Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Test_KROK2_2010-2011

.pdf
Скачиваний:
811
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

1/140

1.Дитина 4,5 мiсяців перебуває на нерацiональному штучному вигодовуваннi коров'ячим молоком. При введеннi жовтка у дитини з'явився плямисто-папульозний висип по всьому тiлу, мокнучi дiлянки, екскорiацiї. Які симптоми найбільш характерні в клініці даного захворювання ?

A.Блювота

B.Затримка психомоторного розвитку

C.Свербіж шкiри *

D.Пiдвищення рiвня IgМ

E.Фебрильна температура тiла

2.У хворих із спадковим ангіоневротичним набряком прояви захворювання зв”язані з порушенням:

A.Процесу фагоцитозу

B.Синтезу Clq естерази *

C.Антитілоутворення

D.Продукції інтерлейкіну 2

E.Гістаміноутворення

3.Дитина 4 років скаржиться на свербіж, шкірні папульозно-еритематозні висипання, сухість шкіри. При огляді в підколінних ямках та в ділянці ліктьових згинів явища ліхеніфікації. Дослідження якого із наведених нижче імунологічних показників у сироватці крові верифікує діагноз (атопічний дерматит).

A.імуноглобулін D

B.імуноглобулін М

C.імуноглобулін G

D.загальний імуноглобулін Е *

E.секреторний імуноглобулін А

4.Пацієнт 13 років перебував на лікуванні в дерматологічному стаціонарі з приводу загострення атопічного дерматиту. Виписаний у стані клінічної ремісії. Які рекомендації повинен дати лікар пацієнту щодо догляду за шкірою з метою запобігання новим загостренням?

A.Часте миття шкіри з миючими засобами

B.Використання індиферентних кремів із захисною метою *

C.Систематичне використання місцевих кортикостероїдів

D.Систематична обробка шкіри дезінфікуючими засобами

E.Запобігання сонячному опроміненню шкіри

5.У дівчинки скарги на папульозну висипку. Свербляче висипання, що зникає при натисканні на обличчі, грудях, животі, “географічний язик”. Температура нормальна. Напередодні вживала напій “Фанта”, шоколадні цукерки, рибні продукти. Збоку внутрішніх органів патології не знайдено. Еозинофілія. Який попередний діагноз?

A.Кір

B.Атопічний дерматит

C.Системний червоний вовчак

D.Тромбоцитопенічна пурпура

E.Гостра кропивниця *

6.У 10-річного хлопчика на фоні вживання еритроміцину гостро розвинулися ознаки медикаментозної алергії у вигляди генералізованої кропив”янки, масивного набряку Квінке. Стан дитини важкий. З яких препаратів слід розпочати інтенсивну терапію?

A.Кальцію глюконат

B.Антигістамінні

C.Діуретики.

D.Седативні

E.Глюкокортикоїди *

7.Дитина госпіталізована з вогнищевими змінами в складках шкіри. При огляді дитина неспокійна, шкіра суха, з окремими папульозними елементами і зонами ліхеніфікації з нечіткими краями. Висипка на шкірі супроводжується сильним свербінням. Покращення стану дитини відмічається в

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

2/140

літні місяці, погіршення - взимку. Дитина з 2-х місяців на штучному вигодовуванні, перенесла ексудативний діатез. Бабуся по лінії матері хворіє бронхіальною астмою. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Контактний дерматит

B.Себорейна екзема

C.Строфулюс

D.Атопічний дерматит *

E.Кропивниця

8.У хлопчика 10 років після укусу бджоли з’явилася набряклість у параорбітальній області обличчя, яка супроводжувалася гіперемією та свербінням. При клінічному обстеженні: ЧСС - 94/хв., АТ – 100/60 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Кропивниця

B.Набряк Квінке *

C.Анафілактичний шок

D.Атопічний дерматит

E.Дерматоміозит

9.Ребенку 2 месяца. На грудном вскармливании. После введения яблочного сока появились гиперемия кожи, щек, единичные папулезные элементы на коже груди и спины, вызывающие беспокойство ребенка. Какова должна быть первоначальная тактика педиатра?

