурами, діаметром до 3-5 мм. Справа в середньому легеневому полі тіні зливаються в конгломерат розміром до 3 см. Корені легень ущільнені, обрубані, з петрифікованими лімфовузлами. В правому костодіафрагмальному синусі плевральні зрощення. Тінь серця розширена за рахунок правих відділів.

Спірографія: ЖЄЛ/НЖЄЛ - 33%, ХОД - 18 л/хв., МВЛ - 32 л/хв., ФЖЄЛ1 сек.- 43%, МШвдиху- 1,5 л/сек, МШвидиху- 1,2 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.4.

Машиніст бурової установки, 42 роки, скаржиться на задишку при швидкій ходьбі, періодичні болі в грудній клітці, кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння, загальну слабкість, підвищену пітливість, особливо вночі, субфебрильну температуру. Вважає себе хворим протягом останніх двох років, коли почав турбувати сухий кашель, задишка при фізичному навантаженні. Погіршання відмічає протягом останніх 2 місяців, коли посилилась задишка, появилась слабкість, пітливість, а тиждень тому появилось кровохаркання. Цеховим терапевтом направлений на обстеження. Не палить. З перенесених захворювань вказує на скарлатину, ангіну.

В шахті працює протягом 19 років. Концентрація породного пилу на робочому місці складає 30-35 мг/м3 при вмісті SiO2 до 75%.

Шкіра і видимі слизові оболонки чисті. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, з коробочним відтінком в нижньо - бокових відділах, вкорочений справа в підключичній ділянці. При аускультації - везикулярне дихання з жорстким відтінком, поодинокі непостійні сухі свистячі хрипи, справа в надключичній і підключичній ділянках субкрепітуючі вологі хрипи.. Тони серця ритмічні, звучні. Пульс 88 за хвилину, АТ - 120/60 мм рт.ст., частота дихання - 22 за хвилину. Живіт м’який, при пальпації не болючий. Край печінки пальпується на рівні правої реберної дуги, м’який не болючий. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: гем.- 140 г/л, ер.- 4,6.1012/л, лейк.- 12,8.109/л, еоз.-1%, п/яд.-8%, с/яд.-52%, лімф.-31%, мон.-8%, ШЗЕ - 28 мм/год.

Аналіз сечі без патологічних змін.

Рентгенографія органів грудної клітки: Легеневі поля підвищеної прозорості в нижньобокових відділах. На фоні посиленого і деформованого бронхосудинного малюнку в середніх і нижніх відділах легень з обох сторін відмічаються однотипні множинні вогнищеві тіні діаметром до 4 мм, більш густо розміщені в кортикальних зонах. В 1 і 2 міжребір’ях справа тінь розміром 4х4 см з нечіткими контурами і доріжкою до кореня. Зліва в 2 міжребер’ї поліморфні тіні з нечіткими контурами, розміром до 3 мм. Корені легень розширені, ущільнені. Синуси вільні. Тінь серця не змінена.

ЕКГ: синусовий правильний ритм, помірно виражені зміни в міокарді дистрофічного характеру.

Спірографія: ЖЄЛ - 68% належної, ХОД - 7,2 л/хв., МВЛ - 46 л/хв., ФЖЄЛ1сек.- 62%, МШвдиху- 3,4 л/сек, МШвидиху- 2,2 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.5

Шахтар, 42 роки, стаж підземної роботи 14 років ( 8 років прохідник, 6 кріпильник), скаржиться на болі в грудній клітці, сухий кашель, задишку при фізичному навантаженні, швидку втомлюваність. Вважає себе хворим протягом 3 років, коли почав турбувати кашель. Концентрація пилу на робочому місці складає 70-80 мг/м3 при вмісті SiO2 до 40 %. З перенесених захворювань вказує на ангіну, попереково-крижовий радикуліт. Палить до 10-12 цигарок на день.

