Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі Лекції Заг.Псих..doc
Скачиваний:
221
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
998.4 Кб
Скачать

Механізми взаємовпливу (основні засоби впливу в процесі спілкування)

Взаємовплив – це взаємний обмін думками, почуттями, вчинками в процесі взаємодії, який викликає у людини зміну поведінки, установок, оцінок. Взаємовплив спрямований на формування сталих оцінок, вчинків, що характеризуються подібністю. Це сприяє зближенню, поєднанню інтересів і ціннісних орієнтацій – відбувається процес уподібнення членів однієї групи.

  1. Зараження – це психологічний вплив на особистість у процесі спілкування і взаємодії, який передає певні настрої, спонуки не через свідомість і інтелект, а через емоційну сферу.

Цей найдавніший спосіб інтеграції групової діяльності виникає за значного скупчення людей – на стадіонах, у концертних залах, на карнавалах, мітингах тощо. Однією з його ознак є стихійність.

Під час психічного зараження передається емоційний стан від однієї особи до іншої на несвідомому рівні. Сфера свідомості за таких умов різко звужується, майже зникає критичність до подій, інформації, що надходить з різних джерел. Психологія тлумачить зараження як неусвідомлювану, мимовільну схильність людини до певних психічних станів. Психологія розглядає його як процес передавання емоційного стану одного індивіда іншому на рівні психічного контакту. Відбувається зараження через передавання психічного настрою, наділеного великим емоційним зарядом. Сильним каталізатором емоційного збудження стають вибухи емоцій, викликані позитивним чи негативним станом людей (плач, заразливий сміх та ін.).

  1. Навіювання, або сугестія – процес впливу на психічну сферу людини, пов'язаний з істотним зниженням її критичності до інформації, що надходить, відсутністю прагнення перевірити її достовірність, необмеженою довірою до її джерел.

Навіювання може бути одним із небезпечних інструментів маніпуляції поведінкою людини, оскільки діє на її свідомість і підсвідомість. Основою ефективності є довіра. Джерелом навіювання можуть бути знайомі і незнайомі люди, засоби масової, реклама та ін. навіювання спрямоване не до логіки індивіда, його здатності мислити, аналізувати, оцінювати, а до його готовності сприйняти розпорядження, наказ, пораду і відповідно до їх діяти. При цьому велике значення мають індивідуальні особливості людини, на котру спрямований вплив: здатність критично мислити, самостійно приймати рішення, твердість переконань, стать , вік, емоційний стан тощо. Неабияким чинником, що зумовлює ефективність навіювання, є авторитет, уміння і навички, статус, вольові якості сугестора (джерела впливу), його впевнені манери, категоричний тон, виразна інтонація. Ефективність залежить і від стосунків між сугестором і сугерендом (об’єкт навіювання). Йдеться про довіру, авторитетність, залежність тощо. Показником ефекту навіювання є і спосіб конструювання повідомлення (рівень аргументованості, поєднання логічних та емоційних компонентів).

Психологія розглядає навіювання як стихійний компонент повсякденного спілкування і як спеціально організований різновид комунікативного впливу, що використовується в засобах масової комунікації, моді, рекламі та ін.

  1. Наслідування– процес орієнтації на певний приклад, взірець, повторення і відтворення однією людиною дій, вчинків, жестів, манер, інтонацій іншої людини, копіювання рис її характеру та стилю життя.

Наслідування – це одна з наймасовіших форм поведінки людини у спілкуванні. Наслідування є емоційно і раціонально спрямованим актом. Буває воно як свідомим, так і несвідомим. Свідоме наслідування є цілеспрямованим виявом активності, ініціативи, бажання індивіда. Людина намагається повторити все, що здається їй правильним і корисним (навички майстерності, ефективні способи спілкування і діяльності, раціональні прийоми виконання трудових операцій). За несвідомого наслідування вона виявляє активність внаслідок впливу інших людей, які розраховують на таку реакцію, стимулюючи її різними засобами.

Наслідування – один з важливих механізмів соціалізації особистості, способів її навчання і виховання. Особливе значення воно має у розвитку дитини.

