Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Test_2010-2013.doc
Скачиваний:
1044
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.94 Mб
Скачать
  1. Дитина 4,5 мiсяців перебуває на нерацiональному штучному вигодовуваннi коров'ячим молоком. При введеннi жовтка у дитини з'явився плямисто-папульозний висип по всьому тiлу, мокнучi дiлянки, екскорiацiї. Які симптоми найбільш характерні в клініці даного захворювання ?

    1. Блювота

    2. Затримка психомоторного розвитку

    3. Свербіж шкiри *

    4. Пiдвищення рiвня IgМ

    5. Фебрильна температура тiла

  1. У хворих із спадковим ангіоневротичним набряком прояви захворювання зв”язані з порушенням:

    1. Процесу фагоцитозу

    2. Синтезу Clq естерази *

    3. Антитілоутворення

    4. Продукції інтерлейкіну 2

    5. Гістаміноутворення

  1. Дитина 4 років скаржиться на свербіж, шкірні папульозно-еритематозні висипання, сухість шкіри. При огляді в підколінних ямках та в ділянці ліктьових згинів явища ліхеніфікації. Дослідження якого із наведених нижче імунологічних показників у сироватці крові верифікує діагноз (атопічний дерматит).

    1. імуноглобулін D

    2. імуноглобулін М

    3. імуноглобулін G

    4. загальний імуноглобулін Е *

    5. секреторний імуноглобулін А

  1. Пацієнт 13 років перебував на лікуванні в дерматологічному стаціонарі з приводу загострення атопічного дерматиту. Виписаний у стані клінічної ремісії. Які рекомендації повинен дати лікар пацієнту щодо догляду за шкірою з метою запобігання новим загостренням?

    1. Часте миття шкіри з миючими засобами

    2. Використання індиферентних кремів із захисною метою *

    3. Систематичне використання місцевих кортикостероїдів

    4. Систематична обробка шкіри дезінфікуючими засобами

    5. Запобігання сонячному опроміненню шкіри

  1. У дівчинки скарги на папульозну висипку. Свербляче висипання, що зникає при натисканні на обличчі, грудях, животі, “географічний язик”. Температура нормальна. Напередодні вживала напій “Фанта”, шоколадні цукерки, рибні продукти. Збоку внутрішніх органів патології не знайдено. Еозинофілія. Який попередний діагноз?

    1. Кір

    2. Атопічний дерматит

    3. Системний червоний вовчак

    4. Тромбоцитопенічна пурпура

    5. Гостра кропивниця *

  1. У 10-річного хлопчика на фоні вживання еритроміцину гостро розвинулися ознаки медикаментозної алергії у вигляди генералізованої кропив”янки, масивного набряку Квінке. Стан дитини важкий. З яких препаратів слід розпочати інтенсивну терапію?

    1. Кальцію глюконат

    2. Антигістамінні

    3. Діуретики.

    4. Седативні

    5. Глюкокортикоїди *

  1. Дитина госпіталізована з вогнищевими змінами в складках шкіри. При огляді дитина неспокійна, шкіра суха, з окремими папульозними елементами і зонами ліхеніфікації з нечіткими краями. Висипка на шкірі супроводжується сильним свербінням. Покращення стану дитини відмічається в літні місяці, погіршення - взимку. Дитина з 2-х місяців на штучному вигодовуванні, перенесла ексудативний діатез. Бабуся по лінії матері хворіє бронхіальною астмою. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Контактний дерматит

    2. Себорейна екзема

    3. Строфулюс

    4. Атопічний дерматит *

    5. Кропивниця

  1. У хлопчика 10 років після укусу бджоли з’явилася набряклість у параорбітальній області обличчя, яка супроводжувалася гіперемією та свербінням. При клінічному обстеженні: ЧСС - 94/хв., АТ – 100/60 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Кропивниця

    2. Набряк Квінке *

    3. Анафілактичний шок

    4. Атопічний дерматит

    5. Дерматоміозит

  1. У дитини після вживання і їжу цитрусових з’явилися набряки на губах, скронях, коло очей, статевих органах. Ваш діагноз.

    1. Набряк Квінке *

    2. Анафілактичний шок

    3. Інфекційний паротит

    4. Дифтерія

    5. Пневмонія

  1. У хлопчика 5-ти років через 8-10 хвилин після укусу бджоли з’явилися занепокоєння, гіперемія і свербіж шкіри обличчя, нудота, захриплість голосу, свистяче дихання, ринорея, потім сплутаність свідомості, блідість, пітливість. Ваш діагноз?

    1. Генералізована кропивниця

    2. Анафілактичний шок *

    3. Набряк Квінке

    4. Гострий стенозуючий ларинготрахеїт

    5. Бронхіальна астма, приступний період

  1. Хлопчик А., 6 років скаржиться на загальну слабкість, генералізований свербіж та почервоніння шкіри, гостре підвищення температури тіла до 38º С . Із анамнезу – перший день хвороби. Протягом кількох годин після обробки невеликого садна іхтіоловою маззю з’явилися розлиті гіперемовані папульозно-уртикарні висипання, що виступають над поверхнею шкіри в ділянці передпліччя, живота, стегон, гомілок. Ваш діагноз?

