Скачиваний:
566
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Задача 6.1

Шахтар, 45 років, скаржиться на задишку в спокої, що значно посилюється при ходьбі, кашель з виділенням помірної кількості слизистого мокротиння, біль в грудній клітці, підвищену пітливість, субфебрильну температуру. Хворіє протягом 4 років, коли вперше появилися болі в грудній клітці, сухий кашель, задишка при фізичному навантаженні. 3 роки тому обстежував ся в профпатологічному центрі, де було діагностовано антракоз 1 стадії. З проф.. анамнезу відомо, що протягом 18 років працював на вугільній шахті (11 років прохідником, 4 роки забійником, останні 3 роки електрослюсарем). Концентрація вугільного і породного пилу складала 80-120 мг/м3.

Загальний стан середньої важкості, акроціаноз, задишка. Пульс 92 за 1 хв, ЧД 24 за 1 хв. АТ 130/75 мм рт.ст. Над легенями визначається мозаїчність перкуторного тону, ослаблене везикулярне дихання, розсіяні сухі хрипи на всьому протязі легень, справа в підлопатковій ділянці - шум тертя плеври. Тони серця ритмічні, приглушені, акцент 2-го тону над легеневою артерією. Органи черевної порожнини без особливостей. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: Нв-152 г/л, лйк.-9,8*10Г/л, ШОЕ 24 мм/год

Рентгенографії ОГК: базальні відділи легень підвищеної прозорості. Бронхо - судинний малюнок посилений і деформований за рахунок дрібнокомірчатого фіброзу. В середніх і нижніх легеневих полях відмічаються множинні однотипні, круглі тіні з нечіткими контурами, діаметром 4-5 мм. Справа в підключичній зоні відмічається негомогенне затемнення круглої форми діаметром до 2,5 см. Корені легень ущільнені, обрубані, з петрифікованими лімфовузлами. В правому костодіафрагмальному синусі плевральні зрощення. Тінь серця розширена за рахунок правих відділів.

Спірографія: ЖЕЛ/НЖЕЛ-33%, ХОД-18 л/хв, МВЛ 22 л/хв, ФЖЕЛ1сек-43%, МШвдиху – 1,5 л/сек, МШвидиху – 1,2 л/сек

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 6.2.

В клініку профзахворювань поступив хворий К., 50 років зі скаргами на кашель з незначною кількістю харкотиння, що важко відходить, задишку при незначному фізичному навантаженні і у спокої з подовженим видихом. Болі в грудній клітці при кашлі та глибокому диханні. З анамнезу стало відомо, що хворий є інвалідом 3 групи з приводу професійного захворювання (антракоз 2 ст.). Протягом останніх 2 років відмічає погіршення самопочуття - з’явилась задишка при незначному фізичному навантаженні. Декілька разів госпіталізувався з приводу нападів ядухи.

Працював кріпильником вугільної шахти на протязі 18 років. Останні 5 років працює електриком на вугільних шахтах.

Об’єктивно: свідомість збережена, хворий збуджений, положення ортопное, обличчя одутловате з ціанотичним відтінком, набухлі вени голови і шиї. Над- і підключичні ямки заповнені, бочкоподібна грудна клітка, напружені міжреберні проміжки. Мозаїчність перкуторного тону. Аускультативно: над усією поверхнею легень дихання везикулярне, послаблене із подовженим видихом, розсіяні сухі хрипи.

На рентгенограмі органів грудної порожнини легеневий малюнок погано диференціюється. Ділянки підвищеної прозорості передуються з тінями, які мають неправильну форму, займають площину 8-10 см2. В середніх і базальних відділах легень. Мають розміри до 4 см2. Множинні вузликові тіні розміром до 8-10 мм на всьому протязі легень. Корені розширені, мають обрублений вигляд. Потовщення листків вісцеральної та між дольової плеври, куполи діафрагми нерівні. Тінь серця розширена за рахунок правих відділів серця.

Соседние файлы в папке ЗАДАЧІ.Останні 150