  1. Переконання - метод свідомого та організованого впливу на психіку індивіда через звернення до його критичного судження.

Як спосіб психологічного впливу, переконання спрямоване на зняття своєрідних фільтрів на шляху інформації до свідомості і почуттів людини. Його використовують для перетворення інформації, котра повідомляється, на систему установок і принципів індивіда. Реалізуючись у процесі комунікативної взаємодії, переконання забезпечує сприйняття і включення нових відомостей у систему поглядів людини. Ґрунтується воно на свідомому ставленні індивіда до інформації, на її аналізі й оцінці. Ефективність переконання залежить від багатьох чинників, особливо від майстерності його суб’єкта. Одна з передумов її – свідоме ставлення реципієнта до процесу формування переконань. Переконання, впливаючи на розум і почуття людини, є способом психологічного впливу однієї людини на іншу або групу людей, що діє на раціональне та емоційне начало, формуючи при цьому нові погляди, взаємини.

5.Спілкування як розуміння людьми один одного. Психологічні механізми сприймання людини людиною

Спілкування стає можливим лише у тому випадку, якщо люди, які вступають у взаємодію, можуть оцінити рівень взаєморозуміння і усвідомити, що являє собою партнер по спілкуванню. Учасники спілкування прагнуть реконструювати у свідомості внутрішній світ один одного, зрозуміти почуття, мотиви поведінки, ставлення до значимих об’єктів.

Проте ця реконструкція внутрішнього світу іншої людини – завдання дуже складне. Людині надається можливість бачити лише зовнішній вигляд інших людей, їх поведінку і вчинки, використовувані ними засоби, і їй доводиться здійснювати певну роботу для того, щоб опираючись на ці дані, зрозуміти, що являють собою люди з якими вона вступає у спілкування, зробити висновок про їх здібності, думки, наміри. Сам по собі окремий вчинок однозначно не пов’язаний з внутрішнім психологічним планом, який за ними стоїть, і ця обставина перетворює міжособистісне сприймання у розв’язання психологічної задачі. Перцептивний аспект спілкування – це сприймання, розуміння та оцінка людини людиною. Пізнаючи інших людей, індивід отримує можливість краще, більш надійно визначити перспективи спільної діяльності з ними.

В процес спілкування включені щонайменше дві же чином кожна з них, орієнтуючись на поведінкові характеристики іншої людини, які виявляються ззовні, формує уявлення про неї, про її внутрішній світ? В актах взаємодії пізнання повинна бути виділена дія трьох найважливіших механізмів міжособистісного спілкування: ідентифікації, рефлексії, стереотипізації.

  1. Ідентифікація– це спосіб розуміння іншої людини через усвідомлене чи неусвідомлене уподібнення цієї людини характеристикам самого суб’єкта. В ситуаціях взаємодії люди будують передбачення про внутрішній стан, наміри і почуття іншої людини на основі спроб поставити себе на її місце.

  2. Проте суб’єкту спілкування важливо не лише відсторонено, зі сторони зрозуміти іншу людину, але й брати до уваги, як індивід, який вступив з ним у спілкування, буде сприймати і розуміти його самого. Усвідомлення суб’єктом того, як він сприймається партнером по спілкуванню, називається рефлексією. Рефлексія входить у склад сприймання іншої людини. Зрозуміти іншого означає, зокрема усвідомити його ставлення до себе як до суб’єкта сприймання. У процесах спілкування ідентифікація і рефлексія виступають у єдності.

Якщо б кожна людина завжди мала повну, науково обґрунтовану інформацію про людей, з якими вона вступає у спілкування, то вона могла б будувати тактику взаємодії з ними з безпомилковою точністю. Проте у повсякденному житті суб’єкт, як правило, не має такої точної інформації, що примушує його приписувати іншим причини їхніх дій і вчинків. Причинне пояснення вчинків іншої людини шляхом приписування їй почуттів, намірів, думок і мотивів поведінки носить назву каузальної атрибуції або причинної інтерпретації. Каузальна атрибуція здійснюється частіше неусвідомлено або на основі ідентифікації з іншою людиною, тобто приписуванні іншому тих мотивів чи почуттів, які сам суб’єкт, як він вважає, виявив би в аналогічній ситуації, або шляхом віднесення партнера по спілкуванню до певної категорії осіб, щодо якої вироблені деякі стереотипні уявлення.

