Скачиваний:
634
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Задача 3.1.

Тракторист, 42 роки, поступив в профпатологічний центр з скаргами на головні болі, головокружіння, болі в попереку, болі і оніміння в руках і ногах, слабкість в них, болі в епігастрії, зниження слуху. Вважає себе хворим протягом останніх 4 років. Неодноразово лікувався в дільничній лікарні з приводу загострення попереково-крижового радикуліту. Працює трактористом в колгоспі на гусеничних тракторах протягом 16 років.

Шкіра і видимі слизові оболонки чисті, загальний гіпергідроз, ціаноз і мармуровість кистей і стоп. Периферичні лімфовузли не збільшені. Пульс 64 за хвилину. АТ - 135/85 мм рт.ст., частота дихання - 18 за хвилину. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, при аускультації дихання жорстке, поодинокі сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, приглушені. Язик вологий, обкладений біля кореня брудно-сірим нальотом. Живіт м’який, при пальпації болючий в епігастральній ділянці та в ділянці пупка.

Відмічає болючість при пальпації паравертебральних точок в поперековому відділі. Слабопозитивний симптом Ласега з обох сторін.

Гіпестезія на руках і ногах по типу високих рукавичок і гольф зі згущенням в дистальних відділах. Сухожильні рефлекси рівномірно підвищені.

Аналіз крові: гем.- 136 г/л, лейк.- 8,8.109/л, Е-3%, П-2%, С-64%, Л-23%, М-8%, ШЗЕ - 8 мм/год.

ЕКГ: синусовий правильний ритм, напівгоризонтальне положення електричної осі серця. Помірно виражені зміни в міокарді дистрофічного характеру.

Капіляроскопія рук: спастико - атонічний стан капілярів.

Холодова проба на кистях і стопах позитивна, час відновлення температури 50 хвилин.

Палестезіометрія: підвищення порогу сприйняття вібрації частот 65-125-250-500 Гц до 30-35 дБ.

Тональна аудіометрія: підвищення порогу слухової чутливості на частотах 4000 Гц до 60 дБ. Шепітну мову сприймає на віддалі 4 м.

При рентгеноскопії органів черевної порожнини відмічається опущення шлунку та порушення його моторної функції.

Рентгенографія поперекового відділу хребта: остеохондроз L2 -L5 .

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.2.

Полірувальниця, 22 років, поступила в профпатологічне відділення зі скаргами на болі і парестезії в руках і ногах, оніміння їх, загальну слабкість, побіління пальців рук і стоп на холоді, болі в суглобах кистей і стоп, схуднення. Вважає себе хворою протягом року, коли періодично почало появлятись побіління і похолодання пальців рук і ніг, кінчика носа, вушних раковин на холоді, митті холодною водою. Два місяці тому після перенесеної ангіни появились болі в колінних і гомілково-ступневих суглобах, припухлість їх. Лікувалась у дільничного терапевта з приводу ревматизму з деяким покращанням. Працює на наждачних кругах, що крутяться з швидкістю 3000 обертів за хвилину, використовуються охолоджувальні емульсії. Стаж роботи в даній професії два роки. Після періодичного медичного огляду цеховим терапевтом направлена на обстеження.

При поступленні загальний стан задовільний, свідомість збережена, правильної будови тіла, пониженого відживлення. Шкіра рук і лиця бліда, дещо синюшна, щільна, не збирається в складку. Аналогічні зміни на шкірі гомілок і стоп. Нігті стовщені, ломкі. Кисті і стопи холодні на дотик. Периферичні лімфовузли не збільшені. Пульс 78 за 1 хвилину. АТ - 110/70 мм рт.ст. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, при аускультації - везикулярне дихання. Границі серця в межах норми. Тони серця ритмічні, звучні. Живіт м’який, при пальпації не болючий. Органи черевної порожнини без особливостей.

При неврологічному обстеженні змін зі сторони черепно-мозкової іннервації не виявлено. Сухожильні рефлекси рівномірно знижені, D=S. Розладів чутливості не виявлено, алгізиметрія 0,3-0,4 мм. Тремор повік і пальців витягнутих рук, похитування в позі Ромберга.

Аналіз крові: гем.-128 г/л, ер.- 3,8.1012/л, лейк.- 7,4.109/л, ШЗЕ - 24 мм/год.

ЕКГ: Ритм синусовий, правильний, нормальне положення електричної осі серця. Дифузні зміни в міокарді дистрофічного характеру.

Палестезіометрія в межах норми.

