Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести навч посыбник 09.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
325.63 Кб
Скачать
  1. Стенокардія

  2. Гострий інфаркт міокарда

  3. Гострий гастроентерит

  4. Гострий міокардит

  5. Гострий гіпокортицизм

92. Який з гіпотензивних препаратів є препаратом вибору для лікування гіпертонічного приступу при феохомоцитомі?

  1. α-адреноблокатори

  2. β-адреноблокатори

  3. Клофелін

  4. Інгібітори АПФ

  5. Антагоністи рецепторів до ангіотензину ІІ

93. Яке твердження буде невірним для гострої надниркової недостатності?

  1. Розвивається при патології надниркових залоз

  2. Може супроводжувати важкі порушення інших органів і систем

  3. Супроводжується артеріальною гіпертензією

  4. Супроводжується колапсом та артеріальною гіпотензією

  5. Супроводжується зниженням кортизолу, кортикостерону, альдостерону

94. Хвора В., 30 років, скаржиться на періодичне раптове підвищення АТ до 280/180 мм.рт.ст., що супроводжується пітливістю, тремтінням всього тіла, почуттям страху смерті. Після гіпертонічного кризу спостерігається поліурія, різка слабість. У періодах між кризами АТ 120/80 мм.рт.ст Які додаткові дослідження слід провести для встановлення діагнозу?

А. Дослідження вмісту катехоламінів крові та сечі

В. Дослідження вмісту трийодтироніну і тироксину

С. Дослідження вмісту ацетону в сечі

D. Дослідження вмісту АКТГ та кортизону

Е. Дослідження осмолярності крові

95. Хвора П., 36 років, доставлена машиною швидкої допомоги у важкому стані. Хворіє на хворобу Аддісона 13 років. Постійно приймає зранку по 5 мг преднізолону, дотримується дієти. В добу додає в їжу по 10 г натрію хлориду. 4 дні тому назад захворіла грипом з високою температурою тіла (39,8 °С). З’явилась нудота, різкий біль в животі, часте блювання, яке не приносило полегшення. Свідомість затьмерена, шкіра гіперпігментована, пульс 56 уд/хв, АТ знизився до 40/20 мм.рт.ст. Живіт приймає участь в акті дихання, м’який, при пальпації безболісний. Який з названих препаратів слід призначити в цьому випадку?

  1. Внутрішньовенне покраплинне введення 40% розчину глюкози

  2. Розчин преднізолону

  3. Розчин адреналіну гідрохлориду 0,1%

  4. Розчин строфантину 0,05%

  5. Розчин аскорбінової кислоти 5%

96. Хвора З., 66 років, поступила в лікарню зі скаргами на біль в животі, блювання, проноси протягом 4 днів. Під час обстеження пацієнтка була загальмована і зневоднена. Температура тіла 38,9 °С, пульс 116 уд/хв., АТ 74/30 мм.рт.ст. Біохімічні дослідження крові: Na+-121 ммоль/л, К+-6.3 ммоль/л; сечі: уремія, рН-7,25, Nа+-115 ммоль/л. Який діагноз?

  1. Хвороба Іценко-Кушінга

  2. Септичний стан

  3. Інсульт

  4. Гостра надниркова недостатність

  5. Рак кори наднирників

97. Хвора А., 48 років, поступила у відділення інтенсивної терапії зі скаргами на раптовий головний біль, пітливість, серцебиття, нервозність, нудоту, біль у животі. Перечислені симптоми виникають при нахиленні вперед, фізичних вправах, пальпації живота. При об’єктивному обстеженні відмічається блідість шкіри, пітливість, збудження хворої. АТ – 220/140 мм.рт.ст., ЧСС – 90 за хв. При пальпації живота – посилення болі в лівій здухвинній ділянці. Таблетовані гіпотензивні засоби неефективні. Ваш попередній діагноз?

