Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_metodichki патфіз / укр част.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Іv. Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття

1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін

Визначення

Екстремальні стани

це важкі, небезпечні для життя патологічні процеси, стани і захворювання організму, які розвиваються під впливом різних за видом і природі, частіше екзогенного походження екстремальних (абсолютно патогенних) факторів

Екстремальні фактори

це надмірні за силою, тривалістю і незвичні за характером фактори, які володіють високою патогенністю, екзогенного чи ендогенного походження.

Колапс

це гостра судинна недостатність, яка характеризується різким падінням тонусу судин (артеріол і венул), зменшенням об’єму циркулюючої крові і зменшення перфузії тканин і органів (у тому числі мозку, серця, судин)

Шок

це загрозливий для життя патологічний процес рефлекторної природи, який розвивається при дії на організм надсильного подразника, викликає перезбудження нервової системи, яке змінюється глибоким «низхідним» гальмуванням і характеризується важкими розладами функції нервової, ендокринної, серцево-судинної та інших життєво важливих систем

Травматичний шок

розвивається внаслідок великих за обсягом ушкоджень тканин

Турнікетний шок

розвивається після зняття джгута через чотири години і більше після його накладання

Краш-синдром (синдром тривалого роздавлювання)

це патологічний процес, який розвивається у по­терпілих у результаті тривалого (4-8 год. і біль­ше) роздавлювання м’яких тканин кінцівок ула­мками зруйнованих будинків, споруд, брилами ґрунту при обвалах у шахтах та ін.

Кома

це важкий патологічний стан, що характеризується глибоким пригніченням ЦНС, яке проявляється втратою свідомості, відсутністю рефлекторної діяльності, розладами життєво важливих функцій (дихання, кровообігу, виділення та ін.) і обміну речовин

2. Теоретичні питання до заняття:

  1. Причини шоку, види.

  2. Загальний патогенез шокових станів.

  3. Механізми порушень загальної гемодинаміки та мікроциркуляції при шоковому стані.

  4. Роль фізіологічно активних речовин і продуктів пошкодження тканин у патогенезі шокових станів.

  5. Участь нервових механізмів у розвитку шоку.

  6. Причини і види колапсу.

  7. Спільні та відмінні риси шоку і колапсу.

  8. Роль нейрогенних і гуморальних механізмів у розвитку колапсу.

  9. Поняття про «краш-синдром»

  10. Ендогенні та екзогенні коми. Механізм розвитку.

  11. Роль порушень енергозабезпечення головного мозку і загальних розладів в патогенезі коми.

  1. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

Дослід 1. Відтворення геморагічного колапсу на щурах та вивчення розладів мікроциркуляції і серцевого ритму при ньому.

Завдання

Вказівки до завдання

Експеримент ставлять на білому щурі. Розкривають черевну порожнину на бічній поверхні живота. В отвір, що утворився, витягують тонку кишку і віялоподібно роз­правляють над оглядовим вікном брижі, вколюючи шпильками в кишку.

Попередньо щура наркотизу­ють внутріочеревинним вве­денням гексенала в дозі 10 мг/кг. Наркотизованого щура фіксують у положенні на спи­ні на столику з отвором (ог­лядовим вікном).

Під малим збільшенням мікроскопа відшукують суди­ни мікроциркуляції і спостерігають за ру­хом крові у ви­хід­ному стані. Одночасно накладають еле­к­троди векторелектрокар­діоскопа на ла­пи щура в стандартних від­веденнях і спостерігають на екрані осцило­графа характер серцевої діяльності за да­ними електрокардіограми (ЕКГ).

Спостерігають порушення при цьому гемодинаміки в судинах брижі (уповільнення кровотоку, маятникоподібні коливання, чи стаз в окремих судинах мікро­циркуляції).

Потім но­жицями розкривають стегнову артерію і викликають гостру кровов­т­рату, яку виз­начають по різниці ваги серветок, якими осушують місце пере­тинання стегнової ар­терії. Одночасно відзначають зміни ЕКГ спочатку у виг­ляді тахікардії, потім бради­кардії і ми-гот­ливої аритмії з наступною зу­пинкою серцевої діяльності. Зробити висновки.