Холодова проба на руках різко позитивна.

Рентгенографія кистей: незначний остеопороз.

Рентгенографія органів грудної клітки: Легеневі поля без інфільтративних тіней. Бронхо - судинний малюнок дещо посилений, деформований за рахунок дрібнокомірчатого пневмосклерозу в базальних відділах легень. Корені легень розширені. Серце в межах норми.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.3.

Обрубник фасонного литва, 42 років, поступив в профпатологічний центр після чергового медичного огляду. Працює на обрубці стальних деталей протягом 12 років з пневматичною машиною “Фортуна” (3000 обертів за хвилину) і пневматичним клепальним молотком РМ-3, який генерує вібрацію з частотою 1500 коливань за хвилину. Тривалість робочого дня 7 годин, робота з віброгенеруючими інструментами займає біля 70% робочого часу. Нерідко доводилось працювати понаднормово 2-3 години. Під час роботи доводиться піднімати і переносити деталі вагою до 30-50 кГ. При поступленні скаржиться на болі і оніміння в руках, особливо вночі, приступи побіління кистей на холоді, при митті рук холодною водою. Вважає себе хворим на протязі 3-4 місяців, коли вперше на холоді виникло побіління нігтьових фаланг 2-3 пальців правої руки. Потім поступово почали турбувати оніміння і болі в руках, особливо вночі, з-за чого часто прокидається. Не лікувався.

При поступленні загальний стан задовільний. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки чисті. Кисті рук ціанотичні, холодні на дотик. Гіпергідроз долоней. Пульс 76 за хвилину, АД -110/70 мм рт.ст. Тони серця ритмічні, звучні. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, не болючий.

При неврологічному обстеженні змін зі сторони черепно-мозкової іннервації не виявлено. Стійкий білий дермографізм. Сухожильні і периостальні рефлекси дещо підвищені, D=S. Тремор повік і пальців витягнутих рук. Гіпестезія з нижньої третини передпліч по поліневритичному типу, більш виражена в дистальних відділах. Динамометрія справа 30 кГ, зліва - 18 кГ. Позитивні проба Боголєпова, білої плями.

Аналіз крові: гем.-138 г/л, лейк.-8,2.109/л, ШЗЕ-8 мм/год.

Капіляроскопія нігтьового ложа рук вказує на спастичний стан капілярів.

Холодова проба кистей рук позитивна, час відновлення температури 40 хвилин.

Палестезіометрія: підвищення порогу сприйняття вібрації частотою 65-125-250 Гц до 24-28 дБ, вібрацію частотою 500 Гц не сприймає.

Рентгенографія кистей: Кісткових змін не виявлено.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.4.

Пресувальник, 29 років, поступив в профпатологічне відділення на обстеження з скаргами на головні болі ниючого характеру, більше в лобно-висковій ділянці, загальну слабість, швидку втомлюваність, поганий сон, підвищену дратливість. Періодично турбують болі в ділянці серця колючого характеру, серцебиття. Відмічає пониження слуху, постійний шум і дзвін в вухах. Головні болі турбують протягом останніх двох років, поступово наростали вище перераховані скарги, знизився слух.

Працює на пресах протягом 11 років. З санітарно-гігієнічної характеристики умов праці вияснено, що на робочому місці є перевищення гранично допустимих рівнів звукового тиску шуму на 20 дБ.

При поступленні загальний стан задовільний. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки чисті. Пульс 54 за хвилину, АД -140/90 мм рт.ст. Границі серця в межах норми. Тони серця ритмічні, приглушені. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, не болючий.

При неврологічному обстеженні змін зі сторони черепно-мозкової іннервації не виявлено. Стійкий розлитий червоний дермографізм. Сухожильні і періостальні рефлекси дещо підвищені, D=S. В позі Ромберга стійкий, тремор повік і пальців витягнутих рук. Розладів чутливості не виявлено.

При отоскопії зовнішні слухові проходи і барабанні перетинки без змін. Шепітну мову сприймає на відстані 2 м. Проба Вебера вказує на порушення як повітряної, так і кісткової провідності.

Тональна аудіометрія: зниження слуху на частотах 500-1000 Гц на 20 дБ, 2000 Гц - 25 дБ, 4000 Гц - 65 дБ.

Аналіз крові: гем.- 142 г/л, лейк.-7,4.109/л, ШЗЕ-4 мм/год.

ЕКГ: Синусова брадикардія. Дифузні зміни в міокарді метаболічного характеру.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.5.