  1. Стереотипізація – класифікація форм поведінки та інтерпретація їх причин шляхом віднесення до вже відомих явищ чи явищ, які здаються відомими, тобто таких, які відповідають соціальним стереотипам. Стереотип тут – сформований образ людини, яким користуються як штампом.

Тема: Міжособистісні стосунки в групах

  1. Групи та їх види.

  2. Колектив як вища форма розвитку групи.

  3. Диференціація в групах і колективах.

  4. Інтеграція у групах і колективах.

  5. Формування колективу та колективізму.

1.Групи та їх види

Термін «група» означає спільність людей, об’єднаних за певними ознаками. Виділяють такі види груп:

І. За безпосередністю взаємостосунків або формою існування групи виділяють:

  1. умовні групи- це спільності людей, які утворені за певною ознакою (вік, стать, рівень освіти, професія, соціальна приналежність, національність тощо) і ці люди не вступають у безпосередню взаємодію та спілкування з іншими членами групи. Наприклад, студентство України.

  2. реальні групи – це спільності, учасники яких вступають в безпосередню взаємодію та спілкування між собою (академічна група студентів).

ІІ. За розміром виділяють:

  1. великі групи– це спільності людей, які об’єднані за певними соціальними ознаками (клас, нація, соціальний прошарок), або реальні складно організовані групи з великою кількістю членів (певні організації);

  2. малі групи – це невеликі за кількістю учасників спільності, які передбачають безпосередню взаємодію між членами групи (учнівський клас).

ІІІ. За суспільним статусом виділяють:

  1. формальні (офіційні) групи, які мають задані ззовні суспільно-цінні цілі спільної діяльності, мають юридичний статус і нормативне визначення структури керівництва та підлеглості, прав та обов’язків членів групи;

  2. неформальні (неофіційні) групи, які утворюються під впливом їх внутрішніх факторів (симпатії, дружби, спільності інтересів) і які не мають юридичного статусу і законодавчо визначених прав та обов’язків. Неформальні групи можуть формуватися я к у межах офіційних груп, так і поза цими межами.

ІV. За значущістю для особистості:

  1. референтна група– це група, на яку орієнтується людина, з якою порівнює себе і на норми та цінності якої спирається. Референтна група виконує дві функції:

  • нормативна функція виявляється у мотивації, тобто соціальні норми, соціальні установки та цінності цієї групи є еталоном для людини;

  • порівняльна функція полягає у тому, що людина оціню себе шляхом порівняння з референтною групою як еталоном.

  • група належності– це реальна група, членом якої є людина.

    V. За рівнем розвитку:

    1. колектив;

    2. просоціальна асоціація;

    3. дифузна група;

    4. асоціальна асоціація;

    5. корпорація.

    2.Колектив як вища форма розвитку групи

    За рівнем розвитку виділяють певні види груп, враховуючи при цьому два види параметрів:

    1. соціальна цінність цілей даної групи;

    2. ступінь опосередкованості міжособистісних стосунків у групі змістом та цінностями спільної діяльності учасників групи.

    1. Колектив– це група, яка має максимальну соціальну цінність своїх цілей та максимальну опосередкованість міжособистісних стосунків змістом спільної діяльності.

    2. Просоціальна асоціація – це група з максимально соціально цінними цілями, але мінімальним ступенем опосередкування міжособистісних стосунків спільною діяльністю, оскільки така діяльність ще не сформована (дружня компанія).

    3. Дифузна групаце група, у якій відсутня спільна діяльність, а тому ні спільних стосунків така група не має (група пасажирів в автобусі).

    4. Асоціальна асоціаціяце група, цілі якої мають асоціальний характер, тобто суперечать цілям суспільства, а міжособистісні стосунки мінімальною мірою опосередковуються спільною діяльністю (група підлітків-хуліганів).

    5. Корпорація це група з максимально вираженими анти суспільними та реакційними цілями і максимальною опосередкованістю міжособистісних стосунків змістом спільної (мафія).

