Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести навч посыбник 09.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
325.63 Кб
Скачать
  1. Електрокардіографія

  2. Визначення глікемії крові тест-смугами

  3. Електроенцефалографія

  4. Загальний аналіз крові

  5. Резервна лужність крові

79. Хворий К., 60 років, хворіє на цукровий діабет 5 років. Стан погіршився протягом 5 діб після перенесеного гострого ентероколіту. Об-но: шкіра суха, язик сухий, обкладений білим нашаруванням, дихання поверхневе, запаху ацетону у повітрі не відчувається. У хворого нудота, проноси. Глікемія 33,3 ммоль/л. Вірогідний діагноз:

А. Кетоацидотична кома

B. Лактоцидотична кома

C. Гіперосмолярна кома

D. Гіпоглікемічна кома

E. Церебральна кома

80. Чоловік 21 рік, страждає на цукровий діабет 1 типу, доставлений у лікарню із скаргами на поліурію, загальну слабкість, блювоту, біль по всьому животі, виражену спрагу, що розвинулися після алкогольно-харчового ексцесу. При обстеженні шкіра суха, тургор знижений, Ps – 120 в 1 хв, ритмічний, АТ – 90/60 мм рт. ст., дихання поверхневе, тахіпноє, запах ацетону із рота. Ваш попередній діагноз?

А. Харчове отруєння

B. Отруєння сурогатами алкоголю

C. Циркуляторно-гіпоксичний криз

D. Кетоацидоз

Е. Гострий живіт

81. Із залізничного вокзалу доставлено жінку 56 років, яку було знято в непритомному стані з поїзду. Відомо, що вона страждає на цукровий діабет, але в дорозі, приблизно 1 добу тому, розбила свій флакон з інсуліном. Анурія, АТ 70/40 мм рт. ст., Р=124 за 1хв. Лабораторно: глюкоза крові – 58,6 ммоль/л; осмолярність плазми – 360 мосм/л; рН крові – 7,33; ВЕ=-2 ммоль/л. Який діагноз найбільш вірогідний?

  1. Гіпоглікемічна кома

  2. Кетоацидотична кома

  3. Гіперосмолярна кома

  4. Уремічна кома

  5. Печінкова кома

82. Хворий Н, 54 роки, страждає на цукровий діабет 2 типу. На тлі гострого харчового отруєння, що супроводжувалося блюванням та проносом, розвинулися висока гіперглікемія, різке зневоднення, гіпернатріємія та гіперхлоремія. Кетонемія та ацетонурія відсутні. Вкажіть найбільш вірогідну причину страждань хворого?

  1. Гіперкетонемічна кома

  2. Гостра ниркова недостатність

  3. Хронічна ниркова недостатність

  4. Гіперлактоцидемічна кома

  5. Гіперосмолярна кома

83. Жінка 46 років 3 роки тому перенесла тиреоїдектомію, після якої була призначена замісна терапія. Останній час препарати приймала нерегулярно, стан різко погіршився. В коматозному стані доставлена до лікарні. ЧСС=40 за 1 хв., АТ=50/30 мм рт.ст., Т=34,2° С. Який діагноз найбільш вірогідний?

    1. Тиреотоксичний криз

    2. Гіпоглікемічна кома

    3. Гіпотиреоїдна кома

    4. Наднирникова недостатність

    5. Гіперглікемічна кома

84. До лікаря звернулася хвора 43 років. Близько 1 року тому в неї розвинулись зоб, екзофтальм, надмірна збудливість, тремор, кахексія. Від оперативного лікування відмовилась, виписані препарати приймала нерегулярно. При огляді: хвора різко збуджена, АТ=200/110 мм рт. ст., Р=160 за 1 хв., аритмічний, t=40,2º С. Який діагноз найбільш вірогідний?

    1. Гіпертонічний криз

    2. Гостра вірусна інфекція

    3. Гіпотиреоїдний криз

    4. Менінгоенцефаліт

    5. Тиреотоксичний криз

83. У лікарню доставлена хвора В., 64 р., із скаргами на відсутність сечі протягом доби, здуття живота, загальну слабкість, сонливість. При обстеженні: обличчя одутловате, «тверді» набряки, сповільнені сухожильні рефлекси, Т- 32,1º C, АТ – 90/60 мм. рт. ст., Рs – 62 в 1 хв., глюкоза крові – 3,1 ммоль/л. З чого необхідно розпочати терапію?

А. Довенне введення L-тироксину

B. Введення сечогінних препаратів

C. Введення 40 % глюкози

D. Введення глюкокортикоїдних препаратів