Клепальник судноремонтного заводу, 48 років, направлений в профпатологічний центр на обстеження з скаргами на пониження слуху на обидва вуха, шум в вухах і голові, головний біль, головокружіння, швидку втомлюваність, підвищену дратливість, періодичний біль в ділянці серця колючого характеру. Вважає себе хворим протягом 3-4 років, коли помітив, що поступово знижується гострота слуху. З початку цього року почали турбувати шум в голові і вухах, слабкість. Не лікувався.

Загальний трудовий стаж 22 роки (8 років працював водієм вантажної машини, 4 роки помічником машиніста, останні 10 років - клепальником) Клепальні роботи проводить в відсіках суден, використовуючи клепальні молотки, що генерують вібрацію частотою 63-125 Гц. Рівень шуму на робочому місці 110 дБ. Індивідуальними захисними засобами користується не регулярно.

Загальний стан задовільний. Пульс 78 за хвилину, АТ - 130/80 мм рт.ст. Тони серця ритмічні, звучні. Дихання в легенях везикулярне. Живіт м’який, не болючий. Органи черевної порожнини без особливостей.

Загальний гіпергідроз, стійкий розлитий червоний дермографізм. Черепно-мозкові нерви без особливостей. Сухожильні і періостальні рефлекси не змінені. Координація рухів і поверхнева чутливість не порушені.

Отоскопія: Зовнішні слухові проходи і барабанні перетинки не змінені. Камертонна проба вказує на порушення як повітряної, так і кісткової провідності. Шепітну мову сприймає з віддалі 0,5 м від вушних раковин.

Тональна аудіометрія: Підвищений поріг сприйняття тонів частотою 500-1000 Гц на 25 дБ, частотою 2000 Гц - на 35 дБ, частотою 4000 Гц - на 85 дБ.

Палестезіометрія: Поріг сприйняття вібрації частотою 32-63-125 Гц - 8-12 дБ, частотою 250-500 Гц - 9-14 дБ.

Аналіз крові і сечі без патологічних змін.

ЕКГ: Синусові аритмія, нормальне положення електричної осі серця. Помірні зміни в міокарді метаболічного ґенезу.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.6.

Прядильниця ткацько-прядильної фабрики, 28 років, направлена в клініку профзахворювань з скаргами на поступово прогресуюче зниження слуху, шум в вухах. Вважає себе хворою протягом останніх 3 років, коли помітила, що після пологів почав знижуватись слух, появився шум в вухах.

Працювала прядильницею протягом 4 років, останні 3 роки знаходиться у відпустці по догляду за дитиною. На робочому місці прядильниці інтенсивність шуму перевищує гранично допустимі рівні на 6-8 дБ; шум середньо- та високочастотний.

Загальний стан задовільний. Шкірні покриви та видимі слизові оболонки чисті. Пульс 78 за хвилину, АТ - 120/70 мм рт.ст. Тони серця ритмічні, звучні. Дихання в легенях везикулярне, Живіт м’який, не болючий. Органи черевної порожнини без особливостей.

При неврологічному обстеженні патології зі сторони центральної та периферичних нервової системи не виявлено.

Отоскопія: Зовнішні слухові проходи і барабанні перетинки не змінені. Шепітну мову сприймає з віддалі 4 м від вушних раковин.

Тональна аудіометрія: Рівномірне підвищення порогу сприйняття тонів на всіх частотах на 25-30 дБ за повітряною провідністю при нормальному звукоспринятті за кістковою провідністю.

Палестезіометрія: Поріг сприйняття вібрації частотою 32-63-125 Гц - 6-8 дБ, частотою 250-500 Гц - 9-12 дБ.

Аналіз крові і сечі без патологічних змін.

ЕКГ: Ритм синусовий, правильний, нормальне положення електричної осі серця. Помірні зміни в міокарді метаболічного ґенезу.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.7.

Хворий М., 42 роки, поступив в профпатологічний центр після чергового медичного огляду. Працює на обрубці стальних деталей протягом 15 років з пневматичною машиною “Фортуна” (3000 обертів за хвилину) і пневматичним клепальним молотком РМ-3, який генерує вібрацію з частотою 1500 коливань за хвилину. Тривалість робочого дня 7 годин, робота з віброгенеруючими інструментами займає біля 75% робочого часу. Нерідко доводилось працювати понаднормово 2-3 години. Під час роботи доводиться піднімати і переносити деталі вагою до 30-50 кГ. При поступленні скаржиться на болі і оніміння в руках, особливо вночі, приступи побіління кистей на холоді, при митті рук холодною водою. Вважає себе хворим протягом останніх 3-4 місяців, коли вперше на холоді виникло побіління нігтьових фаланг ІІ - ІІІ пальців правої руки. Потім поступово почали турбувати оніміння і болі в руках, особливо вночі, з-за чого часто прокидається. Не лікувався.