Грудна клітка симетрична. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук на всьому протязі. При аускультації – везикулярне дихання, в між лопатковому просторі розсіяні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Пульс 88 за хв.. АТ- 120/70 мм рт.ст.. ЧД-18 за хв.. Живіт м’який, при пальпації не болючий. Край печінки палькується на рівні реберної дуги, м’який, не болючий. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: Нв- 132 г/л, ер. – 4,5*10 Т/л, лйк. – 7,8*10 Г/л, баз. – 1%, еоз. – 3%, п.- 3%, с. – 65%, лімф. 15 %, мон. -12 %., ШОЕ – 18 мм/год

РГОГК: легеневі поля нормальної прозорості, бронхо - судинний малюнок посилений, деформований за рахунок потовщення стінок бронхів і нерівномірного розширення їх просвіту. В середніх легеневих полях, більше справа, відмічаються лінійні і сітчасті тіні. Корені легень розширені, лімфовузли збільшені, ущільнені. В правому косто - діафрагмальному синусі плевральні зрощення. Тінь серця не змінена.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.6

Ткаля бавовняно-прядильної фабрики, 26 років, направлена в клініку профзахворювань цеховим терапевтом МСЧ. Працює ткалею протягом 3 років. З санітарно-гігієнічної характеристики виявлено, що в цеху діє шум інтенсивністю 80-85 дБ, пил низькосортної бавовни, концентрація якого досягає 10-12 мг/м3.

При поступленні скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, слабість, серцебиття, швидку втомлюваність, головні болі, кашель з виділенням слизистого мокротиння, кровохаркання. З 12-річного віку хворіє ревматизмом, знаходиться на диспансерному обліку за місцем проживання, регулярно приймала протирецидивне лікування. На протязі останніх 5 років до лікарів не зверталась. Періодичні медичні огляди не проходила. З перенесених захворювань вказує на скарлатину, часті ангіни, тонзилектомію в 15-річному віці. Самопочуття погіршалось місяць тому, після перенесеного грипу появилась слабість, підвищена пітливість, задишка, субфебрильна температура, а два дні тому появилось кровохаркання.

Загальний стан задовільний, зниженого відживлення. Шкірні покриви чисті, легкий акроціаноз, на щоках ціанотичний рум’янець, периферичні лімфовузли не збільшені. Пульс 82 за 1 хвилину. АТ - 105/60 мм рт.ст. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, при аускультації - везикулярне дихання, в нижньобокових відділах дрібноміхурчаті субкрепітуючі вологі хрипи, що зникають після глибокого дихання. Границі серця розширені: верхня - в другому міжребер’ї, ліва - на 2 см назовні від середньоключичної лінії в 5 міжребер’ї. Тони серця ритмічні, на верхівці вислуховується грубий систолічний шум, що проводиться в аксілярну ділянку, і короткий пресистолічний шум. Другий тон розщеплений і акцентований над легеневою артерією. Живіт м’який, при пальпації не болючий. Край печінки виступає з-під реберної дуги на 3 см, м’який, чутливий. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: гем.- 115 г/л, ер.- 3,8.1012/л, лейк.- 10,6.109/л, е-4%, п/яд-6%, с/яд-54%, л-20%, м-6%, ШЗЕ-28 мм/год.

Загальний білок - 76,5 г/л, альбуміни -43,8%, глобуліни -56,2% (a1-8,1%, a2-13,6%, -11%, -25,3%). Серомукоїд - 0,5 од., сіалові кислоти - 250 од., ДФА -0,275 од., С-реактивний білок (+++), фібриноген -4500 мг/л.

Аналіз сечі: питома вага 1008, реакція кисла, білок - 0,33 г/л, еритроцити вилужені - 2-3 в п/з, лейкоцити - 3-4 в п/з, епітеліальні клітини - 0-2 в п/з, слиз в помірній кількості.

ЕКГ: Ритм синусовий, зареєстрована одна передсердна екстрасистола, напівгоризонтальне положення електричної осі серця, атріовентрикулярна блокада 1 ступеню, дифузні зміни в міокарді.

Рентгенографія органів грудної клітки: На фоні посиленого бронхосудинного малюнку виявляються множинні дрібноплямисті тіні круглої форми з чіткими контурами, діаметром до 2-3 мм, що розміщуються переважно в середніх і нижніх полях. Корені розширені. Синуси вільні. Серце - подовжена дуга вушка лівого передсердя, збільшені обидва шлуночки.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.7

Електрозварник, 37 років, на періодичному медичному огляді скаржиться на кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння, біль в грудній клітці, задишку при фізичному навантаженні, головну біль, швидку втомлюваність. Вважає себе хворим на протязі 3 років, коли почав турбувати незначний сухий кашель, частіше навесні і восени, на що він не звертав уваги. Згодом появилася задишка, слабкість.

