Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект організації і розвитку.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
71.24 Кб
Скачать

1.3. Природно-кліматичні умови

Згідно лісорослинному районуванню територія лісгоспу відноситься до різних .лісорослинних районів, що обумовлено розташуванням лісів в гірській частині лісгоспу, передгір'ї і на рівнині.

Територія Гутянського, Манявського, частина Яблунського і Солотвинського лісництв розташовані на північному макросхилі Карпат. Частина території Солотвинського, Яблунського і Росільнянського лісництв розташовані в передгір'ї Карпат, територія Богородчанського лісництва також, в основному розташована в передгір'ї Карпат, лише північна частина його розташована на Придністровській рівнині.

Віднесення лісового фонду до лісорослинних районів :

  1. Дубові рівнинні ліси Придністров'я. 230 - 300 м над рівнем моря;

  2. Ялицево-букові рівнинні ліси Східного Передкарпаття.300-540 м над рівнем моря;

  3. Буково-ялицеві гірські ліси північного мегасхилу краєвих хребтів;

  4. Буково-ялицево-ялинові ліси. 600 - 800 м над рівнем моря;

  5. Ялинові ліси 600 - 1400 (1500) м над рівнем моря.

Таким чином територія лісгоспу за лісорослинним районуванням розділена на 5 районів. В основу цього районування покладено зв'язок геоморфологічних комплексів, які знаходяться в єдності з рослинністю певної території.

Лісорослинне районування розроблене колективом інституту ботаніки ім. М.Г.Холодного АН України за редакцією А.І.Барбарича.

Кліматичні умови формуються під впливом трьох головних факторів: географічного положення, циркуляції повітряних мас і рельєфу.

Із збільшенням висоти над рівнем моря на кожні 100 м середня температура повітря знижується в січні на -0.40. а в липні на -0.7°.

Кількість опадів збільшується із збільшенням висоти. Виходячи із зміни кліматичних характеристик із зміною висоти М.С.Андріановим в Карпатах було виділено декілька кліматичних зон.

До помірної теплої зони віднесена рівнинна частина лісгоспу (висоти над рівнем моря - 380 - 500 м). Тривалість вегетативного періоду складає 210 - 215 днів.

Помірна зона має межі висот 500 - 800 м над рівнем моря. Тривалість вегетативного періоду складає 170 - 190 днів. В основному, це район буково-ялицевих лісів.

Вище до 1250 м над рівнем моря знаходиться прохолодна зона. У верхній її частині переважають ялинові високогірні ліси, а в нижній - буково-ялицеві, проте найбільшу площу в цій зоні займають ялиново-буково-ялицеві ліси. Тривалість вегетаційного періоду тут складає в середньому 158 днів.

Помірно-холодна зона спостерігається в межах Гутянського лісництва, оскільки тут є висоти 1250 - 1500 м над рівнем моря. На цих висотах переважають високогірні ялинові та гірські соснові насадження. Вегетативний період тут скорочується до 120 днів.

Коротка характеристика кліматичних умов, (середні показники) що мають значення для лісового господарства приведена в таблиці.

Із кліматичних факторів, що негативно впливають на ріст і розвиток лісових насаджень є пізні весняні та ранні осінні заморозки, сильні вітри і снігопади, що приводять до вітровалів і сніголамів.

В цілому, кліматичні умови району розташування лісгоспу сприятливі для зростання таких деревних і чагарникових порід: ялиці, ялини, бука, модрини, дуба, граба, ясеня, липи, явора, берези, вільхи чорної і вільхи сірої, ліщини, горобини, крушини, бузини червоної.