A.Назначить консультацию дерматолога

B.Уточнить характер питания матери и исключить из ее диеты облигатные аллергены *

C.Назначить общее УФО

D.Провести курс лечения кларитином

E.Обработать пораженные участки кожи мазью с кортикостероидами

10.Через декiлька хвилин пiсля внутрiшньомязевого ведення пенiцiлiну стан дитини 6 рокiв рiзко погiршився. Вiдмiчалася рiзка слабкiсть, нудота, блiдiсть, холодний піт, кропивниця. В намнезі: у матерi хворої дитини спостерiгалася медикаментозна чергу?

A.Промити шлунок

B.Парентеральне введення еуфiлiну

C.Мiсце iн’єкцiї обколоти 0,5ml 1% розчином адреналiну *

D.Призначити антигістамінні засоби

E.Дати понюхати нашатирний спирт

11.У хлопчика 10 років після укусу бджоли з’явився набряк у параорбітальній ділянці обличчя, який супроводжувався гіперемією та свербінням. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Анафілактичний шок

B.Дерматоміозит

C.Атопічний дерматит

D.Набряк Квінке *

E.Кропивниця

12.Хлопчик 10 років доставлений в клініку після укусу бджоли: з”явився набряк губи, обличчя, шиї, відчуття жару і нестачі повітря. Дихання затруднене, шумне, пінисті виділення з рота, кашель. Шкіра бліда, холодна. Брадипное. Тони серця глухі, аритмічні. Пульс ниткоподібний. Який діагноз поставить лікар-реаніматолог?

A.Набряк Квінке

B.Бронхіальна астма

C.Гостра серцево-судинна недостатність

D.Церебральна кома.

E.Анафілактичний шок *

13.У пацієнта Ф, 2 міс., в пахово-стегнових складках гострозапальні вогнища з чіткими межами в вигляді плям, злегка припіднятих над оточуючими ділянками за рахунок набряку шкіри. Висипання з(явились протягом тижня. Везикуляція, мокнуття не спостерігались. Ваш попередній діагноз?

A.Дитяча екзема

B.Мікоз гладкої шкіри

C.Пелюшковий дерматит *

D.Псоріаз

E.Ускладнений перебіг корости

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

3/140

14.У хлопчика 4-х місяців через 15 хвилин після другого щеплення вакциною АКДП були зафіксовані ознаки набряку Квінке. Який препарат Ви використаєте для надання дитині невідкладної допомоги?

A.Гепарин

B.Адреналін

C.Преднізолон *

D.Фуросемід

E.Седуксен

15.Дитині віком 10 місяців з метою зниження температури давали сироп парацетамолу, через 2 години температура не знизилася і мати дала дитини аспірин в дозі 0,1 г. Через 20 хвилин у дитини з‘явився набряк лиця, папульозний висип, затруднене дихання. З анамнезу відомо, що дідусь хлопчика не переносить аспірин. Якщо це набряк Квінке, то що необхідно призначити дитині першочергово?

A.Глюкокортикоїди в/в *

B.Анальгін в/м

C.Еуфілін в/в

D.Серцеві глікозиди

E.Антигістамінні ентерально

16.При трансфузии эритроцитарной массы у 8-летнего мальчика, больного гемофилией А, внезапно появилась боль за грудиной и в пояснице, одышка, холодный пот. Объективно: кожа бледная, ЧСС100/мин., АД60/40 мм рт.ст. Олигурия, моча коричневого цвета. В лечении данного осложнения первоочередным является назначение:

A.Лазикса

B.Адреналина

C.Преднизолона *

D.Эуфиллина

E.Анальгина

17.У хлопчика 4-х років на протязі 2-х років є прояви обструктивного синдрому (2-3 рази на рік), експіраторна задуха, сухий приступоподібний кашель, погіршення стану ввечері та нічний час. В ранньому віці відмічались прояви алергічного діатезу. Який з приведених діагнозів найбільш вірогідний?

A.Обструктивний бронхіт

B.Рецидивуючий бронхіт

C.Бронхіальна астма *

D.Стенозуючий ларинготрахеїт

E.Муковісцидоз (легенева форма)

18.У відділення раннього дитинства поступив дворічний хлопчик. Скарги на кашель приступоподібного характеру, який підсилюється вночі або під ранок. З 6-ти місячного віку у хлопчика спостерігаються прояви атопічного дерматиту, з 11 міс. – напади приступоподібного кашлю. Об”єктивно: t0 36,80С, ЧД – 44’, ЧСС - 100’. При перкусії над легенями отримано коробковий звук. Аускультація легень дихання з продовженим видихом, сухі свистячі хрипи з обох сторін. Про яке захворювання слід подумати?

