Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

процес тренінгу

.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Психологічний тренінг

«Ми – одне ціле, дружні і успішні»

Мета. Розширити знання учнів про толерантність, її значення у житті людини. Стимулювати дітей до спілкування, взаємодії та підтримки один одного, налаштувати группу на спільну роботу.

Мар’яна –

1. Давайте обговоримо спочатку з вами певні орієнтовні правила роботи групи під час тренінгу, я можу запропонувати деякі такі з них:

  • брати участь у виконанні вправ і завдань добровільно;

  • говорити від свого імені, висловлювати власні думки;

  • дотримуватись регламенту;

  • один говорить - усі слухають;

  • обговорювати дію, а не особу;

  • бути толерантним;

  • Все що ми тут почуємо – конфіденційно

Мар’яна -

2. Вправа «Привіт, я люблю…». Мета: сприяти знайомству, дозволити учасникам розповісти про себе. Давайте зараз звертатися по черзі один до одного, рухаючись за годинниковою стрілкою закінчуючи такий вислів «Привіт, мене звати…, я люблю….». Потрібно сказати щось про свої захоплення, про себе. (3 хв)

Олька -

3. Вправа «Зустріч поглядами». Мета: «розігрів» учасників; розвиток навичок соціальної перцепції. Давайте зараз станемо до кола, опустивши голови вниз. По моїй команді усі одночасно підводять голови. Завдання – зустрітися ще з кимось поглядом. Та пара гравців, якій це вдалося, залишає коло. (10 хв)

Олька -

3. Потепління. Мета: надати можливість учасникам згуртуватися і включитися в гру. Ось ми й познайомилися. А зараз хвилинка розрядки «Потепління». Покладемо праву руку другу справа на плече і передамо своє тепло через долоньки по колу. А тепер витягнули руки вперед і сказали всі разом, плескаючи в долоні: «Раз! Два! Раз! Два! Три! Ми тут, ми разом!». (3 хв)

Я -

4. Вправа «Якщо б я був…». Мета: Дозволяє краще зрозуміти один одного, дізнатися щось нове про товаришів, виявити асоціативне мислення. Кожен з учнів на картці паперу повинен написати: 1. Дерево з яким себе асоціює. 2. Тварину з якою себе асоціює. 3. Видатну особу (історичну постать, героя книги, фільму, видатного політика, культурного діяча тощо) з якою асоціює себе. Після чого усі картки здаються ведучому, який по одній витягує картку і зачитує в голос написані слова, діти сказати з ким асоціюється в ним дані предмети і вгадати людину яка їх написала. Той чиї слова зачитують може заперечувати чи вказувати на когось іншого. (10 хв)

Я -

5. Вправа – «Толерантність». Тема даної вправи — на дошці. Давайте прочитаємо разом: «Вчимося бути толерантними». А що ж таке толерантність? Послухайте. Вам ця інформація допоможе виконати завдання в малих групах.

Поняття толерантності зустрічається ще у XVIII столітті. У своєму «Трактаті про віротерпимість» відомий французький філософ Вольтер писав, що «божевілля - є переконання, що всі люди повинні думати однаково про певні предмети». Розуміння толерантності в різних культурах неоднакове, оскільки залежить від історичного досвіду народів:

Мар’яна -

·         У англійців толерантність розуміють як готовність і здатність без протесту вислухати особу.

·         У французів — як певну свободу іншого, його думки, прагнення, політичних і релігійних поглядів.

Олька -

·         У китайців бути толерантним — проявляти великодушність по відношенню до інших.

·         В арабському світі толерантність — прощення, терпимість, співчуття іншому.

Я -

·         А у персидському — ще і готовність до, примирення.

Зараз толерантність розуміють як пошану і визнання рівності, відмову від домінування і насильства, визнання думки інших відповідно до своїх думок і поглядів.

Маряна –

Отже, толерантність перш за все ставить за мету сприймання людей такими, якими вони є, і взаємодію з ними на основі згоди.

Розділення людей на толерантних і нетолерантних є просто умовним. Кожна людина у своє мужитті здійснює як толерантні, так і нетолерантні вчинки. Але здатність поводитися толерантно може стати особливою рисою і таким чином допоможе забезпечити успіх у спілкуванні.

Олька –

Толерантні люди більше знають про свої недоліки і переваги. Вони критично ставляться до себе і не бажають у всіх бідах звинувачувати інших. Вони не перекладають відповідальність на інших. Толерантні люди не поділяють світ на два кольори: чорний і білий. Вони не акцентують увагу на різниці між «своїми» і «чужими», а тому готові вислуховувати і розуміти іншу точку зору.

Відчуття гумору і здатність по сміятися над собою — це особлива риса толерантної людини.

Я -

Отже, толерантна особистість знає і правильно оцінює себе. Її добре ставлення до себе співіснує  з позитивним і добродушним ставленням до інших.

А зараз давайте зіграємо в дитячу гру «Птахи. Риби. Звірі» і об’єднаємося в три групи для виконання завдання.

 Асоціативний ряд на слово «толерантність»

Мар’яна

Учасникам роздають листи, і пропонується за 5 хв у малих групах знайти і записати якомога більше синонімів до слів: «толерантність», «толерантний» (дві – три групи працюють окремо)

Я –

Опісля чого, на листочках записано слово «толерантність» по вертикалі, потрібно підібрати на кожну букву слова, вирази, які асоціюються зі словом «толерантність».

Т — терплячий, товариський, тактовний.

0— обережний, об'єктивний, оригінальний, особливий.

Л — лояльний, лагідний, легкий у спілкуванні.

Е — енергійний, елегантний, ефективний.

Р — рівний, розсудливий, рівнозначний, рівноправний.

А — активний, акуратний, авторитетний.

Н — надійний, найдорожчий.

Т — терплячий, толерантний.

Н — необхідний людям, ніжний, незалежний.

І— інтелігентний, ідеальний, ідейний.

С — співпереживаючий, співчуваючий, сприймаючий свободу думок і дій іншого, страждаючий.

Т — тактовний, товариський.

Ь - ___символ м’якості___ - вказується одразу

Олька -

6. Вправа «Струм»

- Давайте у висновку нашого тренінгу передаючи м'ячик, скажімо один одному побажання на день. Почну я: «Бажаю тобі хорошого дня».

(3 хв)

- символ м’якості

·         У англійців толерантність розуміють як готовність і здатність без протесту вислухати особу.

·         У французів — як певну свободу іншого, його думки, прагнення, політичних і релігійних поглядів.

·         У китайців бути толерантним — проявляти великодушність по відношенню до інших.

·         В арабському світі толерантність — прощення, терпимість, співчуття іншому.

·         А у персидському — ще і готовність до, примирення.