Скачиваний:
404
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Задача 8.1

Ткаля, 28 років, проф.. стаж 9 років, скаржиться на приступоподібний сухий кашель, задишку при фізичному навантаженні, швидку втомлюваність, слабкість, підвищену температуру до 37,8-39*С, сльозотечу та свербіж повік. Концентрація пилу низькосортної бавовни в цеху складає 20-24 мг/м3. Вважає себе хворою протягом 1 року, коли помітила, що під час роботи появляється кашель, слабкість, свербіж повік. Протягом останнього року 5 разів лікувалась з приводу ГРВІ, 2 місяці тому лікувалась в стаціонарі з приводу гострого бронхіту, після чого на короткий час стан покращився.

Загальний стан задовільний, шкірні покриви чисті, кон’юнктива очей гіперемійована, ін’єкція судин склер. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, в надключичній ділянках з коробковим відтінком. При аускультації - везикулярне дихання з подовженим видихом, в між лопатковому просторі розсіяні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Пульс 84 за 1 хв, АТ-120/70 мм рт.ст., СД 18 за 1 хв., Живіт м’який, при пальпації не болючий . Край печінки палькується на рівні реберної дуги, м’який, не болючий. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: Нв-122 г/л, ер.-3,8*10Т/л, лейк. – 8,7*10Г/л, баз. -2%, еоз.8%, п.3%, с.51%, л.28%, м.8%, ШОЕ 16 мм/год.

РГОГК: легеневі поля підвищеної прозорості у верхніх відділах. Бронхо - судинний малюнок посилений, в середніх і нижніх відділах деформований за рахунок дрібнокомірчатого пневмосклерозу. Корені легень розширені, тяжисті. Синуси вільні. Тінь серця не змінена.

Спірографія: ЖЕЛ 78 % належної, ХОД 9,9 л/хв, ДО 550мл, МВЛ 38 л/хв, ФЖЕЛ1сек-52%, МШвдиху3,2 л/сек, МШвидиху 1,8 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 8.2

Прохідник вугільної шахти, 32 роки, поступив в профпатологічний центр для стаціонарного обстеження зі скаргами на задишку при швидкій ходьбі, періодичні болі в грудній клітці, кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння. Прохідником працює протягом 9 років. Концентрація породного пилу на робочому місці складає 70-75 мг/м3 при вмісті SiO2 до 45%.

Вважає себе хворим протягом останніх двох років, коли почав турбувати сухий кашель. Не палить. З перенесених захворювань вказує на скарлатину, ангіну.

Шкіра і видимі слизові оболонки чисті. Периферичні лімфовузли і щитовидна залоза не збільшені. Грудна клітка симетрична. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, з коробочним відтінком в нижньо - бокових відділах. При аускультації - везикулярне дихання з жорстким відтінком, поодинокі непостійні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Пульс 68 за хвилину, АТ - 120/60 мм рт.ст., частота дихання - 18 за хвилину.

Живіт м’який, при пальпації не болючий. Край печінки пальпується на рівні правої реберної дуги, м’який не болючий. Відрізки товстого кишечнику при пальпації без особливостей, Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: гемоглобін - 140 г/л, еритроцити - 4,6.1012/л, лейкоцити - 7,8.109/л, еоз.-3%, п/яд.-2%, с/яд.-62%, лімф.-25%, мон.-8%, ШЗЕ - 18 мм/год.

Рентгенографія органів грудної клітки: Легеневі поля підвищеної прозорості в нижньобокових відділах, без вогнищевих змін. На всьому протязі бронхосудинний малюнок посилений. Корені легень розширені, ущільнені. Синуси вільні. Тінь серця не змінена.

ЕКГ: синусовий правильний ритм, напівгоризонтальне положення електричної осі серця. Помірно виражені зміни в міокарді дистрофічного характеру.

Спірографія: ЖЄЛ - 78% належної, ХОД - 7,2 л/хв., МВЛ - 56 л/хв., ФЖЄЛ1сек.- 62%, МШвдиху- 3,4 л/сек, МШвидиху- 2,2 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності

Задача 8.3

Електрозварник АТ “Атек”, 34 років, професійний стаж 12 років, поступив в профпатологічне відділення для обстеження. Концентрація електрозварного аерозолю на робочому місці складає 8-10 мг/м3 при вмісті вільного діоксиду кремнію до 10%, окислів марганцю до 20%.