A.Гострий бронхіоліт

B.Сторонній предмет в дихальних шляхах

C.Стенозуючий ларинготрахеїт

D.Кашлюк

E.Бронхіальна астма *

19.У 12 річної дівчинки, яка хворіє протягом 6 років на бронхіадьну астму розвинувсяприступ ядухи. Які медикаменти першочергово слід призначити дитині

A.Антибіотики

B.Інгаляційні бета-2-агоністи *

C.Муколітики

D.Антигістамінні

E.Кортикостероїди

20.У 6 річної дитини з бронхіальною астмою I-шої ступені тяжкості після перенесної ГРВІ, під час фізичного навантаження зявляється нечастий кашель,експіраторна задишка. Показники пікфлуометрії зменшились на 20\%. Якому із нижче приведених бета-2 агоністи Ви віддасте перевагу для попередження приступу астми навантаження ?

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

4/140

A.Вентолін

B.Серевент *

C.Беротек

D.Алупент

E.Адреналін

21.Хворий 12 років скаржится на періодично (весна, осінь) виникаючі напади задухи, ка-шель, спочатку сухий, а пізніше вологий. Об’ективно: обличя бліде, трохи набрякле, грудна клітина піднята і розширена у пе-редньо-задньому розмірі, ЧД-32в 1хв. Чути сухі хрипи.В крові: НЬ-120г/л, Л- 8(109/л, п/я-1, с/я-52, л-36, мон-3, ШОЕ7мм/год. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?

A.Бронхіт

B.ГРВІ

C.Пневмонія

D.Муковісцідоз

E.Бронхіальна астма *

22.У 4-річної дівчинки спостерігається нападоподібний кашель, ціаноз, ядуха, розширення міжреберних проміжків, дистанційні свистячі хрипи. На підставі клініко-інструментального обстеження встановлено діагноз: бронхіальна астма, атопічна фома. Яка добова доза теофіліну є максимальною для даної хворої?

A.24 мг/кг *

B.20 мг/кг

C.18 мг/кг

D.16 мг/кг

E.14 мг/кг

23.У 9-річної дитини напади ядухи - до 10 разів на рік, - які знімаються інгаляційними бронхолітичними препаратами. Встановлено діагноз: бронхіальна астма, атопічна форма, легкий перебіг. Які препарати слід призначити в якості тривалої базисної терапії?

A.Інгаляційні кортикостероїди

B.Еуфілін

C.Антигістамінні препарати

D.Інтал *

E.Бронхолітики

24.У 4-летней девочки наблюдается приступообразный кашель, цианоз, удушье, расширение межреберных промежутков, дистанционные свистящие хрипы. На основании клиникоинструментального обследования установлен диагноз: бронхиальная астма, атопическая фома. Какая суточная доза теофилина максимальная для данной больной?

A.20 мг/кг

B.18 мг/кг

C.24 мг/кг *

D.16 мг/кг

E.14 мг/кг

25.

26.Мальчик 12 лет страдает бронхиальной астмой, атопическая форма. Во время очередного приступа удушья поступил в больницу. Что необходимо назначить ребенку?

A.Бета-2-агонист которого действия *

B.Бета-2-агонист пролонгированный

C.Ингаляционный глюкокортикоид

D.Эуфиллин

E.Муколитик

27.У дитини 5 років діагностовано напад бронхіальної астми на тлі перорального вживання еуфіліну. З якої дози еуфіліну довенно слід розпочати лікування?

