Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 2 .doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
212.99 Кб
Скачать

55. Облік доходів майбутніх періодів.

Доходи майбутніх періодів – це надходження грошових коштів та інших активів , що одержані у звітному періоді, але відносяться до майбутніх періодів. До доходів майбутніх періодів зокрема відносять: ● авансові платежі за здані в оренду основні засоби та інші необоротні активи; ● передплату на газети, журнали, ● для підприємств зв’язку – абонентну плату за користуванням засобами зв’язку .

Облік доходів майбутніх періодів ведеться на рахунку 69 „Доходи майбутніх періодів”

Підставою для відображення операцій на цьому рахунку є такі первинні документи, як, виписка банку, довідка бухгалтерії.

Аналітичний облік ДМП ведеться за їх видами, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду.

56.Розкриття інформації про фінансові результати діяльності у фінансо­вій звітності.

Для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної, фінансової, надзвичайної діяльності п-ва (за Кт 70,71,72,73,74,75,76) та фін результат п-ва від звичайної діяльності й надзвичайних подій (за К-т рах. 79) призначено Журнал 6. У розділі 11 Журналу 6 накопичуються аналітичні дані про окремі складові доходів п-ва. Дані Журналу б використовуються для складання Звіту про фін. результати, тому цей обліковий регістр є своєрідним інформаційним носієм, правильне розуміння якого дозволяє приймати ефективні управлінські рішення. У звіті про фін. результати відображається інформація про доходи, витрати, фін. результати діяльності п-ва (П(С)БО 3). Надає користувачам інформацію про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності п-ва за звітний період. Заповнюється на основі інформації за рахунками класу 7,8,9 Для визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду послідовно зіставляють доходи і витрати від різних видів діяльності Має 3 розділи: фінансові результати, елементи операційних витрат, розрахунок показників прибутковості акцій. У першому розділі відобр. сума доходів і витрат від усіх видів діяльності п-ва і визначається чистий прибуток або збиток звітного періоду. У 2 розділі розкривається інформація про операційні витрати п-м, понесені в процесі діяльності п-ва протягом звітного періоду. У 3 розділі заповнюється виключно акціонерними товариствами, прості акції яких продаються і купуються на фондових біржах, а також товариствами, що перебувають у процесі випуску таких акцій. Цей звіт дає можливість користувачам оцінити ділову активність п-ва та його фінансову привабливість.

57.Характеристика складових власного капіталу підприємства.

Загальний капітал підприємства складається з двох частин: ● власного ● позичкового

Іншими словами, за джерелами утворення загального капіталу його можна поділити на власні кошти і позичкові.

Відповідно до цього власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишається після нарахування в усіх його. Власний капітал поділяється: ● статутний капітал ● пайовий капітал ● додатково вкладений капітал ● резервний капітал ● не розподілений прибуток і не покриті збитки ● не оплачений капітал ● вилучений капітал

При цьому збільшують розмір власного капіталу тільки прибутки звітного періоду. Тоді як вилучений, неоплачений капітал та не покриті збитки зменшують розмір статутного капіталу.