Працює електрозварником 16 років з якісними електродами, нерідко доводиться проводити електрозварні роботи в закритих невеликих приміщеннях, цистернах, баках. Концентрація електрозварного аерозолю на робочому місці складає 20-28 мг/м3, а при роботі в цистернах доходить до 180-200 мг/м3.

Задовільного відживлення, шкірні покриви і видимі слизові оболонки чисті. Пульс 78 за хв.. АТ 120/70 мм рт.ст. ЧД – 18 за хв.. Грудна клітка симетрична, виповнені над - і підключичні впадини. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, з коробковим відтінком в надключичних ділянках. Дихання жорстке, поодинокі розсіяні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Живіт м’який, при пальпації не болючий.

Неврологічний статус без особливостей.

Аналіз крові: Нв – 134 г/л, лйк. – 7,4*10 Г/л, ШОЕ-12 мм/год.

Спірографія: ЖЕЛНЖЕЛ – 88 %, ФЖЕЛ 1сек-66%, МВЛ – 52 л/хв, ДО – 440 мл, ХОД – 8 л/хв, МШвдиху – 3,8 л/сек, МШ видиху – 2,4 л/сек.

РГОГК: підвищена прозорість легень у верхніх відділах. На всьому протязі на фоні посиленого і деформованого бронхо - судинного малюнку контуруються однотипні круглі тіні з чіткими контурами діаметром до 2 мм. Корені легень структурні, ущільнені. Синуси вільні. Тінь серця в нормі.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.8

Прядильниця азбесто - текстильного цеху, 46 років, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, ходьбі, слабість, недомагання, швидку втомлюваність, головний біль, кашель з виділенням слизистого мокротиння, підвищену пітливість. Вважає себе хворою протягом 2-3 років, коли появився невеликий кашель (спочатку сухий, а згодом з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння), задишка при фізичному навантаженні. До лікарів не зверталась, медичний огляд не проходила, продовжувала працювати. Погіршання відмічає протягом останніх 3-4 місяців, коли посилився кашель, задишка, появилось недомагання, швидка втомлюваність, знизився апетит, втратила в вазі біля 8 кГ. Звернулась до дільничного лікаря і з діагнозом гостра бронхопневмонія верхньої долі лівої легені направлена в клініку. Працює прядильницею азбесто - текстильного цеху протягом 12 років. Концентрація пилу за даними заводської лабораторії в цеху складає 8-10 мг/м3 при вмісті діоксиду кремнію до 15%. Інтенсивність шуму 80-85 дБ.

Загальний стан середньої важкості, пониженого живлення. Шкірні покриви чисті, легкий акроціаноз. Температура тіла – 37,80 С. Пульс 92 за 1 хвилину. АТ - 125/60 мм рт.ст. Частота дихання – 24 за хвилину. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, притуплений зліва в аксілярній ділянці. При аускультації - везикулярне дихання з жорстким відтінком, розсіяні сухі хрипи, зліва в аксілярній ділянці – ослаблене. Границі серця не змінені. Тони серця ритмічні, приглушені. Живіт м’який, при пальпації не болючий. Край печінки пальпується на рівні реберної дуги, м’який, чутливий. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: гем.- 105 г/л, ер.- 3,8.1012/л, лейк.- 10,6.109/л, еоз.-4%, п/яд.-6%, с/яд.-54%, лімф.-20%, мон.-6%, ШЗЕ- 28 мм/год.

Аналіз сечі без патологічних змін.

Рентгенографія органів грудної клітки: На фоні посиленого і деформованого бронхосудинного малюнку виявляються тяжисті тіні, що розміщуються переважно в нижніх полях. Зліва від 2 до 4 ребра субкостально відмічаються множинні вузлуваті тіні розміром від 2х2 до 4х4 см, широкою основою прилягають до грудної стінки, тіні однорідні, чітко окреслені. Корені легень розширені і ущільнені. Костальна плевра стовщена. Тінь серця не змінена

Спірографія: ЖЄЛ - 66% належної, ХОД – 10,2 л/хв., МВЛ - 36 л/хв., ФЖЄЛ1сек.- 52%, МШвдиху- 2,4 л/сек, МШвидиху- 2,2 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.9

Ливарник мартенівського цеху, 48 років, скаржиться на болі в грудній клітці, кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння, задишку при фізичному навантаженні. Ливарником працює протягом 22 років. Концентрація пилу на робочому місці складає 16-27 мг/м3 при вмісті SiO2 до 15%. Вважає себе хворим протягом останніх трьох років, коли почав турбувати сухий кашель. Протягом останніх двох років періодичні медичні огляди не проходив. Не палить.