При поступленні загальний стан задовільний. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки чисті. Кисті рук ціанотичні, холодні на дотик. Гіпергідроз долоней. Пульс 73 за хвилину, АД -110/70 мм рт.ст. Тони серця ритмічні, звучні. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, не болючий.

При неврологічному обстеженні змін зі сторони черепно-мозкової іннервації не виявлено. Стійкий білий дермографізм. Сухожильні і периостальні рефлекси дещо підвищені, D=S. Тремор повік і пальців витягнутих рук. Гіпестезія з нижньої третини передпліч по поліневритичному типу, більш виражена в дистальних відділах. Динамометрія справа 32 кГ, зліва - 20 кГ. Позитивні проба Боголєпова, білої плями.

Аналіз крові: гем.-138 г/л, лейк.-8,2.109/л, ШЗЕ-8 мм/год.

Капіляроскопія нігтьового ложа рук вказує на спастичний стан капілярів.

Холодова проба кистей рук позитивна, час відновлення температури 40 хвилин.

Палестезіометрія: підвищення порогу сприйняття вібрації частотою 65-125-250 Гц до 24-28 дБ.

Рентгенографія кистей: Кісткових змін не виявлено.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.8.

Шліфувальниця 32 років при періодичному медичному огляді скаржиться на приступи побіління пальців рук і ніг, які частіше виникають на холоді, при митті рук холодною водою та хвилюванні і супроводжуються онімінням кистей і стоп. Відмічає підвищену дратівливість, тривожний сон. Турбують болі в правому підребер’ї, нудота, гіркі відрижки.

Вважає себе хворою протягом 6-8 місяців, коли вперше на холоді появилось побіління пальців рук, кінчика носа, щік. Останнім часом частота таких приступів збільшилась.

Працює шліфувальницею 3,5 роки на верстатах (4000 обертів за хвилину), при цьому доводиться притискати деталі до шліфувальних кругів з зусиллям 5-10 кГ. Робоча поза стояча, тривалість робочого дня 8 годин. Шліфування проводиться з використанням охолоджуючих емульсій. Обладнана місцева витяжна вентиляція.

Астенічної будови тіла, пониженого відживлення. Кисті рук ціанотичні, холодні на дотик, долоні вологі. Пульс 84 за хвилину, АТ -105/60 мм рт.ст. Тони серця ритмічні, на верхівці вислуховується короткий систолічний шум. Дихання в легенях везикулярне. Живіт м’який, при пальпації болючий в правому підребер’ї і в ділянці пупка. Край печінки пальпується на 3 см нижче реберної дуги, м’який, чутливий.

При неврологічному обстеженні відмічається емоційна лабільність, загальний гіпергідроз, стійкий білий дермографізм. Черепно-мозкова іннервація в нормі. Сухожильні рефлекс жваві, D=S. Розладів чутливості не виявлено. Тремор повік і пальців витягнутих рук. Динамометрія справа 30 кГ, зліва - 25 кГ. Алгізиметрія 0,3-0,4-0,5 мм, D=S.

Аналіз крові: гем.-132 г/л,лейк.-7,2.109/л, ШЗЕ-8 мм/год.

Капіляроскопія: спастичний стан капілярів.

Палестезіометрія: вібраційна чутливість не порушена.

Холодова проба різко позитивна (біліють 11-1Y пальці кистей); температура кистей до охолодження 32,70 С, після охолодження -25,40 С, час відновлення температури більше 40 хвилин.

Вказати найбільш імовірний діагноз.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.9.

Слюсар-клепальник авіазаводу, 36 років, професійний стаж 11 років, поступив в профпатологічний центр з скаргами на різкі болі в плечовому поясі, руках (частіше вночі), оніміння і побіління пальців рук на холоді, зниження слуху. Вважає себе хворим протягом одного року, коли почали турбувати болі в руках, їх оніміння. Амбулаторне лікування у невропатолога виявилось неефективним. Працює з пневмосверлильними машинами (3000 обертів за хвилину) і пневматичними клепальними молотками, які генерують вібрацію частотою до 50 дБ. Робота з пневматичними віброінструментами займає біля 45-55% робочого часу.