    1. Набряк Квінке

    2. Атопічний дерматит - нейродерміт, період загострення

    3. Генералізована кропив‘янка *

    4. Алергічний контактний дерматит

    5. Токсикодермія

  1. Укажіть найбільш оптимальну дозу преднізолону, яка має бути введена парентерально дитині з набряком Квінке в ділянці шиї із важким загальним станом.

    1. 25 мг/кг

    2. 0,2 мг/кг

    3. 50 мг/кг

    4. 2 мг/кг *

    5. 100 мг/кг

  1. Ребенку 2 месяца. На грудном вскармливании. После введения яблочного сока появились гиперемия кожи, щек, единичные папулезные элементы на коже груди и спины, вызывающие беспокойство ребенка. Какова должна быть первоначальная тактика педиатра?

    1. Назначить консультацию дерматолога

    2. Уточнить характер питания матери и исключить из ее диеты облигатные аллергены *

    3. Назначить общее УФО

    4. Провести курс лечения кларитином

    5. Обработать пораженные участки кожи мазью с кортикостероидами

  1. Через декiлька хвилин пiсля внутрiшньомязевого ведення пенiцiлiну стан дитини 6 рокiв рiзко погiршився. Вiдмiчалася рiзка слабкiсть, нудота, блiдiсть, холодний піт, кропивниця. В намнезі: у матерi хворої дитини спостерiгалася медикаментозна чергу?

    1. Промити шлунок

    2. Парентеральне введення еуфiлiну

    3. Мiсце iн’єкцiї обколоти 0,5ml 1% розчином адреналiну *

    4. Призначити антигістамінні засоби

    5. Дати понюхати нашатирний спирт

  1. У хлопчика 10 років після укусу бджоли з’явився набряк у параорбітальній ділянці обличчя, який супроводжувався гіперемією та свербінням. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Анафілактичний шок

    2. Дерматоміозит

    3. Атопічний дерматит

    4. Набряк Квінке *

    5. Кропивниця

  1. Хлопчик 10 років доставлений в клініку після укусу бджоли: з”явився набряк губи, обличчя, шиї, відчуття жару і нестачі повітря. Дихання затруднене, шумне, пінисті виділення з рота, кашель. Шкіра бліда, холодна. Брадипное. Тони серця глухі, аритмічні. Пульс ниткоподібний. Який діагноз поставить лікар-реаніматолог?

    1. Набряк Квінке

    2. Бронхіальна астма

    3. Гостра серцево-судинна недостатність

    4. Церебральна кома.

    5. Анафілактичний шок *

  1. У пацієнта Ф, 2 міс., в пахово-стегнових складках гострозапальні вогнища з чіткими межами в вигляді плям, злегка припіднятих над оточуючими ділянками за рахунок набряку шкіри. Висипання з(явились протягом тижня. Везикуляція, мокнуття не спостерігались. Ваш попередній діагноз?

    1. Дитяча екзема

    2. Мікоз гладкої шкіри

    3. Пелюшковий дерматит *

    4. Псоріаз

    5. Ускладнений перебіг корости

  1. У хлопчика 4-х місяців через 15 хвилин після другого щеплення вакциною АКДП були зафіксовані ознаки набряку Квінке. Який препарат Ви використаєте для надання дитині невідкладної допомоги?

    1. Гепарин

    2. Адреналін

    3. Преднізолон *

    4. Фуросемід

    5. Седуксен

  1. Дитині віком 10 місяців з метою зниження температури давали сироп парацетамолу, через 2 години температура не знизилася і мати дала дитини аспірин в дозі 0,1 г. Через 20 хвилин у дитини з‘явився набряк лиця, папульозний висип, затруднене дихання. З анамнезу відомо, що дідусь хлопчика не переносить аспірин. Якщо це набряк Квінке, то що необхідно призначити дитині першочергово?

    1. Глюкокортикоїди в/в *

    2. Анальгін в/м

    3. Еуфілін в/в

    4. Серцеві глікозиди

    5. Антигістамінні ентерально

  1. При трансфузии эритроцитарной массы у 8-летнего мальчика, больного гемофилией А, внезапно появилась боль за грудиной и в пояснице, одышка, холодный пот. Объективно: кожа бледная, ЧСС- 100/мин., АД- 60/40 мм рт.ст. Олигурия, моча коричневого цвета. В лечении данного осложнения первоочередным является назначение:

    1. Лазикса

    2. Адреналина

    3. Преднизолона *

    4. Эуфиллина

    5. Анальгина

  1. У дитини 2,5 р. хворої на атопічний діатез, через декілька годин після вживання шоколаду з’явилася періоральна папульозна висипка, свербіж, везикульозні елементи на слизовій ротової порожнини, диспепсичні розлади. Який ймовірний патогенетичний механізм розвитку даного стану?

    1. Реакція гіперчутливості негайного типу *

    2. Цитотоксичні реакції

    3. Імунокомплексні реакцій

    4. Реакції гіперчутливості сповільненого типу

    5. Надмірне неспецифічне вивільнення гістаміну

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]