Скачиваний:
378
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Задача 2.1

Хворий А. 42 роки, працює старшим електротехніком телерадіоцентру протягом 20 років. На його робочому місці встановлено перевищення припустимого рівня напруги електромагнітного поля СВЧ – діапазону. Поступив в профпатологічний центр з скаргами на загальну слабкість підвищену дратівливість, зміну настрою, тривожний сон. Вважає себе хворим протягом 5 – 6 років, коли з’явилась слабкість, головний біль, а також біль в ділянці серця ниючого характеру. Не лікувався.

Об’єктивно – Загальний стан задовільний. Нормостенік. Шкіра і видимі слизові оболонки чисті. Мармуровість шкіри та кистей стоп. Пульс – 86 ударів в хвилину. АТ – змінюється протягом дня від 120/80 мм.рт.ст. Межі серця в нормі, серцеві тони трохи послаблені, ритмічні. Дихання в легенях везикулярне.

Загальний гіпергідроз, стійкий розлитий, червоний дермографізм. Черепно – мозкові нерви без особливостей. Сухожильні рефлекси рівномірно пожвавленні. Відмічається тремор вік та пальців рук.

Окуліст – початкова катаракта обох очей.

Аналіз крові і сечі без патологічних змін.

ЕКГ – Ритм синусовий, нормальне положення електричної осі серця. Помірні зміни в міокарді метаболічного ґенезу.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.2

В офтальмологічне відділення поступив хворий В, 40 років з важким ураження очей, що виникло при збої в роботі гелій-неонового ОКГ. Перерив у роботі ОКГ супроводжувався різким підйомом потужності випромінювання і яскравим спалахом червоного світла.

Незважаючи на захист очей правою рукою, пацієнт звернув увагу на раптове випадання частини поля зору без будь-яких больових відчуттів.

Об'єктивно: на шкірі правої кисті еритема.

При офтальмологічному дослідженні: опік латеральних частин сітківки обох очей, крововиливи в сітківку вогнищевого характеру.

Дані інструментальних і лабораторних методів дослідження без змін.

У віддалені строки при офтальмоскопії відмічається формування хоріоретинального рубця і зниження гостроти зору.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.3

Працівник Д. (35 років) наукового центру з потужною радіолокаційною станцією доставлений до відділення інтенсивної терапії після аварії на виробництві, що виникла в результаті удару блискавки. В результаті стихійного явища виникло значне підвищення напруги в електричній мережі об'єкту, що привело до вибуху у пункті керування центру і руйнування компонентів радіолокатора.

Відчув себе погано під час аварії від впливу невідомого чинника, оскільки зовнішніх ознак ураження при первинному огляді на місці події не було виявлено.

Скарги на відчуття жару, болі та ломоти в кінцівках і м'язах, задишку, спрагу, загальну слабкість, нездужання.

Об'єктивно: Стан хворого середньої важкості, температура 39°С, обличчя червоне, гіпергідроз. Пацієнт неспокійний, пригнічений. Відмічається лабільність пульсу і артеріального тиску. Кровотеча з носу.

В перші дні перебування у стаціонарі двічі виникали приступи з погіршенням стану – брадикардія із періодичним серцебиттям у вигляді приступів пароксизмальної тахікардії, головні болі, підвищення артеріального тиску.

Аналіз крові: гемоглобін – 140 г/л, лейкоцити – 10,5 • 109/л, ШЗЕ – 8 мм/год.

Покращення стану наступило на 4 добу. При контрольному обстеженні відмічалися залишкові ознаки перенесеного ураження у вигляді підвищеної дратівливості, відчуття занепокоєння, пригнічення, страху, млявість, загальмованість, апатія, поганий настрій.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.4

Дефектоскопіст великого промислового підприємства, 48 років. Під час періодичного медичного огляду скаржиться на нежить, головний біль, запаморочення, порушення сну, дратівливість. Періодично виникають приступи погіршення стану у вигляді нападів під час яких пацієнт відчуває млість, приступи серцебиття, головні болі, запаморочення, неприємні відчуття в руках у вигляді оніміння, відчуття повзання "мурашок", підвищену мерзлякуватість. Працює за фахом протягом 15 років, досліджує деталі на наявність внутрішніх дефектів за допомогою дефектоскопу.