При поступленні загальний стан задовільний. Шкіра і видимі слизові оболонки чисті, загальний гіпергідроз, кисті холодні на дотик, ціанотичні. Пульс 64 за хвилину. АТ - 135/85 мм рт.ст., частота дихання - 18 за хвилину. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, при аускультації дихання везикулярне. Тони серця ритмічні, приглушені. Живіт м’який, при пальпації не болючий. Печінка і селезінка не збільшені.

Відмічає болючість при пальпації і ущільнення в вигляді тяжів в надлопаткових м’язах і м’язах передпліч. Динамометрія справа 25 кГ, зліва - 18 кГ. Гіпестезія по типу високих рукавичок. Сухожильні і періостальні рефлекси рівномірно підвищені.

Аналіз крові: гемоглобін - 136 г/л, лейкоцити - 8,8.109/л, Е-1%, П-2%, С-66%, Л-22%, М-8%, ШЗЕ - 12 мм/год.

Капіляроскопія рук: спастико - атонічний стан капілярів, перикапілярний набряк, кровоток не прослідковується.

Холодова проба на кистях позитивна (біліють другий і четвертий пальці на обох кистях), час відновлення температури 55 хвилин.

Палестезіометрія: підвищення порогу сприйняття вібрації частот 65-125-250 Гц до 28-33 дБ, вібрацію частотою 500 Гц не сприймає.

На рентгенограмі кистей відмічаються невеликі вогнища ущільнення і остеопорозу кісткової тканини в дрібних кістках обох кистей

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.10.

При черговому періодичному медичному огляді хвора 34 років поскаржилася на приступи побіління рук і ніг, щік і кінчика носа, що супроводжувалися різкими болями, головні болі, емоційну неврівноваженість, швидку стомлюваність, зниження працездатності.

Хворіє протягом 1 року. Хвороба починалася поступово, перший приступ побіління рук виник під час роботи, коли протирала холодний станок. Вдома приймала зігріваючі ванни для рук і ніг, приступи продовжувалися 1-2 рази в день. Для обстеження і лікування направлена в Міський центр профпатології.

6 років хворіє хронічним холециститом, 2 роки назад перенесла апендектомію.

Працює полірувальницею 3 роки, при цьому контактує з вібрацією станка і деталей та охолоджувальними емульсіями, робоча поза стояча, навантаження на руки до 6 кГ. Раніше 6 років працювала прибиральницею у школі.

Астенічної будови, руки холодні, шкіра мармурового кольору, дещо ціанотична, долоні вологі. АТ 105/60 мм рт.ст., пульс 86 за хв.. Серце: в межах норми, тони ритмічні, на верхівці короткий систолічний шум. Легені: перкуторно без патології, аускультативно везикулярне дихання. Живіт: м’який, чутливий в правому підребер’ї, край печінки чутливий, нижче ребра на 3 см.

При неврологічному обстеженні :стійкий білий дермографізм, ЧМІ в нормі, загальний гіпергідроз, сухожильні рефлекси пожвавлені, симетричні. Розладів чутливості не має. Вібраційна чутливість не порушена, холодова проба різко позитивна, час відновлення шкірної температури більше 45 хвилин.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.11.

Формувальник, 30 років, поступив в профпатологічне відділення на обстеження з скаргами на головні болі ниючого характеру, більше в лобно-висковій ділянці, загальну слабість, швидку втомлюваність, поганий сон, підвищену дратливість. Періодично турбують болі в ділянці серця колючого характеру, серцебиття. Відмічає пониження слуху, постійний шум і дзвін в вухах. Головні болі турбують протягом останніх двох років, поступово наростали вище перераховані скарги, знизився слух.

Працює на пресах протягом 11 років. З санітарно-гігієнічної характеристики умов праці вияснено, що на робочому місці є перевищення гранично допустимих рівнів звукового тиску шуму на 20 дБ.

При поступленні загальний стан задовільний. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки чисті. Пульс 54 за хвилину, АД -140/90 мм рт.ст. Границі серця в межах норми. Тони серця ритмічні, приглушені. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, не болючий.

При неврологічному обстеженні змін зі сторони черепно-мозкової іннервації не виявлено. Стійкий розлитий червоний дермографізм. Сухожильні і періостальні рефлекси дещо підвищені, D=S. В позі Ромберга стійкий, тремор повік і пальців витягнутих рук. Розладів чутливості не виявлено.

