Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Test_2010-2013.doc
Скачиваний:
1044
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.94 Mб
Скачать
  1. У хлопчика 14 років бронхіальна астма середньої важкості, період загострення. Який препарат необхідно призначити для купування гострого нападу експіраторної задишки?

    1. Строфантин

    2. Лазолван

    3. Дексаметазон

    4. Атровент

    5. Сальбутамол *

  1. У 3-річної дитини скарги на постійну задишку, ціаноз, кровохараканнє. Часто хворіє на бронхіти. Відмічається деформація пальців у вигляді “барабанних паличок” і нігтів “годинникові стекла”. На рентгенограмі гіпертрофія правого шлуночку, легеневий малюнок послаблений, корні розширені. Еритроцити в аналізі крові 7,1(1012 в л, гемоглобін 157 г/л. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

    1. Вроджена вада серця

    2. Первинна легенева гіпертензія *

    3. Синдром Аерса

    4. Емфізема

    5. Ателектаз

  1. У хлопчика 3-х років раптово під час гри з іграшками з’явився напад кашлю, задишка. ЧД 45 за 1 хв, ЧСС 130 за 1 хв. Перкуторно - вкорочення перкуторного звуку справа в нижніх відділах, аускультативно – справа послаблене дихання с бронхіальним відтінком. На рентгенограмі затемнення нижньої долі справа. В аналізі крові запальних змін не виявлено. Поставлено діагноз: стороннє тіло правого бронху. Вкажіть яке ускладнення викликало дану клінічну картину.

    1. Пневмонія

    2. Гіпоплазія

    3. Пухлина

    4. Ателектаз *

    5. Емфізема

  1. Хворий 5 років скаржиться на сильний сухий нападоподібний кашель, субфебрилітет. Об’єктивно задишка з участю допоміжної мускулатури, западання міжреберних проміжків ліворуч. Перкуторно укорочення легеневого звуку ліворуч, аускультативно – ослаблене дихання з бронхіальним відтінком. В гемограмі – лейкоцитоз, нейтрофільне зсування ліворуч, підвищення ШОЕ. Яке захворювання можна запідозрити?

    1. Ателектаз *

    2. Обструктивний бронхіт

    3. Пневмонія

    4. Бронхіоліт

    5. Бронхіальна астма

  1. В стаціонар потрапив хлопчик 4 років з скаргами на задишку та на-пади сухого кашлю, які непокоять 1-2 рази на місяць протягом ос-танніх 6 місяців. Напади частіше виникають вночі, переважно на фо-ні ГРВІ та після контактів з тваринами. При обстеженні над легеня-ми перкуторно тимпаніт, аускультативно - багато сухих свистячих хрипів з обох сторін. Ваш діагноз?

    1. Екзогенний алергічний альвеоліт

    2. Кашлюк

    3. Бронхіальна астма *

    4. Гострий обструктивний бронхіт

    5. Гостра пнвмонія

  1. Дівчинка 2-х років гралась дрібними кулястими предметами. Раптово появилось затруднене дихання, кашель, наростаюча задишка. Стан тяжкий, тахікардія, ціаноз. Над легенями справа: западіння міжреберних проміжків, вкорочення легеневого звуку, бронхіальний відтінок дихання. Права границя серця на 2 см від правої парастернальної лінії. Рентгенологічно справа: інтенсивне гомогенне затемнення, звужені міжреберні проміжки, високе стояння діафрагми, зміщення органів середостіння вправо. Яка найбільш вірогідна патологія?

    1. Ателектаз справа *

    2. Пухлина правої легені.

    3. Туберкульоз легень

    4. Паракостальний плеврит

    5. Крупозна пневмонія

  1. Дитині 3 міс. Вигодовування природнє. В останні два тижні мати помітила, що у дитини з’явилась блідість, посилилась пітливість голови, сон став неспокійним. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

    1. Гіпервітаміноз Д

    2. Анемія

    3. Рахіт *

    4. Гіпотрофія І ст.

    5. Гіповітаміноз

  1. Хлопчик 2 місяців народився у вересні. Знаходиться на природному вигодовуванні. Якою повинна бути доза ергокальциферолу для профілактики рахіту?

    1. 300-400 МО на добу

    2. 500-600 МО на добу

    3. 400-500 МО на добу *

    4. 200-300 МО на добу

    5. 100-200 МО на добу

  1. Дівчинка 4 місяців, народилась у жовтні, знаходиться на природному вигодовуванні. До якого віку необхідно проводити специфічну профілактики рахіту?