При поступленні скаржиться на кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння, задишку при фізичному навантаженні, болі в грудній клітці при кашлі та глибокому диханні, часті головні болі, швидку втомлюваність, в’ялість, болі в епігастрії, болі та оніміння в руках і ногах, судоми в них. Вважає себе хворим протягом останніх 3-х років, посилення кашлю відмічає восени і навесні. Знаходиться на диспансерному нагляді з приводу гіпоацидного гастриту.

Правильної будови тіла, шкірні покриви чисті. Пульс 78 за хвилину, АТ - 120/60 мм рт.ст., частота дихання - 16 за хвилину. Над легенями при перкусії ясний легеневий тон, при аускультації - везикулярне дихання з жорстким відтінком в міжлопатковому просторі, розсіяні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Живіт м’який, при пальпації чутливий в епігастрії. Відрізки товстого кишечнику при пальпації без особливостей. Край печінки виступає з-під реберної дуги на 3 см, м’який, не болючий.

Черепно - мозкові нерви в нормі. Сухожильні рефлекси рівномірно підвищені. Черевні рефлекси не викликаються. Позитивні симптоми Хвостека, Марінеску. Гіпалгезія по типу рукавичок. Стійкий червоний дермографізм. Гіпергідроз. Легка гипокінезія, сповільнена хода. Дещо підвищений тонус м”язів нижніх кінцівок. Динамометрія справа 20 кГ, зліва - 15 кГ. Похитування в позі Ромберга, тремор пальців витягнутих рук.

Аналіз крові: гем.- 135 г/л., лейк.- 8,6.109/л., ШЗЕ - 18 мм/год.

Рентгенографія органів грудної клітки: Легеневі поля без вогнищевих змін, підвищеної прозорості в нижньобокових відділах. Бронхо - судинний малюнок посилений. Корені легень розширені. Тінь серця в межах норми.

Спірографія: ЖЄЛ/НЖЄЛ - 88%, ХОД - 9,8 л/хв., МВЛ - 76 л/хв., ФЖЄЛ1сек.- 52%, МШвдиху- 3,4 л/сек, МШвидиху- 2,1 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 8.4

Обрубник фасонного литва, 43 роки, професійний стаж 9 років (концентрація промислового аерозолю на робочому місці складала 30-55 мг/м3 при вмісті діоксиду кремнію до 70%), поступив в профпатологічне відділення для обстеження з підозрою на пневмоконіоз.

При поступленні скаржиться на кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння, задишку при фізичному навантаженні, болі в грудній клітці при кашлі та глибокому диханні, швидку втомлюваність, підвищену пітливість, періодичне підвищення температури до 37,4-37,60 С. Вважає себе хворим протягом останніх 2-х років.

Правильної будови тіла, пониженого відживлення, шкірні покриви чисті. Пульс 88 за хвилину, частота дихання - 18 за хвилину. Над легенями при перкусії ясний легеневий тон, з коробочним відтінком в нижньобокових відділах, при аускультації - везикулярне дихання, з жорстким відтінком в міжлопатковому просторі, розсіяні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Живіт м’який, при пальпації не болючий. Відрізки товстого кишечнику при пальпації без особливостей.

Аналіз крові: гемоглобін- 145г/л., еритроцити - 5,2.1012/л, лейкоцити- 9,6.109/л., ШЗЕ - 32 мм/год.

Рентгенографія органів грудноі клітки: Легеневі поля підвищеної прозорості в нижньобокових відділах. Бронхо - судинний малюнок посилений на всьому протязі. В верхній долі лівої легені визначаються поліморфні вогнищеві тіні діаметром до 4 мм. Корені легень розширені, ущільнені. Тінь серця в межах норми.

Спірографія: ЖЄЛ/НЖЄЛ - 68%, ХОД - 8,8 л/хв., МВЛ - 46 л/хв., ФЖЄЛ1сек.- 52%, МШвдиху- 3,6 л/сек, МШвидиху- 2,8 л/сек.