Правильної будови тіла, задовільного живлення. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки чисті, периферичні лімфовузли не збільшені. Частота дихання – 18 за хвилину. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, в нижньо - бокових відділах з коробочним відтінком. При аускультації - везикулярне дихання з подовженим видихом в міжлопатковому просторі, поодинокі непостійні сухі свистячі хрипи. Границі серця в межах норми. Тони серця ритмічні, приглушені. Пульс 78 за хвилину, АТ - 130/80 мм рт.ст. Органи черевної порожнини без особливостей, Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: гем.- 158 г/л, лейк.- 8,8.109/л, еоз.-3%, п/яд.-2%, с/яд.-62%, лімф.-25%, мон.-8%, ШЗЕ - 8 мм/год.

Рентгенографія органів грудної клітки: Легеневі поля підвищеної прозорості в нижньобокових відділах. Бронхосудинний малюнок дещо посилений і деформований. В середніх і нижніх легеневих полях в прикореневих зонах відмічаються в помірній кількості контрастні вогнищеві тіні з чіткими контурами, розміром до 3-4 мм. Корені легень ущільнені. Синуси вільні. Тінь серця не змінена.

Спірографія: ЖЄЛ - 82% належної, ХОД - 8,2 л/хв., МВЛ - 62 л/хв., ФЖЄЛ1сек.- 68%, МШвдиху- 3,4 л/сек, МШвидиху- 2,9 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.10

Забійник вугільної шахти, 46 років. Стаж підземної роботи 12 років (забійник 5 років, прохідник 4 роки, останні 3 роки кріпильник). Концентрація вугільного і породного пилу на робочому місці складала 70-75 мг/м3.

На протязі останніх 3 років турбує кашель з виділенням слизисто- гнійного мокротиння, кількість якого іноді доходить до 50 мл. Погіршення стану відмічає протягом останніх 2 тижнів, коли посилилась задишка, кашель, з’явилась слабкість, піднялась температура до 37,5*С.

Шкіра і видимі слизові оболонки чисті, акроціаноз. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, справа і підлопатковій ділянці притуплений. При аускультації дихання жорстке, розсіяні сухі свистячі хрипи., справа в підлопатковій ділянці вологі дрібно міхурцеві хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Пульс 88 за хв.., АТ – 140/75 мм рт.ст., ЧД – 22 за хв.. Органи черевної порожнини без патологічних змін.

Аналіз крові , Нв – 156 г/л, лейк. 10,8*10 Г/л, еоз. – 3%, п. – 8%, с. – 64%, л – 19%, м.-6%, ШОЕ 28 мм/год.

Аналіз мокротиння: характер слизисто-гнійний, лейкоцити покривають все поле зору, клітини альвеолярного епітелію до 8-12 в п/з, ВК(-).

РГОГК: бронхо - судинний малюнок на всьому протязі посилений і деформований за рахунок потовщення стінок бронхів і нерівномірного розширення їх просвіту, дрібнокомірчатий фіброз. Справа відмічається негомогенне пониження прозорості легеневої тканини, що займає боковий і задній основні сегменти. Корені легень розширені, ущільнені. Синуси вільні. Тінь серця незмінена.

ЕКГ: синусів правильний ритм, напівгоризонтальне положення електричної осі серця. Помірно виражені зміни в міокарді дистрофічного характеру.

Спірографія: ЖЕЛ 62 % від належної, ХОД 8,8 л/хв, МВЛ 42 л/хв, ФЖЕЛ1сек 64%, МШ вдиху 3,2 л/сек, МШ видиху 2,1 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.11

Інвалід 3 групи по професійному захворюванню, 45 років, скаржиться на задишку в спокої, що значно посилюється при ходьбі, кашель з виділенням помірної кількості слизистого мокротиння, біль в грудній клітці, підвищену пітливість, субфебрильну температуру. Хворіє протягом 6 років, коли вперше появились болі в грудній клітці, сухий кашель, задишка при фізичному навантаженні. 3 роки тому обстежував ся в профпатологічному центрі, де було діагностовано антракоз 1 стадії З проф.. анамнезу вияснено, що протягом 17 років працював на вугільній шахті ( 14 років прохідником, 3 роки забійником). Останні 3 роки працює електрослюсарем в шахті. Концентрація вугільного і породного пилу складала 80-120 мг/м3.