А. Гіпертонічний криз на фоні феохромоцитоми

В. Гіпертонічний криз

С. Гіпертонічний криз при нирковій патології

D. Синдром Кона (гіпертонічний криз)

Е. Синдром Іценко-Кушинга (гіпертонічний криз)

98. Хвора В., 35 років, доставлена до лікарні без свідомості. Зі слів рідних відомо, що хвора мала двобічну адреналектомію з приводу хвороби Іценко-Кушинга. При огляді: ціаноз слизових оболонок, гіперпігментація шкіри, спостерігаються епілептичні судоми, загальмованість, зниження АТ до 80/60 мм.рт.ст., температура тіла – 34,5° С, тони серця глухі, болючість у черевній порожнині. Який діагноз найбільш вірогідний?

А. Гостра надниркова недостатність

В. Гіперосмолярна кома

С. Гіперлактацидемічна кома

D. Гіпертиреоїдна кома

Е. Гіпоглікемічна кома

99. Хвора Д., 16 років, доставлена у стаціонар з підозрою на синдром Уотерхауза-Фрідеріксена. При об’єктивному обстеженні менінгіальні симптоми, різке зниження АТ до 60/30 мм.рт.ст., петехіальні висипи на шкірі, підвищення температури тіла до 39,2° С. При обстеженні рівень глюкози – 2,8 ммоль/л, Nа+-118 ммоль/л, К+-7,3 ммоль/л. На ЕКГ – зниження вольтажу зубців та уповільнення провідності. Які медикаментозні препарати потрібно призначити в першу чергу?

  1. Гідрокортизону сукцинат

  2. ДОКСА

  3. Серцеві глікозиди

  4. Гідрокортизону сукцинат + ДОКСА

  5. Кордіамін

100. До лікарні швидкої допомоги доставлено жінку 47 р. зі скаргами на різкий біль голови, біль в ділянці серця, живота, серцебиття, відчуття страху, нудота. При огляді: шкіра бліда, пульс – 130 за хв., АТ – 210/120 мм.рт.ст. Зі слів хворої такі приступи виникають при психологічному або фізичному перенавантаженні. Підозра на феохромоцитому. Яке дослідження дозволить підтвердити діагноз?

А. МРТ наднирникових залоз

В. УЗД внутрішніх органів

С. Біохімічний аналіз крові

D. ЕКГ

Е. ЗАК

101. Хворий Р., 32 років, поступив зі скаргами на посилену втому, зниження апетиту, посилення пігментації на відкритих ділянках тіла, долонях, посилення ціанозу, похудіння, нудоту, блювання. Симптоми почали наростати протягом 1-2 тижнів після гострого отруєння. Об’єктивно: АТ 60/30 мм.рт.ст., пульс-140 уд/хв., тургор шкіри знижений, колір смуглий з посиленою пігментацією ліктів, рубців, шкірних складок на долонях. В крові виражена гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіперкаліємія. Глікемія 4,3 ммоль/л. Ваш діагноз?

А. Аддісонічний криз

В. Уремічна кома

С. Мозкова кома

D. Гостра серцево-судинна недостатність

Е. Гіпоглікемічна кома

102. Хворий Л., 49 років, протягом 7 років хворіє хворобою Аддісона, приймає 25 мг кортизону в день. Два дні тому захворів ГРВІ. Дільничий терапевт призначив аспірин, аскорбінову кислоту. Стан не покращився. Машиною швидкої допомоги прибув в лікарню в край важкому стані. Скарги на виражену слабість, адинамію. Температура тіла 39,2 °С. Над легенями везикулярне дихання. Діяльність серця ритмічна, тони послаблені. ЧСС 100/хв. АТ 60/30 мм.рт.ст. Ваш діагноз?

А. Аддісоновий криз

В. Септичний шок

С. Синдром Шмідта

D. Синдром Уотерхауза-Фрідеріксена

Е. Сепсис

103. Хвора О., 46 років, доставлена до лікарні без свідомості. Відомо, що хвора мала двобічну адреналектомію з приводу хвороби Іценко-Кушинга. При огляді: ціаноз слизових оболонок, гіперпігментація шкіри, спостерігаються епілептичні судоми, загальмованість, зниження АТ до 80/60 мм.рт.ст., температура тіла – 34,5° С, тони серця глухі, болючість у черевній порожнині. Який діагноз найбільш вірогідний?