A.Еуфілін - 8 мг/кг

B.Еуфілін - 10 мг/кг

C.Еуфілін - 2мг/кг *

D.Еуфілін - 20 мг/кг

E.Еуфілін - 30 мг/кг

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

5/140

28.У 6-річної дитини мають місце короткочасні напади задухи, які повторюються 2-3 рази на рік і зникають за декілька хвилин. Дитина була на ранньому штучному вигодовуванні, мали місце періодичні прояви атопічного дерматиту, алергічна реакція на пеніцилін. Кашель сухий, зрідка - експіраторна задишка, ЧД - 32/хв. При аускультації: дихання жорстке, сухі свистячі хрипи з обох сторін. Тони серця помірно приглушені, ритмічні, Ps 110/хв. В інших системах відхилень не виявлено.У фізичному розвитку дитина не відстає. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Рецидивуючий обструктивний бронхіт

B.Гострий обструктивий бронхіт

C.Астматичний бронхіт

D.Бронхіальна астма *

E.Гострий бронхіоліт

29.Хлопчик 13 років скаржиться на сухий кашель, задишку. Хворіє протягом одного року. Напади задухи короткочасні, 1-2 рази за місяць. Об'єктивно: дитина неспокійна, шкіра бліда, ціаноз носогубного трикутника, задишка експіраторного типу, ЧД - 48/хв. Над легенями перкуторний звук

зкоробочним відтінком, аускультативно: дихання послаблене, сухі свистячі хрипи з обох боків. Об'єм форсованого видиху - 80% від належного. Який з препаратів найбільш доцільно призначити хворому?

A.Сальбутамол *

B.Преднізолон

C.Еуфілін

D.Супрастин

E.Індометацин

30.Для контрольного осмотра и получения рекомендаций в поликлинику обратились родители с ребёнком 7-ми лет. Болеет бронхиальной астмой в течение 4-х лет, приступы удушья возникают в основном в весенне-летний период. По результатам аллергопроб: повышенная чувствительность к пуху тополя, полевым травам. Какой будет рекомендация врача?

A.Проведение физиотерапии

B.Проведение санаторно-курортного лечения

C.Проведение специфической гипосенсибилизации *

D.Проведение фитотерапии

E.Проведение иглорефлексотерапии

31.У відділення раннього дитинства поступив дворічний хлопчик. Скарги на кашель приступоподібного характеру, який підсилюється вночі або під ранок. З 6-ти місячного віку у хлопчика спостерігаються прояви атопічного дерматиту, з 11 міс. – напади приступоподібного кашлю. Об”єктивно: t0 36,80С, ЧД – 44’, ЧСС - 100’. При перкусії над легенями отримано коробковий звук. Аускультація легень дихання з продовженим видихом, сухі свистячі хрипи з обох сторін. Про яке захворювання слід подумати?

A.Кашлюк

B.Гострий бронхіоліт

C.Сторонній предмет в дихальних шляхах

D.Стенозуючий ларинготрахеїт

E.Бронхіальна астма *

32.У хлопчика 8 років з бронхіальною астмою в періоді нападу на рентгенограмі легень визначено гомогенне затемнення трикутної форми, направлене верхівкою до кореню та зміщення середостіння

вбік ураження. Про яке ускладнення необхідно думати в першу чергу?

A.Ателектаз легень *

B.Пневмосклероз

C.Легеневе серце

D.Абсцес легень

E.Пневмоторакс

33.Дитині 4 роки, в пологовому будинку-БЦЖ, подальша вакцинація не проводилась за протипоказаннями: гідроцефалія в стадії декомпенсації.Протипоказання зняті після ЕЕГ,ЕХОмозку, консультації невропатолога.Ваша тактика вакцинації?

A.АКДП -3 разово

B.АДП-м - 2 разово

C.ОПВ - 3 разово, АКДС - 3 разово

D.АДП - 2 разово, ОПВ -3 разово *

E.АДП -м 2 разово, ОПВ - 3 разово

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

6/140

34.Дитина, що народилася з масою тіла 3200 г і довжиною 50 см, знаходиться на природному вигодовуванні. На даний час їй 4 міс. Яку кількість ккал/кг м.т добової енергетичної потреби необхідно взяти дитині для розрахунку кількості молока?

A.115 ккал/кг *

B.100 ккал/кг

C.105 ккал/кг

D.120 ккал/кг

35.Дитині 3 місяці. Знаходиться на природному годуванні. З 4-го місяця мати буде примушена бути відсутня 8 годин на добу. Вберіть оптимальне годування на період відсутності матері.