Загальний стан середньої важкості, акроціаноз, задишка. Пульс 96 за хв.. ЧД 28 за хв.. АТ – 130/ 75мм рт ст.. Над легенями визначається мозаїчність перкуторного тону, ослаблене везикулярне дихання, розсіяні сухі хрипи на всьому протязі легень, справа в підлопатковій ділянці шум тертя плеври. Тони серця ритмічні, приглушені, акцент 2 тону над легеневою артерією. Органи черевної порожнини без особливостей. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: Нв- 152 г/л, лейк. -9,8*10 Г/л, ШОЕ 24 мм/год.

РГОГК: базальні відділи легень підвищеної прозорості, бронхо - судинний малюнок посилений і деформований за рахунок дрібнокомірчатого фіброзу, в середніх і нижніх легеневих полях відмічаються множинні однотипні, круглі тіні з нечіткими контурами, діаметром до 3-5 мм. Справа в середньому легеневому полі тіні зливаються в конгломерат розміром до 3 см. Корені легень ущільнені, обрубані, з петрифікованими лімфовузлами. В правому косто - діафрагмальному синусі плевральні зрощення. Тінь серця розширена за рахунок правих відділів.

Спірографія: ЖЕЛ/НЖЕЛ – 33%, ХОД 18 л/хв, МВЛ 22 л/хв, ФЖЕЛ1сек 43 %, МШ вдиху 1,5 л/сек, МШ вид 1,2 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності

Задача 6.12

Прохідник вугільної шахти, 38 років, скаржиться на болі в грудній клітці, кашель з виділенням невеликої кількості слизисто-гнійного мокротиння, іноді з прожилками крові, загальну слабкість, підвищену пітливість, особливо вночі. Періодичне підвищення температури до 37,8*С, задишку при фізичному навантаженні. Прохідником працює протягом 14 років. Концентрація породного пилу на робочому місці складає 60-70 мг/м3. При вмісті SiO2 до 65 %. Вважає себе хворим протягом останніх 3 років, коли почав турбувати сухий кашель. 2 місяці тому підвищилася температура до 39*С, охрип голос. Лікувався амбулаторно з приводу ангіни, температура поступово знизилась, але посилився кашель, появилося кровохаркання. Протягом останніх 2 років періодичні медичні огляди не проходив, не палить.

Пониженого відживлення, загальний гіпергідроз. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук. В нижньо - бокових відділах з коробковим відтінком, в над - і підключичній ділянках справа – притуплений. При аускультації – везикулярне дихання з подовженим видихом, поодинокі непостійні сухі свистячі хрипи, справа в підключичній ділянці вологі дрібноміхурчасті хрипи. Тони серця ритмічні, приглушені. Пульс 88 за хв.., АТ-130/80 мм рт.ст. ЧД – 21 за хв.. Органи черевної порожнини без особливостей. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: Нв – 148 г/л, лйк. – 9,8 *10 Г/л. Еоз. – 3%, п. -12 %, с. -62%, л. – 15%, м.-8%, ШОЕ 38 мм/год.

РГОГК: легеневі поля підвищеної прозорості в нижньо - бокових відділах. На всьому протязі легень на фоні посиленого і деформованого бронхо - судинного малюнку відмічаються множинні однотипні вогнищеві тіні діаметром до 2-3 мм. Справа в підключичній зоні відмічається негомогенне затемнення круглої форми діаметром до 3 см з доріжкою до кореня. Корені легень розширені, із збільшеними і кальцинованими лімфовузлами, тінь серця незмінена.

Спірографія: ЖЕЛ 72 % від належної, ХОД 9,2 л/хв, МВЛ 32 л/хв, ФЖЕ1сек 68 %, МШ вдиху 3,4 л/сек, МШ вид 2,4 л/сек.

Соседние файлы в папке ЗАДАЧІ.Останні 150