Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_metodichki патфіз / укр част.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.65 Mб
Скачать

VI. Матеріали для самоконтролю

А. Завдання для самоконтролю:

Завдання

Вказівки до завдання

1

Етіологія екстремаль­них станів

Перерахувати основні етіологічні фактори шоку, колапсу, коми.

Намалювати класифікацію шоку, колапсу та коми.

2

Патогенез екстремальних станів

Диференціювати стадії шоку та коми в залежності від симптоматики

3

Перерахувати принципи реанімації екстремаль­них станів

Описати невідкладну допомогу при травматичному та опіковому шоках, комах, колапсі.

Б. Задачі для самоконтролю:

Задача 1. У жінки на 2-гу добу після інфаркту міокарда різко погір­ши­в­ся загальний стан. Об’єктивно: свідомість відсутня, виражена блідість шкірних покривів і видимих слизових, систолічний АТ – 50 мм рт.ст., ЧСС – 160 уд./хв., задишка. Які компенсаторні механізми включаться у даному випадку?

Задача 2. До опікового відділення у важкому стані доставлена жінка 67 р., з опіками ІІ і ІІІ ступенів. Об’єктивно: хвора у свідомості, збуд­жена. Який екстремальний стан розвинувся у хворої?

Задача 3. Хворий без свідомості, рефлекси відсутні, реакція зі­ниць на світло не має. Шкіра бліда, суха, виражені набряки по всьо­му тілу, спостерігаються м’язові фібрилярні посмикування. Дихання типу Чейна-Стокса з різким запахом аміаку. При аускультації серця – шум тертя перикарду. Який основний патогенетичний механізм даного стану?

Задача 4. У травматологічне відділення з виробничою травмою дос­тавлений будівельник. Об’єктивно: хворий збуджений, неспокійний, шкірні покриви і видимі слизові бліді, зіниці розширені, ЧД – 26/хв., АТ – 150/90 мм рт. ст., ЧСС – 90 уд./хв. На рентгенограмі: перелом лі­вої стегнової кістки і переломи гомілкових кіток на обох ногах. Перерахуйте не менше 5 видів даного екстремального стану.

Задача 5. Хворого 42 р. з пораненням стегнової артерії доставлено в лікарню. Об’єктивно: хворий збуджений, шкіра бліда, кінцівки холод­ні, АТ – 90/60 мм рт. ст., пульс – 90 уд./хв. Який екстремальний стан розвинувся у хворого?

Задача 6. Хвора 78 р., хвора на гіпертонічну хворобу ІІ ступеня, яка перебігає з частими гіпертонічними кризами, прийняла клофелін. Через півгодини у неї з’явилося запаморочення, пелена перед очима і жінка зомліла. Який основний патогенетичний механізм даного стану?

Задача 7. Хворий 47 р. знаходиться на стаціонарному лікуванні з при­воду гострого панкреати­ту. Під час лікування хворий не дотримувався дієти, а також порушу­вав схему лікування. Ввечері хворий з’їв тушкованого м’яса, а через 20 хв. у нього виник різкий, нестримний оперізуючий біль у поперековій ділянці. Об’єктивно: загальний стан важкий, хворий неспокійний, збу­джений, відмічається гіперрефлексія, АТ – 160/95 мм рт.ст., ЧСС – 105 уд./хв., дихання часте і глибоке.

Опишіть патогенетичні механізми больового симптому?

Задача 8. Хворий знаходиться у реанімаційному відділенні у важкому стані без свідомості. З анамнезу відомо. що хворий спожив гриби, які сам назбирав. При поступленні хворий був збуджений, марив, блював, спостерігався «плескаючий» тремор рук. Згодом збудження змінилося загальмованістю, мова стала повільною, плутаною і хворий втратив свідомість. Об’єктивно: рефлекси відсутні, гіпотонія, дихання Біота.

Який основний патогенетичний механізм даного стану?

Задача 9. З місця дорожньо-транспортної пригоди до реанімаційного відділення каретою «швидкої допомоги» доставлена постраждала. Об’­єктивно: стан важкий, хвора без свідомості, фізіологічні рефлекси відсутні, наявні патологічні рефлекси. Шкірні покриви бліді, крово­виливи в ділянці орбіт. Дихання Біота. ЧСС – 55 уд./хв., аритмія, АТ – 80/40 мм рт.ст. Мимовільне сечовипускання. Перерахуйте основні патогенетичні ланки коматозного стану, незалежно від причини, яка його викликала

Задача 10. Хворий 48 р. вперше пішов у сауну. Через 2 хв. перебува­ння у сауні в нього з’явилося запаморочення, слабість, пелена перед очима і він знепритомнів. Об’єктивно: хворий апатичний, в’ялий, від­мічається тремор пальців рук. ЧСС – 98 уд./хв., АТ – 95/60 мм рт.ст.

Який основний патогенетичний механізм даного стану?