Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект організації і розвитку.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
71.24 Кб
Скачать

2.5. Рівень інтенсивності ведення лісового господарства і виробнича потужність лісгоспу

Господарська діяльність лісгоспу спрямована на вирощування високопродуктивних насаджень цінних порід, покращення захисних і санітарно-гігієнічних функцій насаджень, поновлення невкритих лісовою рослинністю лісових земель, охорону і захист лісів, раціональне і не виснажливе використання лісових ресурсів.

Наведені в таблиці 2.5.1. показники вказують на достатньо високу інтенсивність ведення лісового господарства.

Технічне і транспортне забезпечення достатнє для ефективного ведення лісового господарства.

Ступінь забезпечення транспортними засобами становить 100%. Виробничим фондом лісгосп забезпечений на 100%, житловим на 100 %. Кадрами постійних робітників забезпечений на 100 %.

2. 5. 1. Рівень інтенсивності ведення лісового господарства

Назва показників

Одиниці виміру

За даними минулого л/в

За даними теперішнього л/в

1. Річний розмір лісокористування (ліквід) - усього

тис. м3

30,1

27,16

В т. ч. від рубок головного користування

тис. м3

18,50

18,38

2. Седній розмір лісокористування з 1 га вкритих лісовою рослинністю земель

м3

1,68

1,48

3. Річний обсяг робіт з лісовідновлення

- створення лісових культур

га

188,6

118,5

- сприяння природному поновленню

га

13,1

15,8

4. Відсоток використання лісосічних відходів

%

8,0

7,5

2.6. Значення лісового господарства в економіці району розташування лісгоспу і охороні довкілля

Лісове господарство в економіці району займає одне з провідних місць.

Основні напрямки його розвитку спрямовані на відтворення та збереження лісових насаджень, покращення їх захисних функцій, вирощування насаджень з високими технічними характеристиками деревини, задоволення потреб народного господарства населення в деревині і інших продуктах лісу.

Наявні в лісовому фонді сільськогосподарські угіддя використовуються для потреб лісової охорони, працівників лісгоспу, а також для потреб мисливського господарства.

Випас худоби в лісовому фонді проводиться в незначних кількостях, що обумовлено скороченням поголів'я ВРХ в районі, наявністю пасовищ поза межами лісового фонду, раніше використовувались для потреб колективних господарств. В цілому, угіддя лісгоспу в кормовому балансі району не мають важливого значення і впливу на сільськогосподарське виробництво.

Мисливська фауна в лісах лісгоспу представлена такими основними видами: олень благородний, козуля, кабан, заєць-русак. Чисельність мисливської фауни приведена в розділі 4 параграф 4.10. Полювання носить спортивний характер.

Крім задоволення потреб народного господарства в деревині і продукції побічних лісових користувань, лісові насадження мають важливе природоохоронне і рекреаційне значення.

2.7. Сертифікація лісів

На час проведення лісовпорядкування ліси підприємства не були сертифіковані. Система ведення лісового господарства у лісгоспі не приведена у відповідність міжнародних вимог щодо управління лісами та лісокористуванням на засадах сталого розвитку. Метою сертифікації лісів є забезпечення економічно, екологічно і соціально збалансованого ведення лісового господарства. Наявність сертифікату буде засвідчувати, що лісова продукція надходить з лісів, ведення господарства в яких здійснюється на принципах невиснажливого, постійного і неперервного лісокористування, з врахуванням питань охорони довкілля, збереження біорізноманіття, інтересів працівників лісу та місцевого населення.

Лісова сертифікація не має на меті отримання прибутку, а лише певних ринкових переваг.