Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дмитрієва.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Ііі. Методика невербального творчого мислення е.П. Торренса

Мета: виявити деякі особливості невербального творчого мислення (легкість, гнучкість, оригінальність, розробленість).

Необхідний матеріал: фігура овальної форми із кольорового паперу, чистий папір, кольорові олівці, клей, простий олівець, тестовій бланк, що складається з 10-ти квадратів, в яких зображені графічні структури різної форми, шість пар ліній: ІІ.

Хід виконання: дослідження проводиться в три етапи.

На першому етапі досліджуваним дають наступну інструкцію: “Ви отримали фігуру з кольорового паперу овальної форми, а також клей. Ви повинні придумати будь-який малюнок, частиною якого повинна бути ця фігура. Це може бути предмет, явище або розповідь. За допомогою клею Ви розміщуєте фігуру на папері і за допомогою кольорових олівців домальовуєте малюнок. Вкінці даєте назву своєму малюнкові. На це дається 10 хвилин”.

На другому етапі дослідження інструкція така: “Вам роздані бланки, на кожному намальовані незакінчені фігури. Потрібно закінчити ці зображення за допомогою будь-яких доповнень і назвати те, що у Вас вийшло”. Через 10 хвилин робота закінчується.

На третьому етапі учням дається інструкція: потрібно до кожної пари ліній, а їх є 6 додати певні лінії, деталі, щоб отримати завершені малюнки. Кожен малюнок потрібно назвати. Через 10 хвилин ця робота завершується.

Обробка результатів:

Оцінка роботи досліджуваного проводиться за такими показниками:

  1. Легкість. Визначається кількість отриманих результатів.

  2. Гнучкість. Вимірюється числом категорій:

  • Світ природи;

  • Тваринний світ;

  • Людина;

  • Механічне;

  • Символічне;

  • Декоративні елементи;

  • Краєвид (город, будинок, шосе, двір);

  • Мистецтво;

  • Динамічні явища.

3. Оригінальність. Вимірюється кількістю неординарних, не повторюваних відповідей, образів, ідей. З усієї групи якщо певний образ зустрічається у одного досліджуваного, оцінюється в 3 бали, у 2-х − в 2 бали, у 3-х − 1 балом, у 4-х і більше − 0. Ці бали сумують і отримують показник оригінальності відповідей досліджуваних.

4.Розробленість. Вимірюється кількістю істотних і неістотних деталей при втіленні основної ідеї. Так, якщо досліджуваний назвав стимул без яких-небудь його графічних змін, то за таку відповідь − 0 балів. Якщо зображення закінчується за рахунок зображення (повторення) вихідної графічної основи − 1 бал, закінчується зображення за рахунок додавання до вихідної графічної основи яких-небудь деталей, причому саме основа при цьому залишається без змін − 2 бали. Якщо мають місце розгорнуті перетворення у середині простору вихідного графічного стимулу чи явні зміни його конфігурації − 3 бали. У підсумку для кожного досліджуваного підраховується показник розробленості.

Проводиться кількісний і якісний аналіз результатів.

Іv. Методика образотворчого візуального мислення е.П. Торренса

Мета: виявити деякі особливості візуального мислення ( конструктивну активність, оригінальність, обсяг, категоріальну гнучкість).

Необхідний матеріал: прості графічні структури:

Хід виконання: досліджуваним пропонується інструкція: «Вам будуть представлені прості графічні фігури, кожна з яких являє собою деяке незавершене зображенням. Ви повинні закінчити це зображення за допомогою будь-яких доповнень, які на Ваш погляд тут потрібні. Після цього назвіть, будь-ласка, Ваш малюнок. Та сама проста фігура буде пропонуватися 8 раз. Якщо на певному етапі роботи Ви відчуєте, що вичерпали всі можливі варіанти закінчення фігури і назв фігури-стимулу, скажіть: «Все!». Час Вашої роботи не обмежується.

Обробка результатів. Оцінка роботи досліджуваного проводиться за наступними показниками:

  1. Обсяг (скільки графічних стимулів досліджуваний не зміг закінчити із загальної кількості представлених фігур, що дорівнює 40).

  2. Категоріальна гнучкість запропонованих досліджуваним назв для закінчення стимулів. За основу варто використовувати 40 варіантів категорій, виділених у результаті застосування даної методики на студентській вибірці:

  1. люди

  2. тварин

  3. рослини

  4. природні явища (пейзажі, блискавки тощо)

  5. транспортні засоби

  6. будинки

  7. інструменти, прилади

  8. предмети домашнього ужитку

  9. одяг

  10. взуття

  11. їжа

  12. спорт

  13. засоби інформації, сигнали

  14. навчання

  15. технічні споруди

  16. космічні об’єкти

  17. геометричні фігури

  18. меблі

  19. посуд

  20. музика

  21. прикраси

  22. будівельні споруди

  23. ємності

  24. машинні механізми

  25. гра (іграшки і т.п.)

  26. анатомія людини

  27. зброя

  28. джерело світла

  29. мікроструктура об’єкта

  30. матеріали (дерево, бетон і т.п.)

  31. канцелярські приналежності

  32. фізичні явища

  33. зображення

  34. медицина

  35. поверхні

  36. фантастичні істоти

  37. знаки, символи, цифри

  38. моделі, плани, графіки

  39. людські відчуття (смуток, страх і т.п.)

  40. технічні деталі

Підраховується, скільки категорій з числа всіх можливих варіантів використано у своїх відповідях в якості найменувань кожним досліджуваним.

  1. Оригінальність запропонованої назви

Спочатку підраховується частота повторюваності кожної назви по всій групі досліджуваних (група повинна налічивши не менше 20 осіб). Потім кожна відповідь кожного з досліджуваних оцінюється в балах у залежності від його рідкості. Назви, що зустрічаються тільки в одного досліджуваного з усієї групи оцінюються в 3 бали, у 2-х досліджуваних − в 2 бали, у 3-х − 1бал, якщо ж та сама назва зустрічається у 4-х і більше, то такі відповіді оцінюються в 0 балів. Ці балові оцінки кожного запропонованого даним досліджуваним назви сумуються, і у підсумку виходить показник оригінальності відповідей.

  1. Конструктивна активність − показник ступеня складності виконуваних досліджуваним перетворень заданого простого графічного стимулу. Так, якщо досліджуваний назвав стимул без яких-небудь його графічних змін, чи стимул як ціле − взагалі не враховується (досліджуваний виділяє і називає одну частину стимулу), то за таку відповідь − о балів. Якщо зображення (повторення) вихідної графічної основи − 1 бал, закінчується зображення за рахунок додавання до вихідної графічної основи будь-яких деталей, причому сама основа залишається без змін у цьому випадку − 2 бали. Якщо мають місце розгорнуті перетворення у середині простору вихідного графічного стимулу чи явні зміни його конфігурації − 3 бали. У підсумку для кожного досліджуваного підраховується показник конструктивної активності візуального мислення по сумі балів по всім 40 відповідям.

Аналіз результатів. оказник «категоріальна гнучкість» − про багатство процесів семантизації (додавання значень) візуальних вражень на основі підключення словесно-категоріального знання. Показник «оригінальність» − про творчі можливості візуального мислення. Показник «конструктивна активність» − про операційні характеристики візуального мислення, пов’язані зі ступенем складності і розмаїтості виконуваних перетворень, оскільки тут досліджуваний не тільки трансформує вихідну перцептивну основу, але і доповнює її візуальними елементами, що витягуються із зорової пам’яті.

Проводиться кількісний і якісний аналіз результатів.