    1. 2,5 років

    2. 1 року

    3. 6 місяців

    4. 2 років

    5. 1,5 років *

  1. Дільничний педіатр оглядає здорову доношену дитину місячного віку, що знаходиться на грудному вигодовуванні. Профілактику якого захворювання порекомендує лікар в першу чергу?

    1. Анемія

    2. Гіпотрофія

    3. Рахіт *

    4. Спазмофілія

    5. Паратрофія

  1. У дитини 5 місяців на фоні лікування рахіту (перорально вітамін Д3 в дозі 5 тис.МО і загальне УФО) виник приступ тоніко-клонічних судом. Яке обстеження призначить лікар в першу чергу?

    1. Визначення рівня кальцію і фосфору в крові. *

    2. Визначення рівня кальцію і фосфору в сечі

    3. Спинномозкова пункція

    4. Нейросонографія

    5. Комп”ютерна томографія головного мозку.

  1. У хлопчика 9 місяців під час крику з’явилось шумне дихання, ціаноз шкіри, холодний піт, настала короткочасна зупинка дихання, тонічні судоми в руках і ногах. Через декілька хвилин хлопчик знов став активним. При огляді виявлені лише ознаки рахіту, температура тіла – 36,6. Вигодовується материнським молоком. Який препарат необхідно призначити в першу чергу після нападу?

    1. Вітамін D

    2. Глюконат кальцію *

    3. Вітамін С

    4. Оксибутират натрію

    5. Фінлепсин

  1. Дитині 5 місяців, знаходиться на природному вигодовуванні. Їй призначений вітамін D з профілактичною метою. Вкажіть добову дозу препарату.

    1. 300 МО

    2. 400 МО

    3. 500 МО *

    4. 600 МО

    5. 700 МО

  1. У дитини 10 мiсяцiв на тлi легкого перебiгу ГРВІ з'явилися повторнi клонiчнi судоми. При оглядi констатовано чiткi прояви рахiту середньої важкостi. Рiвень кальцiю кровi - 1,6 ммоль/л, iнтервал Q-T на ЕКГ подовжений - 0,33 сек. Даних про перинатальне ушкодження ЦНС немає. Спинно-мозкова рiдина iнтактна, витiкала пiд тиском. Вигодовування штучне, без овочевих страв. Яке захворювання проявилося на тлi ГРВI?

    1. Нейротоксикоз

    2. Енцефалiтична реакцiя

    3. Менiнгiт

    4. Спазмофiлiя *

    5. Енцефалiт

  1. Дитині 3 місяці. Обхват голови при народженні 35см, під час огляду - 45см. Виявляються симптоми збудливості, вибухання тім`ячка. Розміри велікого тім`ячка 4х4см, сагітальний шов відкритий до 1см. Дитина зригує та блює незалежно від прийому їжі, відстає у психо-моторному розвитку. М`язовий тонус підвищений. На очному дні явища застою. Яка патологія найбільш імовірно зумовлює таку картину?

    1. Менінгіт

    2. Рахіт

    3. Мікроцефалія

    4. Краніостеноз

    5. Гідроцефалія *

  1. У дитини 7 місяців відмічається швидке збільшення об'єму голови, розходження черепних швів, виражена венозна сітка на волосяній частині голови, витончення шкіри на скронях, збільшення та випинання великого тім'ячка, відкриті мале та бокові тім'ячка, симптом Грефе, сходяча косоокість, горизонтальний ністагм, екзоортальм, сонливість і млявість. Яке захворювання найбільш вірогідно у дитини ?

    1. Гідроцефалія *

    2. Рахіт

    3. Менінгіт

    4. Енцефаліт

    5. ДЦП

  1. Дитині 8 місяців. Зі слів матері під час вдягання дитина розплакалась, з’явилось шумне дихання, ціаноз шкірних покривів, виступив холодний піт наступила короткочасна зупинка дихання. Через декілька хвилин грався, став активним. При огляді у хлопчика виявлені лише ознаки рахіту. Який препарат необхідно призначити в першу чергу?

    1. Вітамін Д

    2. Глюконат кальцію *

    3. Вітамін С

    4. Фенобарбітал

    5. Еуфілін

  1. Дівчинка 1,5 місяців, що народилася недоношеною, знаходиться на природному вигодовуванні звернулась на прийом до педіатра. Яку добову дозу вітаміну D повинен призначити лікар для профілактики рахіту?

    1. 200 МО

    2. 300 МО

    3. 400 МО *

    4. 600 МО

    5. 800 МО

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]