Початок захворювання поступовий з прогресуванням симптоматики на протязі останніх 4 років.

Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки бліді. Кисті рук прохолодні на дотик, шкіра в даних зонах ціанотична, дистальні фаланги пальців деформовані, відмічається незначний їх набряк. Гіпотонія тенара і гіпотенара. Периферичні лімфатичні вузли не пальпуються.

Тони серця приглушені, ритмічні, короткий систолічний шум на верхівці.

В легенях білатерально везикулярне дихання, хрипи не прослуховуються.

Живіт м'який, при пальпації болю не відчуває.

Капіляроскопія: виражений спазм капілярів нігтьового ложа верхніх кінцівок із значним звуженням, місцями запустінням артеріального коліна.

Огляд невропатолога: Емоційно лабільний, дратівливість підвищена. Відмічається стійкий червоний дермографізм, нестійкість у позі Ромберга, тремтіння пальців витягнутих рук. Сухожильні периостальні рефлекси підвищені. Розлади чутливості у вигляді гіпалгезій по поліневритичному (дистальному) типу. У більшій ступені знижена больова, у меншій – температурна, тактильна і вібраційна чутливість.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.5

В терапевтичне відділення направлений хворий 45 років зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, зниження працездатності поганий сон зниження пам’яті інколи мушки перед очима, імпотенцію.

Працює оператором 17 років, обслуговує радіолакоційні станції в процесі їх експлуатації. На робочому місці щільність потоку енергії електромагнітного поля перевищує 0,1 Вт/м2.

При огляді : загальний стан задовільний. Пульс ритмічний 64 уд. В хвилину. Артеріальний тиск 90/60 мм.рт.ст. Акрогіпотермія. Червоний розлитий стійкий дермографізм. Тони серця приглушенні ритмічні. Дихання везикулярне, хрипи не вислуховуються. Живіт м’який безболісний при пальпації. Сухожильні рефлекси дещо підвищенні. Тремор повік і пальців витягнутих рук.

При офтальмологічном огляді виявлена катаракта обох очей.

В аналізі крові патологічних змін не виявлено.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.6

Співробітник науково-дослідного інституту, 35 років. Скаржиться на інтенсивний головний біль, відчуття пригніченості, страху. Вважає, що вказана симптоматика виникла 4 роки тому назад, коли колеги по роботі «навмисно опромінили його потужним генератором електромагнітного поля». Згодом «вони неодноразово повторювали сеанси опромінення, оскільки заздрили його таланту». Пацієнт вважає свої відкриття в області вивчення електромагнітних процесів значними і називає себе «новим Фарадеєм».

При огляді загальний стан дещо іпохондричний з нав'язливими думками про захворювання і загрозу смерті від впливу електромагнітних хвиль, що надсилають заздрісні колеги по роботі. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки чисті, гіпергідроз. Пульс лабільний, 54-78 за хвилину, АТ – 140/90 мм рт. ст. Границі серця в межах норми. Тони серця ритмічні, звучні. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, не болючий.

Невропатолог: змін зі сторони черепно-мозкової іннервації та розладів чутливості не виявлено. Стійкий, розлитий червоний дермографізм. Сухожильні і периостальні рефлекси жваві, D=S. Тремор повік і пальців витягнутих рук.

При офтальмоскопії – без патології.

Аналіз крові: гемоглобін – 128 г/л, лейкоцити – 4,1 • 109/л, ШЗЕ – 4 мм/год.

EКГ: Синусів ритм, нормальне положення електричної осі серця.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.7

Лікар фізіотерапевтичного відділення, 53 роки. На протязі 20 років займається апаратними фізіотерапевтичними методами лікування захворювань із застосуванням різних методів лазерної терапії.

Клінічна симптоматика розвивалася поступово. На момент обстеження скаржиться на головний біль порушення сну, серцебиття і почуття завмирання серця. загальну слабість і швидку стомлюваність, що виникають наприкінці робочого дня. Відмічає також підвищену дратівливість, запальність, плаксивість, неуважність.