А. Гостра надниркова недостатність

В. Гіперосмолярна кома

С. Гіперлактацидемічна кома

D. Гіпертиреоїдна кома

Е. Гіпоглікемічна кома

104. Хвора А., 18 років, доставлена у сопорозному стані до лікарні машиною швидкої допомоги. З анамнезу, що зібраний зі слів рідних, відомо, що хвора страждає на Аддісонову хворобу. За декілька годин підвищилась температура тіла, з’явився біль у животі, знизився АТ до 70/50 мм.рт.ст. У додаткових дослідженнях калій крові – 7,2 ммоль/л, цукор крові – 3,0 ммоль/л. На ЕКГ виявляються високі загострені зубці Т, подовженя інтервалу S–Т та розширення комплексу QRS. Який діагноз найбільш вірогідний?

А. Аддісоновий криз

В. Гіперацидотична кома

С. Гіперлактацидемічна кома

D. Гіперкетонемічна прекома

Е. Гіпопітуїтарна кома

105. Хвора Я., 28 років, доставлена машиною швидкої допомоги у важкому стані. Хворіє на хворобу Аддісона 8 років. Постійно приймає зранку по 5 мг преднізолону, дотримується дієти. В добу додає в їжу по 10 г натрію хлориду. 4 дні тому назад захворіла грипом з високою температурою тіла (39,8 °С). З’явилась нудота, різкий біль в животі, часте блювання, яке не приносило полегшення. Свідомість затьмерена, шкіра гіперпігментована, пульс 56 уд/хв, АТ знизився до 40/20 мм.рт.ст. Живіт приймає участь в акті дихання, м’який, при пальпації безболісний. Який з названих препаратів слід призначити в цьому випадку?

  1. Внутрішньовенне покраплинне введення 40% розчину глюкози

  2. Розчин преднізолону

  3. Розчин адреналіну гідрохлориду 0,1%

  4. Розчин строфантину 0,05%

  5. Розчин аскорбінової кислоти 5%

106. У хворого 35 років, після стресової ситуації виник напад, що супроводжувався болем у грудній клітці та голові, відчуттям страху смерті, внутрішнім ознобом. АТ – 180/100 мм.рт.ст., пульс – 100 за хв. Напад закінчився випусканням великої кількості світлої сечі. Яке захворювання запідозрите?

А. Симпато-адреналовий криз

В. Ваго-інсулярний криз

С. Епілептичний напад

D. Неврастенія

Е. Напад мігрені

107. Хворий П., 32 років, страждає на хворобу Аддісона 3 роки. Госпіталізований з ознаками надниркової кризи. При обстеженні: рівень глюкози – 2,5 ммоль/л. К+- 7,8 ммоль/л. На ЕКГ – зниження вольтажу зубців та уповільнення провідності. Які медикаментозні засоби слід призначити в першу чергу?

  1. Інсулін – 60 ОД

  2. Гідрокортизону сукцинат 100-150 мг в/в струминно

  3. Камфора 2 мл

  4. Глюкоза 5% 100 мл

  5. Панангін 10 мл

108. Хвора Л., 41 років, доставлена машиною швидкої допомоги зі скаргами на різку загальну слабкість, схуднення, відсутність апетиту, нудоту, блювання, біль в животі. При огляді: гіперпігментація шкіри, АТ 70/45 мм.рт.ст., брадикардія. В додаткових дослідженнях: знижений вміст альдостерону, кортизону в крові, знижена екскреція 17-КС та 17-ОКС з сечею, гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіпокаліємія. Які лікувальні заходи слід вжити?

  1. Призначення вітаміну С

  2. Призначення глюкокортикоїдів, мінералокортикоїдів, дієти з підвищеним вмістом кухонної солі

  3. Призначення преднізолону

  4. Призначення альдостерону

  5. Призначення інсуліну

109. Хворий 49 років, хворіє на Аддісонову хворобу протягом 5 років. Отримує преднізолон щоденно. Після перенесенного гриппу стан хворого різко погіршився з’явилися біль в ділянці серця, слабкість, запаморочення, нудота, рідкі випорожнення. Пульс- 110 за хв., АТ- 60/30 мм.рт.ст. Який діагноз найбільш вірогідний?