ЕКГ: ритм синусовий, правильний, нормальне положення електричної осі серця. Помірно виражені зміни в міокарді дистрофічного характеру.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності

Задача 8.5

Хворий К., 52 років, звернувся в медико-санітарну частину зі скаргами на кашель, переважно сухий, підвищену пітливість, швидку стомлюваність, головний біль, задишку при фізичному навантаженні. Вказані скарги з’явилися десь близько 10 років тому, причому останнім часом стан погіршав. Загальний трудовий стаж 26 років: 21 рік працював електрозварником, останні 5 років - слюсарем. Періодичні медичні огляди не проходив. Працюючи електрозварником, нерідко виконував роботи в закритих невеликих приміщеннях, цистернах, котлах, використовуючи переважно якісні електроди до 10-15 кГ за зміну. За даними заводської лабораторії, концентрація промислового аерозолю складала 34-85 мг/м3 при вмісті діоксиду кремнію до 10%, окислів марганцю -25%, окислів заліза -60%.

Правильної будови тіла, задовільного відживлення. Пульс 74 за хвилину, АТ -140/90 мм рт.ст., частота дихання 18 за хвилину. Тони серця ритмічні, приглушені. Над легенями перкуторний тон з коробочним відтінком в нижньобокових відділах. Дихання жорстке, розсіяні сухі хрипи, справа під лопаткою шум тертя плеври. Живіт при пальпації м’який, чутливий в епістральній ділянці, печінка виступає на 2 см з-під реберної дуги.

В неврологічному статусі: гіпомімія лиця, повільна, не зовсім чітка мова. Позитивні симптоми орального автоматизму. Сухожильні рефлекси підвищені. Тонус м’язів кінцівок підвищений, відмічається симптом “зубчатого колеса”. Больова чутливість на руках знижена від рівня ліктьових суглобів, на ногах до середини гомілок по поліневритичному типу.

ЕКГ: синусовий правильний ритм, відхилення електричної осі серця вправо. Дифузні зміни в міокарді.

Аналіз крові: гем.-127 г/л, лейк.-7.109 /л., ШЗЕ-8 мм/год.

Аналіз сечі без патологічних змін.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності

Задача 8.6

Фермер, 42 років, поступив в клініку з скаргами на загальну слабкість, недомагання, кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння з прожилками крові, задишку, високу температуру. Захворів гостро, 3 дні тому, коли появився сухий кашель, недомагання, піднялась температура тіла до 390 С, задишка. Захворювання пов’язує з тим, що напередодні протягом тижня просушував зерно, що зберігалось в коморі для посівного фонду. Звернувся до фельдшера, який призначив ін’єкції ампіциліну, але стан не покращався. Наростала задишка, держалась лихоманка, в зв’язку з чим госпіталізований.

Стан хворого важкий, акроціаноз, виражена задишка. Пульс 98 за 1 хвилину, ритмічний. АТ – 130/80 мм рт.ст. ЧД – 24 за хвилину. Перкуторно над легенями легеневий звук з коробочним відтінком в над – і підключичних зонах, дещо вкорочений в підлопаткових зонах. При аускультації в нижніх відділах легень з обох сторін вислуховуються дрібнопухирцеві субкрепітуючі вологі хрипи. Границі серця в межах норми. Тони серця ритмічні, приглушені, тахікардія. Органи черевної порожнини без особливостей.

Аналіз крові: гем.– 148 г/л, лейкоц.– 12,6*109/л, еоз.–12%, п\яд.–6%, с/яд.– 58%, лімф.–16%, мон.–8%, ШЗЕ – 24 мм/год.