A.Коров’яче молоко

B.Адаптована суміш

C.Молочна каша

D.Зціжене материнське молоко *

E.Яблучний сік

36.На прийомі у лікаря дівчинка 4 міс. Дитина здорова. Годується груддю, у матері багато молока. Надайте пораду по подальшому годуванню:

A.Починати вводити овочеве пюре

B.Починати вводити манну кашу

C.Ввести у раціон сир

D.Продовжувати годувати тільки груддю *

E.Починати вводити рисову кашу

37.Дитині 2 міс. Народилася доношеною з масою тіла 3300 г, в теперішній час – 4800 г. Мати здорова. Одержує змішане вигодовування з використанням суміші “Детолакт”. Які коригуючи додатки слід призначити дитині для попередження залізодефіцитної анемії?

A.Гранатовий сік, жовток вареного курячого яйця

B.Яблучний сік

C.Морков’яний сік

D.Жовток вареного курячого яйця

E.Коригуючи додатки призначити не слід *

38.Дівчинка 4 років хворіє на рецидивуючий бронхіт. Через який час можна припинити диспансерний нагляд даної дитини при відсутності рецидивів?

A.2 роки *

B.1 рік

C.2,5 рока

D.1,5 рока

E.3 роки

39.До лікаря звернулась мати з хворою дитиною віком 3 роки. Скарги на підвищення температури тіла

удитини, млявість, відмову від їжі. Хлопчик капризний, температура тіла 37,9 °С. На слизовій оболонці м’якого піднебіння, щік – поодинокі везикули, гіперсалівація. Ваш діагноз?

A.Кандидоз ротоглотки

B.Сап

C.Герпетичний стоматит *

D.Фолікулярна ангіна

E.Синдром Стівена-Джонсона

40.Дільничний педіатр оглядає здорову доношену дитину місячного віку, що знаходиться на грудному вигодовуванні. Профілактику якого захворювання порекомендує лікар в першу чергу?

A.Паратрофія

B.Анемія

C.Гіпотрофія

D.Спазмофілія

E.Рахіт *

41.Дитина 6 місяців страждає на гіпотрофію II ступеня аліментарного генезу, період реконвалесценції. Перебуває на етапі максимального харчування. При розрахунку харчування виник дефіцит білкової частини раціону. Чим коригувати нестачу білка?

A.Каша

B.Кефір

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

7/140

C.Овочеве пюре

D.Сир *

E.Фруктові соки

42.Дитина, якій 6 місяців, народилася недоношеною і в пологовому відділенні ніяких щеплень не отримала. Проти якої інфекції її треба імунізувати в першу чергу?

A.Дифтерія

B.Поліомієліт

C.Правець

D.Туберкульоз *

E.Кір

43.Дитина 4,5 мiсяців перебуває на нерацiональном штучному вигодовуваннi коров'ячим молоком. При введеннi жовтка у дитини з'явився плямисто-папульозний висип по всьму тiлу, мокнучi дiлянки, екскорiацiї. Які симптоми найбільш характерні в клініці даного захворювання ?

A.Блювота

B.Свербіж шкiри *

C.Затримка психомоторного розвитку

D.Пiдвищення рiвня IgМ

E.Фебрильна температура тiла

44.Ребенок 7 месяцев. Масса тела при рождении-3450г. Находится на естественном вскармливании. Прикормы введены своевременно. Опредилите суточную потребность этого ребенка в белке.

A.2,0 г/кг

B.2,5 г/кг

C.3,5 г/кг

D.3,0 г/кг *

E.4,0 г/кг

45.Ребенку 16 дней ввиду гипогалактии у матери необходимо назначение докорма. Какую смесь следует назначить ребенку?

A."Малыш"

B.Кефир

C.Цельное коровье молоко

D."Малютка" *

E.Ацидофильное молоко

46.Ребенок 2-х месяцев родился в срок с массой тела 3500,0 г. Вскармливание смешанное. Фактическая масса тела - 4900,0 г. Дайте оценку массы тела ребенка.

A.На 150 г меньше долженствующей

B.Гипотрофия I степени

C.Гипотрофия II степени

D.Паратрофия I степени

E.Соответствует возрасту *

47.Девочка 2-х месяцев переводится на искусственное вскармливание. Родилась с массой тела 3500.0 г. В настоящее время масса тела - 3900.0 г. Укажите суточный объем питания для этого ребенка.