    Отже, колектив – це вища форма розвитку групи, у якій міжособистісні стосунки її учасників визначаються цілями, змістом та цінностями спільної діяльності.

    Феномени колективу

    Феномени колективу – це ті характеристики, які притаманні лише колективу і відрізняють його від усіх інших груп.

    1. Колективістське самовизначення.

    2. Колективістська ідентифікація.

    3. Згуртованість як ціннісно-орієнтаційна єдність.

    4. Адекватність покладання відповідальності за успіхи і невдачі спільної діяльності.

    У зарубіжній психології при дослідженні малих груп, які мають характер дифузних груп були виявлені явища конформізму та нонконформізму. Явище конформізму означає, що певна частина членів групи під тиском групи змінює свою позицію на точку зору, яка прийнята більшістю членів групи, тобто не обстоює, не захищає власну позицію. У інших членів групи було виявлено явище нонконформізму, тобто відкрите протиставлення власно точки зору позиції більшості членів групи. Вітчизняні психологи вирішили експериментально дослідити явище конформізму та нонконформізму в колективі. При цьому вони висунули гіпотезу, що в колективі виникає своєрідна якість колективності, яка суттєво відрізняється від нонконформізму і конформізму. Дослідження проводилось методом підставної групи. В процесі такого дослідження було виявлено, що в умовах вирішення членами колективу завдань, які не стосуються їх життєвих цінностей та цілей і змісту спільної діяльності поведінка членів колективу не відрізняється від поведінки членів дифузної групи, тобто і тут спостерігається явище конформізму і нонконформізму. Коли проводили дослідження членів колективу за допомогою того ж методу підставної групи стосовно заходів, які безпосередньо стосувались цілей і змісту спільної діяльності колективу, життєвих цінностей ленів колективу, було виявлено нову якість. яка притаманна учасникам колективу. Так якість назвали колективістським самовизначенням.

    Колективістське самовизначення – це здатність членів колективу вибірково реагувати на будь-які впливи з позиції, цілей, ідеалів, принципів, завдань спільної діяльності колективу. Це означає, що члени колективу були здатні захищати певну точку зору, навіть тоді, коли така позиція не підтримувалась більшістю членів колективу при умові, що дана точка зору об’єктивно сприяла згуртуванню колективу і відповідала змісту його спільної діяльності. Конформіст – людина, яка слідкує за групою. Нонконформіст – її цілі протистоять цілям групи, настоює на своєму, на своїх цілях.

    3.Диференціація в групах і колективах

    У групах та колективах встановлюються певні системи міжособистісних стосунків, де кожний член групи займає своє місце у системі стосунків і це місце свідчить про його значення для групи, тобто про його статус у групі.

    Диференціація у групах і колективах виявляється в існуванні двох основних систем міжособистісних стосунків членів групи:

    1. соціометричної системи міжособистісних стосунків;

    2. референтометричної системи міжособистісних стосунків.

    По психології розроблені спеціальні методи для дослідження цих систем стосунків:

    1. соціометрія;

    2. референтометрія.

    Соціометрія була розроблена американським вченим Морено для вивчення міжособистісних стосунків на рівні емоційних переваг, тобто на рівні симпатій та антипатій. Соціометрична процедура починається з постановки питання: С ким би ти хотів ...? (піти в похід, відсвяткувати день народження). При обмеженій кількості виборів. На основі відповідей обстежуваних будується спеціальна таблиця. Яка називається соціометричною матрицею, де вказується кількість виборів і взаємовиборів. Крім табличного способу обробки результатів у соціометрії використовується графічний спосіб у вигляді побудови соціограми або карти групової диференціації. Така соціограма являє собою чотири концентричні кола у межах кожного з яких графічно зображаються номери тих обстежуваних, які обрали відповідну кількість виборів.

    Соціометричне система взаємостосунків являє собою поверховий шар таких стосунків, тільки на рівні симпатій та антипатій. Це означає, що за допомогою соціометрії не вдається виявити глибинні особливості міжособистісних стосунків у групі, тобто ті стосунки, які виявляються соціометрією не задіяні у спільній діяльності членів групи.