Спостерігається багато скарг зі сторони зорового аналізатора, зокрема різке "стомлення очей" при роботі, "туман в очах", зниження чіткості зору з "розпливчастим" баченням предметів, тупий або ріжучий біль і почуття тиску в очних яблуках, неперенесення яскравого світла, сльозотеча. Дана симптоматика особливо турбує наприкінці робочого дня.

За останні роки стан погіршився. Виникають приступи, що супроводжуються головними болями, запамороченням, короткочасними розладами свідомості, болями в області серця, серцебиттями, похолоданням кінцівок, пітливістю.

Об'єктивно: гіпергідроз, акроціаноз, стійкий червоний дермографізм, Лабільність пульсу з тенденцією до брадікардії і артеріального тиску з тенденцією до гіпотензії.

ЕКГ: синусова брадикардія. Порушення метаболічного характеру – сплощений, двофазний зубець Т, зниження інтервалу P-Q, зменшення і деформація шлуночкового комплексу QRS.

Офтальмоскопія: множинні крапкові помутніння склистого тіла і кришталика ока. Гострота зору не змінена

Загальний аналіз крові: не різко вираженим лейкоцитоз та помірна тромбоцитопенія.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.8

Інженер по обслуговуванню телерадіоантени, 47 років, стаж роботи по спеціальності 25 років. Скаржиться на інтенсивний головний біль, озноб, стискуючий біль у серці, різка слабість, тахікардія, артеріальна гіпертензія, підвищується температура тіла. Вказана симптоматика виникає у вигляді приступів. Згодом виникло ослаблення пам'яті, депресія, психічні порушення, іпохондричні стани з нав'язливими думками про загрозу смерті.

При огляді загальний стан відносно задовільний. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки чисті, гіпергідроз. Пульс лабільний, 54-78 за хвилину, АТ – 140/90 мм рт. ст. Границі серця в межах норми. Тони серця ритмічні, звучні. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, не болючий.

При неврологічному обстеженні змін зі сторони черепно-мозкової іннервації не виявлено. Стійкий, розлитий червоний дермографізм. Сухожильні і периостальні рефлекси жваві, D=S. Тремор повік і пальців витягнутих рук. Розладів чутливості не виявлено.

При офтальмоскопії відмічаються вогнища помутніння в кришталиках обох очей, які розташовані в задньому кірковому шарі поблизу екватора. Мають вигляд "білих крапок", "дрібного пилу", "окремих ниток". Судини очного дна спазмовані.

Аналіз крові: гемоглобін – 128 г/л, лейкоцити – 4,1 • 109/л, ШЗЕ – 4 мм/год.

EКГ: Синусова аритмія, нормальне положення електричної осі серця. Дифузні зміни в міокарді метаболічного генезу, відзначається зниження амплітуди зубця Т та інтервалу Q-Т стосовно ізоелектричної лінії.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.9

Робітник телерадіостанції 42 років, звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на головний біль, дратливість, порушення сну (трудно засинає, сон поверхневий).

Періодично ниючий біль в ділянці серця, загальна слабкість. Ці скарги з явились два роки тому назад. Не обслідувався та не лікувався. Працює на телеродаостанції протягом 15 років. Обслуговує і ремонтує передавальну телерадіоантену. При огляді: шкіряні покрови блідо–рожеві, пульс ритмічний 58 ударів за хвилину. Артеріальний тиск 90/50 мм.рт.ст. Тони серця приглушені. Дихання везикулярне.

Живіт м'який, не болючий. При неврологічному обстеженні: стійкий розлитий червоний дермографізм.

Сухожильні і періостальні рефлекси жваві; Д=S;

Тремор повік і пальців витягнутих рук, загальний гіпергідроз. Чутливість не порушена.

При офтальмоскопії виявлено помутніння кришталика у вигляді "окремих ниток" які розташовані в задньому кірковому шарі поблизу екватора обох очей, ангіоспазм.

Аналіз крові: Нв 110 г/л, лейк 3,4 10 /л, ШОЕ 5 мм/год.

ЕКГ: синусова аритмія, дифузні зміни в міокарді.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.10

В терапевтичне відділення поступив хворий 45 років зі скаргами на періодичні приступи головного болю, який супроводжується нудотою, головокружінням, шумом в голові, серцебиттям підвищенням артеріального тиску до 170/90 мм.рт.ст., прискоренням сечовипускання. Такі приступи повторюються 2–3 рази на місяць.