  1. Стенокардія

  2. Аддісоновий криз

  3. Гострий інфаркт міокарда

  4. Гострий гастроентерит

  5. Гострий міокардит

110. Хворий Р., 32 років, поступив зі скаргами на посилену втому, зниження апетиту, посилення пігментації в ділянці відкритих частин тіла, долонь, посилення ціанозу, похудіння, нудоту, блювоту. Симптоми почали наростати протягом 1-2 тижнів після гострого отруєння. Об'єктивно: АТ 60/30 мм рт ст, пульс – 140 уд/хв, тургор шкіри знижений, колір смуглий з посиленою пігментацією ліктів, рубців, шкірних складок на долонях. В крові виражена гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіперкаліємія. Глікемія 4,3 ммоль/л. Які лікувальні заходи слід вжити?

  1. Введення 500 мл 5% р-ну глюкози

  2. Введення 4% гідрокарбонату натрію 2,5 мл/кг

  3. Введення 25 мг гідрокортизону гемісукцинату внутрішньом’язово

  4. Введення 5% розчину аскорбінової кислоти

  5. Введення 500 мл 0,9% натрію хлориду

111. Хвора 25 років, декілька місяців скаржилась на слабкість, сольовий голод, потемніння шкіри. На тлі ГРВІ зросла слабкість, з’явилась нудота, блювання, біль у животі, часті випорожнення, знизився АТ. Об’єктивно: шкіра гіперпігментована, суха, акроціаноз, температура 35,4° C, АТ- 60/30 мм.рт.ст., пульс 120 уд за 1 хв., серцеві тони глухі, тахікардія, анурія. Даний стан пов’язаний з:

А. Низьким рівнем кортизону

В. Високим рівнем кортизону

С. Гіперглікемією

D. Високим рівнем адреналіну

Е. Низьким рівнем адреналіну

112. Хвора В., 38 років, доставлена машиною швидкої допомоги зі скаргами на різку загальну слабкість, схуднення, відсутність апетиту, нудоту, блювання, біль в животі. При огляді: гіперпігментація шкіри, АТ 70/35 мм.рт.ст., брадикардія. В додаткових дослідженнях: знижений вміст альдостерону, кортизону в крові, знижена екскреція 17-КС та 17-ОКС з сечею, гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіпокаліємія. Які лікувальні заходи слід вжити?

А. Призначення глюкокортикоїдів, мінералокортикоїдів, дієти з підвищеним вмістом кухонної солі

B. Призначення вітаміну С

С. Призначення преднізолону

D. Призначення альдостерону

Е. Призначення інсуліну

113. Хвора А., 42 років, доставлена у сопорозному стані до лікарні машиною швидкої допомоги. З анамнезу відомо, що хвора страждає на Аддісонову хворобу. Напередодні відзначалось неодноразове блювання. При огляді: риси обличчя загострені, гіперпігментація шкіри, АТ 50/30 мм.рт.ст. У додаткових дослідженнях: цукор крові–3,5 ммоль/л, аглюкозурія, відсутність ацетону в сечі, осмолярність крові-295 мосмоль/л. Який діагноз найбільш ймовірний?

А. Адісоновий криз

В. Гіпоглікемічна кома

С. Гіперлактацидемічна кома

D. Гіперкетонемічна прекома

Е. Гіпопітуїтарна кома

114. Чоловік 44 років, звернувся до сімейного лікаря зі скаргами на частий рідкий рясний стілець, сильну слабість, спрагу. Постійно виникає бажання з‘їсти соленого. При огляді відмічається сповільнення мовлення, суха та бліда шкіра з пігментацією в області складок, АТ 90/50 мм.рт.ст., підвищення калію та зниження натрію плазми крові. В анамнезі – туберкульоз легень. Вірогідний діагноз?

  1. Гострий гастроентерит

  2. Туберкульозний ілеотифліт

  3. Холера

  4. Гостра надниркова недостатність

  5. Синдром подразненого кишківника

29