Рентгенографія грудної клітки: Прозорість легень підвищена в верхніх відділах. На фоні посиленого бронхосудинного малюнку в середніх і нижніх легеневих полях з обох сторін відмічаються множинні дисеміновані дрібноплямисті тіні. Корені легень розширені. Синуси вільні. Тінь серця не змінена.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності

Задача 8.7

В клініку професійних захворювань по направленню МСЧ бавовняно-прядильної фабрики поступила ткаля, 28 років, професійний стаж 9 років. Концентрація пилу низькосортної бавовни в цеху складає 20-24 мг/м3. При поступленні скаржиться на нападоподібний сухий кашель, задишку при фізичному навантаженні, швидку втомлюваність, слабкість, підвищення температури до 37,8-390 С, головні болі, шум у вухах, зниження слуху, сльозотечу та свербіння повік. Вважає себе хворою протягом 1 року, коли помітила що під час роботи з’являється кашель, слабкість, свербіння повік. Протягом останнього року 5 раз лікувалась з приводу ГРВІ, два місяці тому лікувалась у стаціонарі з приводу гострого бронхіту, після чого на короткий час стан покращився.

Загальний стан задовільний, шкірні покриви чисті, периферичні лімфовузли не збільшені. Кон’юнктива очей гіперемійована, ін’єкція судин склер. Грудна клітка симетрична. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, в надключичних ділянках з коробковим відтінком. При аускультації – везикулярне дихання з подовженим видихом, у міжлопатковому просторі розсіяні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Пульс 84 уд. за хвилину, АТ- 120/70 мм рт. ст., ЧД- 18 за хвилину. Живіт м’який, при пальпації не болючий, край печінки пальпується на рівні реберної дуги, м’який, не болючий. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: гем.- 122 г/л, ер.- 3,8.1012/л, лейк.- 8.7.109/л, баз.- 2%, еоз.- 3%, п/яд.- 3%, с/яд.- 51%, лімф.- 28%, мон.- 8%, ШЗЕ – 16 мм/год.

Рентгенографія органів грудної клітки: легеневі поля підвищеної прозорості в верхніх відділах. Бронхо – судинний малюнок посилений, в середніх і нижніх відділах деформований за рахунок дрібнокомірчастого пневмосклерозу. Корені легень розширені, тяжисті. Синуси вільні. Тінь серця не змінена.

Спірографія: ЖЄЛ – 78% належної, ХОД – 9.9 л/хв., ДО – 550 мл, МВЛ – 38 л/хв., ФЖЄЛ1сек – 52%, МШвдиху – 3,2 л/сек, МШвидиху - 1,8 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 8.8

Прохідник вугільної шахти, 32 роки, скаржиться на задишку при швидкій ходьбі, періодичні болі в грудній клітці, кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння. Прохідником працює протягом 9 років. Концентрація породного пилу на місці складає 70-75 мг/м3 при вмісті SiO2 до 45 %.

Вважає себе хворим протягом останніх 2 років, коли почав турбувати сухий кашель. Не палить. З перенесених захворювань вказує на скарлатину, ангіну.

Шкіра і видимі слизові оболонки чисті. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, з коробковим відтінком в нижньо - бокових відділах . При аускультації везикулярне дихання з жорстким відтінком, поодинокі непостійні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Пульс 68 за хв.., АТ -120/60 мм рт.ст., ЧД-18 за 1 хв.

Живіт м’який, при пальпації не болючий. Край печінки палькується на рівні правої реберної дуги, м’який, не болючий. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: Нв- 140 г/л, ер.-4,6*10Т/л, лйк. 7,8*10Г/л, еоз. -3%, п.-2%, с.-62%, л.-25%, м.-8%, ШОЕ 18 мм/год..

РГОГК: легеневі поля підвищеної прозорості в нижньо - бокових відділах, без вогнищевих змін. На всьому протязі бронхо - судинний малюнок посилений. Корені легень розширені, ущільнені. Синуси вільні. Тінь серця не змінена.

ЕКГ: синусовий правильний ритм, помірно виражені зміни в міокарді дистрофічного характеру.

Спірографія: ЖЕЛ – 78% належної, ХОД 7,2 л/хв, МВЛ 56л/хв, ФЖЕЛ1сек – 62%, МШвдиху – 3,4 л/сек, МШвидиху – 2,2 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 8.9

Хворий С., 38 років, при надходженні до профпатологічного відділення скаржиться на задишку при швидкій ходьбі, періодичні болі в грудній клітці та кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння. Працює прохідником вугільної шахти протягом 11 років. Концентрація породного пилу на місці складає 75-80 мг/м3 при вмісті SiO2 до 48 %.

