Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_rekom епідеміологія / метод_мод_4.doc
Скачиваний:
406
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
460.29 Кб
Скачать

Імуноглобуліном

Категорія ушкодження

Характер контакту

Дані про тварину

Лікування, що рекомендується

у момент

укусу

протягом

10 діб

спостереження

1

2

3

4

5

1

Немає пошкоджень або непрямий контакт. Ослизнення не пошкоджених шкірних покривів.

Здорова,

хвора на сказ

Не призначається

2

Ослизнення пошкоджених шкірних покривів і непошкоджених слизових оболонок. Поодинокий поверхневий укус плеча, або передпліччя, нижніх кінцівок або тулуба нанесений домашньою твариною.

а) здорова здорова

Не призначається

б) здорова

захворіла,

загинула,

зникла

Розпочати лікування з появи ознак захворювання тварини або зникнення тварини по 1,0 мл вакцини на 0-й, 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

в) хвора на сказ,

втекла, вбита,

діагноз невідомий

Почати лікування негайно по 1,0 мл вакцини на 0-й, 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

1

2

3

4

5

Ослизнення пошкоджених слизових оболонок, будь-який укус голови або обличчя, шиї, пальців, кисті рук, промежини, геніталій, широкий або глибокий укус будь-якої локалізації, множинні (2 і більше) укуси, нанесені домашніми тваринами

а) здорова

здорова

Не призначається

б) здорова

захворіла,

загинула,

зникла

Розпочати комбіноване лікування з появи ознак захворювання тварини або її зникнення. Антирабічний імуноглобулін5 в 0-й день + вакцина по 1,0 мл на 0-й, 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

в) хвора на сказ,

втекла, загинула,

діагноз невідомий

Розпочати комбіноване лікування негайно. Антирабічний імуноглобулін5 в 0-й день + вакцина по 1,0 мл на 0-й, 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

Будь-який укус або ослизнення будь-якої локалізації, нанесено будь-якою дикою м’ясоїдною твариною або кажаном

Розпочати комбіноване лікування негайно. Антирабічний імуноглобулін5 в 0-й день + вакцина по 1,0 мл на 0-й, 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

ПРИМІТКА:

  1. Місцева обробка рани надзвичайно важлива і її необхідно проводити негайно або якомога раніше після укусу, рани рясно промивають водою з милом, краї рани обробляють 70° спиртом або 5 % настоянкою йоду.

  2. Дози і схеми імунізації однакові для дітей та дорослих. Курс лікування призначають незалежно від терміну звернення постраждалого за допомогою, навіть через декілька місяців після контакту з хворим, підозрілим на сказ або невідомою твариною.

  3. Спостереження на протязі 10 діб встановлюють тільки за собаками і кішками.

  4. Для осіб, які раніше отримали повний курс лікувально-профілактичних або профілактичних щеплень, і від закінчення якого пройшло не більше 1 року, призначають 3 ін’єкції вакцини по 1,0 мл на 0-й, 3-й, 7-й день, коли пройшов 1 рік і більше або був проведений неповний курс імунізації, то по 1,0 мл на 0-й, 3-й, 7-й 14-й, 30-й і 90-й дні. За показами – комбіноване застосування антирабічного імуноглобуліну і вакцини.

  5. Гомологічний антирабічний імуноглобулін призначають в дозі 20 МО на 1 кг маси тіла і застосовується по тій самій схемі, що й гетерологічний, який вводиться в дозі 40 МО на 1 кг маси тіла.

  6. У випадку проведення вакцинації на фоні застосування кортикостероїдів та імунодепресантів, визначення рівня антитіл є обов’язковим. При відсутності антитіл проводиться додатковий курс лікування.

  7. Особам, яким проводиться термінова профілактика забороняється вживати спиртні напої протягом курсу та 6 місяців по тому, необхідно уникати перевтомлення, переохолодження, перегріву.

  8. При укусах, нанесених невідомими польовими гризунами в місцевостях, неблагополучних щодо сказу, призначається курс вакцинації по 1,0 мл на 0-й, 3-й, 7-й 14-й, 30-й і 90-й дні.

Таблиця 2

Схема профілактичної імунізації проти сказу

Вид щеплення

Кратність і терміни

Доза

Первинна імунізація

Три ін’єкції на 0-й, 3-й, 7-й, 14-й, 30-й дні

1,0 мл

Перша ревакцинація через 1 рік

Одна ін’єкція

1,0 мл

Наступна ревакцинація через кожні 3 роки

Одна ін’єкція

1,0 мл

Додаток 5

Соседние файлы в папке metod_rekom епідеміологія