Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpNKF / 1-5_fikhte.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
62.46 Кб
Скачать

2 . Філософія як науковчення у Фіхте

“Науковчення nova methodo” являє собою видання конспектів лекцій Й. Фіхте, прочитаних в Йєнському університеті у 1797 - 1798 роках, і за своїм змістом безпосередньо примикає до таких відомих творів, як “Перший вступ до науковчення”, “Другий вступ до науковчення, для читачів, які вже мають філософську систему”, “Спроба нового викладу науковчення”. Особливістю праці є ще більше загострення протиріч між філософськими поглядами Й. Фіхте, викладеними ним у “Науковченні”, та поглядами його попередників, у першу чергу І. Канта, а з ним і так званих “малих кантіанавців”. Період її написання був у певному значенні переломним - як в особистій, так і у творчій біографії філософа [7; 95].

Єднальною ланкою між практичною і теоретичною частинами філософії Фіхте являється принцип свободи. Але якщо в практичній філософії Фіхте свобода розглядалася досить реалістично, то в його теоретичній філософії вано підлягала ідеалістичній містифікації. Фіхте вирішив, що з людською свободою не суміщається визнання об'єктивного існування речей навколишнього світу, і тому революційне перетворення соціальних відносин повинно бути доповнене філософським вченням, яке виявляє обумовленість цього існування людською свідомістю. Фіхте вважав, що саме “науковчення” вперше дає необхідне філософське обгрунтування практичної діяльності, яка реалізує свободу.

Відмова від розуміння “речі-в-собі” як об'єктивної реальності - це припущення і разом з тим перший крок на шляху перетворення Фіхте кантівського “трансцендентального ідеалізму” в своє “науковчення”. Назва, яку вибрав Фіхте для своєї теоретичної філософії, призвана була вказувати на її проблемну послідовність по відношенні до кантівської “Критики чистого розуму”, яка претендувала на вияснення того, як можливо і що являє собою наукове знання в математиці, природознавстві і метафізиці. Згідно Фіхте, кожна чиста наука опирається на принцип, який в ній самій, однак, не обумовлюється, і задачу їх обумовлення може вирішити лише філософське вчення про науку. Цей погляд відповідає кантівському, але Фіхте, на відміну від Канта, не входить в конкретний розгляд галузей знань, а обмежується лише найзагальнішим питанням - про співвідношення суб'єкта і об'єкта [3; 134]. Й. Фіхте був першим, хто усвідомив усі наслідки головної проблеми, що випливає з рефлективної моделі сомосвідомості, яка панувала у декартівсько-кантівській філософській традиції.

На думку Й. Фіхте, хибним твердженням буде приблизно таке: “Я” отримує знання про “Я” через рефлексію. Звідси виникає запитання: як можна пізнавати суб'єкта і наскільки він буде чистим суб'єктом? “Будь-який об'єкт усвідомлюється виключно за умови, що я маю свідомість про самого себе. Це положення є незаперечним. Але у цій своїй самосвідомості я сам для себе об'єкт, і для суб'єкта, відповідно до цього об'єкта, знову ж таки має силу те, що мало силу при попередньому розкладі; він стає об'єктом і потребує нового суб'єкта, і так до безконечності. Відповідно, у будь-якій свідомості суб'єкт та об'єкт були відокремлені один від одного, і кожний розглядався як щось відокромлене; це і було причиною того, що свідомість виявилася у нас непізнаною

Соседние файлы в папке shpNKF