Скаржиться також на порушення сну (сон поверхневий), періодично біль в ділянці серця, дратливість, пітливість, зниження пам'яті. Хворіє протягом двох років. Не обстежувався, не лікувався.

Працює на радіолакаторній установці протягом 20 років. Періодичні медичні огляди проходить 1 раз на 2–3 роки. На його робочому місці встановлено перевищення допустимого рівня напруги електромагнітного поля СВЧ.

При огляді: пульс 56 ударів за хвилину. Артеріальний тиск 100/60 мм.рт.ст.

Аускультативно – тони серця приглушені, систолічний шум на верхівці, поодинокі екстрасистоли. Дихання везикулярне. Органи черевної порожнини без змін.

Неврологічний огляд: стійкий червоний дермографізм, акрогіпотермія, гіпергідроз кистей рук, тремор повік і пальців витягнутих рук. Загальний гіпергідроз, сухожильні рефлекси пожвавлені.

Окуліст: катаракта в ділянці заднього полюса справа.

ЕКГ: синусова аритмія, 58 ударів за хвилину. Знижені зубці Т в грудних відведеннях.

Аналіз крові: еритроцити 3,0 ·10 12. Нв 100 г/л, лейкоцити 3,2·109 г/л ШОЕ 5 мм/год.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.11

Інженер, 37 років, поступив у міський профпатологічний центр зі скаргами на головні болі тупого характеру, більше у ділянці лоба, в’ялість, сонливість, надмірну пітливість, болі у ділянці серця колючого характеру, миготіння мушок і сітки перед очима. Головні болі періодично підсилюються у вигляді приступів, які супроводжуються нудотою, блювотою, різкою слабкістю, ознобом, серцебиттям, підвищенням артеріального тиску до 170-180/80-90 мм.рт.ст. Тривають такі приступи 20-40 хв. і завершуються виділенням великої кількості світлої сечі і різкою загальною слабкістю. Вважає себе хворим протягом 2 років, коли під кінець робочого дня почали турбувати головні болі. До лікарні не звертався. Поступово болі посилювалися, з часом з’явились болі у ділянці серця, сітка і мерехтіння мушок перед очима. Місяць тому вперше на роботі виник напад різкого головного болю з ознобом, серцебиттям, нудотою, блювотою. З того часу такі напади повторюються 2-3 рази на місяць.

Працює на телецентрі інженером 12 років, обслуговує і ремонтує передавальну телерадіоантену.

При поступленні загальний стан задовільний. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки чисті. Пульс лабільний, 54-78 уд. за хвилину, АТ- 140/90мм рт. ст. Межі серця в нормі. Тони серця ритмічні, звучні. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який не болючий.

При неврологічному обстеженні змін зі сторони черепно-мозкових нервів патологічних змін не виявлено. Стійкий, розлитий червоний дермографізм. Сухожильні і періостальні рефлекси жваві, D=S. Тремор повік і пальців витягнутих рук. Загальний гіпергідроз. Розладів чутливості не виявлено.

При офтальмоскопії відмічаються вогнища помутніння в кришталиках обох очей, які розташовані в задньому кірковому шарі поблизу екватора. Судини очного дна спазмовані.

Аналіз крові: гемоглобін - 128г/л, лейкоцити- 4,1х109/л, ШОЕ- 4 мм/год.

ЕКГ: Синусова аритмія, нормальне положення електричної осі серця. Дифузні зміни у міокарді метаболічного ґенезу.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.12

Лікар відділення функціональної діагностики віком 50 років скаржиться на нежить, головний біль, запаморочення, порушення сну, дратівливість. Періодично виникають напади погіршення стану під час яких пацієнтка відчуває млявість, приступи серцебиття, неприємні відчуття у вигляді оніміння, відчуття повзання «мурашок», підвищену мерзлякуватість. Працює у відділенні функціональної діагностики протягом 20 років. Проводить наступні обстеження: ЕКГ, УЗД, ФКГ.

Вважає себе хворою протягом останніх 3 років. Початок захворювання поступовий із прогресуванням симптоматики.

Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки бліді. Кисті рук холодні на дотик, шкіра в даних ділянках ціанотична, дистальні фаланги пальців деформовані, відмічається незначний їх набряк. Гіпотонія тенора і гіпотенора. Периферичні лімфатичні вузли не пальпуються.

Перкуторно над легенями ясний легеневий звук. При аускультації білатерально над всією поверхнею легень везикулярне дихання. Хрипи не вислуховуються. ЧД- 20 за хвилину.

Тони серця ритмічні, звучні. ЧСС 92уд./хв.. АТ- 90/60мм рт.ст.

Живіт м’який, при пальпації безболісний.

Аналіз крові: гемоглобін- 130 г/л, еритроцити- 4,6х10.12/л, лейкоцити- 7,8х10.9/л, еоз.-4%, п/яд.-3%, с/яд.-53%, лімф.-27%, мон.-13%, ШЗЕ- 10мм/год.

Рентгенографія правої і лівої кисті: ознаки остеопорозу більше виражені справа.

Термографія: симптом «термоампутації кисті» з двох сторін більше виражений справа.

Капіляроскопія: виражений спазм капілярів нігтьового ложа верхніх кінцівок із значним звуженням, місцями запустінням артеріального коліна.

Огляд невропатолога: емоційно лабільна, дратівливість підвищена. Відмічається стійкий дермографізм, нестійкість у позі Ромберга, тремтіння пальців витягнутих рук. Сухожильні періостальні рефлекси підвищені. Розлади чутливості у вигляді гіпоалгезій по поліневритичному (дистальному) типу. У більшій ступені знижена больова, у меншій- температурна, тактильна і вібраційна чутливість.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 2.1

Хронічне ураження електромагнітним випромінюванням помірно виражене (астеновегетативний, астеноневретичний синдром). Початкова катаракта обох очей.

Задача 2.2

Гостре ураження лазерним випромінюванням. Залишкові явища у вигляді формування хориоретинального рубця і зниження гостроти зору – захворювання професійне

Задача 2.3

Гостре ураження електромагнітним полем, середня ступінь важкості. Залишкові явища у вигляді астеноневротичного синдрому – захворювання професійне

Задача 2.4

Хронічне ураження контактним ультразвуком (астеновегетативний, ангіодистонічний, поліневритичний та гіпоталамічний синдром) – захворювання професійне

Задача 2.5

Захворювання викликане дією неіонізуючого випромінювання хроніна форма. Астеноневритичний синдром, катаракта обох очей, НЦД по гіпотонічному типу.

Задача 2.6

Шизофренія, повільно прогресуючий перебіг. Астеновегетативний синдром – захворювання непрофесійне

Задача 2.7

Хронічне ураження лазерним випромінюванням. Астеновегетативний синдром. НЦД по гіпотонічному типу. Міокардіодистрофія. СН-0. Початкова катаракта – захворювання професійне

Задача 2.8

Хронічне ураження електромагнітним полем, ІІІ стадія. Астеновегетативний, гіпоталамічний синдром. Дисциркуляторна енцефалопатія ІІ ст. Початкова катаракта – захворювання професійне

Задача 2.9

Хронічна форма захворювання від впливу неіонізуючого випромінювання. Астено– невротичний синдром. Гіпоталамічний синдром. Міокардіодистрофія

Задача 2.10

Хронічна форма захворювання від впливу нейонізуючого випромінювання. Астено– невротичний синдром. Гіпоталамічний синдром. Міокардіодистрофія.

Задача 2.10

Хронічна форма захворювання від впливу нейонізуючого випромінювання. Астено– невротичний синдром. Гіпоталамічний синдром. Міокардіодистрофія.

Задача 2.12

Захворювання від впливу зверх високочастотного поля 3 ст. Астео вегетативний і гіпоталомічний синдром з вегетосудинними кризами по симпатоадреналовому типу. Початкова катаракта. Захворювання професійне

Задача 2.12

Захворювання від впливу контактного ультразвуку (астенновегетативний, поліневритичний та гіпоталамічний синдром. Остеопароз кистей рук). Захворювання професійне

Задача 2.13

Захворювання від впливу контактного ультразвуку (астенновегетативний, поліневритичний та гіпоталамічний синдром. Остеопароз кистей рук). Захворювання професійне

Соседние файлы в папке ЗАДАЧІ.Останні 150