Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Релігієзнавство 3-ий семінар.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
53.34 Кб
Скачать

5.7. Паломницькі центри буддизму в Тибеті

Основний паломницький центр Тибету - його столиця, місто Лхаса. У Лхасі знаходиться палац Потала, колишня резиденція далай лами. У Лхасе існують три кільця (круга), по яких буддисти паломники здійснюють обхід святих місць.

Найважливішим паломницьким місцем в Тибеті є священна гора Кайлаш і озеро Манасаровар, розташоване неподалеку. Цікаво, що гора Кайлаш є священною горою для представників чотирьох релігій - буддизму, індуїзму, джайнізму і стародавньої релігії Тибету бон. Навколо Кайлаш паломники слідують по зовнішньому і внутрішньому кругу. Прийнято вступати на внутрішній круг, якщо паломник пройшов по зовнішньому мінімум 12 разів. Паломники обходять гору Кайлаш по зовнішньому кругу приблизно за 30 годин (довжина круга 55 км., він знаходиться на висоті 4800- 5600 м над рівнем моря). Практикується і обхід гори Кай лаш з простяганнями (паломники лежать на горі в акті поклоніння), але це займає один, два тижні. На зовнішньому крузі знаходяться чотири монастирі Тибету, на внутрішньому - два.

Друге за величиною місто Тибету - Шигацзе, знаходиться на трасі Катманду - Лхаса. Тут туристи відвідують монастир Ташилунгпо, резиденцію панчен лами.

5.8. Інші паломницькі центри буддизму

Центр буддизму в Японії

Одним з найшанобливіших місць в Японії є місто Нара. У свій час це місто було столицею японської держави. У наш час Нару відвідують щорічно близько 3 млн паломників. На території в 525 га розташовані декілька буддійських і синтоїстських храмів і кумирен. Найбільш відомий - Великий східний храм - буддійський храм Тодайцзи, в якому знаходиться одна з найбільших статуй Будди в світі і найбільша в Японії (висота 22 м).

Центри буддизму на Шрі ланьці

Це перш за все царствене місто Канді, в якому на березі штучного озера коштує храм Священного зуба Будди, де зберігається зуб Будди. Місто Анурадхапура привертає щорічно тисячі паломників. Тут розташовано вісім святих місць, серед яких саджанець дерева Бодхи, під яким, згідно переказу, принц Сиддхартха Гаутама досяг прояснення, і Тупа рама - перша релігійна споруда і ступа, де зберігається частинка ключиці Будди. У місті Полонарува є другий храм Священного зуба Будди, храм Лежачого Будди і найзнаменитіший Кам'яний храм, де колосального розміру чотири статуї Будди висічені в гранітній скелі. Особливу увагу паломників привертають печери і храми Дамбулли. Печерний храм Дамбулли був піднесений в дар ордену буддійських ченців королем Шрі Ланки в I в. до н.е. В нім знаходиться найвідоміша 14 метрова статуя лежачого Будди із зрадженим учнем Анандой у його ніг. Вона відтворює момент входу Будди в нірвану. У найбільшій печері розташований храм Великих королів, де представлено 16 статуй Будди, що стоять, і 40 статуй Будди в медитації.

Центри буддизму в Таїланді

У Таїланді знаходяться більше 18 тис. буддійських храмів і монастирів. З них більше 400 - в Місті ангелів - Бангкоку. Найвідоміший - храм Смарагдового Будди, який розташовується на території королівського палацу. По дорозі від Бангкока до міста Канчанабурі знаходиться найвищий буддійський пам'ятник в світі - Пхре Пахтом Чеді. На північ від Бангкока тягнуться Центральні рівнини. У серці цього району знаходиться місто Аютхайа, яке більше 400 років було столицею Таїланду, аж до його руйнування в 1767 р. Зараз там можна побачити лише руїни численних храмів, що залишилися від того, що вважалося коли те найкрупнішим і могутнішим містом Сходу.

У Камбоджі знаходиться знаменитий храмовий комплекс Ангкор Вати, його площа складає 260 кв. км. і включає близько 200 різних культових споруд.

У Індонезії на острові Ява розташований всесвітньо відомий храмовий комплекс Боробудур.

У Россиіс кінця 80 х рр. ХХ в. продовжується відродження буддизму, в першу чергу серед представників таких народів, як буряти, тувинці і калмики. Останніми роками в Бурятії відновлені більше 20 дацанов, а також побудовані нові: Балдан Брайбун, Гусиноозерський, Тамчинський, Мурочинський. У Калмикиів 1996 р. закінчено будівництво буддійського комплексу Гедден Шеддуп Чойкормінг. Це найбільший храм в Європі, в нім знаходиться позолочена статуя Будди.