Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя курсова.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
74.31 Кб
Скачать

Розділ іі

Сучасна зовнішня політика Чеської Республіки (ЧР) сформувалася під впливом декількох факторів, найважливішим з яких є євроатлантична інтеграція. У становленні цієї політики можна виділити три великих етапи.

Перший (1993-1997 рр..) Пов'язаний із затвердженням нової чеського держави як самостійного учасника міжнародних відносин. У цей період особливий вплив на зовнішньополітичний курс чинили ідеологічні установки правлячої політичної еліти.

На другому етапі (1997-2003 рр..), Для якого була характерна інтенсифікація зусиль щодо євроатлантичної інтеграції, ідеологічний вплив на зовнішньополітичний курс Чехії стало слабшати, в умовах економічного зростання верх брали початки пра-гматизму.

Третій, сучасний етап (з 2003 р.) Цікавий спробою концептуалізувати чеську зовнішню політику, вибудувати поряд з довгостроковими перспективами і корот-костроковими планами середньострокові програми. Тепер ідеологічні розмежування еліти, хоча і надають певний вплив на зовнішньополітичні рішення, не зачіпають фундаментальних основ міжнародної політики країни, що наочно демонструє порів-няння програмних заяв соціал-демократичного уряду (2002 р.) i правоцентристського кабінету (2007 р.) [2].

Зовнішня політика Чехії перебуває у віданні кількох інститутів: парламенту, уряду, президента, міністерства закордонних справ і правлячої партії. Найбільші повноваження зосереджені в руках парламенту, однак провідна роль у формуванні зовнішньополітичного курсу належить уряду і профільному міністерству: рішення парламенту в значній мірі генеруються саме тут. Нерідко принципові рішення прий-маються в ході внутрішньопартійних консультацій коаліційних партнерів.

Істотний вплив на зовнішньополітичний курс чеської держави надає партійно-ідео-логічна орієнтація правлячої еліти. Втім, якщо на початку 1990-х років ідеологічні розбіжності між партіями з питань міжнародної політики були значними, то тепер всі великі політичні суб'єкти (можливо, за винятком комуністичної партії) сходяться в розумінні пріоритетів, хоча можуть вести непримиренну боротьбу з тактичних питань.

Відповідно до програмною заявою чинного кабінету пріоритети зовнішньої політики такі:

• поглиблена інтеграція в рамках Європейського союзу;

• активна участь у структурах НАТО, ЄС та ООН;

• підтримання добросусідських відносин з прикордонними країнами для розвитку регіонального співробітництва;

• розвиток відносин з іншими країнами та міжнародними організаціями на двосторонній і багатосторонній основі з метою розвитку міжнародного економічного співробітництва;

• презентація Чеської Республіки за кордоном.

У відповідності з цими пріоритетами визначено кілька геостратегічних напрямків зовнішньої політики:

• європейська політика;

• політика безпеки;

• регіональне співробітництво;

• політика відносно країн поза трансатлантичного регіону;

• співробітництво в рамках міжнародних організацій;

• економічна дипломатія;

• презентація Чеської Республіки [25].

Важливими аспектами чеської зовнішньополітичної доктрини є економічна дипломатія і так звана презентація країни за кордоном. У Концепції 2003 чітко розмежовувалися параметри економічної дипломатії в двосторонніх і багатосторонніх відносинах, а в якості перспективного методу презентації країни виділялося міжнародне співробітництво на неурядовому рівні.

Ключовими сферами просування образу Чехії вважаються експорт, туризм, куль-тура і наука, спорт. Серед інститутів, що займаються презентацією країни, центральне місце займає міжвідомча комісія, яка координує відповідну роботу інших структур - МЗС і так званих «Чеських будинків» за кордоном; міністерства промисловості і тор-гівлі і державних агентств «CzechTrade» (просування чеської експортної продукції) і «CzechInvest» (залучення іноземних інвестицій у чеську економіку); міністерства регіонального розвитку та агентства «CzechTourism» (розвиток туристичного бізнесу), міністерства культури та інших відомств.

Таким чином, в сучасній зовнішній політиці Чехії помітний перенесення акцентів з військово-політичної на економічну та соціокультурну сфери діяльності . На перший погляд, це навряд чи відповідає меті вибудовування центральноєвропейської «верти-калі» на чолі з Прагою. Однак досвід останніх років показує, що за економічними та соціокультурними акціями слідують спроби просування політичних і навіть воєнно-стратегічних інтересів цієї невеликої центральноєвропейської країни, що має амбіції регіонального лідера.