Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 2 .doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
212.99 Кб
Скачать

47. Облік доходів і втрат від участі у капіталі. Облік інших фінансових доходів і витрат.

Для обліку доходів від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні п-ва, які відображаються за методом участі в капіталі, призначено рах. 72 „Дохід від участі в капіталі", який має такі субрах : 721 „Дохід від інвестицій в асоційовані п-ва", 721 „Дохід від спільної діяльності" 721 „Дохід ВІД інвестицій в дочірні п-ва". За К-т рахунку 72 відображається збільшення (одержання) доходу, пов'язаного зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування внаслідок отримання асоційованим, спільним або дочірнім п-вом прибутків, за Д-т - списання в порядку закриття на рах 79 „Фін. результати". Аналітичний облік доходів від участі в капіталі ведеться за кожним об'єктом інвестування та іншими ознаками, визначеними п-вом. Кореспонденція рахунків:

  • Відображення доходів від участі в капітал Дт14 Кт72

  • Списання доходів на фін. результати Дт72 Кт792

У процесі здійснення інвестиційної діяльності виникають втрати від зменшення в-сті інвестицій, облік яких ведеться на рах 96 „Втрати від участі в капіталі". На цьому рах. обліковуються втрати, пов'язані зі зменшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування. До таких втрат можуть бути віднесені збитки, одержані інвестором, або інші втрати капіталу - напр. знецінення необоротних активів інвестицій.

48. Облік доходів і собівартості реалізованих фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів.

Для узагальнення інформації про доходи, що отримуюся в процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю п-ва, призначено рах. 74 „Інші доходи". До таких доходів, зокрема, належать доходи від реалізації фін. Інвестицій, реалізації необоротних активів (основних засобів, нематеріальних активів тощо), реалізації майнових комплексів, не операційних курсових різниць, безоплатно отриманих активів, інші доходи звичайної діяльності, в т. ч. від списання кредиторської заборгованості, що виникла в ході операційного циклу, при закінчення строку позовної давності, від вартості негативного гудвілу, яка визнається доходом тощо.

Кореспонденція: ● Відобр. дохід від реалізації фін. інвестицій Дт36,30,31 Кт742 ● Відобр. дохід від реалії необор. активів Дт36 Кт743 ● Нараховано ПДВ Дт742 Кт641 ● Списано на фін. результат інші доходи Дт74 Кт79

79 „Інші витрати" і 971 „С/в реалізованих фін.інвестицій", „С/в реаліз. необор. активів", 973 „С/в реалізованих майнових комплексів". За Дт - сума визнаних витрат. За Кт – списано на 79

Кореспонденція ● Відобр. с/в реалізації фін інвестицій Дт972 Кт14,39 ● Списано реалізацію необор. актива Дт972 Кт101,12,11,18 ● Списано майнові комплекси Дт973 Кт10 ● Списано на фін результат Дт97 Кт79

49. Облік доходів від безоплатного одержаних активів.

Для узагальнення інформації про доходи, що отримують у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства, призначено рахунок 74..Інші доходи". До таких доходів, зокрема, належать доходи від:

реалізації фінансових інвестицій;

• реалізації необоротних активів (основних засобів, нематеріальних активів тощо);

реалізації майнових комплексів;

не операційних курсових різниць;

безоплатно отриманих активів;

• інші доходи від звичайної діяльності.

За К-т рахунку 745 відображається збільшення (одержання) доходу, пов'язаного від безоплатно одержаного актива, за Д-т - списання в порядку закриття на pax 79 „Фін результати". Кореспонденція рахунків з обліку інших доходів відобр. дохід від безоплатно отриманих активів Дт 20,22, Кт 745.