Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_krov.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
559.1 Кб
Скачать

1.2. Підрахунок за методом Ніколаєва

Хід роботи: в чисту суху пробірку піпеткою відміряють 0,4 мл 3% розчину оцтової кислоти, зафарбованої 1% розчином метиленової синьки та обережно додають до неї 0,02 мл крові. Кров з пальця забирають при допомозі мікропіпетки від гемометра Салі. Потім однорідну краплю крові за допомогою скляної палички або тієї ж самої мікропіпетки поміщають під притерте до камери Горяєва покривне скло. Підрахунок проводять як вказано в роботі 1.1.

Оформити протокол.

Порівняти отримані дані.

У висновках зазначити, чи є нормальною кількість лейкоцитів у крові досліджуваного.

Робота 2. Визначити швидкість рекальцифікації плазми крові

Мета роботи: час рекальцифікації характеризує процес зсідання крові; визначення вмісту фібриногенів дає уяву про III фазу зсідання крові.

Матеріальне забезпечення: 3,8% розчин лимонокислого натрію, 5% розчин хлористого кальцію, пробірки, піпетки, фільтрувальний папір, торсинова вага.

Хід роботи: завчасно готується плазма крові тварини, додавши до крові 3,8% розчин лимонокислого натрію у співвідношенні 9:1. У пробірку поміщають 1,0 мл плазми крові та змішують з 0,1 мл розчину хлористого кальцію. Занотовують час початку експерименту і встановлюють час зсідання крові при кімнатній температурі. Після утворення ниток фібрину, намотують їх на паличку або весь згусток викладають на фільтрувальний папір і висушують його до зникнення вологи. Потім важать на торсійній вазі. Отриману величину множать на коефіцієнт 22,22.

Час рекальцифікації плазми в нормі складає 60-120 с.

Оформити протокол.

У висновках подати, чи відповідає час рекальцифікації плазми крові фізіологічній нормі.

Робота з. Визначити час зсідання крові (модифікація Бюркера)

Мета роботи: навчитися визначати час зсідання крові за швидкістю утворення ниток фібрину.

Матеріальне забезпечення: предметне скло з заглибленням, скляна паличка з витягнутим кінцем, стерильні скарифікатори, йодалкоголь, ефір, вата.

Хід роботи: крапля крові тварини поміщається в заглиблення предметного скла, що кладуть на долоню. Кожні 30 секунд паличкою піднімають краплю крові. Поява першої нитки фібрину буде означати початок зсідання крові.

Час зсідання - це час від моменту забору крові до появи ниток фібрину. В нормі час зсідання крові людини становить 2-5 хв.

Оформити протокол.

У висновках подати, чи відповідає час зсідання досліджуваної крові нормі.

Робота 4. Визначити вплив фізичних факторів на зсідання крові

Мета роботи: довести вплив оточуючого середовища та поверхні, з якою контактує кров, на процес зсідання крові.

Матеріальне забезпечення: 6 предметних скелець із заглибленнями, 3 з яких покриті парафіном, 6 скляних паличок з витягнутими кінцями, стерильні скарифікатори, ефір, вата.

Хід роботи: всі предметні скла ділять на три пари. На всі скла поміщають по краплі крові, нотуючи час початку досліду. Першу пару залишають при кімнатній температурі, другу ставлять в термостат з температурою 38°С, третю - в холодильник. Через кожні 30 секунд скляною паличкою (окремою для кожного скла) піднімають краплю крові до появи ниток фібрину.

Порівняти час зсідання крові в різних умовах.

Зробити висновки.

У протоколі зазначити, як впливають фізичні фактори на час зсідання крові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]