    Структура міжособистісних стосунків на рівні симпатій не є спільною і за допомогою соціометрії не вдається виявити причини зміни такої структури. За допомогою не вдається виявити мотиви виборів.

    Референтометрія вивчає референтометричну систему міжособистісних стосунків, яка виявляє собою більш глибинний шар таких стосунків. Це означає, що за допомогою референтометрії виявляються міжособистісні стосунки на основі ціннісного фактору, тобто ці стосунки опосередковуються цілями, завданнями та змістом спільної діяльності. За допомогою референтометрії виявляється референтна група або референтне коло спілкування, тобто група людей, думки, цінності та ідеали якої є найбільш значущими для певної людини і тому вона орієнтується на цінності такої групи, використовуючи їх як еталон для порівняння та оцінки поведінки особистості інших людей і власної поведінки та особистості.

    Сутність референтометрії полягає у тому, що обстежуваному дають можливість ознайомитись з думкою кожного учасника групи з приводу певних значущих об’єктів і при цьому різко обмежують кількість вибору тих осіб, з чиєю думкою людина має змогу ознайомитись. Референтометрія за зовнішніми характеристиками проводиться як соціометрія, тобто задається питання для вибору, будується референтометрична матриця та референтограма. За допомогою соціометрії, референтометрії та додаткових методик вдається виявити лідера групи.

    Лідер – це той член групи, за яким всіма іншими членами групи визначається право приймати відповідальні рішення, які стосуються інтересів всіх учасників групи і які визначають напрямок та характер спільної діяльності.

    4.Інтеграція у групах і колективах

    Інтеграція, тобто об’єднання членів колективу здійснюється за допомогою відповідних феноменів колективу.

    1. Колективістська ідентифікаціяозначає застосування кожним членом групи одних і тих же моральних норм у ставленні до себе та до інших членів групи. Це означає, що кожен член колективу ставиться до себе як до інших і до інших, як до себе, тобто використовує одні і ті ж моральні норми. Колективістська ідентифікація експериментально вивчалась я к феномен співчуття, як співучасті.

    2. Згуртованість як ціннісно-орієнтаційнна єдністьозначає спів падання поглядів, установок, суджень членів колективу щодо об’єктів (цілей, ідеалів, принципів, завдань), які є важливими і значущими для змісту спільної діяльності. Це не означає, що всі члени колективу повиннім ати схожі погляди на всі сторони їхнього життя, мати однакові інтереси та захоплення. Ціннісно-орієтаційна єдність означає спів падання поглядів членів колективу щодо ділових та моральних норм спільної діяльності, щодо цілей та змісту цієї діяльності.

    3. Адекватність покладання відповідальності за успіхи і невдачі спільної діяльності означає, що у колективі внесок кожного учасника у спільну справу, не залежно від результатів цієї справи оцінюється правильно, об’єктивно, тобто адекватно. У групах, які є не колективами, кожний член групи намагається приписати собі заслуги при успіху спільної справи і перекласти відповідальність на інших при невдачі справи.

    4. У колективі виникає психологічна сумісність як узгодженість темпераментів та характерів.

    5.Формування колективу та колективізму

    Колектив є спільністю, де створюються найсприятливіші умови для формування особистості учня. Сімейний колектив, навчально-виховний колектив у школі, трудові колективи, в які після закінчення середньої освіти входять юнаки та дівчата – це те соціальне середовище, в якому відбувається становлення особистості та її розвиток, формується така риса, як колективізм, що передбачає вміння жити і працювати в колективі.

    Для розвитку колективізму потрібно організовувати всі види діяльності школярів, щоб вони мали колективний характер. Ігрова, трудова, учбова та інші види діяльності повинні бути організовані таким чином, щоб завжди і в усьому формувати колективістські принципи, зміцнювати і розвивати дружню підтримку, взаємодопомогу, враховувати вміння до співробітництва. Результати спільної праці не можуть не залежати від якості роботи кожної конкретної людини.

    Для згуртування учнівського колективу дуже важливим є спільні переживання дітей в процесі різних колективних справ. Колективні емоційні переживання, які супроводжують різну суспільно0корисну діяльність учнів, сприяють формуванню колективу, згуртовують учнів.