A.600 мл

B.690 мл

C.650 мл *

D.730 мл

E.750 мл

48.Ребенку 2 месяца. На грудном вскармливании. После введения яблочного сока появились гиперемия кожи, щек, единичные папулезные элементы на коже груди и спины, вызывающие беспокойство ребенка. Какова должна быть первоначальная тактика педиатра?

A.Уточнить характер питания матери и исключить из ее диеты облигатные аллергены *

B.Назначить консультацию дерматолога

C.Назначить общее УФО

D.Провести курс лечения кларитином

E.Обработать пораженные участки кожи мазью с кортикостероидами

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

8/140

49.Дитині 6,5 місяців. Вигодується тільки грудним молоком. Під час огляду лікар виявив у дитини гіпотрофію I ступеню. Яке перше підгодовування найбільш бажане для цієї дитини?

A.овочеве пюре

B.10% манна каша

C.гречана каша

D.вівсяна каша

E.5% манна каша *

50.Для клінично здорової дитини 5 місяців, що знаходиться на природному вигодовуванні потрібно призначити перше підгодовування. Яку страву найбільш доцільно використати у цьому випадку?

A.Овочеве пюре *

B.5% манна каша

C.Печиво

D.Ячнева каша

E.Терте яблуко

51.Дитині 8 місяців. Фізичний і нервово-психічний розвиток відповідає віку. До цього часу не хворіла. Яка ймовірна кількість молочних зубів може бути у дитини?

A.5

B.1

C.2

D.3

E.4 *

52.Хлопчик, 10 років. Стан здоров’я: скарг не має, самопочуття добре, фізичний розвиток нормальний; ЖЄЛ і екскурсія грудної клітки дещо знижені; на протязі учбового року хворів гострими распіраторними захворюваннями 4 рази. До якої медичної групи по фізичному вихованню слід віднести хлопчика?

A.Оcновна *

B.Підготовча

C.Спеціальна

D.Лікувальна фізкультура

E.Відстронити від занять

53.Після бесіди з матір'ю 7-ми місячного хлопчика, який знаходиться на природньому вигодовуванні, педіатр з'ясував, що годують його 7 разів на добу. Яка кількість годувань установлена для дитини даного віку?

A.6 разів

B.3 рази

C.4 рази

D.5 разів *

E.7 разів

54.У стаціонарі з приводу пневмонії знаходиться дитина 5 місяців, яка перебуває на природньому вигодовуванні. Після одужання, лікар рекомендує матері ввести перший прикорм. Які з наведених продуктів слід рекомендувати в якості першого прикорму?

A.Гречана каша

B.Кисломолочні продукти

C.Терте яблуко

D.Манна каша

E.Овочеве пюре *

55.Ребенок 4 месяца, с массой тела при рождении 3350.0 г два месяца назад перенес острую кишечную инфекцию, после чего появился неустойчивый стул, отмечается срыгивание. На момент осмотра масса тела - 5000.0г, снижен тургор тканей, истончен подкожный жировой слой на туловище и конечностях. Имеется мышечная гипотония, гепатомегалия. Предварительный диагноз: гипотрофия II степени. Какой объм питания в сутки необходим данному ребенку?

A.1/2 от долженствующего по возрасту *

B.Соответствующий возрасту

C.1/5 от долженствующего по возрасту

D.1/3 от долженствующего по возрасту

E.1/4 от долженствующего по возрасту

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

9/140

56.Ребенок, которому 6 месяцев, родился недоношенным и в родильном отделении никаких прививок не получил. Против какой инфекции его нужно иммунизировать в первую очередь?

A.Дифтерия

B.Туберкулез *

C.Полиомиелит

D.Столбняк

E.Корь

57.Ребенок 6 месяцев страдает гипотрофией II степени алиментарного генеза, период реконвалесценции. Находится на этапе максимального питания. При расчете питания возник дефицит белковой части рациона. Чем коррегировать недостаток белка?

A.Фруктовые соки

B.Каша

C.Кефир

D.Овощное пюре

E.Творог *

58.Під час обстеження дитини виявлено, що вона може тривало спостерігати за яскравою іграшкою, усміхається. В положенні на животі - підіймає та утримує голову. Не сидить. Вік дитини, виходячи з

їїпсихосоматичного розвитку, відповідає:

A.7 міс

B.4 міс.