При отоскопії зовнішні слухові проходи і барабанні перетинки без змін. Шепітну мову сприймає на відстані 2 м. Проба Вебера вказує на порушення як повітряної, так і кісткової провідності.

Тональна аудіометрія: зниження слуху на частотах 500-1000 Гц на 20 дБ, 2000 Гц - 25 дБ, 4000 Гц - 65 дБ.

Аналіз крові: гем.- 142 г/л, лейк.-7,4.109/л, ШЗЕ-4 мм/год.

ЕКГ: Синусова брадикардія. Дифузні зміни в міокарді метаболічного характеру.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.12.

Бульдозерист, 45 роки, поступив в профпатологічний центр з скаргами на головні болі, головокружіння, болі в попереку, болі і оніміння в руках і ногах, слабкість в них, болі в епігастрії, зниження слуху. Вважає себе хворим протягом останніх 4 років. Неодноразово лікувався в дільничній лікарні з приводу загострення попереково-крижового радикуліту. Працює трактористом в колгоспі на гусеничних тракторах протягом 16 років.

Шкіра і видимі слизові оболонки чисті, загальний гіпергідроз, ціаноз і мармуровість кистей і стоп. Периферичні лімфовузли не збільшені. Пульс 64 за хвилину. АТ - 135/85 мм рт.ст., частота дихання - 18 за хвилину. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, при аускультації дихання жорстке, поодинокі сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, приглушені. Язик вологий, обкладений біля кореня брудно-сірим нальотом. Живіт м’який, при пальпації болючий в епігастральній ділянці та в ділянці пупка.

Відмічає болючість при пальпації паравертебральних точок в поперековому відділі. Слабопозитивний симптом Ласега з обох сторін.

Гіпестезія на руках і ногах по типу високих рукавичок і гольф зі згущенням в дистальних відділах. Сухожильні рефлекси рівномірно підвищені.

Аналіз крові: гем.- 136 г/л, лейк.- 8,8.109/л, Е-3%, П-2%, С-64%, Л-23%, М-8%, ШЗЕ - 8 мм/год.

ЕКГ: синусовий правильний ритм, напівгоризонтальне положення електричної осі серця. Помірно виражені зміни в міокарді дистрофічного характеру.

Капіляроскопія рук: спастико - атонічний стан капілярів.

Холодова проба на кистях і стопах позитивна, час відновлення температури 50 хвилин.

Палестезіометрія: підвищення порогу сприйняття вібрації частот 65-125-250-500 Гц до 30-35 дБ.

Тональна аудіометрія: підвищення порогу слухової чутливості на частотах 4000 Гц до 60 дБ. Шепітну мову сприймає на віддалі 4 м.

При рентгеноскопії органів черевної порожнини відмічається опущення шлунку та порушення його моторної функції.

Рентгенографія поперекового відділу хребта: остеохондроз L2 -L5 .

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 3.1

Вібраційна хвороба, загальна форма стадія II і периферичний і церебральний ангіодистонічний вегетосенсорна полінейропатія рук і ніг, попереково крижовий радикуліт; нейросенсорна приглухуватість легкого ступеню.

Задача 3.2

Хвороба Рейно. Вегето-судинна дисфункція, остеопороз кісток.

Задача 3.3

Вібраційна хвороба, локальна форма, I – II ст., периферичний ангіодистоніний синдром, полінейропатія верхніх кінцівок.

Задача 3.4

Нейросенсорна приглухуватість помірного ступеню НЦД по кардіальному типу.

Задача 3.5

Нейросенсорна приглухуватість значного ступеню НЦД по кардіальному типу.

Задача 3.6

Залишкові явища перенесеного отиту у вигляді отосклерозу.

Задача 3.7

Вібраційна хвороба, локальна форма, І –ІІ ст., периферичний ангіодистонічний синдром, полінейропатія верхніх кінцівок.

Задача 3.8

Хвороба Рейно.

Задача 3.9

Вібраційна хвороба локальна форма II – III ст. периферичний ангіодистонічний с-м. остеопароз кистей.

Задача 3.10

Хвороба Рейно.

Задача 3.11

Нейросенсорна приглухуватість помірного ступеню НЦД по кардіальному типу.

Задача 3.12

Вібраційна хвороба, загальна форма стадія II і периферичний і церебральний ангіодистонічний вегетосенсорна полінейропатія рук і ніг, попереково крижовий радикуліт; нейросенсорна приглухуватість легкого ступеню.

Соседние файлы в папке ЗАДАЧІ.Останні 150