    У середній школі з метою розвитку колективізму, здатності до співробітництва, використовуються групові форми учбової діяльності, коли клас поділяється на групи і кожна група виконує певне завдання, підпорядковане загальній меті уроку. Завдяки груповій роботі, яка протікає в атмосфері спільної узгодженої взаємодії учнів і передбачає обмін продуктами діяльності і тим самим виникнення взаємин взаємозалежності і взаємоконтролю, процес учіння цих умовах може набути риси справжньої колективності. Спілкування з ровесниками, яке є важливим фактором розвитку особистості школяра і яке виявляється , як правило, за межами учіння при традиційній формі навчання, при застосуванні групових форм навчання стає її атрибутом, а продукти праці на уроці – безпосереднім предметом спілкування.

    Колективізм дітей формується і під впливом сімейного виховання, коли сім’я має спільну для всіх її членів соціальну ціну та особистісно значиму діяльність, котра могла б опосередковувати внутрішньо сімейні взаємини. Однією з найбільш показових рис колективістських взаємин взагалі, а в сімї зокрема – справедливість при покладанні відповідальності за успіх чи невдачу у спільній діяльності. Це не лише ознака сприятливого психологічного клімату, але й умова сумісності членів сімейного колективу.

    Тема: Психологія особистості

    1. Поняття про особистість. Сучасні теорії особистості.

    2. Структура особистості.

    3. Активність особистості та її життєва позиція.

    4. Спрямованість особистості як система мотивів її поведінки.

    5. Самосвідомість особистості.

    6. Самооцінка та рівень домагань особистості.

    7. Психологічний захист особистості.

    8. Формування особистості.

    1. Поняття про особистість. Сучасні теорії особистості.

    Індивід – це термін, який означає родову приналежність людини, тобто сказати про людину – індивід означає, що ця істота потенційно людина. Це означає, що народжуючись, немовля по спадковості отримує природні передумови, які дозволяють йому оволодіти пізніше людськими якостями та властивостями:

    • будова тіла немовляти, яка дозволить йому оволодіти прямоходінням;

    • структура мозку, яка виступить основою для розвитку інтелекту;

    • будова мовленнєвого апарату, яка дозволить оволодіти мовленням;

    • будова руки, яка дозволить оволодіти різними видами діяльності.

    Людську істоту позначають терміном «індивід» на відміну від тварин, яких називають особинами.

    Особистість – це системна соціальна якість індивіда, яка набувається цим індивідом під впливом предметної діяльності і спілкування з іншими людьми і у цій якості відображається рівень представленості індивідів суспільних взаємин. Поняття індивід та особистість знаходяться у нерозривній єдності, але не є тотожними.

    Про тотожність цих понять свідчить:

    1. існування індивідів, які не стали особистістю;

    2. існування особистості, яка не має свого реального носія індивіда (літературні герої). Таку особистість називають квазіособистістю. Індивідуальність – це поєднання психологічних особливостей людини, які ставлять її своєрідність та відрізняють від інших людей. Індивідуальність людини виявляється в рисах її темпераменту, характеру, у звичках, провідних інтересах, здібностях та індивідуальному стилі діяльності..

    Немає двох людей з однаковим поєднанням рис індивідуальності, тобто особистість кожної людини самобутна і неповторна у своїй індивідуальності.

    Поняття «особистість» та «індивідуальність» знаходяться нерозривній єдності, оскільки індивідуальність виступає однією із сторін особистості проте, ці поняття не є тотожними. Риси індивідуальності стають особистісними лише тоді, коли вони включаються у спілкування і спільну діяльність, які є дуже важливими для спільностей, членом яких є така людина. У зв’язку з цим педагог повинен здійснювати індивідуальний підхід до кожного учня, спрямований на врахування індивідуально-психологічних особливостей цього учня в навчально-виховному процесі. Проте індивідуальний підхід є лише частковим проявом більш загального особистісного підходу, коли педагог враховує також міжособистісні стосунки та характеристику тих соціальних груп, в які включений учень.