Шкіра і видимі слизові оболонки чисті. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, з коробковим відтінком в нижньо - бокових відділах . При аускультації везикулярне дихання з жорстким відтінком, поодинокі непостійні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Пульс 68 за хв.., АТ -125/65 мм рт.ст., ЧД-19 за 1 хв.

Живіт м’який, при пальпації не болючий. Периферичних набряків немає.

Аналіз крові: Нв- 145 г/л, ер.-4,6*10Т/л, лйк. 7,8*10Г/л, еоз. -3%, п.-2%, с.-62%, л.-25%, м.-8%, ШОЕ 18 мм/год..

Рентгенограма органів грудної клітки: легеневі поля підвищеної прозорості в нижньо - бокових відділах, без вогнищевих змін. На всьому протязі бронхо - судинний малюнок посилений. Корені легень розширені, ущільнені. Синуси вільні. Тінь серця не змінена.

Спірографія: ЖЕЛ – 78% належної, ХОД 7,2 л/хв, МВЛ 56л/хв, ФЖЕЛ1сек – 62%, МШвдиху – 3,4 л/сек, МШвидиху – 2,2 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 8.10

Хворий К, 41 рік, протягом 12 років працював прохідником вугільної шахти. Скарги на періодичні болі в грудній клітці, кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння. Концентрація породного пилу на місці складає 80-85 мг/м3 при вмісті SiO2 до 45 %.

Шкіра і видимі слизові оболонки чисті. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук, з коробковим відтінком в нижньо - бокових відділах . При аускультації везикулярне дихання з жорстким відтінком, поодинокі непостійні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Пульс 68 за хв.., АТ -110/60 мм рт.ст., ЧД-18 за 1 хв.

Живіт м’який, при пальпації не болючий. Периферичних набряків немає.

Спірографія: ЖЕЛ – 78% належної, ХОД 7,2 л/хв, МВЛ 56л/хв, ФЖЕЛ1сек – 62%, МШвдиху – 3,4 л/сек, МШвидиху – 2,2 л/сек.

Аналіз крові: Нв- 140 г/л, ер.-4,6*10Т/л, лйк. 7,8*10Г/л, еоз. -3%, п.-2%, с.-62%, л.-25%, м.-8%, ШОЕ 18 мм/год..

РГОГК: легеневі поля підвищеної прозорості в нижньо - бокових відділах, без вогнищевих змін. На всьому протязі бронхо - судинний малюнок посилений. Корені легень розширені, ущільнені. Синуси вільні. Тінь серця не змінена.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 8.11

Слюсар 52 роки, звернувся в медико-санітарну частину зі скаргами на кашель, переважно сухий, підвищену пітливість, стомлюваність, головний біль, задишку при фізичному навантаженні. Вказані скарги появилися десь близько 10 років тому, при чому останнім часом стан погіршився. Загальний трудовий стаж 26 років: 21 рік працював електрозварником, останні 5 років – слюсарем. Працюючи електрозварником, нерідко виконував роботи в закритих невеликих приміщеннях, цистернах, котлах, використовуючи переважно якісні електроди до 10-15 кГц за зміну. За даними заводської лабораторії , концентрація промислового аерозолю складала 34-85 мг/м3, при вмісті діоксиду кремнію до 20%, окислів марганцю – 25 %, окислів заліза – 50 %.

Правильної будови тіла, задовільного відживлення. Пульс 74 за хв.. ,АТ – 140/90 мм рт ст.. , ЧД 18 за хв.. Тони серця ритмічні, приглушені. Над легенями перкуторний тон з коробковим відтінком в нижньобокових відділах. Дихання жорстке, розсіяні сухі хрипи, справа під лопаткою шум тертя плеври. Живіт при пальпації м’який, чутливий в епігастральній ділянці, печінка виступає на 2 см із-під краю реберної дуги.

РГОГК: легеневі поля підвищеної прозорості в нижньобокових відділах, без вогнищевих тіней. Бронхосудинний малюнок посилений, корені легень розширені, тяжисті. Тони серця в нормі.