C.5 міс.

D.6 міс.

E.2 міс. *

59.Дитині 3 міс. Вигодовування природнє. В останні два тижні мати помітила, що у дитини з’явилась блідість, посилилась пітливість голови, сон став неспокійним. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

A.Анемія

B.Гіпервітаміноз Д

C.Рахіт *

D.Гіпотрофія І ст.

E.Гіповітаміноз

60.Хлопчик 3 місяців з ознаками локальної прояви ексудативно-катарального діатезу. З якого віку можна проводити профілактичні щеплення даної дитини?

A.З 6 місяців

B.З 3 місяців*

C.З 8 місяців

D.З 10 місяців

E.З 12 місяців

61.У полiклiнiку для профiлактичного огляду звернулася мати з дитиною у вiцi 2-х рокiв. При обстеженнi порушення стану внутрiшнх органiв не виявлено. Скiлькi зубiв повинно бути у дити в данному вiцi

A.20 *

B.16

C.18

D.24

E.28

62.На диспансерному оглядi у дитячому садку у хлопчика вiком 3 рокiв виявленi значно збiльшенi та тiм'янi горби, череп сплощений\ стрiловiдний шов заглибленний. Як називається така форма черепу?

A.Сiдлоподiбний

B.Балитоподiбний

C.Скафоцiфалiя

Розробка кафедри педіатрії ЛНМУ

10/140

D.Сiдницеподiбний *

E.Оксицiфолiя

63.У полiклiнiку звернулася мати з дитиною 5-мiсячного вiку. Загальний стан дитини задовiльний. Дитина на штучному вигодовуваннi. Скiльки разiв треба годувати дитину на добу?

A.7

B.5 *

C.6

D.8

E.4

64.На первинному патронажі новонародженого встановлено, що дитина від першої вагітності з загрозою переривання на ранніх строках, пологи перебігали без ускладнень. Оцінка по Апгар 9 балів. Мати дитини стоїть на диспансерному нагляді у нарколога. Батько дитини невідомий. При огляді відхилень у функціональному стані не виявлено. Вкажіть групу здоров’я дитини

A.3

B.1

C.2 *

D.4

E.5

65.Матері 40 років, здорова, працює редактором журналу. Батькові 43 роки, здоровий, інженер. Вагітність І, перебіг її у першій половині без особливостей, у другій половині – помірний гестоз. Пологи на 42 тижні, перший період тривав 22 години, другий період – 2,5 години. Води відійшли під час потуг. Народився хлопчик 4200г, довжиною тіла – 52 см. Закричав відразу після відсмоктування слизу. Ранній післяпологовий період перебігав без ускладнень. Виписаний з пологового будинку на 8 добу. Як довго треба спостерігати цього хлопчика у відповідній групі ризику?

A.До 3 років

B.До трьохмісячного віку

C.До 1 року

D.До 2 років

E.До 6 місяців *

66.Хлопчику 7 місяців. Народився від першої вагітності, І фізіологічних пологів. Батьки здорові. Знаходиться на природньому вигодовуванні. Посміхається, сидить самостійно, вимовляє окремі склади, намагається повзати. При об’єктивному обстеженні патології не виявлено. Як часто хлопчик має бути оглянутий педіатром з профілактичною метою до річного віку?

A.1 раз на місяць *

B.1 раз на тижден

C.2 рази на місяць

D.1 раз на 2 місяці

E.1 раз на 3 місяці

67.Дитині 1 рік. Знаходиться на нераціональному штучному вигодовуванні молоком і кашами. При обстеженні виявлено зниження гемоглобіну до 72 г/л, низький кольоровий показник, гіпохромія еритроцитів. Встановлено діагноз: залізодефіцитна анемія. Тактика лікаря у відношенні профілактичних щеплень.

A.Прищеплювати після лікування *

B.Не прищеплювати 6 місяців

C.Провести щеплення, потім призначити лікування

D.Провести гемотрансфузію, потім щеплення

E.Не прищеплювати 1 рік

68.Дитина хворла на поліомієліт у верхній формі. На який термін встановлюється диспансерний нагляд за нею після перенесеного захворювання?

A.3 місяці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]