ЕКГ: синусовий правильний ритм, відхилення електричної осі серця вправо. Дифузні зміни в міокарді.

Аналіз крові: Нв- 127 г/л, лйк. – 7*10 Г/л, ШОЕ- 8 мм/год.

Аналіз сечі без патологічних змін.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності.

Задача 8.12

Електрозварник, 34 роки, скаржиться на кашель з виділенням невеликої кількості слизистого мокротиння, задишку при фізичному навантаженні, болі в грудній клітці при кашлі та глибокому диханні, часті головні болі, швидку втомлюваність, в’ялість, болі в епігастрії. Вважає себе хворим протягом останніх 3 років, посилення кашлю відмічає навесні і восени. Професійний стаж 12 років, концентрація електрозварного аерозолю на робочому місці складає 8-10 мг/м3 при вміст вільного діоксиду кремнію до 10%, окислів марганцю до 20 %.

Пульс 78 за хв.., АТ – 120/60 мм рт.ст. ЧД 16 за хв.., Над легенями при перкусії ясний легеневий тон, при аускультації – везикулярне дихання, з жорстким відтінком в між лопатковому просторі, розсіяні сухі свистячі хрипи. Тони серця ритмічні, звучні. Живіт м’який, при пальпації чутливий в епігастрії, край печінки виступає з-під реберної дуги на 3 см, м’який, не болючий.

Аналіз крові: Нв- 135 г/л, лйк. -8,6*10 Г/л, ШОЕ 18 мм/год.

РГ ОГК: легеневі поля без вогнищевих змін, підвищеної прозорості в нижньо-бокових відділах, бронхо - судинний малюнок посилений. Корені легень розширені, тінь серця в межах норми.

Спірографія: ЖЕЛНЖЕЛ – 88%, ХОД – 9,8 л/хв, МВЛ – 76 л/хв, ФЖЕЛ1сек 52 %, МШ вдиху 3,4 л/сек, МШвид 2,1 л/сек.

Завдання:

1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Складіть схему дообстеження.

3. Проведіть диференціальний діагноз.

4. Призначте необхідне лікування.

5. Вирішіть питання щодо працездатності

Задача 8.1

Бісіноз, I ст.. інтерстиціальна форма, 2s, хронічний обструктивний бронхіт, емфізема легень, ДН I ст. (по обструктивному типу). Алергічний кон’юнктивіт.

Задача 8.2

Пиловий бронхіт II ст. у фазі загострення, емфізема легень, ДН I ст.

Задача 8.3

Пиловий бронхіт II ст. у фазі загострення, емфізема легень, ДН I ст. (по обстуктивному типу). Хронічна інтоксикація марганцем, I ст. (функціональні зміни).

Задача 8.4

Пиловий бронхіт II ст. у фазі загострення, емфізема легень, ДН I ст. (по обстуктивно – рестриктивному типу). Вогнищевий туберкульоз верхньої долі лівої легені у фазі інфільтрації.

Задача 8.5

Пиловий бронхіт II ст. у фазі загострення, емфізема легень, ДН I ст. Хронічна інтоксикація марганцем, II ст. (помірно виражена). Захворювання професійне.

Задача 8.6

Гострий екзогенно – алергічний альвеоліт.

Задача 8.7

Бісіноз, I ст.. інтерстиціальна форма, 2s, хронічний обструктивний бронхіт, емфізема легень, ДН I ст. (по обструктивному типу). Алергічний кон’юнктивіт.

Задача 8.8

Пиловий бронхіт ІІ ст., у фазі загострення, емфізема легень, ДН І стадії (по обструктивному типу).

Задача 8.9

Пиловий бронхіт ІІ ст., у фазі загострення, емфізема легень, ДН І стадії (по обструктивному типу).

Задача 8.10

Пиловий бронхіт ІІ ст., у фазі загострення, емфізема легень, ДН І стадії (по обструктивному типу).

Задача 8.11

Хронічний бронхіт електрозварювальника, емфізема легень, ДН Іст.

Задача 8.12

Пневмоконіоз електрозварника, І стадія, вузликова форма.

Соседние файлы в папке ЗАДАЧІ.Останні 150